Strona 15 z 36 PierwszyPierwszy ... 5 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 25 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 359

Wątek: Subiektywna fotorelacja

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Domyślnie Odp: Subiektywna fotorelacja

To będzie bardzo długi i bardzo nudny monolog. Ale skoro chcesz czytać to napiszę raz jeszcze. Może nawet lepiej, niż za pierwszym razem

Zacznę od końca: zdarza mi się wcześnie rano w dzień wyjazdu w Bieszczady tankować paliwo. Podstawowym problemem, który rozważam czekając aż bak się napełni, jest kwestia dotycząca wyjazdu z Rzeszowa: na Dynów czy na Brzozów? Od dłuższego czasu najczęściej stawiam na Dynów, ale to nie koniec rozterek drogowych. Jedną z ostatnich bywa problem zjazdu z ronda w Lesku: pierwszy czy drugi (nie liczę zjazdu do sklepu)? A kiedy już szczęśliwie porzucę auto i pełznę po lesie to bywa jeszcze weselej Często mam jakiś cel wędrówki, ale bywa i tak, że idę tam, gdzie dojdę. Nawet jak chcę zobaczyć jakieś konkretne miejsce (np. Skałę Dobosza na Otrycie na jednej z ostatnich wycieczek) to mogę tam dojść z lewej, z prawej, od stokówki albo na przepadłe (to w ostateczności). Jak łażę ścieżkami zaglądam na mapę i wyciągam kompas ale bywa i tak, że mi się nie chce. Mapa w plecaku, plecak na plecach - jakoś tak nieporęcznie stawać, zdejmować, zaglądać, ubierać i ruszać. Po co? I tak gdzieś dojdę. To wszystko piszę po to, żeby Ci pokazać, że to nie miejsce jest najważniejsze - jak zobaczę daleki widok albo opadnie na mnie mgła rozmywająca najbliższe drzewa, jak spod nóg umyka mi salamandra albo buty toną w błocie to jest powód aby wyciągnąć aparat fotograficzny ale nie GPSa. Współrzędne na mapie nic mi nie dadzą: jak tam wrócę to salamandry już nie będzie a mgła się rozwieje... Popatrz na ostatnie zdjęcia w tym wątku: czy taką mgłę można zobaczyć tylko na Bukowym Berdzie? Czym będzie się różnić od niej mgła pod Berdycią albo na Kremenarosie? Nawet ten widok z wcześniejszego dnia nie byłby niczym wyjątkowym, gdyby go nie okrasiły mgły na horyzoncie. Czy to faktycznie ważne, że to zdjęcie zrobiłem nad Terką a nie nad Nasicznym?

Kilka razy (nie w tym wątku, przy innych okazjach) miałem wrażenie, że for(um)owicze - a przynajmniej część z nich - czuli się urażeni brakiem dokładnej marszruty czy lokalizacji. Między wierszami czuło się zarzut o złośliwość, robienie "tajemnicy" lub brak chęci dzielenia się takimi miejscami z innymi. Otóż ja się dzielę tym co mam najlepszego: moimi zdjęciami.

Wiele osób pisze tu na forum wspaniałe relacje bez jednego zdjęcia, mam się czuć urażony, że nie chcą się ze mną podzielić chwilą? Mógłbym powiedzieć "Co z tego, że opiszą mgłę, kiedy chcę zobaczyć, że nic nie było widać!" Ale nie napiszę: rozumiem, że to jest ich metoda na dzielenie się wrażeniami. Może mają zdjęcia i nie chcą pokazać, a może ich nie mają - dzięki im za to, że piszą.

Jeżeli jednak, pomimo tych wszystkich wyjaśnień, nadal będzie brakowało Ci nazwy to pytaj. W ostateczności nie odpowiem

I tym optymistycznym akcentem zakończę mój najdłuższy monolog na forum. Mam nadzieję, że ostatni taki długi
    Czterech panów B.

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

Pięknie to wyłuszczyłeś. Ilustrój nam na forum swoje wędrówki pięknymi zdjęciami. Oprócz waloru poznawczego mają one również walor edukacyjny bo wart się uczyć od innych i podpatrywać ich technikę fotografowania.
    pozdrawiam
    Marek

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2007

No to dostałam za swoje.

Bartku, to, że często pytam o miejsce wykonania zdjęcia wynika po trosze, z mojego zawodowego "natręctwa" - potrzeby klasyfikacji, konkretu, a po trosze ze zwyczajnej ciekawości. Czasem spodoba mi się jakiś detal Twojego zdjęcia, i pytam, bo może wezmę pod uwagę właśnie te okolice, gdy będę planowała urlop. Nigdy nie przemknęła mi przez głowę myśl, że chcesz coś ukryć czy (o zgrozo!) robisz cokolwiek przez złośliwość.

Na wszelki wypadek już nigdy nie będę pytała o współrzędne , niemniej ciesze się, że Cię sprowokowałam do monologu, który nie był ani zbyt długi, ani tym bardziej nudny.

Pozdrawiam serdecznie i jak zwykle z przyjemnością obejrzę kolejną fotorelację.

M.
    Ostatnio edytowane przez majka777 ; 08-12-2009 o 20:11
    "Zakochanemu w górach wielkomiejskiemu szczurowi humor poprawia się już nawet na widok kopca Ślęży ... " Aleksander Lwow

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez majka777 Zobacz posta
    No to dostałam za swoje.
    A tam dostałaś Adresatem tego monologu, mimo, że pozornie skierowany był do Ciebie i powstał w odpowiedzi na Twoje pytanie, są wszyscy podejrzliwi i urażeni brakiem współrzędnych czy śladu na mapie w niektórych relacjach na forum. A jest tu kilku mistrzów swobodnej wędrówki, którzy mapy studiują pilnie tylko w domu
    Czterech panów B.

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Otóż to!

/Dobrze, że się jeszcze wyedytowało/ Jeszcze byście pomyśleli, że uważam się za jakiegoś mistrza. Nic bardziej błędnego. Jest tu na forum kilka osób, które są dla mnie wzorem. Ja się tylko zgadzam z przedpiszcą
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez bertrand236 ; 08-12-2009 o 20:55 Powód: Wyjaśnienie
    bertrand236

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2007

Cytat Zamieszczone przez bmiller Zobacz posta
    A tam dostałaś Adresatem tego monologu, mimo, że pozornie skierowany był do Ciebie i powstał w odpowiedzi na Twoje pytanie, są wszyscy podejrzliwi i urażeni brakiem współrzędnych czy śladu na mapie w niektórych relacjach na forum.
    Świetnie! Ponieważ nie jestem podejrzliwa, ani urażona - anuluję moją wcześniejszą deklarację i będę pytała o różne rzeczy. (tyle, że po cichu)
    "Zakochanemu w górach wielkomiejskiemu szczurowi humor poprawia się już nawet na widok kopca Ślęży ... " Aleksander Lwow

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Ale Bartku wymierzyłeś ten monolog - dokładnie na wysokość jednego zdjęcia...

A wybierasz się na grudniowe zapatrzenie? (będzie śnieżna panorama?)

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Na jasne, że się wybieram! Cały rok czekałem, żeby sobie także po połoninach pobrykać A czy śnieg tam zastanę to pytaj wyżej
    Czterech panów B.

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

wczoraj pytałam, zapewnili, że będzie BYŁ?
    (bo przeczytałam, że byłeś gdzieś..tam...)

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Zimę zorganizowałaś wyjątkowej urody Dalekich widoków nie było, ale cóż to znaczy dla stęsknionych mrozu i śniegu?

Biało był dziś i pod stopami i nad głową:

a drzewa tak wystroiły się na powitanie zimy, że oczu nie można było od nich oderwać:

Zima jest piękna
    Czterech panów B.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)