-
Odp: Paralotnie nad BPN . cd..
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
Idąc Twoim tokiem
nie idź, bo się zgubisz (-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
skoro nie pierszy raz ktoś Ci to mówi, może coś w tym jest?
ano jest (-; bo i miało być ((-; choć co - to jeszcze kawałek został... (((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
Ty weź się i zastanów...
jako jeden z przedmiotowych podmiotów - nie byłbyś zbytnio ciekawy wniosków ((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
No chyba że są w zmowie :wink:
no niee - z pewnością każdy z nich/Was był w stanie wpaść na to całkiem samodzielnie (((-;
Serdeczności,
Kuba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
nie idź, bo się zgubisz (-;
Na pewno... bo to jak iśc za pijanym...
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
jako jeden z przedmiotowych podmiotów - nie byłbyś zbytnio ciekawy wniosków ((-;
Nie jestem. Bo opinia człowieka który mili cień paralotni z cieniem samolotu, który gdy mówię o zależności pomiędzy przewodnikami a Dyrekcją Parku wydającą im licencje zaczyna mówic o religii, polityce, studentach i profesorach, dla którego prawny przywilej wydania zezwolenia a wydania zakazu to jest to samo, opinia taka mnie nie ciekawi... a nawet powiem - powiewa mi ona... jak glajt.
Gdyby ktoś z zabierających tu głos w sprawie zasadności zakazu wydanego przez Dyrekcje Parku, a ją popierających zechciał zastanowić się dlaczegóż to prawodawaca wykreślił paralotnie bez napędu z zakazu, lub choćby posłuchać innych, dowiedziałby się że stoją za tym przesłanki bezpieczeństwa samegoo pilota tejże. Otóż paralotnia taka (miekopłat czyli ustrojstwo bez stelaża i części sztywnych) unosi sie w powietrzu tylko dzięki prawom aerodynamiki. I nie może latać sobie dowolnie... w tę... w tamtą czy siamtą stronę. Nie może... Paralotnia lecąc pod wiatr opada... Lecąc z wiatrem opada jeszcza szybciej. No chyba że trafi na "komin". Albo na ładne zbocze i wtedy polata na "żaglu" który równoważy jej opadanie. Bardzo groźne dla niej są turbulencje, które występują po zawierznej stronie np. szczytu. Kazać komuś na tym ustrojstwie "oblecieć" jakiś rejon, to tak jak powiedzieć rowerzyście, aby zamiast leśnym duktem jadąc płoszył ptaki, jechał trasą szybkiego ruchu... a i wtedy rowerzysta miałby większe szanse szanse niż paralotniaż z wytyczona przez kogoś trasą przelotu... Oburzają sie tez co niektórzy żę dwa lub trzy lądowiska to za wiele... Nie wymagam i uważam że akurat na ternie parku można się bez nich obejść. Ale oburzeni wykazują się dużą dawką hipokryzji, jeżdżąc po bieszczadach i psiocząc że mało miejsc do parkowania... Policzcie, ile jest parkingów. Nawet na terenie Parku. Tylko w okolicy połonin 3! Duże! Często bywam w Bieszczadach. Często jak na odległość 700 km które mnie od nich dzielą. Ale gdy już tam dojadę, zostawiam autko w zaprzyjaźnionej zagrodzie i hajda... Zdzieram zelówki łażąc pieszo po nich. I pewien jestem, że mniej im szkodzę, niż niejeden z "obrońców" Bieszczadów występujących tutaj.
Jeden z oponentów powiedział że to co dobre, to pewnie nielegalne albo [...] albo drogie... Czyżby zawiść?
pozdrawiam
-
A tak ku pokrzepieniu glajciarzy:
Niedawno ćwiczyłem grunding (naziemne próby to dla nie wtajemniczonych) na jakiejś zrytej kretami łące. Po jakimś czasie zatrzymał sie samochód. Podzedł do mnie człowiek i przyjaźnie zagadał. Pogadaliśmy, wypalił papierosa po czym stwierdził że lepiej było by z np. "tamtej" górki. A "tamta" górka była naprawdę świetna ino porośnięta oziminą (zbożem - to równiez dla nie wtajemniczonych :)). Więc mówię, że wolę nie być ganiany przez jakiegos rolnika z widłami. A on ana to: nikt pana nie będzie ganiał... to moje... daj pan spokój... ile pan mi tam wydeptasz...
Miło...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
Na pewno... bo to jak iśc za pijanym...
widziałem paru pijanych w marszu
- cóż, ani specjalnie daleko, ani specjalnie szybko nie szli;
ale jeśli twierdzisz, że byś i za nimi idąc zabłądził - nie będę polemizował... ((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
Nie jestem.
to po co ze mną tyle gawędzisz, Nieciekawy Paralotniarzu Polski? ((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
człowieka który mili cień paralotni z cieniem samolotu,
a nie 'milisz' się niemile w tej opini? (-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
o zależności pomiędzy przewodnikami a Dyrekcją Parku wydającą im licencje
dyrekcja zwykle nawet nie wie komu wydaje lub że w ogóle wydaje (-;
ten czy inny pracownik coś tam wykłada, pokazuje, potem czasem sprawdza test
i wypisuje świstek - na dodatek i bez tego można w BdPNie i paru innych wodzić - i np. ja kieeedyś akurat w Bieszczadzkim tak właśnie czyniłem (((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
zaczyna mówic o religii, polityce, studentach i profesorach,
a jeszcze chwilkę temu Ty sam cyzelowałeś tę analogię bez sprzeciwu? (((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
prawny przywilej wydania zezwolenia a wydania zakazu to jest to samo,
skoro rozporządzenie uzależnia coś od zgody PNu,
to znaczy, że PN może powiedzieć 'wolno' albo 'nie wolno';
no i właśnie to drugie w regulaminie czyni
coś jeszcze rani Twoje pojmowanie rzeczywistości? (((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
opinia taka mnie nie ciekawi... a nawet powiem - powiewa mi ona... jak glajt.
no to fruuu
- udowodnijże, iż fucktycznie jest jak piszesz - swym wzniosłym (ponad 1km) milczeniem (((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
Gdyby ktoś z zabierających tu głos w sprawie zasadności zakazu wydanego przez Dyrekcje Parku, a ją popierających zechciał zastanowić się dlaczegóż to prawodawaca wykreślił paralotnie bez napędu z zakazu,
primo:
skoro tak dobrze znasz intencje prawodawcy, to czego nie wiedziałeś, co on napisał? (-;
secundo:
lotniowate zostały wyłączone z ogólnych regulacji dla latadeł
w całym szeregu tematów, może dla nich zbyt poważnych? (-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
Otóż paralotnia taka (miekopłat czyli ustrojstwo bez stelaża i części sztywnych) unosi sie w powietrzu tylko dzięki prawom aerodynamiki.
wszystko latające - poza rakietami i tymi kilkoma odrzutowcami, które dzięki stosunkowi mocy silnika do masy
potrafią 'stanąć na ciągu' i to akurat robią - unosi się dzięki prawom aerodynamiki (-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
I nie może latać sobie dowolnie... w tę... w tamtą czy siamtą stronę. Nie może...
no to jest to kolejny barrrrdzo istotny powód, by trzymały się z daaaaala od PNu
- skoro tak niesterowalne i mogą nagle zechcieć wylądować np. w rezerwacie;
dyrekcja PNu - o ile by to czytała - byłaby Ci niezmiernie wdzięczna
za tak istotny argument przeciwko para-lataniu
(((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
Ale gdy już tam dojadę, zostawiam autko w zaprzyjaźnionej zagrodzie i hajda...
akurat nigdy nie jeździłem prywatnym samochodem po Bieszczadach (-;
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
Jeden z oponentów powiedział że to co dobre, to pewnie nielegalne albo [...] albo drogie... Czyżby zawiść?
nie - cudzysłów i emotek - o ile rozumiesz, o co chodzi (((-;
Lecimy dalej?
Serdeczności,
Kuba
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
nie - cudzysłów i emotek - o ile rozumiesz, o co chodzi (((-;
Już mnie nie dziwi, że nie wiesz cóż to za twór To moje [...]. przez pancerz niewiele dociera... - o ile rozumiesz, o co chodzi? (((-;
Lecimy dalej?
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sturnus
Lecimy dalej?
Ano lećcie - zbytnioś merytoryczny, bystry i interesujący
(jak każden jeden snadnie zoczyć wielokroć już mógł powyżej...)
bym kontynuował - więcej nie trzeba.
Tedy bez odbioru.
(((-;
Serdeczności,
Kuba
-
Wygląda na to, że P.Pantz ze Sturnusem chcą przebić naszą ulubioną, kochającą się „inaczej”, parę Lucyna – Basia. Złośliwe riposty w wydaniu damskim, poza małymi wyjątkami, są czasami bardzo zabawne i barwnie wpisują się w forumowy krajobraz.
Sturnus, Kuba – co nowego mają wnosić do dyskusji Wasze ostatnie posty?
Kończ Waść, wstydu osczędź....
Bez ironicznych serdeczności
JarekBartek
PS. Nie obrażę się jeśli wraz z powyższymi postami znajdę się w koszu jako całkowity OT za „wycieczki osobiste”.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
JarekBartek
Wygląda na to, że
nie oglądaj literek - czytajże je (-;
zwłaszcza przełom 3 i 4 linijki poprzedniego postu
Serdeczności,
Kuba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
QSQS napisał:
Nie QSQS, nie jestem za totalnymi zakazami, każdy, a więc i ja, jest nieco samolubny i chce coś dla siebie, jeno mój umiar i realizm nakazują mi takie a nie inne podejście do tematu.
Ty patrzysz na to przez pryzmat siebie i kilku kolegów, z którymi byście sobie szybowali. I pewnie straszliwych zniszczeń i popłochu wśród zwierzyny byście nie narobili. Ale pamiętaj, że skoro Ty miałbyś prawo to tobić, takiego samego prawa mogli by żądać inni, a to oznacza jeszcze większą plagę stonki.
I choć jestem zapalonym piechurem i rowerzystą jestem jednak za ograniczeniami. Gdyby limitowano wejścia na niektóre szlaki, nie widziałbym w tym tragedii dla mych rządzy. Po prostu polazłbym gdzie indziej, gdzie takiego limitu nie ma. Wszak przyjemność czerpię z chodzenia po lesie, obcowania też z przyrodą, na którą park nie ma monopolu, więc niekoniecznie musi on być w granicach parku. Zresztą połoniny odwiedzam najczęściej "poza sezonem".
Ciebie rajcuje latanie, czy latanie nad BdPN?
Jeszcze raz podkreślam, nie jestem przekonany co do sensowności zakazu latania nad parkiem, przy założeniu startu i lądowania poza nim. jestem raczej na nie jeśli zostanie wydzielone miejsce do tego celu....albo dwa....może trzy....to zależy od siły i woli walki tych-co-mają-marzenia;)
Za paralotniarzami o konstytucyjną równość wobec prawa i zgodę na realizację marzeń krzyczeć będą baloniarze, fani zorbingu itd.
Skoro ja piechur i rowerzysta nie mogę wszędzie włazić i wjeźdźać, to i Ty paralotniarz nie musisz wszędzie latać - równość jak w komunie;)
Pozdrawiam:)
wlasnie chodzi o to że: w Bieszczadach aby latac to nie da sie nielatac nad parkiem .
inaczej mowiac zakazać latania nad parkiem to zakazać latania wogóle.
Oczywiście mowię o lataniu a nie o zlatywaniu z górki. ( dla niektórych to bez różnicy jak widać )
oczywiście że mozna wyznacyć strefy ktore piloci będa omijać z daleka,ale to nie może byc aż tak wielkie ograniczenie (cały park) bo to niewykonalne.
Mowisz o rowności a ty czasem ty możesz po paru szlakach iść , pomykac konikiem,rowerkiem,samochodem ... a paralotniarze won!! więc jaka rowność :?:
-
To jednak chyba Ty QSQS masz problemy ze zrozumieniem prostych tekstów;(
Napisałem wyraźnie, że nie widzę tragedii w tym, by nad parkiem polatać. Co innego pozwolić na startowanie, czy lądowanie. A o tym marzycie, tylko po co?
Ponoć potraficie ze 100 km przelecieć, a tu by park podziwiać trza w samym jego środku Wam lotnisko budować?
A rowerem nie wszędzie można jeździć, konnne wycieczki tyż wytyczone trasy mają, a gdzie ja napisałem, że samochodem lubię pomykać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
To jednak chyba Ty QSQS masz problemy ze zrozumieniem prostych tekstów;(
Napisałem wyraźnie, że nie widzę tragedii w tym, by nad parkiem polatać. Co innego pozwolić na startowanie, czy lądowanie. A o tym marzycie, tylko po co?
Ponoć potraficie ze 100 km przelecieć, a tu by park podziwiać trza w samym jego środku Wam lotnisko budować?
A rowerem nie wszędzie można jeździć, konnne wycieczki tyż wytyczone trasy mają, a gdzie ja napisałem, że samochodem lubię pomykać?
lotnisko ?? ;) duża sprawa co...
coś troszke pomieszaleś kolego..
widze ze jesteś za a nawet przeciw.. jednakże pozdrawiam !
-
10 ludzii z paralotniami kłębiący się 20 metrów nad "lądowiskiem, czy startowiskiem" - nie wiem jak wy to nazywacie, to w takim parku lotnisko i nie trza hangarów budować, co by wrażenie takowe mieć. Wystarczy, że do tego ze dwóch zacznie japy drzeć i jarmark gotowy.
Tak więc nic nie pomieszałem.
"za a nawet przeciw" powiadasz...jednak nie.
Akceptacja latania nad parkiem jak to określałeś ileś tam metrów nad ziemią nie wyklucza sprzeciwu dla startowania i lądowania na tym terenie.
Po prostu, nie jednakże;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
10 ludzii z paralotniami kłębiący się 20 metrów nad "lądowiskiem, czy startowiskiem" - nie wiem jak wy to nazywacie, to w takim parku lotnisko i nie trza hangarów budować, co by wrażenie takowe mieć. Wystarczy, że do tego ze dwóch zacznie japy drzeć i jarmark gotowy.
Tak więc nic nie pomieszałem.
"za a nawet przeciw" powiadasz...jednak nie.
Akceptacja latania nad parkiem jak to określałeś ileś tam metrów nad ziemią nie wyklucza sprzeciwu dla startowania i lądowania na tym terenie.
Po prostu, nie jednakże;)
nawet gdyby... a coz to jest 20 paralotni w powietrzu raz w tygodniu w porownaniu z dwoma tysiącami na tarnice .. AMEN !
nawet gdyby.. a coż to jest w porownaniu z setkami turystow tygodniowo ..
ps. pokaz mi choc jedna fotkę zrobiona paralotni nad polonina..
niemasz ?? wiem ! bo ich nie ma ..... w zasiegu twego wzroku :razz:
nakręcaj się dalej ..... mily Panie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
QSQS
pokaz mi choc jedna fotkę zrobiona paralotni nad polonina..
Prosisz - masz. 15.01.2006, dwóch paralotniarzy startowało z połoniny pod Smerkiem, na zdjęciu jeden z nich odlatujący w kierunku obwodnicy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
QSQS
nawet gdyby... a coz to jest 20 paralotni w powietrzu raz w tygodniu w porownaniu z dwoma tysiącami na tarnice .. AMEN !
nawet gdyby.. a coż to jest w porownaniu z setkami turystow tygodniowo ..
ps. pokaz mi choc jedna fotkę zrobiona paralotni nad polonina..
niemasz ?? wiem ! bo ich nie ma ..... w zasiegu twego wzroku :razz:
nakręcaj się dalej ..... mily Panie ;)
1. Dlaczego zakładasz loty tylko raz w tygodniu? Poza Tobą zjadą się paralotniarze z całej Polski, bo dlaczego nie?
Najchętniej bym te tysiące z Tarnicy zgonił, no ale cóż... Pamiętaj, że po Ukrainie ludzie łażą i biwakują, a to tylko dlatego, że na większym w końcu terenie maja relatywnie dużo mniej turystów. Jesli sie to zmieni, to albo zrobią park z wiekszymi jeszcze zakazami, albo przerobią na park rozrywki.
3. Skoro już w BdPN wolno łazić, to i Ty sobie pospaceruj, każdy ma takie same prawa, ale nie koniecznie musimy rozszerzać dostęp dla kolejnych grup - za wami pójdą rowerzyści, saneczkarze i quadowcy, kowboje, baloniarze i downhillowcy......
4. Kłócisz sie ze mną jakbym Ci prawa do latania w ogóle odmawiał...albo jakbys bardzo chciał walczyć o przekonanie ludzi do zgody na start i lądowanie na terenie parku.....a przeciez zapewniałeś, że nie chodzi Ci o to.
Prawda?
5. Muszę Ci przyznać, że mnie to w ogóle nie nakręca. Są to rzeczy na które nie mam wpływu, a pisanina w internecie emocji tyż strasznych nie wzbudza;)
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w poszukiwaniu pagórków w pięknych okolicach, nie koniecznie chronionych parkowym prawem.
Latanie takie samo, ta sama adrenalina i podobne doznania estetyczne, a co najważniejsze brak tego stresu i użerania sie z tępogłowymi piechurami.
:)
@BMiller
No i z czym Ty tu wyjeżdżasz, czego to ma dowodzić, że raz na 2 lata 2 pasjonatów sobie poleci z połoniny?:wink:
Nawet jak by wydano zgodę na legalne starty i lądowania, to by najwyżej 20 tygodniowo latało.
A Ty byś sobie www.bieszczady.bmiller.pl aktualizował w dni powszednie, gdy cóś w ogóle byłoby widać, bo płachty nie zasłaniałyby panoramy;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Prosisz -
masz. 15.01.2006, dwóch paralotniarzy startowało z połoniny pod Smerkiem, na zdjęciu jeden z nich odlatujący w kierunku obwodnicy.
no to zalatwiles paralotniarstwo w parku. teraz juz nikt sie nie wymiga..;)
dowod jak nic .a ekosystem w tej strefie juz nie do odbudowania;)a ile smrodu za nim zostalo...HO HO !
ja sie poddaję:grin:
-
do vm 2301
przypomnij mi jeszcze tylko z jakiego powodu to nie chcesz aby startowali z polonin... bo mi umknelo
dzieki..
ps. tylko nie pisz ze przez ptaszki bo to juz mit
-
Napisałem to kiedyś, wydaje mi się, wyraźnie:
1. Grupa nawet tylko 20-osobowa, tyle, że z rozłożonymi spadochronami (nie znam powierzchni) jest bardziej widoczna niż 100 piechurów. Psuje mi to widok. Bieszczady zmienią wygląd. tak samo będą wyglądać tylko z perspektywy paralotniarza.
I nie mów, że nie doceniam piękna takiego obrazu;) Plakaty na szlaku do Puchatka tyż mi sie nie podobały.
2. Startowanie i lądowanie na połoninach oznacza konieczność szybowania nad parkiem na bardzo niskich w końcu wysokościach - a to m.in. Ty argumentowałeś, że latanie nad parkiem nie wpływa źle na zwierzynę, bo latacie wysoko.
Chyba kilku, czy kilkunastu startujących, czy lądujących, to jednak nie to samo, co na wysokości kilkuset metrów? To chyba nie mit?
3. No i brak spójności w waszych zeznaniach. Jeden z was pisze, że chciałby 1,2 stanowiska na terenie parku, drugi równolegle pisze, że wcale nie macie zamiaru startować i lądować na terenie parku, bo przecież tyle górek wokół (nawet je wymieniłeś). Poczym za chwilę nazywa w/w stanowiska marzeniem, a teraz dziwi się dlaczego jestem przeciw;)
4. I w ogóle jestem przeciwko rozluźnianiu "dyscypliny" parkowej, bo może wystąpić efekt domina.
Jeśli wolno nagle paralotniarzom startować, to dlaczego jakims downhillowcom nie wolno pozjeżdżać? Czemu by nie wolno było balonem ludzi nad parkiem wozić? Stówka od łebka, kilka kursów dziennie i rozwój conamniej zrównoważony zapewniony;)
Staram się patrzeć na życie bez emocji;) Wszak pewne rzeczy są już niemożliwe do zrealizowania. Nie można przepędzić ludzi kompletnie z tego terenu, poza tym sam lubie tu bywać. Wiem, że jestem częścia stonki, pociesza mnie jedynie to, że jestem dla tego miejsca dużo mniej uciążliwy niż wielu innych.
Rozumiem, że synantropizacja, albo ucieczka jest w przypadku zwierzyny procesem nie uniknionym, ale można go chyba opóźnić. Wszak gdyby ktoś gdzieś kiedyś jakiegoś Winnickiego na stołku posadził, to może do dziś można by podglądać dodo, czy tura?
-
hostoria latania swobodnego na terenia BPN siegę lata 70. Nigdy nie bylo problemow.. porownywanie tego do rowerow itp jak rowniez efektu domina cktz... jest calokowicie nie na miejscu.
Latanie w takich miejscach jak Bieszczady jest dużą sztuką wymagającą ogromnych umiejętności od pilota. Dla nich to sposób na życie a nie weekendowa przechadzka.
Twoje wypowiedzi wynikają z całkowitego braku wiedzy na ten temat – rozumiem to i współczuję bo naprawdę nie jest tak źle ...
jak wcześniej wspominałem ja nawet nie latam , ale nie muszę aby zrozumieć ... Paralotniarze Ci , którzy są wstanie wystartować ze szczytu góry i odlecieć niczym ptak lecąc w chmurach hen daleko to w pewnym sensie ptaki.. „ szapo ba”
pozdrawiam i dziekuje za uwage.
qsqs/nielot
-
Pragnę zaznaczyć drogi QSQS, że swoją wiedzę na ten temat opieram na m.in. Twoich wypowiedziach.
Nie zarzucaj mi twierdzeń o "weekendowych przechadzkach", bo to Ty sugerowałeś popularność ewentualnych "parkowych lotów' w przeliczeniu na weekendy.
Nie twierdzę, iż pilotom takich paralotni brakuje umiejętności. Martwię sie jeno o ewentualny brak rozsądku i kultury tychże, co by nie było wyjątkiem. Śmieciarzy nie brakuje wśród turystów "niedzielnych", tych uprawiających trekking, rowerzystów, czy wspinaczy - wystarczy bywać na różnych górskich forach, by o tym wiedzieć.
Ja również rozumiem ...potrafię sobie wyobrazić piękno tego sportu, ba nawet chyba sam bym chętnie spróbował. Co nie kłóci sie z moim poczuciem troski o środowisko.
Tak więc podziwiając ich pasję, marząc o byciu ptakiem choc przez chwilę potrafie sobie w imię "wyższych celów' tejże przyjemności odmówić, podobnie jak i możliwości wejścia tam 'gdzie chodzić nie można".
pozdrawiam:)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
QSQS
pilot zameldowal ze jest 1900 mnpm
zlmano ewidentnie prawo BPN..
przecie to tylko 800 m nad gruntem. Sprawa do prokuratora jak nic...
numery telefonów do odpowiednich sluzb: 22 520 74 35, 22 520 74 36, 22 520 74 3
-
Eee, chyba się jeno otarł o granicę parku, szkoda impulsów;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Eee, chyba się jeno otarł o granicę parku, szkoda impulsów;)
niestety.. cień padl na park.
wydaje sie ze gosc ma pozamiatane ;)
-
Nie widzę potrzeby bicia piany. Chodzenie na skróty, omijając regulamin i zarządzenia, mija się z celem. Na stronie bdpn wszystko jasno określono, więc po co ?
Pozdrawiam majowo :-)
-
Zgadzam się z tobą, w tej chwili zaczyna się bicie piany. Każda ze stron sporu na zasadzie złośliwości (nie argumentów) próbuje udowodnić swoje racje.
pozdrawiam
Marek
-
cytat .....
Urzędnik Państwowy odpowiednich sluzb interpretujac przepisy Prawa Polskiego dot latania nad parkami powiedzial:
" racja jest po stronie paralotniarzy"
więc oso chodz?8)
-
jestem pierwszy raz na tym forum i wpadłam na nie szukając informacji właśnie na temat domniemanej szkodliwości :???: uprawiania paralotniarstwa dla zwierząt kręgowych. czy ktoś z forumowiczów ma jakiekolwiek informacje na temat badań naukowych prowadzonych nad tym zagadnieniem? wiem że takie pytanie padło już na forum, niestety nie udało mi się znaleźć żadnego odzewu poza postem lucyny o broszurze Komitetu Badania Orłów. Jako że jestem na świeżo nie dotarłam jeszcze do wspomnianej publikacji. Pytanie do lucyny: Czy można to znaleźć w internecie? Jeśli nie to czy prawdopodobne jest odszperanie tego w zasobach biblioteki uniwersyteckiej (jako że na UR pracuje kilka osób w tej dziedzinie wydało mi się to najsensowniejsze miejsce gdzie mogłabym szukać...). Z góry dziękuję za info.
-
Moim zdaniem powinnaś skontaktować się telefonicznie z koms z Komitetu. Na pewno skierują Cię do właściwej osoby.
-
Nie znajdziesz takich informacji nigdzie. Nikt o zdrowych zmysłach głowy by sobie nie zawracał.. :lol:Polecam sporty przyjazne naturze. „Paralotnie’ sa w światowej czołówce . A to ci pech!! CO NIE ?
ps.Niestety,ale na sile można wszystko przeforsować..;)
pozdrav!
-
hmmmm.... no właśnie pytam dlatego że w tak zorientowanym gronie może ktoś coś wie na ten temat :-) chodzi o to że nie tylko nad BNP paralotniarze mają takie kłopoty. najczęściej jak wiadomo chodzi o tereny na których występują chronione gatunki ptaków. a jeśli tak właściwie nikt nie sprawdzał w jaki sposób i czy wogóle zagraża to ptakom to może warto by było się tym zainteresować :grin: świat zwierząt jest bardzo dynamiczny i ciągle nas zaskakuje. Natura jest o wiele mądrzejsza i bardziej dynamiczna niż wielu się wydaje. napewno jednak same nawet sprzyjające paralotniarzom wyniki badań nie wystarczą. potrzebna jest jeszcze dobra wola ludzi. jak zawsze....8-)
-
Jedno jest pewne –gdyby nie ptaki nie byłoby paralotni!!.
Jest wiele dowodów na to,ze ptaki nie maja problemów ze wspólnym lataniem z szybownikami.
Niema żadnych,które przemawiałyby przeciw..
pozdrav
-
tak no dużo słyszałam o wspólnym lataniu :-) miałam okazję raz nawet doświadczyć pewnej namiastki :lol: Jaka tajemnica kryje się w 'pozdrav'? również pozdrawiam
-
Witam!
dla tych co jeszce nie widzieli:
http://pl.youtube.com/watch?v=G3JXzsTKh9Y
http://pl.youtube.com/watch?v=WWA6WGOviNc
http://pl.youtube.com/watch?v=5qud0uWByZQ
http://pl.youtube.com/watch?v=if0gRr...eature=related
http://pl.youtube.com/watch?v=6bv-GJ...eature=related
http://vimeo.com/2165813
http://vimeo.com/2054884
Polecam tez film dokumentalny (Francja, 2006) "urodzeni do latania" kiedys byl emitowany w tvp1
....Swobodne unoszenie się w powietrzu i związane z tym nieograniczone poczucie
wolności to wciąż marzenie wielu ludzi. Jednym z nich był Włoch, Angelo
d`Arrigo. Lotnik ten pobił wiele światowych rekordów i był pierwszym w
historii śmiałkiem, który wzniósł się na paralotni na wysokość 9 tysięcy
metrów. Przeleciał wówczas ponad szczytem najwyższej góry świata - Mount
Everest. Angelo zasłynął także tym, że od 2001 roku latał wraz z ptakami
drapieżnymi. Obserwował je, starał się od nich uczyć. Szczególnym wyzwaniem
dla d'Arrigo było towarzyszenie wytrawnym szybownikom - kondorom. Mężczyzna
z pomocą inżynierów opracował nowy, eksperymentalny model lotni, wzorowanej
na skrzydłach tych ptaków. Współpracował też z austriackim ośrodkiem hodowli
ptaków drapieżnych, gdzie został opiekunem młodego rodzeństwa kondorów -
Inki i Mayi. Wspólnie z nimi wzniósł się w powietrze. Tragiczna śmierć
Angelo w wypadku lotniczym w marcu 2006 roku uniemożliwiła mu spełnienie
marzenia o szybowaniu z kondorami ponad Andami. Jego żona, Laura,
postanowiła kontynuować projekt zmarłego i dokończyć lotniczą edukację Inki
i Mayi....
pozdrawiam serdecznie
payonk
-
-
świetne filmiki! ten pierwszy to jakiś wariat był:-o tak blisko chmur. tak sobie myślę że fajnym rozwiązaniem ze strony BNP byłoby wprowadzenie przelotów limitowanych, tzn w dany dzień max tyle i tyle osób może przez określony czas latać nad parkiem (żeby nie robić tłoku i nie przeszkadzać zwierzętom). z drugiej strony jak się depta po bieszczadzkich szlakach, a tym bardziej po tatrzańskich to odnosi się wrażenie że takie samo ograniczenie powinno dotyczyć turystyki pieszej... :-?
-
wydaje mi sie, ze limity nie maja sensu, jezeli w skali roku jest okolo 20 przelotow nad terenem parku.
a latanie w chmurach to rzecz normalna - chcialbym tam zabrac Was wszystkich
pozdrawiam w nowym roku
payonk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
payonk
chcialbym tam zabrac Was wszystkich
JA CHCĘ :-) :lol:
Dobrego w Nowym Roku