-
Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Się mnie wydaje, że to Petefijałkowski ma rację.(...) Tak więc raczej Ungarn-Galizien.
O! Nie wpadłabym na to nigdy. O ile o Galicji pomyślałam od razu to do U nic mi nie pasowało.
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
W zasadzie mogę dodać następną zagadkę: dlaczego literka "P" jest większa od "s"?
Tak w kolejności zdarzeń granicznych - Bo odkuli to zawinięte C przed s? (jak już Czechosłowacja przestała istnieć)
(jeśli nie mam omamów wzrokowych to na tym drugim zdjęciu jest nawet lekko widoczny ślad)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
(...)
(jeśli nie mam omamów wzrokowych to na tym drugim zdjęciu jest nawet lekko widoczny ślad)
Ja też go widzę, więc mamy wspólne omamy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Tak w kolejności zdarzeń granicznych - Bo odkuli to zawinięte C przed s? (jak już Czechosłowacja przestała istnieć)
Jest lekko widoczny ślad, małe "s" to pozostałość zawiniętego "Cs". I aby "kolejność zdarzeń granicznych" zachować to jeszcze coś pokażę:
http://www.bmiller.pl/forum/2014/zagadka_500_4.jpg
Ma się rozumieć, że z tego samego miejsca :mrgreen: Nie będę już Was denerwował kolejnymi tabliczkami więc dodam od razu do kompletu ostatnią:
http://www.bmiller.pl/forum/2014/zagadka_500_5.jpg
Co ciekawe ta ostatnia tabliczka jest wyraźnie odsunięta na zachód od pierwszej i drugiej tabliczki prezentowanych w tej zagadce. Wygląda na to, że Polska zyskała terytorialnie na rozpadzie "Cs" na "C" i "S".
-
Może podsumuję, może coś dorzucę:
- obiekt z tabliczkami znajduje się na granicy polsko-słowackiej,
- przebieg granicy jest tam mniej więcej na linii północ-południe
- obiekt jest niemały, rzekłbym nawet, że jeden z największych w okolicy
- jest dostępny bez ograniczeń, większość z Was tam była lub przynajmniej o nim słyszała
Każda następna podpowiedź to będzie już rozwiązanie zagadki. Będzie choć jedna próba odgadnięcia co to za miejsce?
-
to ja strzelę w tunel :-P
-
-
Moja lekka klaustrofobia powoduje, że tuneli unikam :mrgreen:
Ale przynajmniej dzięki zagadce wiem jak wygląda granica w tunelu :)
-
Mnie to od pewnego czasu nurtowało i nawet namówiłem dwoje forumowiczów aby zeszli ze mną pod ziemię w poszukiwaniu oznakowania granicy. Patrzyli się na mnie najpierw dość specyficznie :wink: ale później włączyli się aktywnie w poszukiwania: Jimi znalazła znaczek U|G a don Enrico pomógł go rozszyfrować. I tak oto wspólnym wysiłkiem w oklepanymi miejscu znaleźliśmy coś nowego. Albo starego :smile:
-
1 załącznik(ów)
A takie bieszczadzkie detale znacie?
Wetliner
To projekt powstały ze współpracy z piwowarem domowym Andrzejem Rozmysłowiczem z Przystanku Cisna. Producent Sulimar Piotrków Trybunalski. Kupiłem w Piotrze i Pawle w Poznaniu. Były dostępne: Bukowe Berdo, Mgły Sanu, Solina i Czarna.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Mnie to od pewnego czasu nurtowało i nawet namówiłem dwoje forumowiczów aby zeszli ze mną pod ziemię w poszukiwaniu oznakowania granicy. Patrzyli się na mnie najpierw dość specyficznie :wink: ale później włączyli się aktywnie w poszukiwania: Jimi znalazła znaczek U|G a don Enrico pomógł go rozszyfrować. I tak oto wspólnym wysiłkiem w oklepanymi miejscu znaleźliśmy coś nowego. Albo starego :smile:
Ilekroć słyszę wypowiedzi ludzi, którzy przekonani są że znają Bieszczady, uśmiecham się z politowaniem.
Nawet twórcy wszelkich przewodników po tym rejonie nie odkryli tego , co się nam udało.
Np. ostatnia książka speca w osobie p. Krycińskiego dość dużo szczegółów wnosi o tym tunelu, ale ani słowa o tym detalu.
Jadąc kolejny raz w rejony dobrze znane, warto mieć uszy i oczy otwarte.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Ilekroć słyszę wypowiedzi ludzi, którzy przekonani są że znają Bieszczady, uśmiecham się z politowaniem.
Nawet twórcy wszelkich przewodników po tym rejonie nie odkryli tego , co się nam udało.
Np. ostatnia książka speca w osobie p. Krycińskiego dość dużo szczegółów wnosi o tym tunelu, ale ani słowa o tym detalu.
Zgadzam się w całej rozciągłości wąsów dona Enrica z jego wypowiedzią! Ostatnio odkryłem taki detalik, obok którego przechodziłem czy przejeżdżałem na pewno ze sto razy:
Załącznik 36727
-
To chyba reper w Dwerniku ;)
-
A to sir Bazylu nad rzeczką jest?
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Rzeczywiście Wasza wyprawa trójki odkrywców (niczym Bartolomeo Diaz, Henryk Żeglarz i Jimi (tu żaden odkrywca nie przychodzi mi do głowy :wink:)) przyniosła ciekawy owoc - bo tak naprawdę odkryliście w łupkowskim tunelu granicę między dwoma królestwami!:!: Królestwem Węgier i Królestwem Galicji i Lodomerii. Trzeba było kopać! Jak królestwa to jakieś skarby może tam są! :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
A nawet na pewno :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
to ja dla odmiany obstawię Terkę ;)
aaaa już zobaczyłam, że błędnie obstawiłam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
A to sir Bazylu nad rzeczką jest?
(..)
Taki tam...Sanik :mrgreen:
Ten w Terce ma inne maskowanie :)
-
A jakieś zdjęcie tego w Terce? Bo ja nie mam żadnego a byłam tam dawno.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
A jakieś zdjęcie tego w Terce? Bo ja nie mam żadnego a byłam tam dawno.
Zdjęcie prawie świeże :) , z 2009 roku:
Załącznik 36728
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
I nie zmienił maskowania.
maj 2014
Załącznik 36729
Rajskie czerwiec 2008 w naturalnych kolorach :mrgreen:
Załącznik 36730
-
Dzięki :)
Kojarzyłam tylko tego orła i jakąś datę. ;)
-
1 załącznik(ów)
Zauważyłem na forum wielu miłośników, a raczej miłośniczek "Watahy" (wiadomo, za mundurem ...), więc pewnie miejsce, w którym chyba dwukrotnie rozgrywała się jakaś "akcja" z filmu, zostanie w mig rozpoznane:
Załącznik 36740
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzychuprorok
Kamienna Góra?
Nie masz Krzychu litości dla filmowców?! Nie, zdecydowanie to nie ta góra.
-
1 załącznik(ów)
To chyba przy drodze na "Śine Wiry",zbocze góry Łypów ?Załącznik 36741
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek71
Zagadka rozszyfrowana bezbłędnie, brawo!
-
1 załącznik(ów)
Wprawdzie jest niby zima ale zagadka będzie typowo wiosenna z ubiegłego roku:gdzie to można zobaczyć taki oto krzyż ?Załącznik 36965
-
1 załącznik(ów)
Postaram się trochę podpowiedzieć. Krzyż ten znajduje się przy drodze w miejscowości której już nie ma , obecna zabudowa to trochę domków letniskowych.Załącznik 36970
-
Mam wrażenie , że Cię znosi na południe. Ruskie ?
-
1 załącznik(ów)
Jeżeli to jest ten sam, to don Enrico, ma rację :-).
Załącznik 36971
-
1 załącznik(ów)
Tak Zbyszku to ten sam , widzę że bacznie lustrujesz okolicę podczas wędrówek, oczywiście don Enrico Twoje wrażenie jest jak najbardziej uzasadnione , to Ruskie. Co do kierunków to południowy zawsze jest taki bezpieczny , nie to co północ brrr... ;i jeszcze fotka z serpentyn pod "bramą" , fajnie tak zajrzeć w dolinę.Załącznik 36972
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek71
Tak Sławku masz rację, warto podejść pod Vielky Horb, który jest widoczny w oddali na Twoim zdjęciu
Załącznik 37002
i wdrapać się na niego, aby podziwiać piękne widoki :-).
-
1 załącznik(ów)
Pojawiają się ostatnio w Bieszczadach tego typu budowle
.
Załącznik 37320
.
Może ktoś posiada wiedzę , co to jest ?
-
Zapewne coś smacznego chronione przed smakoszami :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Zapewne coś smacznego chronione przed smakoszami :)
Być może.
Zadałem zagadkę, ale nie znam odpowiedzi. Mam jedynie przypuszczenia.
Aha, dla wyjaśnienia , te budowle można spotkać w miejscach odludnych.
-
Moim zdaniem jest to siedlisko - sztuczny kopiec dla węża Eskulapa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Moim zdaniem jest to siedlisko - sztuczny kopiec dla węża Eskulapa.
Raczej dopiero osłona na przyszły kopiec ;)
-
Może dodam szczegóły ; tam w środku obiektu były troty, a budowla stała w pobliżu wody (płynącej)
-
To jest to co pisze asia999
-
-
Don Enrico dał juz kiedyś ten krzyż w zagadkach, upamiętnia miejsce śmierci kolarza Jana Myszaka podczas wyścigu Tour de Pologne w 1967r. Przy serpentynach przy podjeździe pod przeł. Wyżną.
Jak czasami z buta trzeba poasfaltować rzeczy :-)