masz rację Piotrze, o tym nie pomyślałem:oops:
Wersja do druku
Nie wiem skąd to zwątpienie w tęgość i rosłość Hoczewskich filarów...
Zdjęcie było zrobione po jednej z letnich ulew, która nawiedziła w tym roku Bieszczady, stąd wysoki stan wody, który zmienia proporcje tego, co z wody wystaje. Tak więc brawo Bertrandzie za właściwą sugestię.
Dla Piotra punkt za to, że odgadł, że zdjęcie nie było wykonane ze śmigłowca tylko z nowego mostu powyżej.
Informacja dla niewtajemniczonych - nie posiadam helikoptera, którym mógłbym wykonywać takie loty. Wszystkie zdjęcia w zagadkach zostały zrobione z gruntu albo z tego, co z gruntu wyrasta.
Na dobranoc mała zagadka z widoczkiem na góry. Jak się nazywa ta duża górka na tym zdjęciu? Jeśli ktoś i inne potrafi nazwać to również niech pisze i skąd zdjęcie było zrobione?
Gubyjka...
Na czym i gdzie wyryty jest ten wzorek?
Podobne zdobienie jest na sławnym nagrobku w Berehach Górnych
Zgadza się Piotrze. A jeśli ktoś nie wierzy to niech patrzy:
Załącznik 9081
Więc gdzie stoi ten pamjatnik?
Na wielu obiektach są podobne zdobienia.
Lucyna a odpowiedź na zagadku Ty znaju?
Gdzie stoi to śmigło?
Niektórzy z Was ostatnio przejeżdżali obok tego śmigiełka, a jeśli nie ostatnio to to rok lub dwa temu. Dodam jeszcze, że okolicy strzegą często psy długowłose białe i jeden trochę burawy.
Powróciłem wreszcie w południowo-wschodnie rubieże Rzeczpospolitej i zagadkę niedzielna zapodaję. Gdzie wali się ta chałupka?
Kurna, żem kole niej w ostatni łykend przejeżdżał chyba, nawet o włos się nie zatrzymałem...gdzie to było...kurna
czy ona przy asfalcie stoi?
nie taki znów dziurawy ten asfalt... Przysiółek Mchawka bodajże. zawsze mnie kusiło zajrzeć tam do srodka.
Kolejna chałupka do odgadnięcia?
Zgadza się to Maniów, a odnośnie przysiółka Mchawy, który zowia Mchawka to są tam dwie takie niby walace się niby remontowane chałupki, ale ta na wczesniejszym zdjęciu pochodzi z Roztok Dolnych tuż za, a w zasadzie przy tablicy drogowej. Do niedawna była jeszcze zamieszkana.
Gratulacje dla Piotra!!!
Cóż to za miejsce?
Żeby nie było, że same łatwe zagadki to teraz wydaje mi się taka trochę trudniejsza. Może nie każdy tu był, ale chyba każdy spogladał z dołu w tym kierunku. Więc do dzieła, gzie to?
Widok z Połomy z osuwiska, w kierunku Sinych Wirów ;)
Nie wiem czy istnieje jeszcze Wielka Gra ale gdyby tak było i były tematy bieszczadzkie... to sami sobie odpowiedzcie... :)
pójść tam po kilkudniowych deszczach i skakać żeby sie więcej osuneło:) zbocze jeszce tam pęka i sie zapada...