Odp: Ukraińskie góry Czarnohora Prośba o pomoc kto był
Cytat:
Zamieszczone przez
jastrzab
bardzo mili ludzie.serdeczni i niektorzy starsi po polsku mowia..
miejsca niesamowite.proponuje zapoznac sie z obszernym dzielem "na wysokiej poloninie" stanislawa vincenza.po przeczytaniu zupelnie inaczej patrzy sie na poloniny...pozdro
Zgadzam się całkowicie z jastrzębiem- MONUMENTALNE dzieło Vincenza powinni przeczytać wszyscy Bieszczadnicy, którzy tego jeszcze nie uczynili ;-). A wątpię by tacy byli. Z pewnością podobnej księgi autor "Na wysokiej Połoninie" nie mógłby napisać o Bojkach czy Łemkach... Nie ten klimat...
Nie wiem, czy zwróciliście uwagę podczas Waszych wędrówek na fakt, iż, tu i tam, nawet nad najlichszymi szałasami czy sponiewieranymi słońcem i wiatrem namiotami, dumnie powiewa ukraińska flaga. Może to echo dumnej tradycji huculskiej... no chyba nie nacjonalizm :idea: .Pozdro.
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
Zgadzam się całkowicie z jastrzębiem- MONUMENTALNE dzieło Vincenza powinni przeczytać wszyscy Bieszczadnicy, którzy tego jeszcze nie uczynili ;-). A wątpię by tacy byli. Z pewnością podobnej księgi autor "Na wysokiej Połoninie" nie mógłby napisać o Bojkach czy Łemkach... Nie ten klimat...
Nie wiem, czy zwróciliście uwagę podczas Waszych wędrówek na fakt, iż, tu i tam, nawet nad najlichszymi szałasami czy sponiewieranymi słońcem i wiatrem namiotami, dumnie powiewa ukraińska flaga. Może to echo dumnej tradycji huculskiej... no chyba nie nacjonalizm :idea: .Pozdro.
Co do Vincenza... jak najbardziej zgadzam się.
Co do "dumnie powiewających flag ukraińskich...", chyba trochę przesadziłeś. Owszem widziałem powiewające flagi, ale raczej na urzędach i...co większych górach (zaśmiecona, "zaszmatkowana" strzępami szmatek Howerla, Sywula w Gorganach). Howerla traktowana jest jak "Święta Góra" trochę na wzór tybetański... Natomiast w świadomości Ukraińców jeszcze nie do końca istnieje pojęcie państwa. To dopiero się tworzy i dlatego usilne poszukiwanie, tworzenie i interpretowanie historii (nieraz z bardzo śmiesznymi efektami - vide Nikifor czy prezydenci Lwowa [napisy pod portretami w muzeum miejskim]. A że Huculi dumni są... No cóż... to przecież górale!
Gdzieś po szafach mam kasetę video i nie przesadzam. Poza tym jakoś ta świadomość jest chyba rozbudowana, skoro flag polskich nie widziałem ;-). Tak niedawno to ponoć "polskie" ziemie były. Niektórzy nadal coś o polskim Lwowie, o Podolu, o utraconych majątkach, o polskich sentymentach, i właściwie czemu tak się stało. Itp bla bla. Tyle na ten temat. Pozdro.
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
Poza tym jakoś ta świadomość jest chyba rozbudowana, skoro flag polskich nie widziałem ;-). Tak niedawno to ponoć "polskie" ziemie były. Niektórzy nadal coś o polskim Lwowie, o Podolu, o utraconych majątkach, o polskich sentymentach, i właściwie czemu tak się stało. Itp bla bla. Tyle na ten temat. Pozdro.
Odsyłam do dzieł Jasienicy... Co do "Itp bla bla" - powiedz to w oczy tym, których to dotyczy. Ot i tyle. Też pozdrawiam. :smile:
Jesli ktos chcialby sobie zamowic wszystkie tomy "Na wysokiej połoninie", ksiazki sa dostepne tutaj:
http://www.gandalf.com.pl/sx/Na+wyso...0:::::::::::0/
Ja sobie wlasnie zamowilam. :)
pozdrawiam,
Szaszka
Melduję posłusznie (po szwejkowemu), że (znakomite) dzieła Pawła Jasienicy vel Beynara "przerobiłem" lata temu i nie jeden tylko raz. Sam autor wielokrotnie podkreślał, by broń Boże nie traktować jego książek jako podręczników, nadto zaznaczał swój subiektywizm (umiarkowany zresztą). A mych poglądów nie kryję przed nikim. Choć niekiedy mam wrażenie, że to Polacy pierwej mnie spalą, aniżeli Ukraińcy ;-). Pozdro ponowne.
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
Choć niekiedy mam wrażenie, że to Polacy pierwej mnie spalą, aniżeli Ukraińcy ;-). Pozdro ponowne.
Ach, broń Panie Boże... Nikt cię nie spali! A opnie, które są wygłaszane i towarzyszące im emocje świadczą li tylko o tym, że nikt nie ma tu "jedynie słusznych racji". Pozdrowienia.
oj, ja cos wiem o sympatii ukraincow do wieszania flag ;) ;) kiedys znajomi postanowili powiesic flage na antenie samochodu bo akurat mieli wtedy swieto ( to sierpniowe). No fajnie powiewala i bylo bardzo sympatycznie dopoki nie spotkalismy w przemyslu polskich nacjonalistow (znajomi zapomnieli zdjac ta flage po przekroczeniu granicy) ... malo brakowalo a bym oberwala od polakow za ukrainski nacjonalizm ;) na szczescie udalo mi sie wylegitymowac, udowodnic ze jestem z polski i wmowic tym typom ze ukrainskie auto zlapalam na stopa...uffff, bylo gorrrraco ;) znajomi na szczescie uciekli i obylo sie bez strat w ludziach ;)
Tych którzy wybierają się w magiczne Ukraińskie Karpaty jak również podróżników którzy chcą podzielić się swoimi relacjami z Czarnohory, Świdowca, Gorganów... Zapraszam na nowy portal o KARPATACH WSCHODNICH.
http://www.KarpatyWschodnie.pl
Pozdrawiam i do zobaczenia w Karpatach
a jak z mapami? wolałbym się zaopatrzyć w jakies, żeby się nie zgubić, jakby co ;-) Czy w Polsce można klupic jakieś sensowne mapy tych okolic?