-
Odp: Subiektywna fotorelacja
Mądra księga mówi, że to "stare, nieczytelne napisy" a Ty chcesz, żebym ja to odczytał? :wink: Ale dobra, czego się nie robi dla for(um)owiczów: duże litery układają się w coś, co przypomina wyraz "OSTRE", coś jeszcze jest pod spodem w żadne litery mi się to nie układało.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
majka777
znowu zapomniałeś napisać, gdzie tak sobie łaziłeś
Bo w tych zdjęciach nie jest ważne "gdzie?" tylko "kiedy?", a tego napisać nie zapomniałem :wink:
PS. To Otryt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Bo w tych zdjęciach nie jest ważne "gdzie?" tylko "kiedy?"
OK, zmieniam nastawienie. :)
-
zawsze mnie śmieszyło że jak w końcu oficjalne przewodniki odkryły tą skałę to pisano o "nieczytelnych" napisach :) a przecież tam bukwami wiekszymi od dłoni wyryćkano OSTRE:)))
-
(próżność i próżniactwo to zupełnie inne cechy) !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
OSTRE
Należy zauważyć, że literka T ma w tym napisie daszek niesymetryczny (zbyt krótki z lewej strony). Nie dziwią więc problemy z odczytaniem tego tekstu :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Hurra, jest jeszcze dla mnie jakaś nadzieja!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Czyż listopad nie może być piękny?
jak najbardziej subiektywnie odpowiem - NIE!:cry:
nawet Bartkowe fotki mnie nie przekonują, ze jest inaczej:-? poczekam na relację z grudniowych wypraw...
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
nie śmiałabym Bartka nazwać prózniakiem:razz:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Czyż listopad nie może być piękny?
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
jak najbardziej subiektywnie odpowiem - NIE!
Wszystko zależy od tego, czego się w Bieszczadach szuka. Ja lubię listopad bo listopadowy spokój, cisza i listopadowe błoto :wink: są jedyne w swoim rodzaju. Oczywiście spokój, ciszę i błoto można złapać w górach także wiosną, latem i zimą, ale te listopadowe chodzą razem i doskonale się uzupełniają.
W zasadzie ja lubię każdą porę roku i każdy miesiąc w Bieszczadach. I zawsze się cieszę na te nadchodzące pory roku i miesiące :-)
-
Ja nie lubię listopada nie tylko w Bieszczadach ale generalnie. Tylko w listopadzie w powietrzu wisi taka totalna beznadzieja zamierajacej przyrody. Nie ma już tej wrześniowej i październikowej miękkości powietrza ani jeszcze tej grudniowej ostrości. Nawet jeśli świeci słońce to też tak jakoś jakby za chilę miało zgasnąć całkiem.
No nie lubię listopada i już.
Na szczęście niedługo się kończy...:razz:
Ale Tobie życzę samych pięknych wrażeń z listopadowych wędrowek.:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Ale Tobie życzę samych pięknych wrażeń z listopadowych wędrowek.:-P
Jak tylko się uda to najbliższe piękne wrażenia będę miał już w najbliższą sobotę :-)
-
To don Enrico napisał,że "pochwała próżniactwa się zrobiła",a nie Ty Asiu!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
... Ja lubię listopad bo listopadowy spokój, cisza i listopadowe błoto :wink: są jedyne w swoim rodzaju...
Taaa,właśnie z Klopsem sprawdzaliśmy jakość tego błota,jest mistrzowskie,takie masne :twisted: A Bieszczad elegancko pusty,tylko miśki grasują w ilości sporej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Tylko w listopadzie w powietrzu wisi taka totalna beznadzieja zamierajacej przyrody. Nie ma już tej wrześniowej i październikowej miękkości powietrza
http://www.bmiller.pl/forum/2009/t_1.jpg
28.11.2009
Cytat:
ani jeszcze tej grudniowej ostrości.
http://www.bmiller.pl/forum/2009/bb_2.jpg
http://www.bmiller.pl/forum/2009/bb_1.jpg
29.11.2009
Przyznaję, że zdjęcia są dobrane tendencyjnie :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Przyznaję, że zdjęcia są dobrane tendencyjnie :wink:
Bartek...ale tendencyjne dlatego, że mają ilustrować, czy tendencyjne bo mają zaprzeczać? :-P
Zdjęcia zawsze zamieszczasz tu piękne i te też są piękne (zwłaszcza ta mgła), co nie ma wpływu na moją jak najbardziej SUBIEKTYWNĄ niechęć do listopada (już niecałe 3 godziny zostało...).
a złapałeś do butelki biszczadzkie powietrze listopadowe? dla porównania z grudniowym?;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
, co nie ma wpływu na moją jak najbardziej SUBIEKTYWNĄ niechęć do listopada (już niecałe 3 godziny zostało...).
Przecież listopad w górach jest taki piękny! Kolory z drzew w sumie już pod nogami, ale za to grają trawy i niebo. A jak zawieci słońce na chwilę to jest tak cudnie! No i ta pustka na trasie :)
Uwielbiam góry w listopadzie! :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Bartek...ale tendencyjne dlatego, że mają ilustrować, czy tendencyjne bo mają zaprzeczać? :-P
Jak tendencyjne to oczywiście mają zaprzeczać :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
a złapałeś do butelki biszczadzkie powietrze listopadowe? dla porównania z grudniowym?;)
Ja je jeszcze czuję na twarzy, ale i w butelczynie coś listopadowego się znajdzie. Niekoniecznie powietrze, bardzo jednak bieszczadzkie :-D
A sam listopad już nie jest istotny, teraz ważny jest grudzień :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Uwielbiam góry w listopadzie!
:-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Przecież listopad w górach jest taki piękny! Kolory z drzew w sumie już pod nogami, ale za to grają trawy i niebo. A jak zawieci słońce na chwilę to jest tak cudnie! No i ta pustka na trasie :)
Uwielbiam góry w listopadzie! :)
Dziabka uwielbia listopad, Bartek uwielbia listopad...to pewnie listopad obejdzie się bez mojego uwielbienia:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
(...) ale i w butelczynie coś listopadowego się znajdzie. Niekoniecznie powietrze, bardzo jednak bieszczadzkie :-D
aaaaachaaaa...to już wiem jaki jest sposób, żeby listopad wydawał się piękny...:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
A sam listopad już nie jest istotny, teraz ważny jest grudzień :-)
właśnie!!:-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
[IMG]Przyznaję, że zdjęcia są dobrane tendencyjnie :wink:
Dawno tu nie zaglądałam, ale widzę, że niewiele się zmieniło - nie ważne gdzie, ważne kiedy. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
majka777
Dawno tu nie zaglądałam, ale widzę, że niewiele się zmieniło - nie ważne gdzie, ważne kiedy. ;)
Rozpisałem się w odpowiedzi na pół strony, ale przed wysłaniem przeczytałem i wszystko wykasowałem :-) W skrócie: nie zmieniło się i raczej się nie zmieni :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
i wszystko wykasowałem
Szkoda.
-
To będzie bardzo długi i bardzo nudny monolog. Ale skoro chcesz czytać to napiszę raz jeszcze. Może nawet lepiej, niż za pierwszym razem :wink:
Zacznę od końca: zdarza mi się wcześnie rano w dzień wyjazdu w Bieszczady tankować paliwo. Podstawowym problemem, który rozważam czekając aż bak się napełni, jest kwestia dotycząca wyjazdu z Rzeszowa: na Dynów czy na Brzozów? Od dłuższego czasu najczęściej stawiam na Dynów, ale to nie koniec rozterek drogowych. Jedną z ostatnich bywa problem zjazdu z ronda w Lesku: pierwszy czy drugi (nie liczę zjazdu do sklepu)? A kiedy już szczęśliwie porzucę auto i pełznę po lesie to bywa jeszcze weselej :-) Często mam jakiś cel wędrówki, ale bywa i tak, że idę tam, gdzie dojdę. Nawet jak chcę zobaczyć jakieś konkretne miejsce (np. Skałę Dobosza na Otrycie na jednej z ostatnich wycieczek) to mogę tam dojść z lewej, z prawej, od stokówki albo na przepadłe (to w ostateczności). Jak łażę ścieżkami zaglądam na mapę i wyciągam kompas ale bywa i tak, że mi się nie chce. Mapa w plecaku, plecak na plecach - jakoś tak nieporęcznie stawać, zdejmować, zaglądać, ubierać i ruszać. Po co? I tak gdzieś dojdę. To wszystko piszę po to, żeby Ci pokazać, że to nie miejsce jest najważniejsze - jak zobaczę daleki widok albo opadnie na mnie mgła rozmywająca najbliższe drzewa, jak spod nóg umyka mi salamandra albo buty toną w błocie to jest powód aby wyciągnąć aparat fotograficzny ale nie GPSa. Współrzędne na mapie nic mi nie dadzą: jak tam wrócę to salamandry już nie będzie a mgła się rozwieje... Popatrz na ostatnie zdjęcia w tym wątku: czy taką mgłę można zobaczyć tylko na Bukowym Berdzie? Czym będzie się różnić od niej mgła pod Berdycią albo na Kremenarosie? Nawet ten widok z wcześniejszego dnia nie byłby niczym wyjątkowym, gdyby go nie okrasiły mgły na horyzoncie. Czy to faktycznie ważne, że to zdjęcie zrobiłem nad Terką a nie nad Nasicznym?
Kilka razy (nie w tym wątku, przy innych okazjach) miałem wrażenie, że for(um)owicze - a przynajmniej część z nich - czuli się urażeni brakiem dokładnej marszruty czy lokalizacji. Między wierszami czuło się zarzut o złośliwość, robienie "tajemnicy" lub brak chęci dzielenia się takimi miejscami z innymi. Otóż ja się dzielę tym co mam najlepszego: moimi zdjęciami.
Wiele osób pisze tu na forum wspaniałe relacje bez jednego zdjęcia, mam się czuć urażony, że nie chcą się ze mną podzielić chwilą? Mógłbym powiedzieć "Co z tego, że opiszą mgłę, kiedy chcę zobaczyć, że nic nie było widać!" :wink: Ale nie napiszę: rozumiem, że to jest ich metoda na dzielenie się wrażeniami. Może mają zdjęcia i nie chcą pokazać, a może ich nie mają - dzięki im za to, że piszą.
Jeżeli jednak, pomimo tych wszystkich wyjaśnień, nadal będzie brakowało Ci nazwy to pytaj. W ostateczności nie odpowiem :wink:
I tym optymistycznym akcentem zakończę mój najdłuższy monolog na forum. Mam nadzieję, że ostatni taki długi :-)
-
Pięknie to wyłuszczyłeś. Ilustrój nam na forum swoje wędrówki pięknymi zdjęciami. Oprócz waloru poznawczego mają one również walor edukacyjny bo wart się uczyć od innych i podpatrywać ich technikę fotografowania.
-
No to dostałam za swoje. ;)
Bartku, to, że często pytam o miejsce wykonania zdjęcia wynika po trosze, z mojego zawodowego "natręctwa" - potrzeby klasyfikacji, konkretu, a po trosze ze zwyczajnej ciekawości. Czasem spodoba mi się jakiś detal Twojego zdjęcia, i pytam, bo może wezmę pod uwagę właśnie te okolice, gdy będę planowała urlop. Nigdy nie przemknęła mi przez głowę myśl, że chcesz coś ukryć czy (o zgrozo!) :-) robisz cokolwiek przez złośliwość.
Na wszelki wypadek już nigdy nie będę pytała o współrzędne :-), niemniej ciesze się, że Cię sprowokowałam do monologu, który nie był ani zbyt długi, ani tym bardziej nudny.
Pozdrawiam serdecznie i jak zwykle z przyjemnością obejrzę kolejną fotorelację.
M.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
majka777
No to dostałam za swoje. ;)
A tam dostałaś :wink: Adresatem tego monologu, mimo, że pozornie skierowany był do Ciebie i powstał w odpowiedzi na Twoje pytanie, są wszyscy podejrzliwi i urażeni brakiem współrzędnych czy śladu na mapie w niektórych relacjach na forum. A jest tu kilku mistrzów swobodnej wędrówki, którzy mapy studiują pilnie tylko w domu :wink:
-
Otóż to!
/Dobrze, że się jeszcze wyedytowało/ Jeszcze byście pomyśleli, że uważam się za jakiegoś mistrza. Nic bardziej błędnego. Jest tu na forum kilka osób, które są dla mnie wzorem. Ja się tylko zgadzam z przedpiszcą ;)
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
A tam dostałaś :wink: Adresatem tego monologu, mimo, że pozornie skierowany był do Ciebie i powstał w odpowiedzi na Twoje pytanie, są wszyscy podejrzliwi i urażeni brakiem współrzędnych czy śladu na mapie w niektórych relacjach na forum.
Świetnie! Ponieważ nie jestem podejrzliwa, ani urażona - anuluję moją wcześniejszą deklarację i będę pytała o różne rzeczy. (tyle, że po cichu) :mrgreen:
-
Ale Bartku wymierzyłeś ten monolog - dokładnie na wysokość jednego zdjęcia...:-P
A wybierasz się na grudniowe zapatrzenie? (będzie śnieżna panorama?):-)
-
Na jasne, że się wybieram! Cały rok czekałem, żeby sobie także po połoninach pobrykać :wink: A czy śnieg tam zastanę to pytaj wyżej :-)
-
wczoraj pytałam, zapewnili, że będzie;) BYŁ?
(bo przeczytałam, że byłeś gdzieś..tam...)
-
Zimę zorganizowałaś wyjątkowej urody :-) Dalekich widoków nie było, ale cóż to znaczy dla stęsknionych mrozu i śniegu?
Biało był dziś i pod stopami i nad głową:
http://www.bmiller.pl/forum/2009/otryt_5.jpg
a drzewa tak wystroiły się na powitanie zimy, że oczu nie można było od nich oderwać:
http://www.bmiller.pl/forum/2009/otryt_4.jpg
Zima jest piękna :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Zimę zorganizowałaś wyjątkowej urody :-) Dalekich widoków nie było, ale cóż to znaczy dla stęsknionych mrozu i śniegu?
..Biało był dziś i pod stopami i nad głową:
...Zima jest piękna :-)
Zima jest piękna, jak widać,... ale trzeba TO "poczuć":grin:tam na miejscu.
Na Otryt też miałeś ładnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
trzeba TO "poczuć":grin:tam na miejscu.
Jak uda się wyrwać w góry za tydzień a prognozy się sprawdzą to dopiero poczujemy :-D
-
Bartek napisał :
...i trudna
-
Jest szczególnie trudna dla tych, którzy ją lekceważą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
...i trudna
Don... przecież wiesz , że wszystko co trudne lepiej smakuje ;) i zima też.
-
Wiem .
i dlatego zdjęcia Bartka tak mi się podobywują.
i wiem że to dobrze, że ta pora odstrasza .... tych co powinna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Piękna. Szron i mgła dodają uroku przyrodzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
tym razem się zgadzam - jest! :grin:
-
Dzień dziś był taki nijaki, ani ładny ani brzydki. Temperatura ani dodatnia ani ujemna, bo przez całą drogę w Bieszczady
trzymała się blisko zera. Na miejscu też na kolana mnie nie rzuciło, bo ciemno jakoś tak było i nieszczególnie... No ale
jak się przyjechało to połazić trzeba prawda? :wink: No to połaziłem. I zaraz musiałem odszczekać wcześniejsze żale i narzekania.
Widok w prawo:
http://www.bmiller.pl/forum/2009/tatry.jpg
Widok w lewo:
http://www.bmiller.pl/forum/2009/wsc...czesc_mala.jpg
Miłego oglądania :-)
-
Nie kusiło by na zachód słońca zaczekać?