Przywiozłem dzisiaj.
Proste, albo bardziej niż proste, ale takie lubię.
Załącznik 24867
Wersja do druku
Przywiozłem dzisiaj.
Proste, albo bardziej niż proste, ale takie lubię.
Załącznik 24867
To że w Twoim rejonie to można się domyśleć po kształcie krzyża, ale dokładnie gdzie ???Cytat:
był w moim rejonie...i
Dla podpowiedzi; przed cerkwią stoi sobie taka wiejska kapliczka
Załącznik 24872
To zaraz obok Niemieckiego Potoku, którego mieszkańcom stawiano charakterystyczne trójkątne nagrobki. Są takie i na cmentarzu obok cerkwi z zagadki.
zaraz, zaraz ... co to za Niemiecki Potok. Nie mam takiego.
czy to jest to samo co na starych mapach oznaczane jest jako Deutschebach ? (czy jakoś tak)
Deutschbach to w dosłownym tłumaczeniu Niemiecki Potok. Ale sama nazwa "Niemiecki Potok" to chyba mój wynalazek, bo ta wieś obecnie nie ma w nazwie potoku a polankę.
No i aby czytelników nie wprowadzić w błąd: cerkiew z zagadki jest w sąsiedniej do dawnego Deutschbach wiosce, mieszkańcy Deutschbach byli jednak przy tej właśnie cerkwi chowani.
Obok na cmentarzu zachowały się trójkątne nagrobki niemieckich osadników z sąsiedniej wsi, wspomnianego wyżej Deutschbach, obecnej Polanki Horynieckiej.
A chodzi o cerkiew św. Paraskewii w Nowym Bruśnie, jedną z najstarszych w regionie i jedną z tych co mnie urzekły:)
Weryfikacja poprawności odpowiedzi oczywiście należy do zagadkodawcy, ale ja się wtrącę, jako prawie tubylec a na pewno stały bywalec.
Cerkiew (póki jeszcze stoi) jest rzeczywiście urzekająca, szczególnie wraz z otoczeniem - niemal warsztatem bruśnieńskich kamieniarzy. Natomiast w sprawie jej "najstarszości" - mieści się ona w pierwszej dziesiątce drewnianych cerkwi powiatu lubaczowskiego (na 23 zachowane). Starsze od niej są: Radruż, Gorajec, Łukawiec, Moszczanica, Dachnów, Wola Wielka, Borchów, Żmijowiska i Stare Oleszyce.
oto zdjęcie rozpadającej się w majestacie prawa (ochrony zabytków) cerkwi w Nowym Bruśnie - moja wersja a nie Maciejki
.
Załącznik 24879
.
Idąc tropem wskazanym onegdaj prze Browara ruszyłem na Roztocze. W tym celu zakupiłem przewodnik "Ziemia Lubaczowska " pisanym prze Ewe Pękalę , nie dość tego nabyłem również mapę "Roztocze Południowe" wydane przez Cartomedia.
I co ?
I nic.
Nic tam nie znajdziesz o kolonizacji józefińskiej
Nic tam nie znajdziesz o Niemieckim PotokuCytat:
Kaiser Joseph II , Josefinische Kolonisation, Deutschbach.
a na mapie nie ma nawet naznaczonego Starego Bruśna - kolebki kamieniarki bruśnieńskiej.
nie ma na mapie tego cmentarza
Nie ma ani słowa o tym co pisze Maciejka :
to po co ja to zakupił ?Cytat:
Obok na cmentarzu zachowały się trójkątne nagrobki niemieckich osadników
I sam musiałem wszystko odkrywać na nowo.
Może trzeba by wcześniej dokładnie przeczesać forum.bieszczady.info.pl ???
Forum zawsze warto przeczesywać, ale jak szukasz dodatkowo przewodnika to ja polecam "Roztocze" z Rewasza:
A na deser zagadka:Cytat:
W okresie międzywojennym Brusno składało się z trzech części. Najwyżej położone było Brusno Stare, niemal całkowicie zamieszkiwane przez Ukraińców, z okazałą murowaną cerkwią z 1906 t. To znany ośrodek kamieniarski.
Nieco niżej leżała osada Deutschbach (Niemiecki Potok, obecnie Polanka Horyniecka), zasiedlona przez Niemców w 1783 r., podczas kolonizacji prowadzone przez cesarza Józefa II.
Najniżej położone było Brusno Nowe, zamieszkiwane przez Polaków i Ukraińców. [...] Prócz tradycyjnych bruśnieńskich krzyży można tu zobaczyć oryginalne ewangelickie nagrobki w formie rozszerzonych u góry stelli przypominających kształtem plasterki pokrojonego wzdłuż grzyba.
:roll:....:roll:łatwe....Wola Wielka
/tomas pablo który obecnie podszywa się za beaw.:mrgreen: /
No łatwe, ale zagadki nie muszą być zawsze trudne, prawda? :mrgreen:
prawdasz
Na zdjęciu przycerkiewny cmentarz. Nagrobki podpowiadają, jaki to region.
Załącznik 24897
Na terenie Roztocza Wschodniego używałem głównie przewodnika Pawłowskiego,Włada oraz "Polska Egzotyczna" II Rąkowskiego ale przede wszystkim dobrej mapy - dobrze jeśli jest aktualizowana przez GERP (Grupa Eksploratorów Roztocza Południowego).Teraz jest jeszcze przewodnik Pawła Rydzewskiego (jeden z założycieli GERP),chyba najfajniejszy: http://sklep.roztocze.com/roztocze-p...owe-p-693.html .
Bartolomeo proponował przewodnik "Roztocze" Artura Pawłowskiego, Browar proponuje Pawła Rydzewskieto (ma tytuł "Roztocze Południowe"). Warto korzystać równocześnie z obu, każdy jest trochę inny. A obaj autorzy lekko konkurują ze sobą w znajomości i opisywaniu Roztocza (oczywiście, w pozytywnym znaczeniu), co czytelnikom wychodzi na dobre.
Wracamy do meritum, czyli cerkwi. Wewnątrz nie pozostalo nic z dawnego, cerkiewnego wyposażenia:
Załącznik 24918
Borchów
Jako potwierdzenie pozytywnej odpowiedzi - cerkiew w całości. A dodatkowo dzwonnica, która miała być kolejną podpowiedzią, ale nie była potrzebna.
Załącznik 24924 . Załącznik 24925
W czasach, gdy świątynia istniała, wchodziło się do niej przez taką bramkę w murze. Gdzie jest ta bramka?
Załącznik 24978
Dziewięcierz Moczary
Brawa dla tomasa - cerkwi nie ma a on strzela bez podpowiedzi ;)
Skoro była szybka odpowiedź, to ja lecę szybko z następna zagadką. Ta maleńka świątynia jest czynna i dwuwyznaniowa.
Załącznik 24979
Może to kaplica w Moczarach? Nie byłem w środku więc strzelam.
może to Prusie ?.../ nie byłem w środku, więc strzelam/
Nie, to nie to. Wnętrze cerkwi w Prusiu (tak się to odmienia?) jest znacznie ciekawsze. Nie byłem co prawda wewnątrz ale widziałem zdjęcia.
Strzał tym razem niecelny. Ale ciepło, ciepło.
Tak wygląda od strony zakrystii. W administracji rz.-kat to sąsiednia parafia. W strukturze gr.-kat. należy do parafii w Przemyślu.
Załącznik 24981
Już prawie poznałem na pamięć spis parafii Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej :wink: Ale mam: Dziewięcierz.
Tak jest! A zagadkę uważam za jedna z trudniejszych, bo cerkwi nie ma nawet na najnowszej mapie Roztocza Południowego. I dobre zdjęcie zrobić niełatwo, bo stoi między domami na prywatnej posesji. I właściwie to bardziej do chaty podobna, niż do świątyni. Jeśli się nie szuka, to można przejechać i nie zauważyć. Na razie robię przerwę, ale jeszcze coś z Dziewięcierza wynajdę ;)
Załącznik 24982
A ja tę przerwę niecnie wykorzystam:
http://www.bmiller.pl/forum/2011/cerkiew_105.jpg
Podpowiem tylko, że to już nie jest Roztocze.
tylko trochę na południe i płasko jak na lotnisku.
http://www.bmiller.pl/forum/2011/cerkiew_106.jpg
Sherlock Holmes wysiada :wink: Tak, to Nienowice.
http://www.bmiller.pl/forum/2011/cerkiew_107.jpg
To może teraz zdjęcie witających, Załącznik 25009którzy patronują...
No dobrze, minęliśmy furtkę, podchodzimy do drzwi:Załącznik 25038
Pozwolę sobie nieśmiało zapytać: czy gdzieś w tle tego kościoła mamy jakąś cerkiew?
To tak w nawiązaniu do tytułu wątku ;)
Oj tak, Wojtka wypuścić w chaszcze, z autopsji wiem, nie da się, ale że i w maliny nie chce wleźć...:wink: Sękowa pozdrawia:roll:.
Ale ponieważ temat tła został zasugerowany, więc:
Załącznik 25040