Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Spadająca woda to chyba Czartów Młyn , czyli wychodzi mi że krzyż metalowy znajduje się jadąc od Stężnicy po lewej stronie drogi za rzeką trochę przed kapliczką która jest po prawej , a drewniany po lewej przy wjezdzie do Woli G. Metalowy na nowszej mapie tej pięćdziesiątce jest już zaznaczony a drewniany nadal nie , no i co śmieszne to w niedzielę tamtędy przejeżdżałem i nawet zatrzymałem się przy kapliczce ale o krzyżu nie pomyślałem. To tyle tych wywodów w tym temacie, jeżeli to nie Czartów to reszta do kosza . Jeszcze mnie ciekawi co albo kogo upamiętniają owe krzyże
Tak, to Czartów Młyn, więc wszystko się zgadza. Na metalowym jest poprzeczka po jakiejś tabliczce, niestety nie byłem nigdy przy nim jak jeszcze miał tabliczkę, przy drewnianym nie ma nic i też nie wiem co było przyczyną jego postawienia.
Dobrą chwilę produkowałem się przy moim poście i nie zauważyłem że Zbyszek już odpowiedział także przepraszam że się tak wtryniam .
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
He, he, teraz to chyba Ty chcesz mnie zmylić :) Być może taki jest też nad Stężniczką ale do mojego trzeba przeprawić się przez Wołkowyjkę :)
Ależ oczywiście masz rację, jednak ta zmyłka nie była planowana. Przecież to jest nawet nie logiczne, jakim cudem ta moja Stężniczka by się przebiła przez Lipowiec :mrgreen:.
1 załącznik(ów)
Jak jesteśmy przy krzyżach, to może ktoś widział taki mocno nadgryziony zębem czasu. Dla ułatwienia, znajduje się na szerokości geograficznej N49 20 26.7.
Załącznik 37769
Krzyża nie kojarzę, ale strzelę w Sukowate.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Krzyża nie kojarzę, ale strzelę w Sukowate.
Szerokość geograficzna, bardzo podobna, jednak długość, zdecydowanie inna. Kilka minut dreptania i można zobaczyć taki cmentarz.
Załącznik 37774
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Szerokość geograficzna, bardzo podobna, jednak długość, zdecydowanie inna. Kilka minut dreptania i można zobaczyć taki cmentarz.
Załącznik 37774
Horodek miałem też na liście :)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Horodek miałem też na liście :)
Jak zwykle super celne trafienie :-). Na WIG-ówce, w miejscu krzyża znajdują się zabudowania, więc trudno określić w jakiej intencji został kiedyś postawiony. Od cmentarza znajduje się ok. 800 m.
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Jak zwykle super celne trafienie :-). Na WIG-ówce, w miejscu krzyża znajdują się zabudowania, więc trudno określić w jakiej intencji został kiedyś postawiony. Od cmentarza znajduje się ok. 800 m.
Miałem wyznaczoną przez Ciebie linię strzału, która znacznie ułatwiła namierzenie celu, choć akurat na niej znalazły się aż trzy "podejrzane" miejsca :) Czy ten krzyż wisi gdzieś w okolicach zarastającego jelcza?