Odp: Pogórze Bukowskie-przewodnik "Pogórze Karpackie" Krzysztofa Wojtycza
Nie jestem inf turystyczna ale wzmianke w 15 sekund znalazlem http://pl.wikipedia.org/wiki/Regiona...aficzna_Karpat w polsce masz 3 podzialy poza konradzkim se pogrzeb tylko.;)
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Mój ulubiony autor przewodników: Edward Marszałek no i Wojciech Krukar.
Moje ulubione wydawnictwo: Ruthenus.
Kupuję przewodniki: Rewasza, Bezdroży i Bosza i in. Ostatnio podczytuję bardzo dobry przewodnik "Małopolska przewodnik" opracowany przez Mariusza Godfryda Bosza. Mam przewodników i informatorów coś z 300. Księgozbiór regionalny liczy grubo ponad 1800 pozycji.
Ulubione czasopisma: "Bieszczad", "Płaj", "Magury", "Połoniny"
Ulubiony autor: Bogdan Augustyn, mam nadzieję, że znowu braci nie pomyliłam. Współautor Bieszczadu, a ze starszego pokolenia Adam Fastchnat.
Ulubiona mapa jedynie słuszna Ruthenusa.
Podajesz Potockiego jako goru na ktorym mozna stawiac prawdy o bieszczadch to chyba zart jest ??Lucyna ty piszesz o tym serio ?Juz Bardziej wielkiemu Edowi wierze w paru kwestiach niz Potockiemu w jakiekolwiek kwesti Obaj bajki pisza z tym ze Edek robi to lepiej i miesza z prawda :-);)
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Zmuś ich :) Nie każdy fachowiec zaraz może / chce / ma czas / ochotę pisać przewodnik.
Ba ta joj - weź zatem do ręki pierwszy z brzegu przewodnik czy opracowanie osób na które się powołujesz jako bardzo surowych, itd i spróbuj nie znaleźć tam nic do czego można się przyczepić.
Acha znalazłam. I to dwa.
"Cerkwie szlaku ikon" Robert Bańkosz Arete II Krosno 2007
"Sanok słoneczna strona Galicji" Aurelia Hałubowska Bezdroża 2005
Nie spałam prawie całą noc. Na więcej nie starczyło mi czasu. Nie znalazlam ani jednego błędu w przewodniku Aurelki. Mówiąc wprost nie sięgałam w ciemno. Robert Bańkosz moim zdaniem jest najlepszym przewodnikiem beskidzkim. Fenomenalna wiedza plus wyjątkowe umiejętności jej przekazania.
Przewodnik o Sanoku polecili mi dwaj autorzy przewodników, pracownicy CIT-informacji turystycznej w Sanoku i Urzędu Promocji Miasta Sanoka. To ci fachowcy, przewodnicy, regionaliści, autorzy przewodników; Bańkosz i Wesołkin.
Nie mam dostatecznej wiedzy aby sprawdzić pod względem merytorycznym przewodnik "Osobliwości Bieszczadów Wschodnich", którego współautorem jest Wojciech Wesołkin. Nie mogę także porównać z innymi publikacjami, gdyż jest to temat praktycznie nieopracowany. Mam wprawdzie kilka przewodników po tej części Ukrainy ale mówiąc wprost nie za bardzo ufam autorom.
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
KLOPSIK NIE MOTAJ:lol:
Doskonale wiem, że na terenie Karpat obowiązują rózne podziały fizycznogeograficzne. Kiedyś musiałam je wkuć na pamięć. Jeżeli chodzi zaś o podział Polski to także było ich kilka. Tylko jedno małe ale. Przed erą Kondrackiego.
Oczywiście możemy cofnąć się w przeszłość i mówić Sanockie Góry Rusztowe. Tylko po co.
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
Podajesz Potockiego jako goru na ktorym mozna stawiac prawdy o bieszczadch to chyba zart jest ??Lucyna ty piszesz o tym serio ?Juz Bardziej wielkiemu Edowi wierze w paru kwestiach niz Potockiemu w jakiekolwiek kwesti Obaj bajki pisza z tym ze Edek robi to lepiej i miesza z prawda :-);)
Panie przewodniku nie mówimy o przewodnikach Potockiego. Mam chyba wszystkie jego publikacje. W przewodnikach nie widzę rażących błędów.
Błędy w przewodniku Pascala
" Na cmentarzu jest ponad 500 stell, pięknie rzężbionych macew",
" Od Lutowisk na wschód zaczynała się ziemia obiecana chasydów"
" Przez Dwernik prowadzi droga jezdna na Caryńskie"
" krytej blaszanym chełmem" to o cerkwi w Smolniku nad sanem
"okruchy dawnego narodu łemków"
"migracja z południowej grani Karpat" to o kolonizacji wołoskiej
"gospodarka opierała się na pasterstwie i hodowli"
"wataha madziarskich zbójników-tołhajów"
Nie mam przewodnika, posługiwałam się "Połoninami"
Jeszcze kilka uwag Potockiego:
"Leska synagoga na pewno nie jest najcenniejszym zabytkiem judaistycznym w Polsce. Manierystyczna jest tylko architektura wnętrza, a nie cała synagoga. Najcenniejszym zabytkiem judaistycznym w Polsce jest natomiast cmentarz żydowski, z największym w Polsce zespołem nagrobków z XVI i XVII w".
Informacja dla nie przewodników. Mój kolega zawodowy przewodnik oblał swój pierwszy egzamin tylko dlatego, że nie wiedział jaki kolor ma nagrobek Amelii Mniszchowej w Dukli.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Informacja dla nie przewodników. Mój kolega zawodowy przewodnik oblał swój pierwszy egzamin tylko dlatego, że nie wiedział jaki kolor ma nagrobek Amelii Mniszchowej w Dukli.
To to jest jakaś totalna bzdura.
Akurat wiem, jaki kolor ma ten nagrobek ;-) ale wymaganie na egzaminie takich rzeczy to IMHO paranoja.
Inna sprawa, że ode mnie też wymagano opowieści jaki obraz jest w głównym ołtarzu w Trstenie (pytano tego w autokarze przed kościołem), ale to było przed egzaminem, w trakcie kursu a nie na samym egzaminie.
Na egzaminie pytano normalnie - zakres wiedzy o kilkaset procent większy od tego co się na co dzień przekazuje wycieczce, ale nie wymaga się cudów.
Wchodząc do kościoła o opowiadając o jego wystroju widzi się ów nagrobek. I wtedy można np. zapytać "czyj to nagrobek".
Poza tym jednostkowy błąd nie jest nigdy powodem do oblania.
Oj, zaiste dziwne rzeczy dzieją się w tej komisji rzeszowskiej.
Co do podziału geograficznego Karpat.
Kondracki nie jest ani jedyny, ani też zdecydowanie nie jest najnowszy.
Komentarz w "Wikipedii" oddaje to co jest istotne:
Cytat:
Poniższa
regionalizacja fizycznogeograficzna Karpat została opracowana przez
Jerzego Kondrackiego (
Karpaty, 1989, Warszawa: WSiP
ISBN 83-02-04067-3). Nie jest to ani jedyna, ani też ogólnie przyjęta regionalizacja Karpat i ich części - w poszczególnych krajach "karpackich" funkcjonują inne regionalizacje. Regionalizacja Kondrackiego jest natomiast regionalizacją najczęściej stosowaną w Polsce.
Dużo nowsza od regionalizacji Kondrackiego jest np. ta, na której opierają się Słowacy w odniesieniu do swoich gór.
I teraz - na czym sie opierać - na Kondrackim czy na nowszej regionalizacji słowackiej ?
No i w końcu ostatnia sprawa - sama często korzystam z przewodników wybierając się np. do Rumunii lub dawniej do Włoch
Przyznam szczerze - głownie obchodziły mnie informacje jak dojechać w jakieś konkretne miejsce, gdzie można zaparkować, gdzie można coś zjeść i nie zatruć się przy tym, gdzie można liczyć na w miarę przyzwoity i tani nocleg.
Pisze o podróżowaniu indywidualnym.
Zazwyczaj już w domu przed wyjazdem opracowuję sobie dokładny plan wyjazdu i wtedy korzystam z co najmniej kilku przewodników oraz z Internetu, Pascal jest najlepszy jeśli chodzi o informacje praktyczne.
Potem drukuję sobie i powielam tylko wybrane strony.
Oczywiście informacje o zabytkach są bardzo ważne - w Rumunii przeważnie czytaliśmy je sobie głośno z przewodnika (no chyba ze był z nami Kuba, wtedy on opowiadał o cerkwiach ;-) )
Pozdrowienia
Basia
@ Piotr mam Cię. Człowiek niewyspany lepiej myśli.
Całe cykle przewodników.
Scieżki dydaktyczne na terenie BdPN wydane przez Ośrodek Naukowo-Dydaktyczny BdPN. Autorzy profesjonaliści, naukowcy: Winnicki, Szary, Holly, Prędki, Ćwikowscy itd.
Wydawnictwa, w tym przewodniki wydane przez Zarząd Zespołu Parków Krajobrazowych w Przemyślu i Krośnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
@ Piotr mam Cię. Człowiek niewyspany lepiej myśli.
Całe cykle przewodników.
Scieżki dydaktyczne na terenie BdPN wydane przez Ośrodek Naukowo-Dydaktyczny BdPN. Autorzy profesjonaliści, naukowcy: Winnicki, Szary, Holly, Prędki, Ćwikowscy itd.
Wydawnictwa, w tym przewodniki wydane przez Zarząd Zespołu Parków Krajobrazowych w Przemyślu i Krośnie.
Istotnie bardzo ciekawe i porządnie wydane wydawnictwa (mam kilka tych o ścieżkach przyrodniczych), ale to nie są przewodniki.
Zresztą trudno nawet byłoby wymagać od autorów tych prac aby opisywali jak dojechać do początku ścieżki i czy można tam zaparkować.
To właśnie jest domena owych "gorszych" przewodników.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Acha znalazłam. I to dwa.
No znowu muszę się z Tobą nie zgodzić :)
Właściwie połowicznie, bo tego drugiego nie czytałem.
Jednak to tak na marginesie, bo naprawdę jak mówimy o przewodnikach turystycznych po Bieszczadach, to nie wyciągaj opracowań typu "Cerkwie szlaku ikon" czy broszurek o ścieżkach po BdPN (!) - to zupełnie inna bajka i zestawianie razem tym pozycji nie ma najmniejszego sensu a może być nawet uwłaczające dla ich autorów ;)
"Cerkwie szlaku ikon" to praca oparta głównie na literaturze, skupiająca sie na samych cerkwiach pod względem architektonicznym oraz na głównych dogmatach prawosławia i grkat. Doskonała książka, ale nie porównuj jej do jakiegoś autorskiego przewodnika turystycznego, gdzie łatwiej o wpadkę bo wymagają również sporej i aktualnej znajomości terenu.
Jak już bardzo chcesz (całą noc? ;))
"Cerkwie szlaku ikon"; R. Bańkosz, str. 174:
"Cerkiew znajduje sie w połowie wsi po prawej stronie drogi wiodącej od Rzepedzi" - to o Turzańsku.
No i dupa blada - egzamin oblany, skoro za jakiś kolorek czy inną dyrdymałe można oblać (rzekomo) przewodnicki egzamin.
Widzisz, różnica jest taka że dla Ciebie jest to KARDYNALNY błąd, który niemal dyskryminuje przewodnik a autora najlepiej nazwać dyletantem, cy cuś - bo mniejszego kalibru błędy sama cytujesz. Natomiast dla mnie jest to zwykła pomyłka wynikająca z przemęczenia, nieuwagi, etc., którą może popełnić każdy i ma się nijak do wiedzy autora, chyba że uważasz iż p. Bańkosz nie wie po której stronie drogi stoi cerkiew w Turzańsku - ja jednak sądzę że wie.
Dlatego nie rozumiem np. kwestionowania tego co wypisałaś wyżej, np.:
"Przez Dwernik prowadzi droga jezdna na Caryńskie"
Kto to kwestionuje bo sie zgubiłem, Ty czy Potocki?
Tak, przez Dwernik prowadzi droga jezdna do Caryńskiego - ale oczywiście możesz spróbować mi udowodnić że jest inaczej - to co próbujesz?
Naprawdę: więcej zrozumienia, mniej czepiactwa i zawsze warto zastanowić się jakiego kalibru jest błąd, jak rzutuje na odbiorcę i czy aby zawsze wynika z niewiedzy autora.
Lucyna co tak zachwalasz Potockiego ??Przewodnik czytalem ubogi w tresc i nie daje jakos wielkich prawdziwych weryfikowlanych ciekawostek. Lubie Przewodniki Kłosa za to ze pomimo ubogosc, kolo caly czas szpera i to co sam znajduje opisuje wiec tresc przewodnika z wydania na wydanie rosnie. Podzialow karpat jest pare i to polskich podzialalow ot piewrszy podam taki bliski sercom turystow http://antykwariat.turnia.pl/showlist.php?i=15041.