Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?
Ciąg dalszy
Opłacalność tej inwestycji jest uzależniona podobnie jak wszystkich wyciągów od czynników klimatycznych (brak śniegu i mrozu) i od skuteczności promocji Bieszczadów.
Przeczytałam analizę sporządzoną dla wyciągu na Berdzie nad Jeziorem Myczkowieckim.
Lucyno... a prywatnie jesteś za tą inwestycją? ...wybacz jeśli już pisałaś wcześniej a ja przeoczyłem... rozumiem rentowność takiego interesu i korzyści płynące dla miejscowych... ale jak sobie pomyślę że jak za kilka lat mam tam poleźć z plecakiem... a już nie będę TAM tylko wśród orczyków , słupków , śmieci które dookoła wyciągu nie raz lądują.. (choć nie twierdże że i nie lądują teraz.. chodzi mii o skalę) ... to zbiera mnie na małe wymioty moralne...
...na Berdzie?... no nie... mogliby zostawić tę Górę w spokoju bo mi miejsce z dzieciństwa wysadzą...tam przecież jakiś rezerwat jest...
Przeraża mnie ten debilizm inwestycyjny. To jakaś choroba bieszczadzka! Wyciągi na każdej górce. Czy nie należałoby najpierw policzyć ile osób jest w stanie na raz przyjąć Cisna i Wetlina +okolice bez szkody dla Bieszczadów (w tym i tych co tak bezkrytycznie podchodzą do tych inwestycji) Czy ktoś pomyślał o tym ,że niedługo zalew soliński będzie przypominał deltę Mekongu? I jedyną rybą zdolną przeżyć będzie panga.
Moim zdaniem cały ten ferment wokół Jasła nic nie znaczy bo trwa już od lat 70-tych(pierwsze analizy) i wyciągu nie będzie. Ja sam oceniam korzyści do szkód w proporcjach 30-70 licząc w perspektywie 15 lat. Trzeba dodać ,że do roku 2020 wszystkie gospodarstwa domowe muszą być podłączone do oczyszczalni ścieków tak więc już na wstępie należy myśleć o wieelllkiiiejjj oczyszczalni ścieków najlepiej koło domu ......
....ot imasz rację Krzyśku... wydaję mi się że większą korzyśc na dłuższą metę przyniesie zadbanie o ochronę tego miejsca, niż inwestowanie w jego przemianę! ...co do oczyszczalni mam wrażenie że jesteśmy wraz z rodzinką posiadaczami jedynego szczelnego szamba w gminie ;-) Szambowóz z Szambelanami przyjeżdża do nas raz w miesiącu na wielkie ssanie... tymczasem średnia ilość odwiedzin "na stronie" sąsiadów wynosi.. jedna na rok.. czyżby wszyscy mieli zbiorniki wielkości pełnowymiarowego basenu olimpijskiego? Wizualizacja: ...spacer przy pełni uliczkami... zapach z rur przelewów ...bezcenny...
Kilka lat temu harcerze podczas jednej z akcji ekologicznych "Florek" pływali po zalewie w Myczkowcach rowerkami, wyławiając śmieci i katalogując rury ze ściekami wpadające z szumem wprost do jeziora... Po zgłoszenie niektórych przeraźliwie syfiastych drenów w odpowiednich urzędach.. dostali w nagrodę ostrzeżenie o cofnięciu dotacji (organizacja raczej nie jest zarobkowa więc strach padł blady) ...układy, układziki... i czy tym razem nie skończy się to jakąś odgórną interwencją?
(proszę się nie czapiać bazy harcerskiej nad tym samym jeziorem.. jako pierwsi w okolicy własnymi siłami i przy pomocy funduszy stworzyli oczyszczalnię ścieków)
Mistro
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Dziś rano postanowiłam przeanalizować opłacalność tej inwestycji. Dysponowałam tylko analizami przeprowadzonymi przez magistrantów i danymi udostępnionymi przez zaprzyjaźnionych gestorów. Nie wierzyłam własnym oczom więc skonsultowałam się z "trenerami", którzy mnie szkolili. ...
To jakiś zakład zamkniety?!
Udostępnię Ci analizy przedszkolaków - uzupełnij swoja "wiedzę" i napisz kolejnego bzdeta.
P.s.
Trenerzy zmienili lekarstwa?
Zdrowia
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
Lucyno... a prywatnie jesteś za tą inwestycją? ...wybacz jeśli już pisałaś wcześniej a ja przeoczyłem... rozumiem rentowność takiego interesu i korzyści płynące dla miejscowych... ale jak sobie pomyślę że jak za kilka lat mam tam poleźć z plecakiem... a już nie będę TAM tylko wśród orczyków , słupków , śmieci które dookoła wyciągu nie raz lądują.. (choć nie twierdże że i nie lądują teraz.. chodzi mii o skalę) ... to zbiera mnie na małe wymioty moralne...
...na Berdzie?... no nie... mogliby zostawić tę Górę w spokoju bo mi miejsce z dzieciństwa wysadzą...tam przecież jakiś rezerwat jest...
Oczywiście, że jestem przeciw. Tylko, że ja jestem miejszość. Zdecydowanie zdecydowana większość chce budowy tej inwestycji.
Berdo na szczęście zostawili w spokoju. Rozmawialiśmy już o tym kilka lat temu.
Jedno mnie ciekawi.
Dlaczego wszystkie znane mi wyciągi mają powstawać na terenach cennych przyrodniczo?
Cytat:
Zamieszczone przez
Krzysztof Franczak
Przeraża mnie ten debilizm inwestycyjny. To jakaś choroba bieszczadzka! Wyciągi na każdej górce. Czy nie należałoby najpierw policzyć ile osób jest w stanie na raz przyjąć Cisna i Wetlina +okolice bez szkody dla Bieszczadów (w tym i tych co tak bezkrytycznie podchodzą do tych inwestycji)
Obliczyć chłonność i pojemność turystyczną. Teoretycznie jest to możliwe. Aby jednak obliczenia były wiarygodne musiałyby być wiarygodne dane. Na dzień dzisiejszy nawet nie wiemy ilu turystów przyjeżdża w Bieszczady. Dziś na ten temat rozmawiałam z kilkoma osobami. Nawet urząd skarbowy nie ma pełnych danych jeżeli chodzi o obłożenie. Ot możemy się co najwyżej bawić. Być może jakieś obliczenia chłonności i pojemności turystycznych przyprowadził BdPN. Być może są w operacie ochrony uwzględnione przy strefowaniu. Nie pamiętam. Mam uposzczony plan ochrony parku więc być może tam też coś jest na ten temat. gdy będę w domu to mogę poszperać.
"Chłonność i pojemność turystyczna"-świetne określenia.Co ten język biurokratyczny jeszcze wymyśli?
Nie biurokratyczny ale branżowy turystyczny.