Byłyśmy we dwie, książce się nie oparłyśmy .... parafrazując jedni z pytań: czy warto chodzić na spotkania o Bieszczadach... warto, dowiedziałam się o jednym szczególe, o którym nie wiedziałam dotychczas ;)
Wersja do druku
Nie oparłyśmy się książce, nie oparłyśmy się autorowi - prosząc o autograf:grin:.
A krótkie wrażenia są takie:
Sala była wypełniona po brzegi, Pan Stanisław Kryciński barwnie wspominał swoje wyprawy w Bieszczady, w tym prace Nadsania prezentując zdjęcia z tamtego okresu, zamieszczone też w książce.
A nie wspominał nic o Słowniku gminy Czarna?
Już przeczytałem w innym wątku :)
Rezultaty ciągnięcia za język;-) trafiły tu: Słownik historyczno-krajoznawczy Bieszczadów
Coś dla maciejki i... nie tylko ;)
http://karpaccy.pl/wp-content/upload...asiorowski.jpghttp://karpaccy.pl/wp-content/upload...siorowski3.pngPo raz kolejny zapraszamy na Spotkania Karpackie do Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy alei Na Skarpie 27 w piątek 21 lutego 2014 r. o godz. 18. Tym razem bohaterem wieczoru będzie jeden z najwybitniejszy przedwojennych znawców Karpat Wschodnich, autor monumentalnego przewodnika po tych górach i setek ich wspaniałych fotografii – Henryk Gąsiorowski. W trakcie Spotkania przypomnimy biografię Henryka Gąsiorowskiego, opowiemy o jego licznych publikacjach poświęconych Karpatom Wschodnim, oraz zaprezentujemy wybór jego najciekawszych karpackich fotografii, z których najstarsze pochodzą jeszcze z przed I wojny światowej.
http://karpaccy.pl/wp-content/upload...mm-650x462.jpg
A dziękuję bardzo i wpisuję do kalendarza:-).
To może jeszcze jeden wpis w kalendarz? ;)
http://karpaccy.pl/wp-content/upload...i_z_kresow.jpgW Domu Spotkań z Historią w Warszawie (ul. Karowa 20) 19 lutego 2014 r. o godz. 12 i ponownie o godz. 18 Tomasz Kuba Kozłowski opowie o Bieszczadach, Bojkach, Turce i dawnym powiecie turczańskim. W programie prezentacji m. in. wędrówka po bieszczadzkich połoninach, przełęczach i schroniskach, a także po bojkowskich wsiach i szlacheckich zaściankach w dolinie Stryja; przejazd niezwykłym wiaduktem arkadowym w Turce; polskie, austriackie i żydowskie oblicze Turki i opowieści ze szlaku „białych kurierów”. Całość będzie ilustrowana oryginalną ikonografią z epoki.
No i nikogo nie było. Po raz kolejny byłem sam. Szkoda! Bo było warto posłuchać o tak niesamowitej postaci jaką był pan Henryk Gąsiorowski. Poczuć powiew historii, oglądając albumy fotografii wykonanych na początku XX wieku własnoręcznie przez H. Gąsiorowskiego.
Po za tym można było nabyć ostatnio wydane książki pana A. Wielochy i pana S. Krycińskiego.
Wielka szkoda bo miałem zamiar wypić piwo w towarzystwie zacnych forumowiczów.:-(
| Ze strony Towarzystwa Karpackiego:
http://karpaccy.pl/wp-content/upload...l_legionow.jpg
Najbliższe Spotkanie Karpackie 21.03.2014 r. będzie miało charakter wyjątkowy, odbędzie się bowiem na nim oficjalna inauguracja obchodów jubileuszu 100-lecia walk Legionów Polskich w Karpatach Wschodnich. Oprócz informacji o programie obchodów i uroczystości w Nadwórnej i Rafajłowej, którą przedstawi przewodniczący Komitetu Obchodów Jan Skłodowski, w programie spotkania znajdą się także: przygotowana przez Andrzeja Wielochę prezentacja pt. Diariusz Kampanii Wschodniokarpackiej, oraz prelekcja Jana Skłodowskiego pt. Fenomen Legionów Polskich i zawarte w nim sensy. Serdecznie zapraszamy tradycyjnie już o godz. 18 do Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy al. Na Skarpie 27.
http://karpaccy.pl/
Witam!
Będę w piątek w Warszawie. Czeksam na propozycje jakieś. Czas mam od 19:00
Pozdrawiam
Bertrandzie, w piątek wybieram się do Warszawy na koncert Daniela Gałązki z Zespołem, który odbędzie się w knajpce "W oparach absurdu" przy Ząbkowskiej 6, około godziny 21:00. Jeśli nie dostaniesz lepszej propozycji to zapraszam :). Inni oczywiście też niech czują się zaproszeni :)
Niestety na koncert sie nie wybieram. Odzewu nie ma :-( Teraz łapcie mnie na telefon.
Pozdrawiam
I nikt łapać nie chciał a Wojtek cyferki w Bieszczadzier jest...
Pozdrawiam
Następny sezon spotkań karpackich się rozpoczyna!
Prelekcja Jerzego Montusiewicza "Jak zdobyłem Turystyczną Koronę Gór Rumuni"
Jak od niepamiętnych czasów bywało w trzeci piątek miesiąca 21.11.2014r
- Muzeum Ziemi PAN w Warszawie al. Na skarpie 27 godzina 18.00.
wstęp wolny
Lubię te spotkania, ale chyba nie będę mógł przybyć. Niestety muszę być w tym czasie w robocie.
A innym warszawskim forumowiczom pasuje? Może pifffko po prelekcji?
Ja się chętnie wybiorę :)
Witajcie ludu Stolicy i okolicy
Czy spotkania miłośników piwa i Bieszczad odbywają się jeszcze?
Pytam, bo wybieram się do Warszawy w czwartek (4.12) i nie wiem, czy wracać zaraz po załatwieniu spraw służbowych (co robię prawie zawsze), czy też będzie okazja spotkać sympatyczne towarzystwo.
Bob
Ja chętnie. Może tym razem się uda quorum zebrać :P Co do czasu i miejsca: może Babooshka na Oboźnej? Która godzina Ci pasuje?
Zaczynam sprawy służbowe o 12.30, po 3 godzinach pewnie będę już wolny..myślę ze jeśli będą chętni do spotkania to po godzinach pracy -nie wiem do której kto pracuje...
Bob
Z chęcią wziąłbym udział w spotkaniu tylko czy klub podróżnika przy Felińskiego też mógłby być wzięty pod uwagę.
Ty sie zastanow czy jest to miejsce gdzie mozna dojechac..tam i z powrotem..potem musze sie przemiescic na dworzec zachodni
Bob
Oczywiście, że można. Wbrew obiegowym opiniom, Praga to nie koniec świata :P A Park Praski to następny przystanek za Placem Zamkowym, tuż za Wisłą. Miejsca charakterystyczne przy przystanku to Katedra Praska i wybieg dla misiów. Trzeba wysiąść i iść przez park w stronę ZOO, ale przed samą bramą, po dojściu do ul. Ratuszowej skręcić w lewo i iść 100 m w stronę Wybrzeża Helskiego. Na rogu jest knajpa.
To co, o 17?
Prawie mnie przekonałeś .. może być..17. Ja tam dotrę wcześniej i będę czekał..sącząc piwo, w oczekiwaniu....na urocze kobiety np. :-)...gdzie się np. Maciejka podziewa.. KaHa?
Bob
Zamiast uroczych kobiet będziemy Wojtek i ja. Ale jak trochę wysączysz, to nie zauważysz różnicy 8)
Nie mam pojęcia, gdzie przepadły nasze koleżanki. W ogóle jakoś warszawskie towarzystwo rozeszło się po polach, błoniach i wygonach... Spotkać się w trójkę to już wyczyn :| Ale może ktoś jeszcze dołączy. Do zobaczenia!
Jestem, jestem! Tylko przegapiłam poprzednie spotkanie...
Tym razem postaram się wpaść choć na chwilę, ale jak mnie jakie niedźwiedzie napadną albo inne stwory to...no! :mrgreen:
A na następny zlot zapraszam na Bielany, tuż przy stacji metra jest kameralna knajpka (i jest dobry dojazd na Zachodni), nawet wczoraj wywiad tam zrobiłam, ale troszku się spóźniałam z propozycją.
Spotkanie odbyło się w zestawie pięcioosobowym, więc - jak na warunki warszawskie - był to prawdziwy kongres :-) "8 stóp" - bardzo fajne miejsce, ale od tańców żeśmy się wymigali. Chociaż nie wiadomo, czy do końca, bo Duch z Bobem zostali dłużej :-D Dzięki wielkie!
Oto słit focia na wiecznom rzeczi pamiontkie. Po drugiej stronie aparatu tradycyjnie Maciejka ;) A fotka słaba, bo aparat kiepski.
Załącznik 36708
Chciałbym podziękować wszystkim, którzy się zjawili na spotkanie. Dzięki temu mój służbowy przyjazd do Warszawy mógł się zakończyć tak miłym akcentem. Wbrew moim obawom, dojazd na miejsce nie był wcale uciążliwy a wieczorny dojazd na Dworzec Zachodni, dzięki Duchowi , również bezproblematyczny. Biorąc pod uwagę przesympatyczne spotkanie, nie mam nic przeciwko przedłużaniu swego pobytu również następnym razem. A że jako eksploratorzy powinniśmy poznawać nowe miejsca, podoba mi się propozycja Maciejki.
Bob.
P.S.
Ani Duch mnie ani ja jego nie zapraszaliśmy do tańca...poza tym były to tańce grupowe..:razz:
Ci którzy nie byli na spotkaniu mają okazję dołączyć do spaceru po KPNie zbiórka w niedzielę o godz. 9,30 na parkingu w Truskawiu do przejścia ok. 15,6km. zapraszamy wszystkich.
https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hpho...a6&oe=550F6022 Spotkanie w Wierszach w dniu dzisiejszy fotograf Maciejka
http://images70.fotosik.pl/433/e3f7ff3d68cdcfb9gen.jpg
Dziękuję za spotkanie warszawskie na Pradze oraz wycieczkę po Puszczy:-)
Spotkania Karpackie
Państwo: Bożena Msciwujewska - Kruk i Ryszard Kruk zaprezentuja:
Siedem wyjątkowych książek - laureatek Nagrody "Sądeczczyzna"
Jak zawsze : Muzeum Ziemi PAN w Warszawie, aleja Na Skarpie 27
piątek 19.12.2014 r godz. 18.00
Załącznik 37105Załącznik 37106 Niesamowite spotkanie dawnej czynnej forumowiczki kto poznaje można powiedzieć zmartwychwstałą. Szczegóły jak ktoś pozna.
zdjęcia w pełnym wymiarze https://www.facebook.com/photo.php?f...6073858&type=1
Kolejne spotkanie karpackie.
Wklejam ze strony karpackich
Zapraszamy serdecznie na kolejne Spotkanie Karpackie, na którym tym razem będziemy gościć jednego z najlepszych znawców Karpat Rumuńskich Darka „Dzidę” Czerniaka, członka Towarzystwa Karpackiego i AKT „Watra” z Gliwic. Darek przedstawi nam ilustrowaną slajdami prelekcję zatytułowaną „Karpaty Serbskie – gdzie ich szukać? Obszar, granice, podziały na grupy i pasma”. To wyjątkowa okazja, żeby dowiedzieć się czegoś więcej o bardzo mało znanych górach po południowej stronie Dunaju, które jak się okazuje nie tylko geologicznie, ale i pod wieloma innymi względami są częścią Karpat. Niecierpliwych informujemy, że „o Karpatach Serbskich słów kilka” można przeczytać tu. Spotykamy się jak zwykle w piątek, 20 lutego o godz. 18 w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy al. Na