-
Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
Mam prośbę do Modów. Wyodrębnijcie proszę ten wątek związany z Sądem nad Judaszem. Podpis pod zdjęciem jest tak tendencyjny, że aż razi.
Nie mamy tu doczynienia z ekscesem na tle narodowościowym lecz z kultywacją starego obrzędu związanego z Wielką Nocą.
-
Ludzie sobie co nieco uproscili ,Judasz dluzej sie pisze niz Jude i wiadomo o co chodzi :-) wiec po co sie meczyc
-
no ale co to ma wspólnego z cmentarzem w Baligrodzie? Proponuję tym postem zakończyć ten OT
-
Witam,
Czy ktoś wie, czy w tym roku ruszy akcja Baligród 2008?
-
Kto zajmował się tym w zeszłym roku, czyw tym roku również ruszy akcja renowacji cemantarza żydowskiego w Baligrodzie?
-
Malo się zajmował. Pisz do niego.
-
w niedzielę następną (29 VI) zaczyna cd remontu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
demq
w niedzielę następną (29 VI) zaczyna cd remontu
A kiedy się mniej więcej kończy? i jakie są plany w tym roku:?:
-
Przed chwilą rozmawiałam z Szymonem. W tym roku będzie ekipa z Magurycza. 17 fachowców zajmie się oczyszczaniem, konserwowaniem itd. kirkutu. Mają zakończyć całkowicie pracę. Pozostanie tylko kwestia ogrodzenia ale tym ma zająć się już gmina.
Pojawił się pewien problem. Nie mają dofinansowania. Z własnych pieniędzy uskładali 1200 zł. To zbyt mało aby wystarczyło na jedzenie dla wszystkich. Stąd prośba. Za chwilę Magurycz poda mi nr konta, a ja wrzucę tu na tę stronę. Mam pewne niezrealizowane zobowiązania z ub roku w stosunku do Malo i kirkutu. Mimo iż nie mam zbyt dużo gotówki postaram się im pomóc. O to samo prosze innych Forumowiczów. Wpłata nawet małej kwoty rzędu 20-50 zł pomnożona przez ilośc darczyńców pozwoli im skończyć prace.
-
I jak z tym numerem konta?
-
Dziękuję za przypomnienie.
Przed chwilą rozmawiałam z Szymonem. Nie mają kasy na niezbędene rzeczy
MAGURYCZ PKO BP
52102010260000110201189554. Dopisek kirkut w Baligrodzie
Miałam być u nich w niedzielę ale zachorowałam.
-
Ostatnio leciał chyba programik o grupie w TVP Rzeszów. Ale nie wiem dokładnie o co chodziło, nie było mnie w kraju.
-
Faktycznie, było mało kasy w tym roku na niezbędne narzędzia, podobnież sytuacja wyglądała z ilością osób, jednak jak to ujęto:"wykonaliśmy kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty":wink: W przyszłym roku mamy zamiar z Malo i resztą ludzi ruszyć całą akcję z większą amplitudą. Pozdrawiam
-
Poprawka, nie o narzędzia chodzi ale jak to ujeła Lucna "rzeczy".
-
Wczoraj zajrzalem. Jestem pod wrażeniem... Zmęczyłem się samym myśleniem o waszym wysiłku ;) Kawał roboty! Jak bede na kompie wrzuce fotki chyba ze ktos da od siebie...
-
Tak, sporo pracy. We wrześniu chce z Malo podjechać i zrobić dokumentację. Robiłam w sobotę (ostatniego dnia przed wyjazdem) , ale grafiki jakie zrobiłam zmył deszcz niestety heh' Szymon ma podesłać zdjęcia, napewno będą tu zamieszczone :smile: pozdrawiam:smile:
-
5 załącznik(ów)
kiedyś było coś takiego jak "opakowanie zastępcze" to ja w takim razie takie "zastępcze fotki" podrzucam... Na rysowanie czasu mi nie stało.
-
1 załącznik(ów)
Oto jedna część zrobiona przez nas..
-
Nieźle, widzę że to coraz lepiej wygląda. Tylko czemu nikt nie zamieścił na czas na forum informacji kiedy jest akcja? Z tego co widziałam rąk do pracy jednak brakuje.
-
W tym roku organizował to Magurycz ( tj. Szymon) stąd też nikt nie umieścił info o akcji na kirkucie na forum ,bo Magurycz ma niewiele wspólnego z forum bieszczadzkim, Oni mają swoje forum, pozdrawiam
-
No ale chyba informację, kto i kiedy można było zamieścić na tym forum (mogły to zrobić nawet "osoby trzecie"). No chyba że Magurycz już miał wystarczająco rąk do pracy... zresztą nie wnikam. Po prostu szkoda...
-
Nie trzeba było być agentem Mosadu żeby dokopać się do informacji o akcji. W wątku podane były linki ( demq ma w swoim profilu link do stronki) - każdy wie gdzie szukać Magurycza- a jak nie wie to za przeproszeniem wpisuje w google i wyszukiwarka sama wyszukuje. Najlepsze jest zaangażowanie po akcji. Ja osobiście czuję się podle i publicznie mówię mea culpa - bo miałam dojechać na weekend a nie udało mi się.Za to ogladam zdjęcia i podziwiam kawal dobrej roboty. A w sierpniu zobaczę na żywo.
Także nie szukajmy problemów.
-
Lepiej jakby było napisane białe na czarnym. Tu teraz i już. Ja ostatnio wgóle nie miałam czasu otwierać forum a co dopiero szukać linków. Fakt też że przypomniałam sobie o akcji już po fakcie... moja wina.
-
No więc właśnie, dowiedzieliśmy się z Malo w ostatnim momencie o akcji kiedy zadzwonił Szymon, w ferworze przygotowań nikt nie umieścił takowej informacji jednak jak zauwazyła Natasha, odszukanie jakiejkolwiek wzmianki na temat akcji stanowić problemu nie powinno. Więcej zdjęć będzie umieszczonych niebawem. Podobnież umieszczę informację co zostało zrobione, ale to jak uda się nam tzn. z Malo wyjechać i zrobić dokładną dokumentację. Narazie musimy zawiesić owy zamiar z racji wspólnie odwlekanych obowiązków domowych:wink: Pozdrawiam serdecznie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jennefer
z racji wspólnie odwlekanych obowiązków domowych:wink:
znaczy sie jesteście współlokatorami? Tak z ciekawości pytam...
Planuję z początkiem sierpnia obadać sprawę kirkutową (jakoś tak z sentymentu tam wracam), jak bertrand pozwoli to udokumentuję spostrzeżenia, a nie, to piwko w milczeniu chlapnę i wspomnę co było i pamiętam
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
W Baligrodzie widać postępy, jestem tam kilka-kilkanaście razy do roku, kiedys może wreszcie z łopatą;)
Kirkut "powiększa" się, w tych krzaczorach na samym dole chyba cos jeszcze jest?
no ba :) właśnie tam niżej są najstarsze macewy...
ja też zahaczę o kirkut około 5.sierpnia...
można by jakąś piankę razem wychylić u Mariusza :)
-
Tak Drogi Barnabo, mieszkamy razem z Malo:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
natasha
no ba :) właśnie tam niżej są najstarsze macewy...
ja też zahaczę o kirkut około 5.sierpnia...
można by jakąś piankę razem wychylić u Mariusza :)
Sorry, jakimś cudem wczesniej umknęło, a
ostatnio za dużo wrażeń i zajęć, by wyjeżdżać...więc z przyjemnością, ale chyba innym razem.
Chyba wybiorę sie dopiero po 7-mym.
Pozdrawiam:)
-
Jak zapewne wiecie Baligród znajduje się na chasydzkim szlaku. Właśnie przeglądam broszurę na ten temat. Zastanawia mnie jedno. Dlaczego Lutowiska nie znalazły się na owym szlaku? Może ktoś na ten temat coś wie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Zastanawia mnie jedno. Dlaczego Lutowiska nie znalazły się na owym szlaku? Może ktoś na ten temat coś wie.
Może trzeba spytać u źródła *(wydawcy lub Gminy)
sam jestem ciekaw dlaczego tak jest. :-D:-D
-
Pretensje tu się pojawiły, że Magurycz nie anonsował tu zeszłorocznego obozu. Owszem, nie dałem znać. Tłumaczył się nie będę SPECJALNIE, ale uwag parę dam:
- działamy od 1987 roku i jakoś zbieraliśmy się bez internetu i komórek, teraz też dajemy radę bez internetu, komórkę wielu ma - przyznaję,
- u mnie we wsi internet, po latach starań, a ściśle w moim domu pojawił się w X 2008,
- nie miałem specjalnie kogo oddelegowywać do takich działań, a jak oddelegowałem siebie to zgłosiło się 7 osób z poza Magurycza i... przyjechała 1! SIC! Internet nie jest najlepszym miejscem do pozyskiwania ludzi, to wiem już bez wątpienia, lepsze kontakty osobiste i tyle, może dlatego, że jednak bardziej zobowiązują...
TYM SAMYM DAJĘ ZNAĆ TERAZ. :razz:
OBÓZ MAGURYCZA NA KIRKUCIE W BALIGRODZIE ODBĘDZIE SIĘ W DNIACH 28 VI - 12 VII 2009. ZAPRASZAMY DO PRACY OD 8 DO 20!!! BYWA, ŻE CIĘŻKIEJ. Zamierzamy zakończyć remont macew, jak damy radę to i odkrzaczanie, a pojawiła się także kwestia powrotu paru co najmniej macew na kirkut z dość odległych miejsc. Będziemy o to zabiegać!
Najprawdopodobniej 47 obóz Magurycza sfinansują w większości potomkowie Żydów baligrodzkich, nie wątpię, że gmina Baligród dołoży się także (choćby jak zwykle logistycznie, a to dowóz wody i kamieni). Śpimy na polu u Janka, u stóp kirkutu.
Jakby coś nie wypaliło to i tak - jak w zeszłym roku - zbieramy się i samofinansujemy się, a Magurycz da narzędzia i trochę żarcia, ale nie da na bilety czy samochody.
Aha, ważna informacja. Osoby zgłaszające się przez internet będą zobowiązane do wpłacenia wpisowego!!! SERIO! Może to trochę zdyscyplinuje tych co klepać w klawiaturę potrafią, ale zbyt łatwo obiecują... gruszki na wierzbie (mam takich dość:twisted:).
Rzecz jasna ktokolwiek przybędzie praca się znajdzie i bez wpisowego, ale trzeba pamiętać, że budżet nie jest rozciągliwy, więc jakby co to będzie musiał dołożyć coś do papułejry
DAMY RADĘ!
-
I tak gwoli jasności, bo temat tego wątku jest nieścisły!
Magurycz nie zajmuje się żadną renowacją. Nie dążymy do tego aby coś co jest stare wyglądało jak nowe.
To, co robimy z nagrobkami to: Remont z użyciem wybranych technik konserwatorskich.
Tyle:)
-
A jeszcze jedno: Inicjator prac w baligrodzie też będzie, znaczy malo, a do tego ze swoją miłą:)
-
Howgh! :)
Szymon,
jaśniej się nie dało :)
rządzisz :)
bliżej czerwca napisz coś o tym wpisowym - w tym roku już mnie nic nie powstrzyma przed przyjazdem choć na parę dni.
buziaki
-
Jasne, napiszę! Uściski kamienne Małgorzato!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jennefer
Faktycznie, było mało kasy w tym roku na niezbędne narzędzia, podobnież sytuacja wyglądała z ilością osób, jednak jak to ujęto:"wykonaliśmy kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty":wink: W przyszłym roku mamy zamiar z Malo i resztą ludzi ruszyć całą akcję z większą amplitudą. Pozdrawiam
Jednak uwag parę dotyczących powyższego postu, który mówi o pracach w 2008 roku:
- zasadniczo nie było żadnej kasy na narzędzia, nie mieliśmy żadnej osobnej dotacji na prace w Baligrodzie, ale też nie była to żadna specjalna przeszkoda w tej materii przynajmniej, bowiem Magurycz posiada wystarczającą ilość narzędzi i ich zapasów, aby radzić sobie w takich wypadkach, to gwoli wyjaśnienia, owszem dojazdy i część papułejry samofinansowaliśmy, co jest w porządku, jakkolwiek miło jest móc pracującym od rana do nocy dać to wszystko, a nie oczekiwać, że mają się samofinansować; jeśli ktoś bierze udział w takich pracach sporadycznie to luz, ale jeśli ktoś przyjeżdża na 4 takie obozy w roku to wystarczy, że pracuje z oddaniem...
- nie mogę zgodzić się, że było mało ludzi (zależy kto czego oczekuje...?), przez dwa tygodnie liczba wolontariuszy nie spadała poniżej 10, a w sumie przewinęło się 21 osób; konkluzja Jennefer jest o tyle nie do przyjęcia dla mnie, że jakkolwiek pozostaję pełen radości i szacunku dla zabiegów Malo w latach 2006/2007 to postęp w pracach wygląda tak: w 2006 roku naprawiliśmy 3 macewy i było odkrzaczanie, w 2007 15 i podobnie dalej odkrzaczaliśmy, zaś w 2008 naprawiliśmy 54 macewy... i dalej odkrzaczaliśmy,
- wierzę, że w tym roku będzie nas więcej i skończymy:smile:
-
OK, dokonania "Magurycz" znam, chwalebne i godne szacunku :) itp, jednak ... pytanie bez złośliwości czy podstępów z mej strony - co na to, w przypadku Baligrodu, Żydzi, co na to istniejące organizacje żydowskie, żadnego odzewu? żadnego zainteresowania Waszymi poczynaniami? żadnego "dofinansowania" ? Jak to jest?
Pozdro.
-
Wiem, że działa w Polsce żydowskie stowarzyszenie, którego celem jest ochrona kultury materialnej Żydów w Polsce. Ponoć działają "intensywnie".
Dowiedziałem się o tym od Pani pracującej w biurze wrocławskiej Gminy Żydowskiej. Postaram się skontaktować z w/w Panią i zdobyć namiary
na to konkretne stowarzyszenie (chyba - fundacja).
Podam wtedy namiary i myślę, że trzeba byłoby skontaktować się z Nimi.
Może "chyci".
Pozdrawiam
-
"pytanie bez złośliwości czy podstępów z mej strony - co na to, w przypadku Baligrodu, Żydzi, co na to istniejące organizacje żydowskie, żadnego odzewu? żadnego zainteresowania Waszymi poczynaniami? żadnego "dofinansowania" ? Jak to jest?"
Chris, hehe, nie widzę miejsca na podstępy, choć przyznam, że odpowiadanie na to - po wielokroć - stawiane pytanie stało się nudne. Oj wiele można pisać o tym. Wiesz, jest zwyczajnie, my chcemy to robimy, co możemy. Utrzymujemy kontakt w rabinem Schudrichem, komisją rabiniczną, Fundacją Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego, ale:
- nie oczekujmy specjalnego zainteresowania, zdaje się nam, że potomkowie powinni coś robić, a to bujda, cmentarzy są setki, to nie jest tak, że Żydzi z diaspory czy Izraela walą drzwiami i oknami, działanie zależy od potomków tu żyjących, a ci robią wiele, choć może powinni więcej?? nie wiem, mają swoje priorytety, działają selektywnie i ja to rozumiem, bo jak ogarnąć 1200 cmentarzy? Kontakty są, od niedawna intensywne dość, a jak uważnie przeczytasz com pisał wyżej, to dowiesz się, że 4 obóz w Baligrodzie najprawdopodobniej będą finansować środowiska żydowskie, ale to póki co wyjątek...
- czy myślisz, że Magurycz, a wcześniej Nadsanie kiedykolwiek było finansowany przez Związek Ukraińców w Polsce?? Zjednoczenie czy Stowarzyszenie Łemków? też bujda, po ponad 20 latach się złożyło w zeszłym roku, że po raz pierwszy Ukraińcy poprosili nas o pomoc w Żukowie, sami kasę zebrali i dali ją na organizację obozu... obozów Magurycza i Nadsania było 45, w tym jeden finansowany przez Ukraińców, taka statystyka,
- ja tam nie oczekuję od potencjalnie, czy według naszej miary zainteresowanych, niczego, bo gdyby od takiej postawy to miało zależec to niewiele zrobilibyśmy, vide: cmentarz powązkowski, taka ważna przestrzeń, a gdyby nie Waldorffa starania byłaby kompletna lipa...
- Chris, wiesz, prezes Zjednoczenia Łemków mieszka w sąsiedniej wsi, Bielance, trochę dłużej niż ja w Nowicy, trzeba było 20 lat żeby się odezwał, mimo tego, że wiedział gdzie mieszkam, że poznał mnie, że pokazywałem mu co robimy...
- powtarzam - do ochrony dziedzictwa, szeroko pojętego, trzeba specyficznych osób, to nie elita żadna, a konstrukcja szczególna, tak jak trzeba mieć specyficzną naturę żeby być wędkarzem albo spier....ć z miasta w góry czy gdzie indziej, różność i różnorodność:-P
wiele wątków ma to pytanie, ale nie mam już siły klepać, przy okazji, na żywo, chętnie odpowiem