Odp: Ukraińskie góry Czarnohora Prośba o pomoc kto był
Nie no Kuba - oczywiście to co piszesz to prawda. Ja jednak odnosiłem się ściśle do zacytowanego wyżej zdania, a szczególnie do sformułowania "znaczna pomoc", która jest jakby trochę na wyrost.
Jednak nie do przecenienia jest wykonana praca, bo to co zostało zapoczatkowane to wierzchołek gory lodowej. Zwłaszcza po ostatniej, niezbyt mroźnej, acz śnieznej zimie na szlakach leży masa wiatrołomów.
Co do znakowania, to spotkałem się też z czerwonymi kropkami wykonanymi sprayem.
a oto jedna z wersji wyjazdu w Czarnohorę :
Zielona Góra godzina 5.30 rusza pociąg pośpieszny do Przemyśla.
Około 9 rano we Wrocławiu doczepiają mu wagony relacji Praga-Kijów
Są to wagony sypialne i każdy kto sie tam załaduje jedzie bez przesiadki aż do Lwowa.
Jeśli chcemy wydać mniej pieniędzy to kupujemy bilet na zwykły wagon do Przemyśla. Planowy przyjazd 17.10
Tutaj mamy ponad godzinę do pociągu jadącego na Ukrainę relacji Przemyśl-Czerniowce
Warto wykorzystac ten czas na zakup biletu - Uwaga ! sprzedaż tylko na 4 peronie wśród kłebiącego się tłumu oczekującego na odprawę.
Wszyscy kupują bilet tylko do Mościsk (pierwsza stacja po tamtej stronie) za 13,50 , dalej bilety się dokupuje u obsługi pociągu w/g stawek ukraińskich.
W tym czasie kolejarze przepinają te 2 wagony z Pragi do naszego pociągu.
Kwadrans przed odjazdem wpuszczani są podróżni na peron po okazaniu paszportów na bramce.
Jeśli wszystko jest bez poslizgu to pociąg ruszy o 18.15 aby planowo przyjechac do Lwowa o 22.24
Ale my chcąc jechać w Czarnohorę nie wysiadamy tylko jedziemy dalej do Stanisławowa (Iwano-Frankiwsk) gdzie lądujemy o 1.10
Trochę dziwna pora, ale trzeba wytrzymać do 5 rano bo wówczas ruszaja pierwsze marszrutki (busy) w interesującym nas kierunku a wiec na Worochtę skąd mamy sporo połaczeń na Werchowynę (z tamtąd o 11.00 odjeżdza bus do Szybennego )
lub na Jasinię prze Przełecz Tatarską.
Miłośnicy koleji mają okazje jechac ze Stanisławowa na południe w kierunku na Rachów.
Jest jeden pociąg przelotowy ze Lwowa (ok. 18) oraz dwa pociągi osobowe relacji Iwano-Frankiwsk --- Rachów
I tu jest problem do rozwiazania. Tych pociągów nijak nie moge znaleźć na internetowych rozkładach jazdy.
A przecież są bo jechałem jednym z nich.
Czy ktoś jest w stanie pomóc w rozgryzieniu tych pociągów (znaczy się kiedy wyjeżdzaja i kiedy wracają) //// ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Czy ktoś jest w stanie pomóc w rozgryzieniu tych pociągów (znaczy się kiedy wyjeżdzaja i kiedy wracają) //// ?
Henek a czy to nie jest tak, że je3chaliście w jakimś "sezonie" ?
Pytam ponieważ ja tez jechałem pociagiem który odjeżdżał z IF coś po 18.00, a będąc tam niedawno już nie było tych pociagów na rozkładzie.
Ten o 18-stej to jest przelotowy Lwow - Rachow (zresztą jest to plackarta)
Mnie chodzi o osobowe (elektriczki )
Są dwie : relacji IwanoFrankowsk --- Rahow
oraz jeden relacji Kolomyja --- Rachow (wyjezdzA rano z Kolomyji )
Myk polega na tym ze nie ma ich na rozkladach dostępnych na necie.
Chyba ze ktos potrafi je namierzyć
Witam,
tu jest link do tych pociągów:
http://www.uz.gov.ua/elektrolviv/ivfran.htm
Z Iwano Frankowska do Rachowa drugi i trzeci pociąg od góry strony.
Z Kołomyji do Rachowa o 8.15 ( mniej więcej w połowie strony)
Witam wszystkich,
nawiązując do wątku mam pytanie odnośnie sposobu kupowania biletów kolejowych na Ukrainie, wybieram się tam po raz pierwszy i planuję wracać z Iwano-Frankowska do Polski kilkoma elektriczkami: IF-Stryj, Stryj-Sambor, Sambor-Chyrów. Czy możliwe jest normalne zakupienie biletu na całą taką trasę, czy trzeba na każdą relację z osobna? A jeśli z osobna, to czy kasy biletowe są otwarte całą dobę (przesiadka w Stryju wypada jakoś w środku nocy)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał M.
Witam wszystkich,
nawiązując do wątku mam pytanie odnośnie sposobu kupowania biletów kolejowych na Ukrainie, wybieram się tam po raz pierwszy i planuję wracać z Iwano-Frankowska do Polski kilkoma elektriczkami: IF-Stryj, Stryj-Sambor, Sambor-Chyrów. Czy możliwe jest normalne zakupienie biletu na całą taką trasę, czy trzeba na każdą relację z osobna? A jeśli z osobna, to czy kasy biletowe są otwarte całą dobę (przesiadka w Stryju wypada jakoś w środku nocy)?
Można kupić na całą trasę, tak samo jak w Polsce.
Nie wiem jak z rezerwacją miejscówek, zależy czy jedziesz wagonem "plackartnym", czy "obszczim". Jeśli "obszczim" to nie ma rezerwacji i nie ma problemu (ale może tez nie być miejsc). Nie wiem czy da się zarezerwować "plackartę" na konkretny pociąg z miejsca innego niż on zaczyna jazdę. Tego nie praktykowałam.
Na dworcu we Lwowie i w Iwanofrankowsku są komputerowe kasy kolejowe (tak jak u nas), ale nie wiem jak jest w tych innych miejscowościach.
Ja jednak tak ogólnie odradzam pociąg. Na krótszych odcinkach opłaca się korzystać z marszrutek, są nieco droższe niż pociąg, ale przemieszcza się nimi dwa razy szybciej i kierowca chętnie podwiezie dokładnie na samo miejsce.
Z pociągu na Ukrainie korzystałam właściwie jedynie wtedy, kiedy miałam w perspektywie całą noc podróży i chciałam się wygodnie wyspać.
Pozdrowienia
Basia
Michał M pisze :
Cytat:
planuję wracać z Iwano-Frankowska do Polski kilkoma elektriczkami:
W elektriczkach (pociągach podmiejskich) nie ma problemu rezerwacji miejsc.
Tam nie ma miejscówek.
W pociągach które mają wagony typu "plackarta" mogą być miejscówki lub nie.
Na odcinku Sambor- Chyrów (tak jak pisze Basia Z) o wiele łatwiej jest przemieszczać się busem (marszrutką) niz koleją.
Przed dworcem kolejowym w Samborze jest dworzec busów , jest ich pełno i dość często jeżdzą do Chyrowa.
Aha. Jeśli biletu kolejowego nie kupimy w kasie to nie ma żadnego problemu. Można go kupic u obsługi pociągu. W elektriczkach są to ludzie wyglądający jak cywile którzy chodzą po pociągu z kasą fiskalną i doliczają marże w wysokości 20% ceny biletu. Sami przychodzą i pytają o bilet.
Odświeżam temat. Mam pytanie, czy aby wyjść na Popa Iwana od strony Howerli potrzeba jakieś pozwolenia od pograniczników, czy ten szczyt jest już w strefie nadgranicznej?? Jak to wygląda??
Chodzi Ci o tego Popa Iwana na którym jest obserwatorium astronomiczne ?
Jeśli tak, to nie potrzebujesz żadnych pozwoleń.