6 załącznik(ów)
Odp: Tworylne- Scieżki, ciekawe miejsca.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek z Zielonki
W maju będziemy próbowali przejść San w Tworylnem (wszystko zależy od pogody i stanu wody).
Tu nie ma co próbować, schodzi się na brzeg i ... hajda, na drugą stronę! No, może za wyjątkiem trafienia na jakieś gradobicie albo inną klęskę żywiołową. Bo przechodzenie przez San jest wartością samą w sobie. Jak już człowiek do tego przechodzenia przywyknie, odczuwa kolejny stopień wolności: potrafię się znaleźć na którym chcę brzegu rzeki, bez pomocy mostów i innych ułatwień.
Przechodzenie w różnych miejscach i przy różnym stanie wody bywa … oczywiście, też zupełnie różne. Czasem można w połowie przeprawy zrobić odpoczynek i spokojnie zjeść śniadanie na suchych kamieniach. Gdzieniegdzie jest wąsko, ale po kolana lub po pas. Czasem da się przejść po progach skalnych niemal suchą nogą (mokrym butem). Zazwyczaj jednak trzeba buty zdjąć a spodnie podwinąć. Do dreptania po mokrych, śliskich a czasem ostrych kamykach przydają się turystyczne sandały z tworzywa sztucznego.
Załącznik 31396 . Załącznik 31398 . Załącznik 31397
A bywa też i większa woda (poniżej). Wprawdzie gdy przed chwilą przechodziły tędy kaczki, było im tylko do pół piersi, ale gdy ja wszedłem, zrobiło się jakoś głębiej. W nieprzemakalnych sakwach zmoczyło mi się prawie wszystko, ale i tak cieszyłem się, jak dziecko, z pokonania głębokiego Sanu. A na platformie, o której wspominał Browar, można było wszystko wysuszyć, a w czasie suszenia pooglądać widoki - wszak platforma jest widokowa.
Załącznik 31399 . Załącznik 31401 . Załącznik 31400
Przepraszam za rozmydlanie tematu, ale po Sanie to ja bym chodził i chodził, więc nie mogłem się powstrzymać;)
Do "atrakcji" wokół Tworylnego należy niewątpliwie pewien podziemny "zabytek" o przeszłości jak z horroru. Nie wiem czy powinno się o tym dyskutować i czy ktoś z Was mógłby się do tego odnieść. Przyznaję, że takie historie działają mi na wyobrażnię i osobiście nie wiem dlaczego o tym się nie mówi. Możlie że ktoś obawia się profanacji i sądzę, że to możliwe ale myślę też, że powinno się pamiętać o spoczywających tam nieszczęsnikach. A może jeszcze za wcześnie ?
masz na myśli kryptę ? .....
Nie wiem co nazywasz kryptą ? Miejsce o którym myślę że istnieje, to solidnie zbudowany podziemny "obiekt", który ma swoją makabryczną tajemnicę i jest z wiadomego okresu. Według niektórych ziemia nadal kryje wiele ciekawych rzeczy.
Ciekawe, jaka to makabryczna tajemnica kryje się w ruinach Tworylnego?
Cytat:
Zamieszczone przez
partyzant
Nie wiem co nazywasz kryptą ? Miejsce o którym myślę że istnieje, to solidnie zbudowany podziemny "obiekt", który ma swoją makabryczną tajemnicę i jest z wiadomego okresu. Według niektórych ziemia nadal kryje wiele ciekawych rzeczy.
Krypta grobowa- jest na terenie cerkwiska. Inne podziemia , to piwnice strażnicy niemieckiej, obok też inna solidna piwnica. Z tego co wiem, Tworylne dość solidnie spenetrowane było przez różnych szperaczy , nawet widziałem parę razy takich z wykrywaczami....O ile coś wiesz, napisz, może na PW. ,o ile informacja może zachęcać różniste hieny .......
Witaj Tomku. Jak się czegoś ciekawego (o Tworylnym) dowiesz to daj cynk na PW (nie mam szperacza ). Używam tylko oczu (już słabnących) i aparatu fotograficznego. :)
Myślałem, że wiedza na ten temat jest bardziej powszechna a tak to muszę sprawdzić jeszcze raz, u żródeł. Co do lokalizacji to nie jest to ani cerkwisko ani opisana przez Tomasa krypta i piwnice. Możliwe, że dałem się nabrać. Chłopaki ! wcześniej czy póżniej dowiecie się, jesli nie ode mnie to powie wam któryś z ważnych Bieszczadników. Może będę tam na wiosnę, to będę zwracał uwagę na samochody przy moście. Nie zamierzam tego odkrywać bez ważnego glejtu. Dolina Sanu jest piękna a przechodzenie z brzegu na brzeg przypomina mi zabawy z dzieciństwa.
Partyzancie. Już napomknąłeś pół roku temu o tej podziemnej budowli (tak mi utkwiło w pamięci ;) ). Mam nadzieję, że doczekamy się wyjaśnienia i napisz kto mnie tam będzie obserwował?
P.S. cmentarz z IWŚ w Tworylnym - da się cokolwiek wyróżnić z terenu? Odnajdę go? Proszę o wskazówki - może być PW :-)
Długi -masz na myśli ten na wzgórzu( Kiczera ) 617 ? .....fakt, bo INNEGO NIE MA . Ciężka sprawa, jest nikły ,musiałbyś się wybrać niebawem , gdy nie ma badyli. Szukaj na wschodnim stoku.