-
Odp: Czy znacie bieszczadzką gwarę?
a ja w Bieszczadzie zasłyszałem słówko, które mi sie bardzo spodobało
CHEPAć / a może HEPAć
nie wiem czy to typowo lokalne, ale nigdy wcześniej nigdzie go nie słyszałem
pozdr
Qba
-
Podpowiadam:))
Nabochcowany ma związek z jedzeniem, a właściwie z czynnością mu towarzyszącą.....
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Qba
CHEPAć / a może HEPAć
pozdr
Qba
Spotkałam to słówko, (które chyba nie jest tutejszym regionalizmem), ale w kontekście 'zchepać', czyli kogoś ochrzanić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Qba
a ja w Bieszczadzie zasłyszałem słówko, które mi sie bardzo spodobało CHEPAć / a może HEPAć
Pewnie jakieś ślązoki to były. Hepnął to raczej popularne słowo i znaczy po prostu: beknął (nie jak baran, tylko w sensie wiesz jakim)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agape
Podpowiadam:))
Nabochcowany ma związek z jedzeniem, a właściwie z czynnością mu towarzyszącą.....
pozdrawiam
Najedzony, tak do syta ..a nawet więcej, jak to się mówi "obżarty , nażarty" - zgaduję oczywiście .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Najedzony, tak do syta ..a nawet więcej, jak to się mówi "obżarty , nażarty" - zgaduję oczywiście .
Brawo!!!! Nabochcowany to najedzony, obżarty. :))))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Qba
CHEPAć / a może HEPAć
pozdr
Qba
Znam słówko chapać czyli złapać, zagarnąć dla siebie.
-
Wracając do słówka
HEPAć
to ja znam je w sensie kaszlec i to tak dllugo, z reguły jak ma sie ataki takiego suchego kaszlu, albo mleć jęzorem czyli dużo gadać...
-
"Chepać" znaczy ciężko pracować,tyrać.W kontekście brzmi to tak:"Trzeba się nieźle w lesie nachepać,żeby zarobić jakieś pieniądze"(albo w polu itd...)
-
no tak, w tym kontekscie tez slyszalem, tylko mi sie zapomnialo :-)
-
rozumiem że cywanie was nie interesuje :-P , bo to nie bieszczadzkie , to ja tylko wtrące, że mnie czasmi głowa cywa .... :) znaczy sie boli.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kobieta_bieszczadzka
rozumiem że cywanie was nie interesuje :-P , bo to nie bieszczadzkie , to ja tylko wtrące, że mnie czasmi głowa cywa .... :) znaczy sie boli.....
Lubelska gwara jest też bardzo ciekawa, wiem, że właśnie stamtąd pochodzi słówko duchówka - odpowiednik naszej bradrury:)))
A czy ktoś pamięta co to są "drańci"?? Moja babcia dziś użyła tego słówka i dzięki temu mogę się z Wami nim podzielić:))
pozdrawiam
-
Drańci to szczapy, drewienko na opał, deseczki.
Co to są prazniki i gdzie znajdują się?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agape
Lubelska gwara jest też bardzo ciekawa, wiem, że właśnie stamtąd pochodzi słówko duchówka - odpowiednik naszej bradrury:)))
A nie "bratrura"? :-) Od niemieckiego braten, czyli piec (coś). Ale może to odmiana lubuska ;-) A "duchówka" mówi się również w Wielkopolsce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agape
A czy ktoś pamięta co to są "drańci"?? Moja babcia dziś użyła tego słówka i dzięki temu mogę się z Wami nim podzielić:))
pozdrawiam
Duchówka jest też spotykana w okolicach Radomia i w niektórych innych miejscach na Mazowszu. A drańci, to brzmi jak dranice, czyli kawałki drewna łupanego stosowane na pokrycia dachowe.
Pozdrawiam:D
Derty
-
Cytat:
Zamieszczone przez
naja naja
Czy to nie zmienione prazdniki? Czyli ikony ustawiane na ikonostasie, a obrazujące najważniejsze wydarzenia biblijne, z którymi związane są święta?
Pozdrawiam,
Derty
-
Cytat:
Zamieszczone przez
naja naja
Prazniki?? A nie prazdniki??? Bo prazdniki to małe ikony przedstawiające poszczególne święta roku liturgicznego.
A kogo określano mianem kopylaka??
pozdrawiam
-
I jeszcze pytanie do znawców gwar i może toponomastyki: czemu Mochnaczka jest tak często spotykaną nazwą na obszarze łemkowszcyzny i bojkowszczyzny? Pytam, bo nie wiem, a bardzo mnie ciekawi znaczenie tej nazwy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agape
Prazniki?? A nie prazdniki??? Bo prazdniki to małe ikony przedstawiające poszczególne święta roku liturgicznego.
A kogo określano mianem kopylaka??
pozdrawiam
No może prazdniki gzieś zmieniono w prazniki:D
A Kopylak to częste nazwisko chyba pochodzenia ruskiego, bo spotkałem się z nim studiując jakieś materiały przyrodnicze z UA:) Ale chyba nie oto Ci chodzi?:D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agape
Lubelska gwara jest też bardzo ciekawa...
Chyba jednak żadna gwara nie jest tak ciekawa jak język kaszubski .
To dopiero jest "łamaniec" . Pamiętam z dzieciństwa rozmowy z moją babcia gdzie co któreś tam zdanie było dla mnie zrozumiałe .
Puki co ( z tego co piszecie ) jak na razie podobieństw między gwarą bieszczadzką a kaszubskim nie widze - na szczęście!!!!
-
Większość badaczy języków jest zdania, że mowa kaszubska to osobny język, nie gwara.
Ostanio również polscy badacze też tak zaczynają twierdzić.
Długi
-
Dlugi przeciez napisalam ze jezyk kaszubski ????
Choć z drugiej strony - nienaukowej ,mysle tak : skoro w państwie obywatele używają języka ( polskiego ) a jakaś grupa ludzi mówi " inaczej " to dla mnie jest to gwara ( nie zagłebiając się w aspekty naukowe) . Tymbardziej że jak zechcemy to się zawsze w tym " gwarowym języku " dogadamy
-
Podczas praktyk studenckich w latach 80-ych sporo czasu spędziłem na Kaszubach, od rodowitego Kaszuba, dyrektora muzeum w Bytowie, usłyszałem, że większość Kaszubów po 1945 i w latach następnych wybrała migrację zewnętrzną :-) i przeniosła się do Niemiec... Pamiętam piękny, lipcowy wieczór, siedziałem chyba 2 godziny na dworcu PKS w Kościerzynie, na sąsiedniej ławce gaworzyły dwie naprawdę dojrzałe wiekowo Kaszubki... Nie rozumiałem ani słówka wtedy...I nie zadziałały nawet geny :-), bowiem ma prababka ze strony mamy była stuprocentową Kaszubką, zmarła w Poznaniu w wieku lat bez mała 100 chyba, a do końca życia swego nie potrafiła ani czytać ani pisać, na dokumentach podpisywała się krzyżykiem... Co do różnicy między gwarą a językiem... podoba mi się podejście twórców programu (na jednym z Discovery) o zanikających językach na świecie - nawet język kultywowany gdzieś, przez kilkaset osób, jest jednak językiem. Co do gwary "bieszczadzkiej" ja nie wiem, czy taka istnieje... Zapewne istniała, w grupach, pytanie, czy Łemkowie, Bojkowie etc posługiwali się gwarą czy językiem. I co to ma do gwary "bieszczadzkiej" dziś???? 8)
-
Kopylak to dziecko z nieprawego łoża, znajduch. Prazniki zniekształcona nazwa ikon świątecznych. Kto to był chmarnik?
-
Heh, do gowy by mi nie przyszło że to wszystko to jakias specyficzna gwara, bo u mnie w domu występuje 90% spotykanych tu wyrażeń. Pozatym co do kruca-fuksów itp.... to jeszcze 'na serufajku', też wesoło brzmii.
Pozdrawiam wszystkich co chodzą na pole :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Kopylak to dziecko z nieprawego łoża, znajduch. Prazniki zniekształcona nazwa ikon świątecznych. Kto to był chmarnik?
Chmarnik - mianem tym określano człowieka, który "zaklinał chmury", odpędzał je. Tak przynajmniej mi się wydaje.
Co do pozostałych słów to oczywiście zgadza się.
Pozdrawiam
-
Nie ma na Was mocnych. Kto lub co jest propastnyk?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Kto lub co jest propastnyk?
To taki zły gość, związany trochę z wiatrem, oczywiście niewidzialny. Poluje na niedobrych ludzi, jego obecność można poznać po zawirowaniach wiatru - zakręca koła z wiatru jako sidła na złych ludzi (dusze).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
To taki zły gość.... Poluje na niedobrych ludzi.
No to ja już nie wiem czy on zły czy nie;-)
Pozdrówka - Bazyl
-
Zgadnijcie co znaczy to zdanie a powiem skąd pochodzi (nie zbiesów):
Hylo hodzyno na septucku
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
No to ja już nie wiem czy on zły czy nie;-)
On jest ZŁY dla nie dobrych, a DOBRY dla dobrych ludziów;-)
-
A co to znaczy 'forajbka' ?? :-o
-
Cytat:
Zamieszczone przez
eldoopa
Nie mam zielonego pojęcia co to znaczy 'forajbka', czekam na wyjaśnienie.
Przy okazji zadam jeszcze jedną zagadkę:
Co to znaczy "dać komuś bobu"??
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
eldoopa
o ile mi wiadomo jest to hmmm .... jakby to nazwać, pokrętło swego rodzaju, taka mała korbka :)
-
Czekam i czekam i nikt nie wie...hmm...
no więc forajbka (fajne nie?) tj taka korbka, służąca do zamykania starych drzwi lub okien.
Co do bobu ... to chyba znaczy dopiec komuś, dokuczyć...coś takiego
heh sorki pisałem odpowiedź a Ty szbyciej napisałaś ze to korbka :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agape
Co to znaczy "dać komuś bobu"??
Czyli dać popalić, dręczyc kogoś, uprzykrzyć życie.
tak mi się przynajmniej wydaje :smile:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Małgocha
Czyli dać popalić, dręczyc kogoś, uprzykrzyć życie.
tak mi się przynajmniej wydaje :smile:
Tak "dać komuś bobu" znaczy dać komuś popalić:)))
A co to znaczy "hurma"??
pozdrawiam
-
Kojarzy mi się z hurmą panowie, czyli razem, dużą ilością
-
Strasznie podoba mi się ten wątek:) Swoją drogą spotkałam się z takim śmiesznym słowem jak bubak tudzież babol(jakoś tak brzmi)? Ponoć to jedno i to samo. Do dziś dzień nie wiem czy to wymyślone słowo "na żarty" czy takie słowo istnieje:) Spodobało mi się do tego stopnia, że psa tak nazwałam :)) Z "babolem" spotkałam się też w zachodniej wielkopolsce i nie było to miłe określenie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
naja naja
Kojarzy mi się z hurmą panowie, czyli razem, dużą ilością
Brawo! Bardzo dobrze, hurma to poprostu zgraja, większa grupa itp.
W ten sposób wyczerpuje mi się zasób bieszczadzkich słówek. Wszystko się kiedyś kończy.
Mam jeszcze jedno bardzo trudne, podawałam je kiedyś na początku, ale jakoś nikt nie chciał zgadywać.
Może tym razem??
Co to znaczy zrobić coś po barabsku??
pozdrawiam