-
Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Hope tyś się ze trzy lata spóźnił z tą goryczką ;)
e nie no maciej nie przesadzaj spóźnił się tylko 2 lata i 11 miesięcy :D
-
A jak mamy być dokładni to Marcin, nie Maciej, ewentualnie maciejka, ale ona tego nie powiedziała:mrgreen:
-
moja wina, to powiedział marcin :D
-
1 załącznik(ów)
Dziś poniedziałek - dzień roboczy, koniec śmichów hihów, rozwiązujemy zagadkę
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
A na "nasze"?
Gwiazdnica wielkokwiatowa
-
1 załącznik(ów)
Niezły rozruch, bach i odpowiedzi gotowe! Marcin następnym razem to italikiem poproszę:mrgreen:
A dla tych co by chcieli całą gwiazdnicę wielkokwiatową zobaczyć dokładam zdjęcie.
Uwaga to nie jest nowa zagadka!
-
1 załącznik(ów)
Idę za ciosem myślę, że to goryczka trojeściowa ;)
To był oczywiście żart. A nowa zagadka jest na zdjęciu:
-
Przepraszam, bo tak wystrzeliłam z nową zagadką, a tu jeszcze nie podano rozwiązania poprzedniej, tej z orzeszkiem. Kobieta bieszczadzka milczy, a ja miałam pewne przecieki ;) i uznałam zagadkę za rozwiązaną.
-
1 załącznik(ów)
a to taka ciekawostka widział ktoś z was takie strumyczki ropy? co prawda nie spotkałem się z tym w Bieszczadach tylko w Beskidzie Niskim
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
To był oczywiście żart. A nowa zagadka jest na zdjęciu:
Czyżby Rzeżucha łąkowa?
-
Całkiem niezależnie doszłam do podobnych wniosków: rzeżucha łąkowa
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Przepraszam, bo tak wystrzeliłam z nową zagadką, a tu jeszcze nie podano rozwiązania poprzedniej, tej z orzeszkiem. Kobieta bieszczadzka milczy, a ja miałam pewne przecieki ;) i uznałam zagadkę za rozwiązaną.
Korzystając z tajnych źródeł prowadzących do KB autorki zagadki potwierdzam, że zagadka wygląda na rozwiązaną...
Cytat:
Zamieszczone przez
taxus10
a to taka ciekawostka widział ktoś z was takie strumyczki ropy? co prawda nie spotkałem się z tym w Bieszczadach tylko w Beskidzie Niskim
taxus ja wiem, że ropa to pochodna dawnych organizmów, choć być może lobby kreacjonistyczne mogłoby mnie zlinczować za tą herezję, bo przecież każdy wie, że ropę stworzył Allah, by wspomóc sobie wierny lud, ale ciężko uznać to, za coś rosnącego w Bieszczadach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
Czyżby Rzeżucha łąkowa?
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Całkiem niezależnie doszłam do podobnych wniosków: rzeżucha łąkowa
Zakładając, że maciej_ka jest niezależną niewiastą to mamy remis. Brawa dla Vivaldiego i Maciejki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
taxus10
no ciekawe jakie złoża tam się marnują... te strumyczki są pochodną jakiejś kopalni/odwiertów, czy same z siebie sączą się z ziemi?
-
Same się sączą.
Ale kochani (TAXUS i WĘDROWIEC) - to nie jest na temat.
Marcin delikatnie zwrócił uwagę,
proszę skupcie się.
-
1 załącznik(ów)
no to z innej beczki co to za owad? myślę, że odpowiedź szybko padnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
taxus10
no to z innej beczki co to za owad? myślę, że odpowiedź szybko padnie
Taxusie Drogi, ale to nie ta beczka. Owady zamieszczamy w beczce o owadach. W beczce o roślinach zdarza nam się zamieszczać rośliny. ;)
-
Fauna i flora Bieszczadów
"Wszystko o bieszczadzkiej przyrodzie. Dyskusje, pytania i zagadki na temat zwierząt i roślin." tyle w tej kwestii
-
Dział "Fauna i flora Bieszczadów" i o roślinkach i o zwierzakach, ale wątek "Co to rośnie w tych Bieszczadach" już tylko roślinkowy. Nie pusz się i nie nadymaj tylko sprawdź, a jak nie rozumiesz zapytaj. Tyle w tej kwestii.
EDIT: przeczytaj pierwszy post tego ("Co to rośnie...") wątku - tam masz wszystko ładnie napisane.
-
Taxusie!
Wiem, że rośliny potrzebują wody (niekoniecznie naftusi), a także owadów, które by je zapylały, ale tak jak w przyrodzie tak i w tym wątku wszystko ma swoje miejsce.
Gorąco pozdrawiam i życzę wytrwałości przy trzeciej próbie ;)
-
-
1 załącznik(ów)
-
zapewne któryś z bodziszków
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
taxus10
Geranium Pratense
Gwoli ścisłości dodam tylko, że przyniotnik gatunkowy z małej litery się pisać przyjęło, a tak poza tym to prawdę gadasz, że to łąkowy bodziszek - ten odmieniec, bo o białym kwieciu.
-
1 załącznik(ów)
No to może zagadka z przychacia:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Gwoli ścisłości dodam tylko, że przyniotnik gatunkowy z małej litery się pisać przyjęło, a tak poza tym to prawdę gadasz, że to łąkowy bodziszek - ten odmieniec, bo o białym kwieciu.
Taxusie, trochę Ci się po łapkach dostaje, każdy nowy musi przejść otrzęsiny;). Dobrze, że się nie zrażasz i tego bodziszka pięknie rozszyfrowałeś.
A ta Twoja roślina z robaczkiem, to co to jest?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
A to zwierzę na pierwszym planie to co tutaj robi?:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Jeśli chata przy wodzie stoi to może jest ponikło wodne.
-
heh taki nowy to znów nie jestem zaglądałem tutaj od kilku lat a dopiero teraz się zarejestrowałem, korzystałem z innego portalu :) a co do nowej zgadywanki to chyba jest to ponikło błotne tak wnioskuje
-
Maciejka i Cis taxusem10 zwany po punkcie dostają za prawidłowe rozszyfrowanie ponikła błotnego. W nagrodę uśmiech autora zagadki :-)
-
Uśmiech autora bezcenne:-P
Marcinie, co za roślina u Taxusa?
-
-
Z pięciu występujących w Polsce rutewek z Bieszczadów podawana jest rutewka orlikolistna - dość pospolita oraz rutewka mniejsza - pojedyńcze stanowiska w grupie Krzemienia i Bukowego Berda. Pozostałe trzy gatunki podawane są z okolic Przemyśla.
-
1 załącznik(ów)
Dzięki wielkie.
Nowa zgadka do rozwiązania!
-
-
a ja myslę, że podspodem to pokrzywa
-
-
a co do mojej roślinki na której urzęduje Cetonia aurata to na pewno nie rutewka, przyznam, że sam szczerze nie pamiętam co to było, kwiatostan był na długiej łodydze być może jest kosmatka śnieżna ale nie pamiętam, zdjęcie zrobione na pewno na mokradłach