Odp: Roztoki Górne - Snina
Cytat:
Zamieszczone przez
hormon_so
Nawet gdyby wylali asfalt po stronie Słowackiej to nie wydaje mi się żeby był tam duży ruch. Wystarczy wstawić zakaz 2,5 tony po obu stronach. A odrestaurowanie dawnego szlaku węgierskiego byłoby piękną sprawą. Jestem jak najbardziej za ochroną przyrody. Ale niech dadzą ludziom z mojich kochanych Bieszczad zarobić chodź trochę na turystach.
pozdrawiam.
Niestety, mylisz się, byłby to zajefajnisty skrót, bardziej dla Polaków zainteresowanych wschodnią Słowacją, aniżeli dla Słowaków, pragnących poznać nasze ;) zakamarki.
Wystarczy porównać statystyki przekroczenia tego przejścia na przestrzeni lat, dostępne na stronach SG, a wiadomo, że nie są one pełne, bo pełnymi być nie mogą.
No i coraz więcej aut, których kierowcy liczą, że można jechać, i liczą, że tuż za borderem miejscowości jakieś są :mrgreen:. Pozdro.
Może i masz rację.Ale nie przekonamy się póki nie otworzymy tej drogi. A ruch na przejściu Radoszyce-Palota uważasz za duży? Jak jeździłem tamtędy całe wakacje do Miszkolca z wycieczkami to dużo samochodów nie mijałem. Faktycznie przez Roztoki byłoby krócej, ale czy to aż tak sprowokowałoby turystów do wyskoku na Słowację?? Pozostawiam do dyskusji...
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
hormon_so
Może i masz rację.Ale nie przekonamy się póki nie otworzymy tej drogi. A ruch na przejściu Radoszyce-Palota uważasz za duży? Jak jeździłem tamtędy całe wakacje do Miszkolca z wycieczkami to dużo samochodów nie mijałem. Faktycznie przez Roztoki byłoby krócej, ale czy to aż tak sprowokowałoby turystów do wyskoku na Słowację?? Pozostawiam do dyskusji...
Pozdrawiam.
Prędzej czy później dojdzie do otwarcia przejścia samochodowego. Radoszyce-Palota, to troszkę zadupie. Raczej lokalność. A o "Bieszczadnikach" sprowokowanych do wyskoku na Słowację przez RG wiem co nieco od lat (chyba) już 20-u. Pozdro.
Witam
W czerwcu 09 miałem okazję zaliczyć wycieczkę rowerową z Roztok do Sniny.
Jak się okazało była ona w nawet niezłym stanie (poza początkowym odcinkiem - do wsi Ruske).
We wrześniu wybrałem się w tą samą trase samochodem.
Jak najbardziej da się przejechać, jednakże nie jest to takie łatwe (przy zalewie budka z strażnikami, którzy nie przepuszczą bez zezwolenia).
Trzeba pojechać drugą drogą, którą łatwo a nawet bardzo łatwo zabłądzić.
Podczas powrotu tą samą drogą mijałem 2 km od granicy Słowacką Policję, do kontroli żadnej nie doszło.
Takze nie wiem co o tym myśleć - czy nie chciało im się, czy uważali że skoro tutaj dojechał to ma zezwolenie ?
Z rozmowy z cieciami przy zalewie wynikało że jedyna droga do granicy jest przy zalewie i potrzebne jest zezwolenie na wiazd.
Droga którą dojechałem, wedłuch nich nie istnieje.
P.S. Teren po Słowacjkiej stronie jest całkowicie wyludniony, pozostało jedynie troche działek z przyczepami (domków tam nie ma, prądu także); samochody tam wjeżdzają i to nie mało ich.
Droga którą jechałem kiedyś była asfaltowa, nigdzie nie było żadnych zakazów wiazdu (psuje się tak na poważnie dopiero 3 km przed granicą na serpentynach).
Jeżeli ktoś ma jakieś informację na temat legalności jazdy samochodem tą drogą bardzo prosze o informację.
Jeszcze raz podkreśle - droga niemal na całym odcinku asfaltowa(co prawda bardzo zniszczona) i żadnych znaków zakazu wiazdu.
1 załącznik(ów)
Mikigl, witam na forum i dziękuję za informacje.
Cytat:
Zamieszczone przez
mikigl
Trzeba pojechać drugą drogą, którą łatwo a nawet bardzo łatwo zabłądzić.
Rozumiem, że jechałeś drogą, którą zaznaczyłem na mapie na żółto. My wybieramy się tą drugą drogą, przez Runinę. Nie zabłądzimy.:-D
Cytat:
Zamieszczone przez
mikigl
przy zalewie budka z strażnikami, którzy nie przepuszczą bez zezwolenia
Gdzie jest ta budka?
Budka jest na żółtej trasie, przy miejscowości Jalova. Nie wiem jak wyglądała by sprawa wyjazdu ale na wjazd nie pozwolą.
Przejechać spokojnie można trasą fioletową, jednakże przy polanie (tam gdzie jest taki zawijas) proponuje pojechać w prawo(raz jechałem tak jak zaznaczyłeś - we wrześniu, deszcz padał i samochód ześlizgiwał mi się z drogi)
szczegóły, zdjęcia z trasy proponuje na prv - mikigl@tlen.pl
http://picasaweb.google.pl/lh/photo/...eat=directlink
http://picasaweb.google.pl/lh/photo/...eat=directlink
1 załącznik(ów)
Trasa wycieczki zaczyna się klarować:
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
Trasa wycieczki zaczyna się klarować:
Nie zła trasa , widzę że przez Czeremche i Radoszyce.
Będąc w Sninie wybierzcie się z Zemplinske Hamre na Sninski Kamien.Przy dobrej pogodzie piękne widoki są stamtąd,polecam.
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Zemplinske Hamre na Sninski Kamien
Dzięki. Wstawiłem te punkty do GPSu.