Polskie piekiełko ale ktoś tych włodarzy wybrał. Skoro jest tak żle, to czemu nie przeprowadzić referendum aby ich odwołać?h
Wersja do druku
Polskie piekiełko ale ktoś tych włodarzy wybrał. Skoro jest tak żle, to czemu nie przeprowadzić referendum aby ich odwołać?h
Oczywiście ,że Wójt nie robi wszystkiego źle. Nikt go o to nie obwinia. Jednak widać gołym okiem ,że zarządzanie gminą go przerasta. Nie chcę żeby ten temat przerodził się w książkę skarg i zażaleń do wójta. Nawet to ,że jestem w sporze -także prawnym - z wójtem nie oznacza ,że na każdym kroku będę mu wytykał potknięcie czy nic nierobienie zapominając o tym co zrobił. Jednak -wracając do tematu- akurat na polu "turystyka" nie zrobił nic. Nie wykorzystał początkowego entuzjazmu ludzi ,skłócił ludzi między sobą, została mu tylko wierna ale nieobliczalna gwardia pretorianów . Poczytajcie na stronach Czarnej o ubóstwie w gminie ,na 2500 mieszkańców ok 120 rodzin żyje w ubóstwie ,często trwałym. Ludzie ci zyją w przeświadczeniu ,że ich los zależy od gminy a gmina ich w tym przeświadczeniu utrzymuje. Jeśli chodzi o turystykę to w radzie gminy zasiadają osoby ( m.in członek zarządu PTTK) ,które pośrednio lub bezpośrednio żyją z turystyki. Czy ktoś mi może powiedzieć -konkretnie- jakie założenia zapisane w strategi rozwoju gminy i innych tego typu dokumentach są realizowane?
Prosze zwrócic uwagę ,że Recon wywołał Wójta do tablicy ..i co ? przecież to jest wręcz niebywała okazja żeby przedstawic swój punkt widzenia i zachęcic ludzi z całej Polski do przyjazdu do Czarnej. Tak czy nie?
Dlatego dałem wcześniej link do dyskusji sprzed 4-5 lat. Dlatego do Gminy przesłalem link, na znalezione dwa adresy, że toczy się tutaj dyskusja, tak naprawdę o sektorze nas interesującym czyli o turystyce. Przeczytałem wcześniejszą dyskusję, jednocześnie zrobiłem swoistą myślową retrospekcję co się zmieniło w Czarnej i okolicy, gdy pierwszy raz tam byłem. Sami przecież taką retrospekcję możecie u siebie zrobić. Zapewne widzicie jak się zmieniają miasteczka i wsie a Czarna stoi w miejscu. Wspomniałem, że mam styczność z gminami i widzę jak w wielu następują zmiany, jak walczą o fundusze unijne, jak upiększają miejsca gdzie mieszkają. Jak zatrudniają te gminy ludzi (choćby do oczyszczania pasów przydrożnych), jak starają się by stworzyć mały biznes dla swoich mieszkańców (np. kursy, a są na to pieniadze z różnych funduszy np. aktywizacji zawodowej) bo gdy już ci ruszą to przecież będą odprowadzać podatki, jak myślą nad zatrzymaniem turysty... można sporo wymieniać.
Ja jednak bym chciał z innej beczki, bo lamentować i biadolić najłatwiej... chciałbym by tu dyskusja potoczyła się w kierunku, który był pierwotnym... co Gmina Czarna może dla nas turystów zrobić byśmy tu przyjechali na dłużej, bo jest sporo miejsc godnych odwiedzenia, czego według nas brakuje, co przeszkadza nam przyjechać tutaj choćby na 2 doby. Podpowiedzmy urzędnikom... oni pewnie nie wcielają się wrolę globtrotera, więc skąd mają wiedzieć co maja robić?
Jakieś światełko w tunelu się pojawiło w postaci Informacji Turystycznej, uzbrojonej w ludzką obsługę, komputer, dostęp do Internetu i do poczty elektronicznej. Wiem, że jest szybko odczytywana poczta, szkoda, że nie odpowiadają choćby z grzeczności na podaną informację, ale to już drobiazg.... z czasem się nauczą :)
Nie idźmy w kierunku afer, przekrętów i podpierdolek. Z tym tematem muszą się sami mieszkańcy zmierzyć, jak im pasuje tak żyć to niech mieszkają w swoistym skansenie. Kilku naszych Forumowiczów nawet sami by chcieli w czymś takim zamieszkać, mieć dziurawe drogi, bez kanalizacji, oczyszczalni, i żyć wiecznie na zupkach chińskich. Oki, rozbujałem się.
Ale do meritum... skupmy się na swoim temacie a nie na głupotach, które rozbijają wątek. Tyle.... ale na razie. ;)
Tutaj jest przykład pozytywnej współpracy http://www.juraparkbaltow.pl/index.php?go=park
Znam to od kuchni.
http://harasymiada.wgorach.art.pl/ ot,taki sobie projekt imprezy przygotowała Komańcza.Może Czarna spróbowałaby też ambitnie?
Zaczynamy macać temat?... rzucajmy konkretne propozycje, dajmy tematy na talerzu...
Krzysztof pokazuje jurajski park, WUKA harasimiadę, a co konkretnie może Czarna zrobić?
Popatrzmy, minęło pięć lat i żaden pomysł nie wypłynął więc nie można już bawić się w podpowiadanie przez analogię do innych tematów, pokażmy konkretne pomysły z różnych sfer. Czy to będzie sfera kulturalna, czy historyczna, czy turystyczna czy może jeszcze inna.
Niewątpliwym atutem Czarnej, z mojego punktu widzenia(!), jest:
- pokazanie ścieżki dydaktycznej "śladami ropy naftowej", ona jest już w jakiejś formie, ale trzeba ją powiekszyć o Polanę Ostre i o punkty, które są znane nielicznym, gdzie są jeszcze pozostałości po jej wydobyciu, gdzie jeszcze naocznie można zobaczyć ją w ziemii, można wystąpić o dotację z funduszy unijnych na ten cel, pięknie opisać miejsca na tablicach i historię tej ropy na nich, zrobić miejsca postojowe itp.
- zrobienie szlaku idącego na wschód przez wszystkie miejsca ciekawe (nie będę ich wymieniał bo jest ich sporo), ale tak by można ten szlak w dobrym miejscu przerwać i na drugi dzień kontynuować, nie wiem jaka jest procedura wyznaczania szlaków ale podobnież(?) jest jakiś macher od tego w Gminie Czarna z PTTK, niech błyśnie inwencją i ruszy głową a może też i skonsultuje się z nami... pisać chyba umie,
- akcja kulturalna... jest przeciez potencjał w ludziach, którzy są z Czarnej i okolic, mają artyzm w sercu, umyśle, w dłoniach i wiem, że Ci ludzie mają jakąś wewnętrzną predyspozycję do działania na tym polu. Skrzyknijcie się kiedyś w jednym miejscu, w jednym czasie, usiądźcie przy naparze z melisy lub lipy, zróbcie jakiś projekt autorski i dajcie go do Gminy, może stwórzcie stowarzyszenie, klub wsparcia... no nie wiem. Trzeba jednak zakopać anse niczym akty pańszczyźniane (z takim samym przesłaniem, że kto je odkopie to...) i patrzeć na cel jaki przyświeca. Krzysztof, WUKA co wy na to?... znam tylko Was więc przepraszam, że tylko Was wymieniam z imienia,
- wątek historyczny Czarnej... a może(?) odszukać legendy i stworzyć coś na wzór Orelca, legendy działają na umysł wielu ludziom a i z miejscami fajnie się kojarzą. Tutaj pytanie do Forumowiczów i Admina... są jakieś legendy związane z Czarną i okolicą?
Tyle.... ale na razie. :)
I jeszcze jedno... prośba do Krzysztofa by wystąpił do Admina/moderatora o połączenie tego wątku z tym starym w jeden... one są nierozerwalne, ale to tylko moja sugestia.
Pozwoliłem sobie zajrzeć na stronę internetową gminy Czarna. Chciałem zapoznać się z jej budżetem, a konkretnie dowiedzieć się ile wynoszą dochody własne, jaka część tych dochodów przeznaczona jest na inwestycje, oraz jaka część z tych inwestycji dotyczy szeroko pojętej infrastruktury, oraz przedsięwzięć związanych z rozwojem gminy.
Oto dane z planowanego budżetu Gminy Czarna na 2009 rok :
Planowane dochody ogółem: - 5.799.079,00
w tym:
- w tym dochody własne (z podatków i opłat ) - 2.052.410,00
- dotacje (na realizację zadań zleconych) - 1.094.450,00
- subwencja ogólna - 2.652.219,00
Planowane wydatki ogółem: - 6.749.079,00
(Uwaga: W ramach poszczególnych działów podaję jedynie znaczące pozycje + te które odnoszą się do rozwoju gminy)
Dział 600 – Transport i łączność razem: 581.000; w tym :
Bieżące remonty i utrzymanie dróg gminnych - 53.000,-
Modernizacja drogi gminnej Polana - Ostre - 270.000,-
Przebudowa drogi powiatowej przez wieś Lipie - 250.000,-
Dział 630 – Turystyka razem: 31.000,- w tym
Finansowanie imprez turystycznych - 11.000,-
Utworzenie szlaku turystycznego „Kraina Lipecka"- 20.000,-
Dział 750 – Administracja publiczna razem 1.218.600,- w tym
Wydatki na administrację rządową z dot celowej - 42.060,-
Wydatki na administrację samorządową - 1.130.000,-
Dział 754 – Bezpieczeństwo publiczne i ochrona przeciwpożarowa razem 74.700,- w tym
Utrzymanie OSP; wydatki bieżące - 69.700,-
Wydatki na utrzymanie bezpieczeństwa w górach - 2.000,-
Dział 801 – Oświata i wychowanie - 2.475.290,- w tym:
Wydatki na szkoły podstawowe: 1.177.000,-
Wydatki na Gimnazjum: 758.800
Dział 851 – Ochrona Zdrowia - 42.800,-
Dział 852 - Pomoc społeczna - 1.232.466,-
1. Wydatki na świadczenia rodzinne - 765.126,-
- w tym ze środków gminy: 21.026,-
2. Zasiłki i pomoc w naturze - 105.800,-
- w tym ze środków gminy: 35.000,-
3. Utrzymanie Ośrodka Pomocy społecznej - 135.830,-
8. Dodatki mieszkaniowe ze środków gminy - 56.000,-
Dział 900 – Gospodarka komunalna i ochrona środowiska - 691.473,-
1.Gospodarka ściekowa i ochrona wód - 563.683,-
2.Gospodarka odpadami - 74.790,-
Dział 921 – Kultura i ochrona dziedzictwa narod. - 195.100,-
Dział 926 – Kultura fizyczna i sport - 41.000,-
Z powyższego wyliczenia wynika, że w roku 2009 różnica między dochodami a wydatkami wynosi – 950000,- , co stanowi deficyt budżetowy wynoszący 46,3 % do dochodów własnych, który planuje się pokryć przez zaciągnięcie kredytu bankowego.
W ramach przedstawionego budżetu planuje się następujące inwestycje, wszystkie w całości finansowane ze środków własnych:
- modernizacja wodociągu w Czarnej Górnej - 30.000,-
- modernizacja drogi gminnej w Polanie - Ostre - 270.000,-
- utworzenie szlaku turystycznego „Kraina Lipecka” - 20.000,-
- dokończenie budowy kaplicy pogrzebowej - 6.000,-
- odwodnienie budynku Gimnazjum w Czarnej Górnej - 30.000,-
- odwodnienie budynku Szkoły Podstawowej w Czarnej Górnej - 45.000,-
- budowa kanalizacji ścieków w Czarnej I etap - 524.683,-
Łączna kwota wydatków na inwestycje i zakupy inwestycyjne wynosi: - 925.683,-
To tyle danych z budżetu gminy. Jest to o tyle istotne, ze jak powszechnie wiadomo "tak krawiec kraje jak mu ... tralala...".:razz:
To oczywiście żart, natomiast chodzi o to, aby w dyskusji nie zapominać o realiach w jakich działach ten samorząd.
No to ja mam jeszcze taki pomysł -ostatni przed wakacjami- : Gmina dysponuje kilkoma hektarami ziemi w samym centrum Czarnej, co by było gdyby wspólnymi siłami zebrać kilka starych drewnianych chałup (myslę ,że właściciele by się zgodzili) i stworzyć z nich coś na kształt rynku . Mogło by się tam znajdować CIT, izba regionalna,jakaś kuchnia regionalna, jakaś bryczka czy zwykły wóz ,który by woził turystów do Bystrego i Michniowca lub gdzie indziej a nawet wypożyczalnia rowerów itp . Projekt na coś takiego przeszedłby napewno.Pomysłów jest co niemiara ale żadne stowarzyszenie czy klub nie jest w stanie zdobyć środków idących w setki tys zł na starcie ,bo stowarzyszenie musi mieć jakąś historię żeby ubiegać się o większe środki. Bałtów też posiłkował się prywatnym inwestorem ,który wyłożył pieniądze na start. Ja -publicznie- deklaruję chęć do współpracy, swój czas, umysł, ręce i duszę.
Jeśli chodzi o wytyczanie szlaków to problem jest głównie w tym ,że przebiegają one przez tereny prywatne, które sa ogrodzone .
Kanalizacja napewno nie ruszy w tym roku więc do wykorzystania jest ponad pół mln zł.
Z tym krawcem to jest tak ,że jak sobie krawiec nie zapewni materiału to ....ale kto mu broni zwiększać zapasy. Trochę wiem o budżetach poszczególnych gmin na przestrzeni kilkunastu lat. Tylko Czarna ma problemy ze zwiększaniem budżetu ,bo na budżet składają się też dotacje.