-
Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Ależ Dlugi ty masz pamięć !
Ile to lat temu było podawane ? , nie pomnę .
-
Google pamiętają. Wiedziałem gdzie ten krzyż i kojarzyłem z kolarstwem. Niestety nie mam swoich zdjęć pod ręką więc szukałem w googlach. Któryś z wyników wyszedł mi Twój wpis :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Don Enrico dał juz kiedyś ten krzyż w zagadkach, upamiętnia miejsce śmierci kolarza Jana Myszaka podczas wyścigu Tour de Pologne w 1967r. Przy serpentynach przy podjeździe pod przeł. Wyżną.
Jak czasami z buta trzeba poasfaltować rzeczy :-)
się zgadza, przy samej drodze jest ale wypatrzyłem dopiero niedawno :)
https://lh3.googleusercontent.com/-F...2/ORL_5741.JPG
-
to jeszcze jeden krzyż który wypatrzyłem ostatnio
ktoś wie gdzie?
https://lh3.googleusercontent.com/-V...2/ORL_5658.JPG
-
-
1 załącznik(ów)
Krzyż w Nasicznem, w miejscu gdzie kiedyś była kuźnia.
A ten ktoś wypatrzył?:
Załącznik 37621
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Krzyż w Nasicznem, w miejscu gdzie kiedyś była kuźnia.
A ten ktoś wypatrzył?:
Załącznik 37621
Powyższy krzyż jest zaznaczony na mapie Ruthenusa. W niewielkiej odległości, tak około kilometra, po tej samej stronie drogi choć po drugiej stronie rzeki stoi bardziej widoczny krzyż, lecz na ww. mapie nie zaznaczony:
Załącznik 37646
PS
Tak teraz sobie zerkam na mapę i widzę, że krzyż z Nasicznego też nie jest zaznaczony na Ruthenusie.
-
1 załącznik(ów)
Ostatnia podpowiedź: idąc z biegiem tej spadającej wody dojdziemy po kilkudziesięciu (lekkim truchtem po kilkunastu) minutach do drogi asfaltowej, którą udając się w lewo dojdziemy do krzyża drewnianego a w prawo do metalowego.
Załącznik 37677
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Ostatnia podpowiedź: idąc z biegiem tej spadającej wody dojdziemy po kilkudziesięciu (lekkim truchtem po kilkunastu) minutach do drogi asfaltowej, którą udając się w lewo dojdziemy do krzyża drewnianego a w prawo do metalowego.
Załącznik 37677
Domyślam się, że to Czartów Młyn. Ten metalowy widziałem zupełnie w innej scenerii, gdy przeprawiłem się przez Stężniczkę, więc zdecydowanie mnie zmylił :-(.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Domyślam się, że to Czartów Młyn. Ten metalowy widziałem zupełnie w innej scenerii, gdy przeprawiłem się przez Stężniczkę, więc zdecydowanie mnie zmylił :-(.
He, he, teraz to chyba Ty chcesz mnie zmylić :) Być może taki jest też nad Stężniczką ale do mojego trzeba przeprawić się przez Wołkowyjkę :)
-
Spadająca woda to chyba Czartów Młyn , czyli wychodzi mi że krzyż metalowy znajduje się jadąc od Stężnicy po lewej stronie drogi za rzeką trochę przed kapliczką która jest po prawej , a drewniany po lewej przy wjezdzie do Woli G. Metalowy na nowszej mapie tej pięćdziesiątce jest już zaznaczony a drewniany nadal nie , no i co śmieszne to w niedzielę tamtędy przejeżdżałem i nawet zatrzymałem się przy kapliczce ale o krzyżu nie pomyślałem. To tyle tych wywodów w tym temacie, jeżeli to nie Czartów to reszta do kosza . Jeszcze mnie ciekawi co albo kogo upamiętniają owe krzyże
-
Tak, to Czartów Młyn, więc wszystko się zgadza. Na metalowym jest poprzeczka po jakiejś tabliczce, niestety nie byłem nigdy przy nim jak jeszcze miał tabliczkę, przy drewnianym nie ma nic i też nie wiem co było przyczyną jego postawienia.
-
Dobrą chwilę produkowałem się przy moim poście i nie zauważyłem że Zbyszek już odpowiedział także przepraszam że się tak wtryniam .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
He, he, teraz to chyba Ty chcesz mnie zmylić :) Być może taki jest też nad Stężniczką ale do mojego trzeba przeprawić się przez Wołkowyjkę :)
Ależ oczywiście masz rację, jednak ta zmyłka nie była planowana. Przecież to jest nawet nie logiczne, jakim cudem ta moja Stężniczka by się przebiła przez Lipowiec :mrgreen:.
-
1 załącznik(ów)
Jak jesteśmy przy krzyżach, to może ktoś widział taki mocno nadgryziony zębem czasu. Dla ułatwienia, znajduje się na szerokości geograficznej N49 20 26.7.
Załącznik 37769
-
Krzyża nie kojarzę, ale strzelę w Sukowate.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Krzyża nie kojarzę, ale strzelę w Sukowate.
Szerokość geograficzna, bardzo podobna, jednak długość, zdecydowanie inna. Kilka minut dreptania i można zobaczyć taki cmentarz.
Załącznik 37774
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Szerokość geograficzna, bardzo podobna, jednak długość, zdecydowanie inna. Kilka minut dreptania i można zobaczyć taki cmentarz.
Załącznik 37774
Horodek miałem też na liście :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Horodek miałem też na liście :)
Jak zwykle super celne trafienie :-). Na WIG-ówce, w miejscu krzyża znajdują się zabudowania, więc trudno określić w jakiej intencji został kiedyś postawiony. Od cmentarza znajduje się ok. 800 m.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Jak zwykle super celne trafienie :-). Na WIG-ówce, w miejscu krzyża znajdują się zabudowania, więc trudno określić w jakiej intencji został kiedyś postawiony. Od cmentarza znajduje się ok. 800 m.
Miałem wyznaczoną przez Ciebie linię strzału, która znacznie ułatwiła namierzenie celu, choć akurat na niej znalazły się aż trzy "podejrzane" miejsca :) Czy ten krzyż wisi gdzieś w okolicach zarastającego jelcza?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Miałem wyznaczoną przez Ciebie linię strzału, która znacznie ułatwiła namierzenie celu, choć akurat na niej znalazły się aż trzy "podejrzane" miejsca :) Czy ten krzyż wisi gdzieś w okolicach zarastającego jelcza?
Domyślam się, że podobnych krzyży w Bieszczadach, może być więcej. Aby zawęzić pole manewru i zmobilizować do zerknięcia na mapę, podałem "linię strzału" :-). Dokładna lokalizacja zaznaczona jest na mapie.
Załącznik 37776
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Domyślam się, że podobnych krzyży w Bieszczadach, może być więcej. Aby zawęzić pole manewru i zmobilizować do zerknięcia na mapę, podałem "linię strzału" :-). Dokładna lokalizacja zaznaczona jest na mapie.
Załącznik 37776
He, he, tak sobie patrzę w to miejsce przez Ciebie zaznaczone i mi się wydaje, że kiedyś tam się szwendałem. No i zaczynam przeglądać zdjęcia, i okazuje się, że pamięć szwankuje, gdyż cztery lata temu też tam był:
Załącznik 37786
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
He, he, tak sobie patrzę w to miejsce przez Ciebie zaznaczone i mi się wydaje, że kiedyś tam się szwendałem. No i zaczynam przeglądać zdjęcia, i okazuje się, że pamięć szwankuje, gdyż cztery lata temu też tam był:
Niesamowite :-), nawet nasze zdjęcia zostały zrobione z tego samego miejsca !. Moje zostało zrobione 2.07.2010 r. gdy wracałem z pierwszego spotkania z Juliuszem. Pewnie jest więcej takich miejsc, gdzie nasze trasy, przynajmniej częściowo, pokrywają się :-).
-
2 załącznik(ów)
Jeszcze jeden zastanawiający mnie krzyż. Miejsce jego lokalizacji, na pewno nie będzie trudne, jednak ciekawi mnie dlaczego został tam postawiony ?. Tym bardziej, że odległość od zabudowań dawnej wsi i cerkwiska, jest dość duża. Może ktoś posiada taką wiedzę?.
Załącznik 37791 Załącznik 37792
-
1 załącznik(ów)
Jeżeli lokalizacja nastręcza problemy, to dla ułatwienia, widoczek z miejsca lekko powyżej krzyża. Jest on widoczny przy lekkim powiększeniu.
Załącznik 37796
-
1 załącznik(ów)
To jeszcze jedno zdjęcie przedstawiające widok jaki się roztacza w lewo od krzyża, czyli w kierunku północnym. Powinno to być bardziej czytelne ułatwienie.
Załącznik 37800
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek71
Może Rabe ?
Dokładnie tak!!. Po lewej Chryszczata, dalej Wierszki i Kiczera 735. Poniżej dawne Rabe, a co do intencji stojącego krzyża, w dalszym ciągu nic nie wiem. Czyli nie jestem osamotniony w tej niewiedzy :-(.
-
1 załącznik(ów)
W końcu udało mi się zatrzymać, żeby sfotografować tą tablicę, tylko gdzie to było? :wink::
Załącznik 38047
-
Za Komańczą? Nie pamiętam czy to jeszcze Komańcza a może już Jawornik. Jadąc od Komańczy po prawej stronie. Chwilę przed tym znajdują się fajne łączki z czosnkiem niedźwiedzim a po lewej za chwilę będzie kamieniołom. Też ostatnio (np. wczoraj i dziś) spoglądam na tą tablicę.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
Za Komańczą? Nie pamiętam czy to jeszcze Komańcza a może już Jawornik. Jadąc od Komańczy po prawej stronie. Chwilę przed tym znajdują się fajne łączki z czosnkiem niedźwiedzim a po lewej za chwilę będzie kamieniołom. Też ostatnio (np. wczoraj i dziś) spoglądam na tą tablicę.
Zgadza się, tuż przed, prawie że na przeciwko kamieniołomu. Obok jest druga:
Załącznik 38048
A ta cudownie szpecąca krajobraz konstrukcja gdzie wyrosła?:
Załącznik 38049
-
1 załącznik(ów)
Widok (teraz pocięty linami) na pewno pozwoli zidentyfikować miejsce:
Załącznik 38057
-
1 załącznik(ów)
To zdjęcie, zrobione już troszkę poniżej szczytu powinno Was naprowadzić (szczególnie ta góra po prawej stronie):
Załącznik 38081
-
Próba nie strzelba także może spróbuje ; ta góra na ostatnim zdjęciu to mi przypomina Chryszczatą a miejsce to jakby okolica Kulasznego czy może Seredniego np. Pogary ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek71
Próba nie strzelba także może spróbuje ; ta góra na ostatnim zdjęciu to mi przypomina Chryszczatą a miejsce to jakby okolica Kulasznego czy może Seredniego np. Pogary ?
Hej Sławku! Idealny przykład podałeś, dzięki! :) Na Poharach takiego cudaka postawili!
-
To maszt do badania wiatru, jak wykaże że się opłaca to postawią wiatrak i wtedy dopiero będzie szpetnie.
-
3 załącznik(ów)
Gdzie znajduje się szlak serduszkowy?
Załącznik 38595 Załącznik 38596 Załącznik 38597
Od razu dla podpowiedzi powiem, że terytorialnie raczej chyba nie są to jeszcze Bieszczady jednak z pewnością na potrzeby tego forum takie granice są tolerowane, by zagadka znalazła się w dziale "Znasz Bieszczady?" :))
Foty z wczoraj i dziś :)) Bo akurat przyszło mi spać na szlaku serduszkowym!
-
Dla podpowiedzi... tam, gdzie odbijał szlak serduszkowy to pojawiły się dwa inne szlaki, takie co są na mapie -zatem w jednym miejscu serduszkowy stykał się z dwoma innymi szlakami...
Podpowiedź 2: szłam serduszkowym jakimś grzbietem -jaka to trasa?
-
Co Cię sprowadza w stronę Sanoka/ Niebieszczan...? :)
Styka się ze szlakiem szwejkowskim i niebieskim na Chryszczatą.
-
Kiedy tam wędrowałaś? Przecież to kilometr od mojego domu, zawsze zastanawiałem się gdzie te serduszka na drzewach się kończą...