-
1 załącznik(ów)
Odp: Zagadki z cerkwią w tle ...
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
Oj tak, Wojtka wypuścić w chaszcze, z autopsji wiem, nie da się...
Ja w chaszcze bardzo chętnie, nawet wczoraj się wpuszczałem :)
A w Sękowej byłem ostatni raz w 1974 r., ale pamiętam, że to nie cerkiew ;) Nawet zdjęcie radzieckim "Zenitem" zrobiłem. Wprawdzie nie takie ładne, jak Twoje, ale "na sztuki" mam zaliczone.
Załącznik 25041
-
1 załącznik(ów)
Kilka dni temu odgrażałem się, że "jeszcze coś z Dziewięcierza wynajdę". No to takie nietypowe pytanie:
Czy ten ikonostas znajduje się w cerkwi w Dziewięcierzu?
Załącznik 25042
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Czy ten ikonostas znajduje się w cerkwi w Dziewięcierzu?
Tak, ale² ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Tak, ale² ...
Czy można prosić o interpretację tego "ale" oraz superskryptowej dwójeczki przy nim? Czy to jest "ale" do kwadratu?
-
Jeżeli się nie mylę, to ikonostas z zagadki jest w byłym kościele ewangelickim (obecnie używanym jako cerkiew), który stoi w byłym przysiółku Dziewięcierza o nazwie Einsingen (przysiółek leży obecnie na Ukrainie i zdaje się nosi nazwę Dziewięcierz właśnie). Czyli ikonostas jest w cerkwi w Dziewięcierzu, ale² ... :wink:
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Jeżeli się nie mylę, to ikonostas z zagadki jest w byłym kościele ewangelickim (obecnie używanym jako cerkiew), który stoi w byłym przysiółku Dziewięcierza o nazwie Einsingen...
No to za tę odpowiedź należy się maksymalna nota z uwzględnieniem w jadłospisie ;) Przysiółek Einsingen został założony w okresie kolonizacji józefińskiej na gruntach wsi Dziewięcierz a ewangeliccy osadnicy wybudowali sobie kościół. Mieszkańcy opuścili wieś prawdopodobnie wraz z wycofującymi się wojskami niemieckimi w 1944 r. Po II w. św. Dziewięcierz został podzielony granicą a przysiółek Einsingen zasiedlony osadnikami ukraińskimi, którzy świątynię dostosowali do swoich potrzeb.
Załącznik 25043
A teraz mapka z trzema cerkwiami w Dziweięcierzu. Ta drewniana, czynna to przysiółek Słotwiny. Środkowa to nieistniejąca w Moczarch. Na niebiesko zaznaczony przystanek PKP.
Załącznik 25044
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Ja w chaszcze bardzo chętnie, nawet wczoraj się wpuszczałem :)
[...] Nawet zdjęcie radzieckim "Zenitem" zrobiłem. Wprawdzie nie takie ładne, jak Twoje, ale "na sztuki" mam zaliczone.
Chwali się skłonność do chaszczowania. Bazyl podobno przyznaje jakieś odznaczenia, czy coś:-)
Eee, aaa, yyy, ale jeśli chodzi o "tło" to...
-
Wprawdzie z cerkwią to nie ma nic wspólnego,ale jak spojrzałem na tą WiG-ówkę to przypomniała mi się historia z rezerwatem jałowcowym za stacją w Dziewięcierzu: miał się nazywać od miejsca Słotwina ale się nazywającemu popieprzyło i nazwał go Sołokija :twisted: Sam rezerwat jest znakomity ale uwaga na dziki,mają tam swoją siedzibę,zostaliśmy w niej otoczeni ;)
-
1 załącznik(ów)
Druga odsłona "tła":
Załącznik 25061
-
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
Druga odsłona "tła"
Ja bardzo przepraszam, ze się z rozpędu wepchałem "na krzywy ryj" przed zagadkę jeszcze nierozwiązaną. Nie zauważyłem, że oprócz zmyłkowej Sękowej czai się "tło" ;)
Za karę wyznaczam sobie podanie rozwiązania. A z pierwszego zdjęcia chyba było łatwiej, bo widać wieżę i kopułę nad nawą cerkwi w Rychwałdzie (dziś: Owczary).
-
Ja tak sobie czytam i czytam ten wątek i nie zgaduję, bo przeważnie to dla mnie za trudne i nie znam tych miejsc (no Rychwałd - to akurat zgadłabym).
Mój ogromny podziw dla zagadkowiczów - i dziękuje za inspirację - pokazujecie tyle pięknych miejsc, których jeszcze nie widziałam a w które koniecznie muszę pojechać.
Całe Roztocze Południowe jeszcze na mnie czeka.
Od kilku lat planuję wycieczkę rowerem poczynając od Przemyśla na północ, jak daleko się da ;) - przynajmniej do Chełma i ciągle mi staje coś na przeszkodzie.
Mam nadzieję, że wreszcie kiedyś zrealizuję.
Basia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Ja bardzo przepraszam, ze się z rozpędu wepchałem "na krzywy ryj" przed zagadkę jeszcze nierozwiązaną. Nie zauważyłem, że oprócz zmyłkowej Sękowej czai się "tło" ;)
Za karę wyznaczam sobie podanie rozwiązania. A z pierwszego zdjęcia chyba było łatwiej, bo widać wieżę i kopułę nad nawą cerkwi w Rychwałdzie (dziś: Owczary).
Dźgacz jakiś.
A kto wymyślił "tło"?
Pogłębię karę, potwierdzając jej prawidłowy wybór.
Załącznik 25078
http://www.bmiller.pl/forum/2011/iaa_1.jpg
-
1 załącznik(ów)
Zaczynamy od przycerkiewnego cmentarza i dzwonnicy na ostatnim planie:
Załącznik 25124
-
1 załącznik(ów)
Dokładamy ikonostas:
Załącznik 25135
-
hmmm..robi się ciekawie....
-
-
1 załącznik(ów)
Odpowiedzi są bardzo enigmatyczne, dorzucę coś jeszcze:
Załącznik 25136
-
1 załącznik(ów)
Podpowiedź kompletna:
Załącznik 25138
-
Odpowiedzi szukałbym gdzieś w okolicy Przemyśla.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Odpowiedzi szukałbym gdzieś w okolicy Przemyśla.
I to jest właśnie największa "zmyła". To pierwsza (i chyba jedyna) cerkiew na terenach łemkowskich, którą zbudowano na planie krzyża i z taką ośmioboczną kopułą na tamburze.
-
-
Słyszał to ktoś:
"... niebo cerkiewne"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Hmm - sprawdzam - Niżni Komarnik - nie.
Gladyszów - nie
Fredropol tez sprawdziłam - nie pasuje.
I jest to bardzo dobra odpowiedź. No, może nie całkiem kompletna :)
Podpowiedź dobijająca: właścicielami ogromnych połaci ziemi byli tu biskupi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
Słyszał to ktoś: "... niebo cerkiewne"?
Ja wiem, że iaa wie, że na tym niebie "jest księżyc z bródką", ale odpowiada bardzo dyskretnie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Podpowiedź dobijająca: właścicielami ogromnych połaci ziemi byli tu biskupi.
Dodam jeszcze, że byli to biskupi krakowscy, a ich potężne latyfundium zwano Państwem Muszyńskim.
-
Łemkowie zbudowali cerkiew, Harasymowicz napisał "Złockie niebo cerkiewne", Bez zobowiązań nagrali piosenkę, a Wojtek zrobił zdjęcie ;-)).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
Łemkowie zbudowali cerkiew, Harasymowicz napisał "Złockie niebo cerkiewne" ...
I teraz wszystko jasne jak Złockie ;)
Na zakończenie nic dodatkowo nie będzie, bo chyba całą amunicję wyczerpałem. Zagadkę zamykamy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
(...) Zagadkę zamykamy.
Eee, no nie bądź taki, znajdź coś jeszcze, bo i tak zgrzytam zębami na sposób przycięcia drzew przy cerkwi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
Eee, no nie bądź taki, znajdź coś jeszcze, bo i tak zgrzytam zębami na sposób przycięcia drzew przy cerkwi.
Drzewa rzeczywiście przycięte paskudnie. Może jeszcze coś do poczytania: http://cerkiewne.tematy.net/foto/DSC02252c.JPG
-
1 załącznik(ów)
Już ponad tydzień nie było nic nowego. No to będzie. Zaczynamy od wnętrza; nic cerkiewnego w nim nie zostało.
Załącznik 25645
-
1 załącznik(ów)
A tak wygląda z zewnątrz. No, może nie cała :)
Załącznik 25648
-
Chciałem strzelać wczoraj w Hoszów, ale już wiem, że byłoby pudło. Prawidłowa odpowiedź kojarzy się wielu forumowiczom raczej z bramą do lepszego świata :wink: niż z cerkwią.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Chciałem strzelać wczoraj w Hoszów, ale już wiem, że byłoby pudło.
Potwierdzam to pudło, Hoszów byłby taki:
Załącznik 25660
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Prawidłowa odpowiedź kojarzy się wielu forumowiczom raczej z bramą do lepszego świata :wink: niż z cerkwią.
Chyba się jeszcze nie kojarzy z niczym, bo burzy odpowiedzi nie widzę :wink:
-
1 załącznik(ów)
A teraz całkiem duży kawałek cerkwi - tu już widać, co to jest:
Załącznik 25661
-
yyyy czyżby cerkiew greckokatolicka pw. Narodzenia Bogurodzicy w Krościenku ?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
kobieta_bieszczadzka
yyyy czyżby cerkiew greckokatolicka pw. Narodzenia Bogurodzicy w Krościenku ?
Yyyżby tak! A oto i ona z tej właściwej strony:
Załącznik 25669
-
2 załącznik(ów)
Ze się nieśmiało wtrącę i zaproponuję coś od siebie:Załącznik 25673Załącznik 25674
-
-
1 załącznik(ów)
Na 100 % Królik.
Układ plam na ścianie identyczny
Załącznik 25675
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 25676Wiem, że ze "starymi' łazikami mam do czynienia :-))
-
1 załącznik(ów)
Nowe: Spróbuję podwyższyć stopień trudności. A Wojtek i tak zaraz zgadnie...Załącznik 25678