Odp: Rezerwat Pustki wg mnie to jest to!
Art 13. pkt 3. Ustawy o Ochronie Przyrody: Uznanie za rezerwat przyrody obszarów, o których mowa w ust. 1, następuje w drodze rozporządzenia wojewody, które określa jego nazwę, położenie lub przebieg granicy i otulinę, jeżeli została wyznaczona, cele ochrony oraz rodzaj, typ i podtyp rezerwatu przyrody, a także sprawującego nadzór nad rezerwatem. Wojewoda, w drodze rozporządzenia, za zgodą ministra właściwego do spraw środowiska i po zasięgnięciu opinii wojewódzkiej rady ochrony przyrody, może zmniejszyć lub zwiększyć obszar rezerwatu przyrody, zmienić cele ochrony, a w razie bezpowrotnej utraty wartości przyrodniczych, dla których rezerwat został powołany - zlikwidować rezerwat przyrody.
Art. 15. pkt 1. tej samej ustawy: W parkach narodowych oraz w rezerwatach przyrody zabrania się:
1) budowy lub rozbudowy obiektów budowlanych i urządzeń technicznych, z wyjątkiem obiektów i urządzeń służących celom parku narodowego albo rezerwatu przyrody;
Gwoli ścisłości - to są akty prawne chroniące rezerwat nad Zb. Myczkowieckim, a nie przyszły rezerwat Pustki:) Wola samych przewodników z koła w Lesku to za mało chyba, żeby przewrócić dwa paragrafy ustawy? Jeśli Lucyno dowiesz się czegoś dokładnie o zakresie prac nad usuwaniem tego rezerwatu, to proszę - daj znak na Forum, na czym te działania polegają;> Garstka cwaniaków chytrych na kasę to nie wszystko w tym kraju. Te same bitwy z ograniczonymi chciwcami widzącymi tylko kasiorę dzień w dzień toczył Byrcyn, toczą inni ... Są do wygrania:D
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
A na czym te prace polegają?
Przecież samorząd nie może sobie ot tak zlikwidować rezerwatu...? Czytam aktualną wersję ustawy o ochronie przyrody i nie widze podstawy...
Wiesz co jest najśmieszniejsze? Nie pamiętam ich argumentów. W niedzielę rozmawiałam na ten temat z oponentami, wczoraj już wykłócałam się i nic z tego co mówili nie byłam w stanie ani pojąć ani też zapamiętać. Nie mówię o tych truizmach, że jest inwestor, rozwój Bieszczadów, narciarze pociągną gospodarkę. Nie rozumiem argumentów prawnych na które się powoływali. Ale mam bardzo dobrą nowinę. Ta grupa zaangażowana w budowę wyciągu przegrała wybory! Była spotkanie komisji badającej sprawę i o dziwo uwzględnili interes ptaszków i kwiatuszków! Gorsze wieści na priv.