-
Odp: Co by tu poczytać? Kącik Ksiązki
Chciałbym polecić Wam książkę Wojciecha „Tarzana” Michalewskiego „Mistycy i narkomani”. Jest to opowieść „starego” hippisa o początkach ruchu hippisowskiego w Polsce, o narkomani, o milicji - niekiedy tej o ludzkiej twarzy jak i o księżach, czasem tych prawdziwych.
Sylwetka autora i fragment książki:
http://www.monar.kki.pl/forum/tarzan.htm
Książka jest dostępna w necie w formacie pdf.
Taki fragment „bieszczadzki”:
„(...) Razem z grupką hipisów-joginów udaliśmy się na włóczęgę po górach. Jeden namiot jedynka. Sześciu hipisów i mój pies, wilczur Kazań, (...). No więc włóczyliśmy się po Bieszczadach. Dieta bezmięsna, jarzynki. Parę broszurek o jodze, z książką pani Michalskiej "Hata joga dla wszystkich" na czele. Ćwiczenia co dzień. Wszyscy podziwiali wrodzoną giętkość mojego ciała. Jestem chudy i ćwiczenia jogi są dla mnie łatwiejsze do opanowania, niż dla przeciętnego Europejczyka. Moi guru nie mogli mnie tylko oduczyć palenia i wyskakiwania na piwko. Mięsa nie jadłem, choć "Przewodnik" nie kładł na to zbytniego nacisku.
- Póki nie zrozumiesz czemu nie jeść - jedz - radził. Ja jednak zmuszałem się siłą i efekty miałem opłakane, zamiast zyskiwać spokój wewnętrzny bywałem rozdrażniony. Przez to byłem coraz bardziej rozdrażniony i coraz częściej piłem piwo i coraz więcej paliłem. Skończyło się smutno. Schlałem się w jakiejś knajpie z bandą górali. Po pijanemu zacząłem nauczać kumpli od kielicha. Oni byli też pijani, więc zaraz uznali mnie za Chrystusa, który zstąpił z nieba. Rycząc - Alleluja! Alleluja! - wzięli mnie za ramiona i powlekli do kościoła żebym... Właśnie, po co? Byłem zbyt pijany, by pamiętać dokładnie, ale chyba uznali, że jak jestem bogiem to powinienem mieszkać w kościele. Kościół po nocy był zamknięty, więc zaczęli dobijać się na plebanię, żeby ksiądz dał klucze. Gdy przerażony ksiądz zaczął wołać, że dzwoni na milicję - wyrwałem się i prysnąłem do lasu. Rano trafiłem do obozu i zabrawszy psa wyjechałem. Było mi wstyd i tyle.(...)”
-
Właśnie jestem po lekrurze "świeżutkiej jak gorące bułeczki" niedawno wydanej - premiera 2011.01
"Biblioteka cieni" Birkegaard Mikkel.
Czyta się od deski do deski - polecam.
-
Maria Nurowska i "Nakarmić wilki"... akcja dzieje się w Bieszczadach... a główni bohaterowie to wilki :) i kilka ludzików...
chciałam ją na dłużej ale tak mnie wciągnęła że dwa wieczory i przeczytana... dosłownie sama się czyta :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
calanthe
Maria Nurowska i "Nakarmić wilki"... akcja dzieje się w Bieszczadach... a główni bohaterowie to wilki :) i kilka ludzików...
chciałam ją na dłużej ale tak mnie wciągnęła że dwa wieczory i przeczytana... dosłownie sama się czyta :)
Dziękuję za polecenie tej lektury bardzo mi się podobała - o mało co mnie nie wyrzucono z Empiku -ale zdąrzyłem ją przeczytać przed zamknięciem sklepu.
Obecnie jestem w trakcie czytania Długi Marsz Sławomira Rawicza, zapowiada się bardzo dobrze - zobaczymy co dalej.
-
Widać że ten temat na forum nie jest najpopularniejszy ale jak to mówią kropla drąży skałę.
Chciałbym polecić kolejną pozycję, pewnie przez większość już dawno przeczytana ale dla tych co nie zdążyli to namawiam.
Świat na krawędzi : ze Stanisławem Lemem rozmawia Tomasz Fiałkowski.
Kto czyta Lema to wie...
-
Marek Krajewski "Erynie". Mroczna historia, ulice Lwowa, 1939 rok.Sporo lwowskiej gwary, uroczej!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Marek Krajewski "Erynie". Mroczna historia, ulice Lwowa, 1939 rok.Sporo lwowskiej gwary, uroczej!
Fajnie się czyta, ale mam nadzieję że autor w kolejnych swych książkach popuści swój schemat i zaskoczy.
cÓż mogę dziś polecić - z reguły polecam coś świeżego "dla mnie ": czyli aktualne rzeczy przeczytane,czytane,i będące czytane bo czekające na półce na swoją kolej.
Dzisiaj nic nowego nie wziąłem do czytania gdyż można powiedzieć dysfunkcja - gorączka i atakująca infekcja.
Wróciłem do starej oczytanej prze zemnie i nadal jednej z ... książki "Lot nad kukułczym gniazdem".
Tą książkę mogę polecić na dzisiejsza nockę
-
"Niemiecki Bękart"
Lackberg Camilla- Bardzo fajnie się czyta- w podróąy np. PKSm lub PKP, wciąga (Nie cięzka ,od deski do deski) moim zdaniem można przeczytać.
-
Przed snem i przed walczącą grypa zapodam sobie ulubione i nie rdzewne jak dla mnie "Bajki robotów" Lema
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barszczu
...Szczególnie polecam "Zapiski oficera Armii Czerwonej" - wg mnie najlepsza książka Piaseckiego - ilekroć to czytam to płaczę ze smiechu :lol:
też uśmiech mój wzbudziła, dopóki sobie nie uświadomiłem ze to nie koniecznie musi być do końca fikcja, no i zakonczenie ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Zabawne, intrygujące, kontrowersyjne, dziwne i zarazem oczywiste. Ma tyle samo zwolenników co przeciwników, a może nawet więcej tych drugich. Autor burzy porządek w świecie literatury pięknej (choć nie tylko) i strąca z piedestałów nieskazitelne postaci wielu znanych utworów. Nie narzuca nachalnie wniosków, pozwala samemu zinterepretować motywy którymi sie kieruje.
Krótko mówiąc: Z. Nienacki - "Uwodziciel".
Niencki mnie uwiódł swą chyba ostatnią książką , "Dagome iudex" ,powieść ukazała się również pod tytułem Historia sekretna.
Pisana przez siedem lat powieść obejmuje trzy tomy:
- Ja, Dago
- Ja, Dago Piastun
- Ja, Dago Władca
akcja rozgrywa się w czasach przed powstaniem państwa Piastów, to też książka o władzy, dla mnie to najlepsza książka Nieneckiego choć najmniej znana ...
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
... Jacek Hugo Bader "Biała gorączka"
dużo mam ulubionych książek... :)
Jacek Hugo-Bader "W rajskiej dolinie wśród zielska"
doskonałe reoprtaże z karajów byłego ZSRR , czytam i mam wrażenie jak bym tam był .
-
Jak często wracacie do książek, które już czytaliście, czy w ogóle wam się to zdarz- Ja lubię powracać do pozycji, które w jakiś sposób wywarły na mnie wrażenie.
Przykładowo gdy czytałem jakąś pozycje jako dzieciak później nastolatek i dorosły inny punkt odniesienia.
W kolejce czeka skromna półeczka : najpierw odświeżę "Ojca chrzestnego" a później zobaczę od nastawienia.
-
O Makrela! Wróciłeś:-).
Ja siłą rzeczy muszę wracać do książek z dzieciństwa, bo mam małe dziecko, czytałem już , gdy był w brzuszku, tym bardziej więc teraz. Obecnie czytam, bardziej mamie, niż małemu, "Gdzie twój dom, Telemachu" A. Bahdaja, gdzie akcja dzieje się częściowo w Bieszczadach.
O rożnych Niziurskich, Chmielewskich i "Samochodzikach" nie muszę chyba nadmieniać.
-
W kóło czytam "Dzieci z Bullerbbyn"!
-
Chmielewska i Musierowicz, zwłaszca "Małomówny...", lubię wracać :)
-
Jejku... widzę, ze nie tylko ja mam fazy na dziecięce książki :)
To jak tak, to dorzucę znakomite pozycje Ewy Lach - całokształt. Ta autorka jest chyba trochę zapomniana.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Z pamięci dorzucę:
ostatnie odkrycie - Jacek Hugo Bader "Biała gorączka"
)
Cytat:
Zamieszczone przez
komisaRz von Ryba
Jacek Hugo-Bader "W rajskiej dolinie wśród zielska"
doskonałe reoprtaże z karajów byłego ZSRR , czytam i mam wrażenie jak bym tam był .
do ksiazek i artykulow hugo- badera zawsze chetnie wracam- a niektore fragmenty znam prawie na pamiec :-) i nie trace nadziei ze tez kiedys tam pojade...
z podobnych klimatow polecam ksiazke "wołoka" autor mariusz wilk
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=1194
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Hej :)
Ja tu popieram Pilipiuka...wszystko, co o J. Wendrowyczu napisał :)
nooo, fajne klimaty! mnie najbardziej przypadla do gustu historia o wedrowyczu i utopcach :)
a najzabawniejsze ze kiedys dawno temu siedzialam na pagorku kolo wojsławic popijajac piwo perła i wogole wtedy jeszcze nie mialam swiadomosci ze istnieja opowiadania pilipiuka.... smiesznie to bylo potem wspomniec nad ksiazka :-)
-
....Huga -Bader to jakaś zaraza ;)...bo i ja..... z innych klimatów np. Charles Bukowski-wszystko!! . Kiedyś , udając się na posiedzenie w WC - zabierałem ze sobą Jasia Himilbacha ''Monidło.Przepychanka" :!:
-
Dlaczego zaraz zaraza :) ja tez...
A z lektur poruszających trudne tematy: Paweł Smoleński "Pochówek dla rezuna".
-
Książki dla dzieci to ja regularnie czytywałam po raz któryś z kolei ze swoimi dziećmi, a wiec w odstępach 5 lat :)
W tym również lektury.
Ale teraz jestem już po raz drugi (to znaczy generalnie po raz trzeci) w klasie maturalnej.
Hugo-Badera też bardzo lubię i w ogóle wszystko o Rosji, ale akurat teraz czytam coś bardzo poważnego wręcz tragicznego: "Szepty - życie w stalinowskiej Rosji" książka na pograniczu dokumentu, pracy naukowej i reportażu opowiada o życiu kilkunastu rodzin od lat 20 do lat 90 XX w. i wszystkim co się z nimi działo - zesłania, egzekucje, beznadzieja, donosicielstwo, podłość i bohaterstwo.
Po prostu niewiarygodne jak tam się żyło, co ten system robił z ludźmi.
Dopiero znając tak na prawdę warunki życia, metody postępowania z ludźmi niewygodnymi dla systemu i to wszystko co się tam działo można oceniać ten kraj i ludzi tam żyjących.
Książki nie da się przeczytać tak "na raz" bo jest zbyt przygnębiająca, a niestety mam ją z biblioteki, nie wiem czy zdołam przeczytać.
B.
-
wszystkim tym, którzy lubią kresowe klimaty , polecam książkę Wojciecha Pestki " Do zobaczenia w piekle -kresowa apokalipsa: Ukraina, Polska, Białoruś, Łotwa" .To zbiór wstrząsających opowieści- reportaży o ludziach , będących zakładnikami historii. Min. jeden z ostatnich żyjących uczniów B. Schulza. Jest też o St. Vincezie. Daria Husiak -łączniczka R.Szuchewycza.Irena Sandecka- ucząca w Krzemieńcu potajemnie j.polskiego.....przejmująca książka-polecam !
-
...to może i banalnie... ale ostatnio Dukaj..i jego Xavrasa Wyżryna zmiażdżyłem w ciągu jednej nocy...
-
e tam , banalne :oops:...ja czasem wracam do starego Philip'a Dick' a , lub Ursule LeGuin
-
polecam "Ksiegi Nomów" Pratchetta, dobrze sie czyta i lekko śmieje
-
Mistycy i narkomani - przypomne sobie
-
Od siebie dorzucimy, Dzika: "Córka Wikingów" Very Henrikssen, "Serce" Amicisa, no a Dziki: "Czarny Anioł" Waltariego (pośród wszystkich innych powieści tegoż ukochana najbardziej), "Kubuś fatalista i jego pan" Diderota, mistyczne "Małżeństwo Nieba i Piekła" Blake'a, radosny "Grek Zorba" Kazantzakisa, jakże rozkolorowny "Śalimar Klaun" Rushdiego, poezje Tagorego zawsze i wszędzie, nawet dziś o świcie w kiblu (w końcu nie tyłkiem czytam, tylko oczma i pikapikawką),a z lekkostrawnomarzycielskoheroistykalnej "Kane" Karla Wagnera, taka lepsza warsztatowo i na pewno barwniejsza translacja Conana. "Kane" występuje w :"Pajęczyna utkana z ciemności"; "Pierścień z krwawnikiem"; "Cień Anioła Śmierci"; "Mroczna Krucjata" i "Nocne Wichry". Przedostatnią radzę zostawić na koniec, bo najgorsza i może odstręczyć, a byłoby szkoda...Innych klasyków nie wspomnę,ale Kmicic, Yossarian, Prewitt, Janek Kos, Winnetou i Old Shatterhand zawsze mają miejsce w moim sercu. Dzika śpi z K. Puchatkiem pod głową, a ja szukam 3. tomu "Dagome Iudex" Nienackiego, bo kiedy to kupowałem 20 lat temu to był niedostępny i do dziś go nie widziałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dzikie Dzieci
... a ja szukam 3. tomu "Dagome Iudex" Nienackiego, bo kiedy to kupowałem 20 lat temu to był niedostępny i do dziś go nie widziałem.
sprawdz na stronach Oficyny Wydawniczej "Warmia".
-
Graham Masterton "Wyklęty" jak dla mnie jeden z lepszych horrorów
-
własnie się zaczytuję
wiec jesli ktoś chce poznać mentalność naszych południowych sąsiadów, czeski humor, podejscie do życia jednego z najbardziej zateizowanych narodów Europy to polecam
Mariusz Szczygieł "Zrób sobie raj"
-
Łukasz Łuczaj ...i nowa pozycja "W dziką stronę" o ucieczce od cywilizacji.. dzikości... kontakcie z naturą..
-
..jak nikt nic nie pisze.. to może wrzucę coś jeszcze.. Niedawno wdepnąłem do "taniej książki" na ul. Grodzkiej w Krakowie i wygrzebałem książkę przecenioną z 35 zł na 9! Autorem jest Austriaczka zarabiająca na życie pisaniem reportaży, do których dokleja swoje zdjęcia z podróży. Niestety w tej pozycji ich brakuje, ale tekst wielce ciekawy, miło się czyta o świecie z lat 30 tych ubiegłego wieku. Pani nazywa się Ella Maillart i książka nosi tytuł: "Od Gór Niebiańskich do Czerwonych Potoków" Oto co przeczytałem z tyłu i postanowiłem zaopatrzyć się w pozycję:
Cytat:
W 1932 roku Maillart wyruszyła do Azji Środkowej z nadzieję na spotkanie prawdziwych koczowników. Początkowo wraz z czwórką młodych Rosjan przemierzyła konno Kirgizję, potem samotnie wędrowała przez radziecki Turkiestan, gdzie nie wygasło jeszcze wspomnienie krwawo stłumionych buntów baszmaków. Na swej drodze napotykała niebywałe ludzkie typy, nomadów, anarchistyczne komuny, wysadzonych z siodła arystokratów. Plonem tej fascynującej wyprawy jest niniejsza książka, cenne świadectwo ginącego świata, gdzie na drogach wciąż grasują zbójcy, gdzie wybuchają powstania muzułmanów przeciwko niezainstalowanej jeszcze władzy radzieckiej, gdzie na rynkach Taszkientu żebrzą niedobitki rosyjskiej arystokracji"
i może krótki fragment :
Cytat:
Gotujemy jajka w samowarze, płacimy po dwa ruble od konia za zjedzone siano. Odjeżdżamy w doskonałych humorach, choć mocno zesztywniali.
Teraz przynajmniej żółte okulary nie są mi potrzebne, słońce mamy za plecami. Delikatne barwy wielkich maków na polach, wydają się przez to bardziej świeże, choć prawie wszystkie kwiaty już zwiędły; zwieńczona gwiaździstą koroną , okrągła kapsuła na szczycie sztywnej łodygi jest pełna małych zalążków. Jemy je, niektóre są już wysuszone i smakują jak kurz, inne natomiast mają delikatny orzechowy smak.
Ścianki zalążni noszą czarne pionowe ślady po sześciu czy ośmiu nacięciach rozmieszczonych równolegle co milimetr. Przez te otwory wybiera się ze środka brunatny gorzki sok. Potem owija się stwardniałą masę w płatki kwiatu. W postaci pigułek przyniesie ona sen, a w postaci wdychanego dymu z żarzących się drobin - zgubne zapomnienie.
-
E.Dzikowska "Artyści mówią"
-
Jadwiga Dabulewicz-Rutkowska "Poezja, proza i dramat : pamiętnik nastolatki : Lwów 1939-1941"
Pamietnik pisany od września 1939 do września 1941, w chwili wybuchu wojny autorka ma 14 lat, można zrozumieć jak działał system wywozów NKWD, kto najcześciej był konfidentem, dlaczego ludzie sami się zapisywali do kołchozu, itp. mnóstwo ciekawych obserwacji.
-
"Długi marsz" Sławomir Rawicz - (Giliński właściwie a taka to historia dziwna że ktoś komuś ukradł historię, zainteresowani wyszukają co trzeba :) Wiosną 1941 roku 26-letni porucznik kawalerii organizuje ucieczkę z obozu na Syberii. Sześciu więźniów przedziera się przez tajgę, wyżyny Mongolii, pustynię Gobi, Tybet, Himalaje, do brytyjskich Indii - ponad 6000km. Bez mapy, kompasu, ale za to z siekierą i nożem. Trasę ich ucieczki przemierzyło kilka ekspedycji.... wyszedł też niedawno film oparty na podstawie tej książki - Niepokonani (The Way Back)
-
1 załącznik(ów)
Tylko saga o Diunie !!! Nie ma lepszej książki we wszechświecie :grin:
-
Leszek Mazan „Kraków na słodko"
na tle histori czekolady, losy krakowskiego Króla Czekolady, który od podstaw stworzył czekoladowe imperium, którego kultowe wyroby jadamy do dziś, np. batonik Danusia ma juz 100 lat. Przy okazji dowiemy sie gdzie się znajduje najstarsza zachowana kostka czekolady (króla Stanisawa), że kiedyś pijano czekoladę bo wierzona że działa jak afrodyzjak. Kiedy się odbył w Polsce pierwszy ślub z Murzynem, oraz że pierszy Mulat urodził sie w XVI w. dlaczego musiała wyjechać Helena Martini i mnóstwo obyczajowych i historycznych ciekwostek. Sporo też fotografii wiec to po troszę album. Zabierając sie za czytnie, warto się zaoptrzyć w słodką rozkszną czekoladę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
komisaRz von Ryba
Leszek Mazan „Kraków na słodko"
na tle histori czekolady, losy krakowskiego Króla Czekolady, który od podstaw stworzył czekoladowe imperium, którego kultowe wyroby jadamy do dziś, np. batonik Danusia ma juz 100 lat. Przy okazji dowiemy sie gdzie się znajduje najstarsza zachowana kostka czekolady (króla Stanisawa), że kiedyś pijano czekoladę bo wierzona że działa jak afrodyzjak. Kiedy się odbył w Polsce pierwszy ślub z Murzynem, oraz że pierszy Mulat urodził sie w XVI w. dlaczego musiała wyjechać Helena Martini i mnóstwo obyczajowych i historycznych ciekwostek. Sporo też fotografii wiec to po troszę album. Zabierając sie za czytnie, warto się zaoptrzyć w słodką rozkszną czekoladę.
...ooo. jak miło.. od dwóch dni pracuję nad sekretnym przepisem gorącej czekolady w hołhotelu górskim..i jestem blisko orgazmu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
...ooo. jak miło.. od dwóch dni pracuję nad sekretnym przepisem gorącej czekolady w hołhotelu górskim..i jestem blisko orgazmu...
Nie rób samemu co można we dwoje ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ostatni_Mohikanin
Nie rób samemu co można we dwoje ;)
...hehe.... będzie podawana ze zmrożonego kostką lodu pępka :p
-
Ostanimi dniami wpadło mi do hamaka kilka książek Tiziano Terzaniego... polecam szczerze... jeden z największych dziennikarzy XXw.
"Powiedział mi wróżbita"
Cytat:
Wybitny, światowej sławy reportażysta - ostrzeżony w Hongkongu przez wróżbitę , że nadejdzie rok, gdy latanie samolotem będzie dla niego śmiertelnym zagrożeniem, postanowił przemieszczać się tradycyjnie, jak dawni podróżnicy. Powiedział później: "Decyzja okazała się znakomita, a rok 1993 - jednym z najbardziej niezwykłych. Przepowiedziano mi śmierć, a tymczasem odżyłem''. Pieszo, łodzią, autobusem, samochodem i pociągiem odwiedził Birmę, Tajlandię, Laos, Kambodżę, Wietnam, Chiny, Mongolię, Indonezję, Singapur i Malezję. Wszędzie szukał kontaktów z wróżbitami, jasnowidzami, szamanami, co sprawiło, że z coraz większym zrozumieniem i szacunkiem odnosił się do dawnych zwyczajów i przekonań, dziś zagrożonych przez agresywne formy zachodniej nowoczesności
-
na planów snucie
Kresy zapomniana ojczyzna – Krzysztof Hejke
http://www.karpatywschodnie.pl/image...kacje/14/1.jpg