-
Odp: Mapy cyfrowe nie tylko dla orłów;)
I znów się zagubiłem w cyfrowej rzeczywistości map bieszcadzkiech
Wysiadłem w Lutowiskach na placu koło kościoła.
Włączyłem w komórce aplikację LOCUS aby zapisać traskę , .... ale okazało się że nie mam w zasobie żadnego podkładu z tym terenem
Teraz (parę dni po) ...już chcę dokupić i nie wiem co ?
ma być czytana przez TwoNav/Locus Pro
ale co ?
-
Opcji jest około jedenaście :wink: darmowe i płatne. TwoNav nie znam, ale Locus czyta darmowe mapy zbudowane na bazie OpenStreetMap (coraz lepsze, w przeciętnej komórce zmieści się wektorowa mapa Polski, Słowacji, Rumunii i Ukrainy) albo np. komercyjne mapy Compassa (format TrekBuddy). Możesz także kupować bezpośrednio z Locusa, ale tej opcji akurat ja nie testowałem.
Od razu się przyznam, że nigdy nie pamiętam skąd ściągać darmowe mapy OSM w wersji do użytku off-line (bez połączenia z Internetem). Raz na rok, dwa lata grzebię po sieci aż w końcu znajdę, wgrywam i zapominam skąd je ściągnąłem. Pewnie zaraz ktoś podpowie :-)
-
Wybór jest spory. Proponuję jednak zaszaleć, wydać sześć złotych i kupić mapę Poland LoMaps. Jest to produkt firmowany przez Locusa - mapa oparta o OSM z naniesionymi szlakami turystycznymi oraz innymi obiektami, które interesują turystów. Mapę pobieramy wprost z aplikacji: Mapy - niebieski plus - Pobierz mapy lokalne - Linia produktów LoMaps - Poland LoMaps.
Dzisiaj jest za 3 złote! Jest również Ukraina za złotypięśdziesiąt oraz Słowacja i Węgry po pół złotego. I inne. Mapy kupuje się za "locoiny", które uprzednio należy nabyć.
Dla skąpych polecam Poland Oam ze strony www.openandromaps.org.
Oczywiście zarówno jedną jak i druga należy sobie pobrać w domciu a nie dopiero wtedy, gdy stracimy zasięg połączenia internetowego:-)
-
Promocja, o której pisze Wojtek, obejmuje także mapy Compass kupowane wewnątrz Locusa. Mapa Bieszczady Compassa kosztuje tam w tej chwili 9.30zł.
A jeżeli jeszcze żadnej mapy nie ściągałeś przez Locusa to trzy pierwsze mapy LoMaps masz za darmo, np. Polska+Słowacja+Ukraina (mapy własne Locusa, zbudowane na bazie OpenStreetMaps) masz za zupełną darmochę.
Cytat:
Zamieszczone przez Wojtek Pysz
Dla skąpych [...]
?!?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Dla skąpych [....]
O, przepraszam! "Dla oszczędnych" :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
A jeżeli jeszcze żadnej mapy nie ściągałeś przez Locusa to trzy pierwsze mapy LoMaps masz za darmo ....
Dotyczy to użytkowników, którzy zakupili wersję "Pro" (do niedawna tak było), nie dotyczy wersji "Free". Ale każdemu, kto chce na dłużej pozostać z "Locusem", polecam zakupić wersję "Pro". Żeby nie zanudzać, nie piszę, dlaczego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
"Dla oszczędnych" :-)
:-)
-
Dalej niedobrze? Poddaję się - nie mam już pomysłów.
-
Dobrze, dyć się uśmiecham :smile:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Dobrze, dyć się uśmiecham :smile:
Wiem, wiem, ale zawsze to jest weselej przy takim przekomarzaniu się.
Jest kilka sposobów pobrania mapy Poland Oam.
Aby się zrehabilitować, podaję oszczędnym jeden z nich w formie podobnej, jak przepis na piernik.
- Otwieramy stronę https://www.openandromaps.org/
- Jeśli ktoś nie lubi niemieckiego, zmieniamy język na English
- Map Downloads - Countries and Regions - Europe
- Poland i klikamy "plusik" po lewej
- Download V4 Map - Karte/Map+Pois
- Wskazujemy, gdzie zapisać plik na dysku komputera
- Plik ma ponad 1 GB, czekamy ...
- Rozpakować pobrany plik Poland.zip
- Wypakowane pliki: Poland_oam.osm.db, Poland_oam.osm.map, Poland_oam.osm.poi skopiować do telefonu do katalogu (przykładowo) \Ten komputer\Nazwa_telefonu\Phone\Locus\mapsVector (jeśli nie było zmieniane położenie katalogów z mapami)
- Jeśli jest uruchomiona aplikacja Locus Map, zamknąć ją całkowicie i uruchomić od nowa
- Teraz przy wyborze map w zakładce "LOKALNE" mamy mapę Poland Oam
Podobnie pobieramy inne kraje, np. Slovakia, Ukraine, itp.
Życzę smacznego :-)
-
Dziękuję, jak przyjdzie czas na wymianę to będę wiedział gdzie szukać :mrgreen:
-
Trzy mapy za darmo są nie tylko w wersji pro, przynajmniej ja mogłem ściągnąć. Pytanie - czy tak ściągnięte mapy się aktualizują? A może trzeba mieć wersję pro i zakupione mapy (może apka/serwer w jakiś sposób to rozróżnia)?
-
Hmmm, szukam Locusa w wersji na iOS i nie widzę ;\ Używam ajfona od niedawna, zdążyłem przetestować Mapy.cz - w słowackich Tatrach i na Spiszu działają niezawodnie :) AppStore podpowiada inne możliwości, ale z pobieżnej lektury opisów wynika, że tego typu aplikacje to takie ulepszone Google Maps - może i fajne w mieście, żeby znaleźć knajpkę czy muzeum, ale na bezdrożach bezużyteczne. Macie może doświadczenie z tego typu apkami na ajfona?
-
1 załącznik(ów)
Autorzy Locusa na pytanie, kiedy będzie wersja dla iOS odpowiedzieli, że w ogóle nie planują (było to w 2019 r. - może coś się zmieniło).
Dla IOS nie znalazłem tak uniwersalnego i dopracowanego programu jak Locus. Jest kilka programów uwzgledniających potrzeby wędrowców niesamochodowych, ale każdemu coś brakuje. Żeby nie zanudzać - na początek trzy z nich.
- Osmand - nastawiony wyłącznie na obsługe map wektorowych Openstreet, zarówno online jak i pobranych do pamięci. Aplikacja na Android oraz iOS. Łatwe pobieranie map wprost z aplikacji. Duże możliwości definiowania wyglądu mapy, m.in. jakie obiekty mają być wyswietlane.
- Maps n Trax - przenaczony głównie do obsługi map rastrowych (czyli takich, jak klasyczne mapy papierowe). Czyta tylko własny standard pliku. Można je bez problemu przygotować za pomocą programu MAPC2MAPC, mając zeskanowane mapy lub kupione w Compass rastrowe obrazy map. Można też zdefiniować czytanie nakładek z dowolnych "kafelków" online, wektorowych i satelitarnych, np. OSM, UMP, Geoportal i innych. Jest to aplikacja tylko na iOS.
- Cartograph (Pro i Lite) - czyta mapy rastrowe offline i wektorowe (online i offline). Mapy wektorowe pobieramy z tego samego źródła, co dla Locusa. Mapy rastrowe to standard SQlite (który też czyta Locus). Obsługuje najwięcej systemów: Android, iOS, Windows Phone, macOS, Windows (czyli zwykły komputer). Wersja bezpłatna denerwuje reklamami.
Przykładowy ekran z Cartograph Lite poniżej:
Załącznik 48033
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Trzy mapy za darmo są nie tylko w wersji pro, przynajmniej ja mogłem ściągnąć.
No to dobra wiadomość dla tych, którzy na razie chcą tylko spróbować:-)
Byś może u mnie nie dało się pobrać bezpłatnie map dla Locus Free, gdyż uprzednio pobrałem je dla Locus Pro na tym samym koncie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Pytanie - czy tak ściągnięte mapy się aktualizują? A może trzeba mieć wersję pro i zakupione mapy (może apka/serwer w jakiś sposób to rozróżnia)?
Mapy "firmowe" od Locusa, czy to pobrane jako bonus, czy też kupione mają ograniczony czas ważności. Gdy się później (nie wiem, czy po określonym czasie, czy po kolejnej aktualizacji ) pobiera tę samą mapę, trzeba znów za nią zapłacić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Dla IOS (...) Jest kilka programów uwzgledniających potrzeby wędrowców niesamochodowych
Jesteś niezawodny :) Bardzo dziękuję i biorę się za testowanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
(...)albo np. komercyjne mapy Compassa (format TrekBuddy).(...)
Dzięki , tego nie mogłem załapać - format TrekBuddy - może zapamiętam :mrgreen:
Mapa kupiona i hula , ( a właściwie czeka na hulanie)
-
Pojawiła się kolejna wersja "Instrukcji obsługi aplikacji Locus Map w opracowaniu".
https://ciekawe.tematy.net/mapy/Locu...pracowaniu.pdf
Status "w opracowaniu" to stan stabilny tej instrukcji i to się raczej nie zmieni:-)
Z nowości - na str. 27 i 28 aktualizacja informacji:
- jak pobrać bezpłatne mapy "offline" openandromaps.org;
- style mapy, czyli jak zobaczyć szlaki w kolorze na mapach openandromaps.org.
-
Wczoraj włączyłem Locusa i pokazał mi się komunikat, że zaktualizował się do wersji 3.51.0. Przy zmianie map się wyłączył, stało się tak kilkakrotnie. Dzisiaj to samo, usunąłem wszystkie mapy. Wrzuciłem jeszcze raz i map nie widzi, zainstalowałem Locusa od nowa i to samo. Mapy Compass wrzucałem do folderu Locus/maps a inne Polska, Słowacja itd do katalogu maps vector na karcie sd, do którego ustawiłem ścieżkę dostępu, bo chciałem na telefonie zrobić miejsce. Przy mapach lokalnych mam komunikat "nic tu jeszcze nie ma" Przy próbie wrzucenia przez dodaj znajduje folder z tymi mapami compassu, ale potem mam komunikat "ten folder jest w użyciu"
Zainstalowałem dodatkowo Locus Free i od razu widzi mi mapy Compassu oraz Polskę, którą skopiowałem też na telefon do Locus/maps vector, Tu przy ścieżce nic nie zmieniałem.
Dotychczas nie miałem problemów z Locusem aż do tej pory. Znalazłem jakieś forum o Locusie i ludzie piszą, że są jakieś problemy z ta wersją.
Czy moge jakoś wrócic do wersji poprzedniej Locus Pro? nie wiem jak to zrobić
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzychuprorok
Czy moge jakoś wrócic do wersji poprzedniej Locus Pro? nie wiem jak to zrobić
Zazwyczaj, jak się popsuło to się popsuło i powroty nic nie dają. Mam dwie instalacje Locuca: na telefonie i na tablecie. Obie działają poprawnie w wersji 3.51.0 (Locus Free nie ma jeszcze wersji 3.51, jest nadal 3.50.1)
Moja szybka propozycja na reanimacje:
- skopiować mapy do zupełnie innego katalogu;
- odinstalować obydwa Locusy;
- usunąć katalog /Locus/ w telefonie wraz z podkatalogami
- zainstalować Locus Pro, sprawdzić, czy działa na mapach sieciowych
- na razie nie zmieniać lokalizacji map własnych
- skopiować do katalogu /Locus/Maps/ jedną tylko mapę rastrową, sprawdzić, czy działa;
- pobrać z Internetu jakąś tylko mapę wektorową, sprawdzić, czy działa;
Jeśli dotychczas wszystko działa, robić kolejne kroki: zmienić lokalizację katalogów z mapami na kartę, dodawać powoli kolejne mapy, obserwować, w którym miejscu system "padnie". W przypadku grubszych niepowodzeń - napisz albo zadzwoń.
-
Po drugim przeinstalowaniu Locusa Pro pomogło. Aplikacja widziała wszystkie mapy. Załadowałem mapę Compassu, poszedłem w teren, włączyłem nagrywanie i hulało. Po godzinie postanowiłem przełączyć na mapę Polski i to na tyle było map w moim Locus Pro. Od razu się wyłączył, próba załadowania jakiejkolwiek mapy czy lokalnej czy sieciowej kończy się natychmiastowym wyłączeniem aplikacji. Odinstalowałem znowu, mam wersje free i działa. W tygodniu spróbuje wyczyścić całkowicie Locusa z telefonu włącznie z folderem Locus tak jak Wojtku podpowiadasz, bo dzisiaj to już nerwicy dostanę. Co ciekawe mój kolega, również Wojtek przy okazji rozmowy powiedział mi dzisiaj, że od kilku dni jego Locus Pro nie widzi map. Może mamy przestarzałe telefony na najnowszą wersję Locusa Pro? Za kilka dni dam znać co wyszło, najwyżej przejdę na wersje free i tak wykorzystuje tylko niewielką część funkcji Locusa Pro.
-
W końcówce tego wątku bezdyskusyjnym liderem aplikacji „mapowych” na urządzenia z Androidem okazał się Locus Map i do tej pory chyba nadal nim jest. A co się zmieniło?
Dotychczas funkcjonowała wersja 3.x. Był bezpłatny Locus Map Free i płatny Locus Map Pro. W roku 2021 znikła wersja 3.x Free a płatna wersja – obecnie 3.59 – nazywa się Locus Map 3 Classic i kosztuje - chyba jak dawniej - 10,99 USD.
Równocześnie w 2021 r. pojawiła się wersja 4.x (aktualnie 4.8.2) nosząca nazwę Locus Map 4 outdoor. Nie ma podziału na Free i Pro. Przy pobieraniu ze Sklepu Play nie ma żadnej opłaty. Po instalacji zauważamy jednak, że nie wszystkie funkcjonalności działają a reklamy nie są całkiem dyskretne. Zlikwidowanie reklam i uruchomienie pełnej funkcjonalności wykonywane jest już z poziomu aplikacji. Jest za to oczywiście opłata i jest to niestety tylko abonament. Nie można zapłacić raz na zawsze. Są różne poziomy abonamentów, z różnymi zakresami bonusów.
Na szczęście autorzy Locusa postępują (na razie) elegancko ze starymi klientami i wykupiona „na zawsze” wersja 3.x Pro jest wciąż aktualizowana i działa nie gorzej od tej nowej.
Ale na wszelki wypadek trzeba się rozglądać, co robi konkurencja. Począwszy od 2019 r wspominana była w tym wątku aplikacja Cartograph ale bez większych zachwytów. Od jakiegoś czasu jest ona coraz lepsza i być może wkrótce dorówna Locusowi;-) Atutem Cartograph’a jest działanie na wielu systemach operacyjnych.
Ale o nim będzie już w nowym wątku: forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/10526-Cartograph-Maps
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Na szczęście autorzy Locusa postępują (na razie) elegancko ze starymi klientami i wykupiona „na zawsze” wersja 3.x Pro jest wciąż aktualizowana i działa nie gorzej od tej nowej.
Niestety to, co dobre nie trwa wiecznie.
Aplikacja zostanie wycofana wiosną 2026 roku i całkowicie zastąpiona przez jej następcę, Locus Map 4. Użytkownicy otrzymają 100% zniżki na Locus Map 4 Premium Silver i 50% zniżki na Premium Gold na okres jednego roku.
Locus Map 4 w opcji Silver kosztuje obecnie 10 euro na rok. Cena jest ok, ja sobie turystyki bez Locusa już nie wyobrażam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzychuprorok
Locus Map 4 w opcji Silver kosztuje obecnie 10 euro na rok. Cena jest ok, ja sobie turystyki bez Locusa już nie wyobrażam.
Popieram Twoje poglądy. I zachęcam użytkowników "czwórki" w wersji "free", by wydali na "Silver" równowartość flaszki gorzałki. W ten sposób pozbywamy się denerwujących reklam, uruchamiamy kilka zablokowanych funkcjonalności i .... wynagradzamy autorów za naprawdę dobrą robotę!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzychuprorok
ja sobie turystyki bez Locusa już nie wyobrażam.
Naprawdę? Ja wciąż chodzę po górach wyłącznie z papierowymi mapami i nie używam żadnych aplikacji, GPS-ów etc. ;)
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Popieram Twoje poglądy. I zachęcam użytkowników "czwórki" w wersji "free", by wydali na "Silver" równowartość flaszki gorzałki. W ten sposób pozbywamy się denerwujących reklam, uruchamiamy kilka zablokowanych funkcjonalności i .... wynagradzamy autorów za naprawdę dobrą robotę!
Ponieważ posiadam aktualnie wolną kwotę w takiej wielkości postanowiłem ulepszyć swojego Locusa zakupem nowszej wersji
Odinstalowałem dotychczasową i pobrałem z GooglePlay wersję "czwórki"
Otwierając ją zostałem poproszony o dostęp do zdjęć i jeszcze czegoś , a następnie kliknąłem START
a na ekranie pojawił się taki obrazek
Załącznik 49652
.
Próbowałem kolejno klikać , ale zakończyło się to pojawieniem innego ekranyu
Załącznik 49653
.
Teraz nie mam ani starej wersji, ani nowej.
Pozostaje alternatywne rozwiązanie zakup nowego telefonu.
-
Jako, że kierujesz swoje żale jakoby do mnie, to w czym dam radę, pomogę. Adres e-mail i numer telefonu znasz. Tutaj wspomnę tylko, że:
a/ Jeśli Twój telefon nie jest starszy od mojej Skody (czyli ma Androida ver > 5) i jest na nim odrobina miejsca w pamięci, Locus Map 4 będzie działał
b/ Telefony z Androidem lubią, żeby co parę lat je wyczyścić i zainstalować wszystko od nowa.
c/ Instalacja Locusa "czwórki" nie wymaga odinstalowania "trójki"
d/ Jeśli jest już zainstalowana "czwórka" free, nie trzeba wykonywać instalacji od nowa. Po opłaceniu abonamentu "Silver" wystarczy się w aplikacji zalogować.
Do usłyszenia na kanałach prywatnych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Jako, że kierujesz swoje żale jakoby do mnie, to w czym dam radę, pomogę. (...)
Wojtku ! Opacznie zrozumiałeś mój post.
Owszem ... kieruję żale, ale nie do Ciebie , tylko do własnej niegramoty,
Tak, wyobraź sobie, że są na świecie takie osobniki , które zderzają się z postępem cywilizacyjnym dość boleśnie.
Ostatnio Kolega Ciepły skarżył mi się, że nie wie jak załączyć zdjęcie do maila )
Młody powie : że śmieszne
Starszy powie : to stresujące
...
Korzystałem z Twojej pomocy wielokrotnie, za co dziękuję, ... ale nie będę biegał o pomoc z każdym gó...em
....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leuthen
Naprawdę? Ja wciąż chodzę po górach wyłącznie z papierowymi mapami i nie używam żadnych aplikacji, GPS-ów etc. ;)
Oczywiście, że można by chodzić tylko z mapami papierowymi. Ja tak chodziłem od Bieszczadów po Beskid Żywiecki i po Ukrainie, gdy jeszcze nie było tam w ogóle szlaków. Teraz chodzę mniej za to za granicą, głównie (Słowacja, Rumunia) a tam z oznakowaniem jest bardzo różnie. Z aplikacją w telefonie jest poprostu łatwiej i bezpieczniej gdy jesteś sam. Dużo jeżdżę rowerem poza głównymi drogami. U nas jest taka masa lokalnych asfaltów, często bez znaków drogowych, często porządnej mapy nie kupisz, jeśli to nie jest turystyczny rejon. Także mapa cyfrowa to fajna rzecz, nie bój się spróbować. Polecam ja, Wojtek Pysz i wielu innych.