Odp: W poszukiwaniu klasztoru
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
musi pozbyć się tych pereł co je w błocie na początku poszukiwań znalazł. Wiadomo - perły szczęścia nie przynoszą.:wink:
kurcze,moze to nie na temat...ale usłyszałem,że na plażach Portugalii znaleziono niedawno perły niehodowlane...hm,jak sobie przypomnę te ilości mieczaków wyrzuconych na brzeg...po których się chodziło...!
ah,jeszcze jedna ciekawostka za Wiki:
:W XVI i XVII wieku znaczący ośrodek połowu pereł słodkowodnych istniał na Dolnym Śląsku - pozyskiwany materiał pochodził z sudeckich populacji małża perłoródki rzecznej, gatunku obecnie wymarłego na terenie Polski.
hmmm...a może Bartek zamiast zaginionego klasztoru znalazł zaginione perłoródki?
ale to rzeczywiście już całkiem po skarpie i nie na temat:wink:
Asiu, żadnych popierdułek nie znalazłem, a perły wyrzuciłem. Teraz już musi być lepiej, prawda? :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Pierogowy
Niesamowity ten smaczek, rzekłbym nawet że fascynujący. Dzięki!
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
prawda?
się okaże...jak wygrzebiesz z błota klasztor! :wink: powodzenia! a w razie gdybyś znalazł w trakcie tych ewentualnych dalszych poszukiwań jeszcze cokolwiek - pisz tu śmiało - doradzimy czy zachować czy wyrzucić, czy zjeść;)
O! I to jest konstruktywne podejście do relacji :wink:
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marco Polo
Pod koniec pażdziernika również poszukiwałem pozostałości klasztoru w Rajskiem. Pozwoliłem sobie na nałożenie mapy współczesnej na WIG-owską i z tym udałem się teren. Zwróciłem uwagę na regularny (zbliżony do kwadratu) zarys nasypu - być może pozostałości fundamentów. W tym miejscu powinien znajdować się klasztor.
Jeżeli o tym samym miejscu myślimy, to prawdopodobnie, pozostałości tych fundamentów nie są po klasztorze. Według mapy WIG, w tym miejscu znajdował się pojedynczy budynek. Zaznaczyłem go kółkiem. Natomiast klasztor znajdował się bliżej Sanu. Najbardziej wiarygodna może być wypowiedź kogoś, kto pamięta ówczesne czasy. Może mieszkańcy Rajskiego Gościńca ?. Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Najbardziej wiarygodna może być wypowiedź kogoś, kto pamięta ówczesne czasy.
Ależ proszę:
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
tak...wiadomość potwierdzona od ''tambylczyni'', to RACZEJ zapewne wał stawu, takowe BYŁY przy klasztorze.
EDIT: I jeszcze coś - to co wziąłeś w kółeczko to nie budynek a kropka po skrócie Kl. (klasztor) :wink:
Oczywiście tak jest. Wszystko się zgadza. Przepraszam.
Ależ nie ma za co, ja też się kiedyś na tę kropkę nabrałem podczas moich poszukiwań. I teraz pamiętam :mrgreen:
1 załącznik(ów)
Zwróćcie uwagę na jedną rzecz. Tu http://www.rajskigosciniec.pl/przewodnik/siostry.pdf jest napisane, że klasztor wznosił się ponad 200 m od Sanu i był otoczony murem.
No to popatrzcie teraz na mapę WIG:
Załącznik 27582
Ta linia czworokąta na mapach WIG oznacza mur, parkan itp. Usytuowanie pasuje do ww. opisu. To może być ogrodzenie klasztoru.