Odp: Pierwszy wypad w Bieszczady
Cytat:
Zamieszczone przez
Elfir
Witam!
Dawno, dawno temu udalo mi sie zwiedzic czesc Bieszczad z (zgroza) wycieczka szkolna. Z tej eskapady pozostal mi ogromny niedosyt. Marze o powrocie w Bieszczady od dobrych kilku lat. I to w zadnym wypadku nad Soline, ale w dzikie szlaki, ku granicy. Niestety, nie mam z kim jechac. Grono moich znajomych:
1. preferuje lezenie na plazy z browarkiem
2. preferuje zwiedzanie sklepow
3. miewa urlopy w pracy w innym terminie niz ja
Niektorzy powiedza, by jechala sama, ale ja mam jednak obawy ruszac bez wsparcia na nieznane trasy. Nie narzekam co prawda na kondycje, ale gory to jednak co innego niz pojezierze.
Postanowilam poszukac jakis ofert biur turystycznych - kolejny zawod. Moze gdybym miala 16-18 lat lub byla studentka to cos bym znalazla, a tak nic :(
Jakie to frustrujace - kolejne lato umyka mi przed nosem, a ja nadal nie moge wrocic w Bieszczady!
Witam,jestem pierwszy raz na forum a ponieważ zdecydowałam się w tym roku wyjechać w Bieszczady(pierwszy raz!) zaczęłam czytać różne fora.Kiedy przeczytałam Twój strasznie się ucieszyłam że nie jestem sama.Mam identyczny problem-znajomi preferują zupełnie inny wypoczynek i nie mam z kim wyjeżdżać w moje ukochane góry!!!!!!Jeśli jeszcze poszukujesz kogoś na wyjazd to daj znać choć widzę że było to pisane w 2005 roku ale może to jeszcze to przeczytasz lub ktoś kto ma podobny problem.Pozdrawiam Nadia.
Nadia-jedziesz pierwszy raz i fajnie.nie masz powodu do obaw.Gory latem sa nader łagodne ,ale i zatłoczone-te tzw oklepane szlaki.ale jedz smialo.jako baze polecam U.G lub Wetline.na tygodniowy wypad starczy.jesli boisz sie schronisk napisz na priwa podam Ci numer z sprawdzonym miejscem
Ja regularnie jezdze/chodze sam w gory. Z tych samych powodow co reszta - znajomi maja inne preferencje/urlopy w innym terminie/nie chce im sie. Stwierdzilem trudno i samotnie wedruje z plecakiem po szlakach. Do tej pory byly to Beskidy, a w tym roku czas na Bieszczady.
Witajcie.
Ja również od kilkunastu lat jeżdżę w Biesy. Ale niestety od kilku lat sam, bo jak już wspomniał CALAGAN również nie dopisują mi znajomi. Dla odmiany ja za bazę wypadową mam Wetlinę. Jak coś to się polecam z info.
Polecam Ustrzyki Górne, to jest serce Bieszczadu i znakomita baza wypadowa na najbardziej znane szlaki.
@diabeł
Nie zgadzam się do końca ze stwierdzeniem, że Bieszczady są latem nader łagodne. Może i są, ale jak ktoś chce jechać pierwszy raz, to niech się odpowiednio przygotuje na różne warunki pogodowe, załatwi odpowiedni sprzęt (wiadomo: buty, plecak, kurtka itp. - to tylko na samo wędrowanie). I nabrać odpowiedniego szcunku do gór samych w sobie. Bieszczady są często uważane za "pagórki", czy też "górki" i taka opinia krąży. Taka opinia i jej powielanie według mnie może prowadzić i prowadzi do nieodpowiedniego podchodzenia do tych rejonów.
Jak zmienne i trudne warunki mogą być w Bieszczdach niech będzie akcja na Bukowym Berdzie jakieś 2 tygodnie temu o czym wspominał i linkował Recon
http://wiadomosci.onet.pl/1985290,11,item.html