Odp: Kaukaz 2013 (Buba, jak to zrobić?)
Witam,
tak jak pisze Jaga z noclegami w Gruzji a tym bardziej w stolicy nie ma problemu, ja co prawda korzystalem z nich bardzo rzadko, miałem namiot w sakwie rowerowej - ale w ciągu miesiąca na rowerze się kilka zdarzyło- parę pytać na miejscowym dworcu czy targowisku i od razu znalazły się całkiem ciekawe i tanie zarazem miejsca na nocleg. Jak dla mnie idaelny kraj na rower- niewielki - jednego dnia można się kąpać w możu czarnym by nazajutrz spacerować po lodowcu
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
biernas
Witam,
tak jak pisze Jaga z noclegami w Gruzji a tym bardziej w stolicy nie ma problemu, ja co prawda korzystalem z nich bardzo rzadko, miałem namiot w sakwie rowerowej - ale w ciągu miesiąca na rowerze się kilka zdarzyło- parę pytać na miejscowym dworcu czy targowisku i od razu znalazły się całkiem ciekawe i tanie zarazem miejsca na nocleg. Jak dla mnie idaelny kraj na rower- niewielki - jednego dnia można się kąpać w możu czarnym by nazajutrz spacerować po lodowcu
pozdrawiam
No dobra, ale jak się tam dostałeś z rowerem ?
Przejazd samochodem lub pociągiem drogą lądową przez Rosję nadal nie jest możliwy.
Mi się marzy dopłynięcie do Gruzji promem z Odessy, ale jak się orientowałam - to jest bardzo droga impreza.
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
No dobra, ale jak się tam dostałeś z rowerem ?
.
Znajomi wiem ze przewozili rowery samolotem, poskladane, owiniete w folie jako bagaz dodatkowy
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Przejazd samochodem lub pociągiem drogą lądową przez Rosję nadal nie jest możliwy.
W tym roku przejazd przez Rosje i przez przejscie graniczne kolo Władykaukazu byl jak najbardziej mozliwy. Spotkalismy sporo ludzi ktorzy wlasnie taka droga dotarli. Dogodny wariant jak ktos chce na jednej wycieczce wejsc i na Elbrus i na Kazbek... Tunel graniczny w Osetii zamkniety ;) . Jak z pociagiem to nie wiem (bo pociag to tylko wybrzezem przez Abhazje, nie?)
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Mi się marzy dopłynięcie do Gruzji promem z Odessy, ale jak się orientowałam - to jest bardzo droga impreza.
Mi sie to tez bardzo marzy ale ponoc pieniadze nie sa tam najwiekszym problemem. Slyszalam ze promy te kursuja dosyc nieregularnie, czasem nie odplywaja z roznych powodow, bilety tez trzeba kupic z wyprzedzeniem. Znajomi probowali sie zalapac na takowy prom, w Iliczewsku i Kerczu ale niestety po tygodniu czekania poplyneli tylko do Stambułu..
Slyszalam tez historie, ale to sprzed paru lat ze jak ktos ma szczescie i da w łape załodze to moze zalapac sie na prom towarowy! To jest moje najwieksze marzenie promowe, ale biorac pod uwage strone w ktora zmierza swiat to im dalej czas plynie tym mniejsza szansa na jego realizacje....:-(
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
W tym roku przejazd przez Rosje i przez przejscie graniczne kolo Władykaukazu byl jak najbardziej mozliwy. Spotkalismy sporo ludzi ktorzy wlasnie taka droga dotarli. Dogodny wariant jak ktos chce na jednej wycieczce wejsc i na Elbrus i na Kazbek... Tunel graniczny w Osetii zamkniety ;) . Jak z pociagiem to nie wiem (bo pociag to tylko wybrzezem przez Abhazje, nie?)
No właśnie ze względu na wojnę tam od kilku lat nie kursują żadne pociągi.
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
Mi sie to tez bardzo marzy ale ponoc pieniadze nie sa tam najwiekszym problemem. Slyszalam ze promy te kursuja dosyc nieregularnie, czasem nie odplywaja z roznych powodow, bilety tez trzeba kupic z wyprzedzeniem. Znajomi probowali sie zalapac na takowy prom, w Iliczewsku i Kerczu ale niestety po tygodniu czekania poplyneli tylko do Stambułu..
Slyszalam tez historie, ale to sprzed paru lat ze jak ktos ma szczescie i da w łape załodze to moze zalapac sie na prom towarowy! To jest moje najwieksze marzenie promowe, ale biorac pod uwage strone w ktora zmierza swiat to im dalej czas plynie tym mniejsza szansa na jego realizacje....:-(
Dla mnie pieniądze są problemem, tym bardziej, że kwota za rejs w jedną stronę jest rzędu 1000 $
Z Iliczewska do Poti podobno kursuje prom w miarę regularnie, to jest raz w tygodniu.
Byłam nawet w Odessie w biurze podroży, które te przewozy organizuje i mówili, żeby na bieżąco sprawdzać w Internecie, bo to się zmienia w poszczególnych latach.
Ale ze względu na cenę (znacznie wyższą niż przelot samolotem na trasie W-wa - Tbilisi) mało kto z tych rejsów korzysta.
O rejsach z Kerczu nic nie wiem, mój mąż płynął promem do Kerczu ale z Rosji (wracając z Kaukazu). W sumie jest to najkrótsza trasa i najłatwiejszy powrót pociągiem z Kaukazu.
Edit:
Odszukałam stronę z informacjami o rejsach:
http://www.ukrferry.com/index.php
No i okazało się, ze jednak przesadziłam, taryfy za rejsy są znacznie niższe niż podałam (ale też wysokie)
http://www.ukrferry.com/rus/tariffs/...oti-batumi.php
A tutaj "rozkład jazdy", są to linie regularne.
http://www.ukrferry.com/rus/schedules/index.php
ja slyszalam o cenach rzedu 600 zl w obie strony wiec mniej wiecej sie zgadza z tym na stronce, jesli przez biuro podrozy to napewno zaraz drozej wychodzi...
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
ja slyszalam o cenach rzedu 600 zl w obie strony wiec mniej wiecej sie zgadza z tym na stronce, jesli przez biuro podrozy to napewno zaraz drozej wychodzi...
Ale zasięgałam informacji w Odessie właśnie w tym biurze, które jest właścicielem promów.
Jest to cena w dolarach i dotyczy tylko przepłynięcia, do tego trzeba doliczyć koszty dojazdu do Odessy.
Mimo wszystko gdyby jechać z rowerem ( i mieć przy tym dużo czasu ) to jest to ciekawa opcja.
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Mimo wszystko gdyby jechać z rowerem ( i mieć przy tym dużo czasu ) to jest to ciekawa opcja.
Jakby miec duzo czasu i rower to najlepiej by nie korzystac z innych srodkow komunikacji niz.. rower :-D To by byla wyprawa!!
Witam
dostałem się wówczas - 2008 rok Lufthansą - teraz lata LOT i odpowiendnio wcześniej można kupić relatywnie tanio bilet. rower, w lufthansie nie trzeba w nic pakować tylko kazali jedno koło sciągnąc, lotem też nie pakowałem dotychczas, w 2013 też się tam wybieram na rower - tylko teraz częśc niewidziana gruzji + armenia i górny karabach (jednak teraz to tylko plany)
muszę pochwalić rząd polski - wówczas za względu na wojnę i zamknięte lotnisko na dzień powrotu zafundowali przelot samolotem prezydenckim w ramach ewakuacji
z tego co się orientuję, granica lądowa między rosyjską a gruzją jest obecnie przejezdna dla nas także
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
biernas
w 2013 też się tam wybieram na rower - tylko teraz częśc niewidziana gruzji + armenia i górny karabach (jednak teraz to tylko plany)
Moze sie gdzies spotkamy na trasie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
Moze sie gdzies spotkamy na trasie ;)
Buba, kiedy tam jedziecie?
Mój przewodnik mówi, że najlepsza pora na podróż do Armenii to koniec maja, czerwiec i koniec września, październik.