-
Odp: Zagadki z cerkwią w tle ...
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Mi wiedzę odnośnie cerkwi "wbił do głowy" Bańkosz.
siakieś fundamentalne badania własne prowadził, czy jednak czytał wspomnianych? (-;
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
kiedyś pojawi się młody wilk, który wprowadzi "rewolucyjne zmiany" w terminologii.
Ino czy się już ta stosowna wadera miotnęła (-;
Jak dotąd to najwyżej Brykowski sprzed 10 lat podgryza Brykowskiego sprzed ćwierćwiecza ((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
w okolichach na pólnoc od Sanoka mamy kilka cerkiewek o jednolitym stylu. Coraz częściej pojawia się określenie styl pogórzański: wyrażna trójdzielność, każda część z wyjątkiem prezbiterium pokryta dachem dwuspadowym, z wyrażnie wyodrębnioną wieża będąca częścią bryły. Pięknym przykładem tego stylu jest cerkiew w Siemuszowej. Mamy także do czynienia z świątyniami tzw. bezstylowymi, zbudowanymi po 1720 r. które mają w swojej bryle wyraźne wpływy stylu jóżefińskiego.
Pojawiało się to już dawno.
Ale grupa niejednorodna i mało charakterystyczna, poszczególne obiekty czasem
dużo mocniej kojarzą się z podobnymi w bryle choć bezwieżowymi,
niż między sobą.
No i bardziej niż Siemuszową, to na 'obrazek do encyklopedii' raczej Stefkową bym widział;
ta pierwsza bliżej bezstylowości / wpływów kościelnych - jednak to IMVVVHO (-;
Zaś wpływy józefińskie czy landspfarkirsche to bardziej pasują mi do cerkwi murowanych
(miło zaskoczył mnie kiedyś w tym tonie artykuł Krycińskiego, bo chwilę wcześniej
sam skojarzyłem murowane cerkwie Łemkowszczyzny z kościołami Moraw i Dolnej Austrii).
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Do niedawna wmawiano nam, że istnieje grupa etnograficzna Dolinian. Wyodrębniono ją dlatego, że w okolichach Leska i Sanoka występowały chałupy wnękowe. Obecnie naukowcy z wyjątkiem skansenu negują ten podział. Mówi się o etnicznym posko-rusko-niemieckim pograniczu o dużym udziałem ludności żydowskiej. Chałupa wnękowa zaś jest swoistym reliktem, pozostałością po średniowiecznym budownictwie.
To niedawno to jakieś 20 lat lub dłużej (-;
Pogranicze polsko-rusko-niemieckie to trudno byłoby znaleźć.
Mozę raczej 2 pierwsze + udział elementów żydowskiego, niemieckiego, cygańskiego etc.
Skądże info o wnękach jako o relikcie średniowiecza??
Bo ja raczej czytałęm o nich jako o wpływie miejskiej architektury (ganki itp.)Sanoka itd.
- tereny pogórzańskie / 'doliniańskie' były mniej konserwatywne
i łatwiej przyjmujace nowinki niż ruska góralszczyzna.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Dla przeciętnego klienta [...] Łatwiej przyswajają sobie styl archaiczny. [...]Używam określenia styl archaiczny powszechnie zwanym bojkowskim.
Hm, sam lubię nomenklaturaę budownictwa cerkiewnego i w pogw@rk@ch
używam,
jednak metodycznie - dla turystów nie jest ona jakoś konieczna.
Nie ma sensu zbytnio szufladkować/etykietkować.
Tak się tu budowało - inaczej niż na sąsiednich obszarach;
to jedyna zachowana (Smolnik) z terenów etnicznie bojkowskich,
a że np. w MBP w stosownym sektorze pokazano obiekt 'zamiejscowy'
to dlatego, że - jak się uważa - budownictwo cerkiewne Bojków było bliskie
najstarszym świątyniom karpackich i okolicznych Rusinów,
co potwierdze archaiczność kultury bojkowskiej,
przejawiajacą się takzę w...
- itd. ciągnąć gadkę, bez mimowolnego stwarzania wrażenia,
że paru wiejskich cieśli na górce zastanawiało się,
w jakim by tu wariancie którego typu postawić cerkiewkę
(-;
BTW: podstawę stylu narodowego stanowiły AFAIK raczej obiekty z Ukrainy 'stepowej'
wzbogacone ewentualnie elementami huculskimi, niż 'bojkowskie'/'archaiczne'
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
wielce się dziwiłem płaskorzeźbom wykonanym na przycerkiewnym krzyżu. ->foto
Co one miałyby znaczyć ?
i po co zostały wykonane ?
Nie wszystkie interpretacje poprawne w tym akurat przypadku.
Widzimy popularny tak na Wschodzie jak i Zachodzie motyw
zdobienia krzyży i przedstawień pasyjnych - atrybuty męki (zatem i triumfu) Syna Bożego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Arma_Christi
Pod tym ww. linkiem nie ma bodaj drabiny - użyta była do zdjęcia z krzyża ciała Chrystusa.
Na włóczni - o tym jeszcze nie wspomniano - gąbka nasączona octem.
Kogut zaś - w tym zestawieniu - to może być (obok zaparcia Piotra) także nawiązanie
do zmartwychwstania (przebudzenia).
Serdeczności,
Kuba
-
O ewentualnych skutkach miotnięcia się wadry (świetne określenie, po raz pierwszy z nim się spotykam) możemy się przekonać sie dopiero w przyszłości. Oby miot był udany. Być może wtedy wyrocznią przestanie być Brykowski.
Wpływy kościelne pojawiły się po synodzie zamojskim po owym roku 1720 o którym wspomniałam. Wpływy józefińskie nie pasują tylko do cerkwi murowanych. Często dochodziło do naśladownitwa, słynne kolumny w cerkwi w Czarnej czy namalowany zegar na cerkwi z Ropek. Chyba w którymś numerze "Magur" lub "Płaju" był artykuł poswięcony temu zagadnieniu.
Zaskoczyłeś mnie stwierdzeniem, że trudno znaleźć pogranicze polsko-rusko-niemieckie. Pi razy drzwi południowo-wschodnia granica występowania Dolinian była "oparta" o miejscowości zamieszkałe przez Niemców sprowadzonych w ramach kolonizacji józefińskiej. Okolice Ustrzyk Dolnych, Leska i Sanoka były obszarami wielonarodowościowymi i wieloreligijnymi.
Kiedy Kuba pojawiły się pierwsze chałupy wnękowe? Najstarsza zachowana w skansenie pochodzi o ile mnie pamięć nie myli z 1681 r. Na pewno nie była pierwszą wybudowaną w ten sposób.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Okolice Ustrzyk Dolnych, Leska i Sanoka były obszarami wielonarodowościowymi i wieloreligijnymi.
I od razu lepiej to brzmi, niż (mało trafne) pogranicze polsko-rusko-niemieckie. Wetknięte w ten teren; czy to jako osobne kolonie w obrębie wsi (Steinfels, Deutsch Bandrow), czy w miejscu innych (np. Obersdorf-Wolica, Sieghental - Brzegi Dln., Hochberg - Makowa) trudno nazwać pograniczem, bo to słowo co innego oznacza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
I od razu lepiej to brzmi, niż (mało trafne) pogranicze polsko-rusko-niemieckie. Wetknięte w ten teren; czy to jako osobne kolonie w obrębie wsi (Steinfels, Deutsch Bandrow), czy w miejscu innych (np. Obersdorf-Wolica, Sieghental - Brzegi Dln., Hochberg - Makowa) trudno nazwać pograniczem, bo to słowo co innego oznacza.
Pogranicze wg wikopedii:mrgreen: to obszar położony blisko granicy oddzielającej terytoria rózniące się pod pewnymi cechami.
Tereny poddane kolonizacji józefińskiej róźniły się pod względem wyznaniowym, kulturowym od terenów zamieszkałych przez inne nacje. Zostały zasiedlone przez Niemców z pogranicza niemicko-francuskiego. Jednym z celów kolonizacji było wprowadzenie na terenie upośledzonym, zacofanym gospodarczo nowych wzorców gospodarowania. Zamiast charakterystycznego dla naszych terenów, dla osadnictwa wołoskiego podziału gruntu na podłużne łany wprowadzono system frankoński co rzutowało na wygląd osad. Do tej pory "czytajac kraobraz" widać róznice pomiedzy wsiami józefińskimi, a ruskimi. W niemieckich osadach bardzo szybko wprowadzono szkoły. To tylko niektóre różnice. Rozwinęła się kultura która rzutowała do pewnego stopnia na całą lokalną społeczność. Dzięki temu, że obok siebie mieszkali Rusini, Niemcy, Polacy, Żydzi, Cyganie, nawet Włosi wytworzyła się specyficzna kultura, także materialna, która niestety została zniszczona w latach 1939-1951.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Zamiast charakterystycznego dla naszych terenów, dla osadnictwa wołoskiego podziału gruntu na podłużne łany wprowadzono system frankoński co rzutowało na wygląd osad.
Litości :smile:
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Dzięki temu, że obok siebie mieszkali Rusini, Niemcy, Polacy, Żydzi, Cyganie, nawet Włosi wytworzyła się specyficzna kultura, także materialna, która niestety została zniszczona w latach 1939-1951.
i brakuje na końcu zdania: "a znana pod nazwą pogranicze polsko-rusko-niemieckie".
Rozumiem że cały ten krótki wykład to dlatego że w def. na wiki (było całą zacytować) występuje słowo "różnice"... :smile:
Dajmy spokój - wróćmy do cerkiewnych zagadek, czyli tematu wątku.
-
2 załącznik(ów)
1. W której cerkwi i co to za symbol.
2. W której cerkwi oraz co jest charakterystycznego w tej ikonie.
-
Ad.1:lol:
Ad.2 oko Opatrzności, w chrześcijaństwie symbol Trójcy Św., obecności Boga, który dogląda swoją trzódkę.
-
ad 1. Nie wiem, co wstawiając tę śmiejącą gębę Lucyna miała na myśli - za prosta zagadka, śmiszny make-up, czy cóś;)
To Baligród
A info o oku, to chyba ad 1. tyż powinno być
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oko_Opatrzno%C5%9Bci
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
To Baligród
A info o oku, to chyba ad 1. tyż powinno być
Ok, nr 1 rozwiązany.
-
Podpowiedź:
Charakterystyczny szczegół na tej ikonie namiestnej jest widoczny na zdjęciu. Cerkiew w której się znajduje już przewinęła się w tym wątku; obszarowo jest to wschodnia łemkowszczyzna.
-
Ja jak zwykle moge powiedzieć, że wiem ale nie wiem. Bezprzecznie znam ten obraz. Pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to Wisłok. Obstawiam więc ten obraz. Na pewno w d. cerkwi znajduje się obraz MB z Dzieciątkiem. Pamiętam, że o nim opowiadałam grupie. Obraz ma koronę więc jest to cerkiew grekokatolicka lub kościól rzym. Cudowne obrazy w cerkwiach prawosławnych nie są koronowane. Głowa Madonny jest otoczona promieniami. Człowiek nie może bowiem koronować Tej, która posiada już koronę Niebios. Przepiękna, niestety kopia prastarej ikony MB Sanockiej znajduje się w cerkwi archikatedralnej w Sanoku. Tam widać na sukience owe promienie.
OT
Rozbawila mnie odpowiedż Piotra: "a znana jako pogranicze polsko-rusko-niemieckie"
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Obraz ma koronę więc jest to cerkiew grekokatolicka lub kościól rzym.
Tak, d. cerkiew_greckokatolicka, ob. kościół - Wisłok.
Przypomnij sobie jeszcze czy grupie nie opowiadałaś o owym szczególe, poniżej powiększenie (mniej więcej na środku), niestety większej foty chwilowo nie posiadam:
-
Tak, to jest ten ślad po kuli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
określenie, po raz pierwszy z nim się spotykam)
ja też (-;
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Oby miot był udany. Być może wtedy wyrocznią przestanie być Brykowski.
Materiału nowego/niezbadanego raczej specjalnie nie przybędzie
- więc nie sądzę;
Brykowski jako autorytet jakoś mi w niczym nie wadzi
- więc nie tęsknię;
acz nie mam nic przeciwko zmianom (-;
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Wpływy kościelne pojawiły się po synodzie zamojskim po owym roku 1720 o którym wspomniałam.
Nie (-;
Synod Zamojski formalnie i oficjalnie wprowadzał latynizację obrządku,
a wpływy trwały od dawna - jak to na pograniczu - wszak sama
cerkiew łemkowska to najlepszy tego przykład - wieża, zwieńczenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
słynne kolumny w cerkwi w Czarnej czy namalowany zegar na cerkwi z Ropek.
klasycyzujace kolumny z Czarnej są bodaj wiek starsze od Synodu,
w 'józefińskim' budownictwie sakralnym wzoru jakoś nie znajduję;
zegary symulowano na izbicach całej grupy cerkwi okolic Hańczowej
- szczerze nie wiem, jak się miały ramy czasowe ich powstawania
wobec józefinizmu czy synodu - ale wątpię we wpływy takowych,
bo to raczej na mocno lokalną modę wyglądało.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Chyba w którymś numerze "Magur" lub "Płaju" był artykuł poswięcony temu zagadnieniu.
ano - wspominałem Krycińskiego - Magury, okolice 2000 r.
ale raczej nie sprawdzę konkretów - odcięty od biblioteczki przez parę tygodni (-;
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Zaskoczyłeś mnie stwierdzeniem, że trudno znaleźć pogranicze polsko-rusko-niemieckie.
Ano trudno - bo pogranicze zakłada jakąś równowagę graniczących kategorii
- wspomniane wsie niemieckie zaś to interesujący, ale marginalny terytorialnie,
demograficznie, a i czasowo wtręt na pograniczu polsko-ruskim/rusińskim
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Kiedy Kuba pojawiły się pierwsze chałupy wnękowe? Najstarsza zachowana w skansenie pochodzi o ile mnie pamięć nie myli z 1681 r. Na pewno nie była pierwszą wybudowaną w ten sposób.
Nie wiem, chałupa - coś koło tego, ale czy z wnęką i jaką - nie kojarzę,
a - z wspomnianych powodów - raczej nie sprawdzę.
Pomnę tylko wspomnienie o miejskiej proweniencji wnęk
bodaj może jako pogląd etografów referowany przez T.A.Olszańskiego w starych 'Połoninach'
('Kim byli Dolinianie' lub 'O Dolinianch raz jeszcze"; a.d. 1986 może?)
Z drugiej strony zupełnie nie kojarzę takowych wnęk
jako jakiegoś wyróżnika Średniowiecznej ciesiołki.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Ja jak zwykle moge powiedzieć, że wiem ale nie wiem. Bezprzecznie znam ten obraz. Pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to Wisłok. Obstawiam więc ten obraz.
Ano
http://cerkwie.bmiller.pl/WislokWielki/index.html
(pozdrowienia & gratulacje galerii dla WspółForumowicza)
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Na pewno w d. cerkwi znajduje się obraz MB z Dzieciątkiem.
no... to dość typowe dla niemal każdej cerkwi ((-;
Serdeczności,
Kuba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
Ad.1 Młodsza o wiek. Ceriew z 1834 r.
Ad.2 Piękna, przyłączam się gratulacji.:smile:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Ad.1 Młodsza o wiek. Ceriew z 1834 r.
Przepraszam ale o jakiej cerkwi piszecie, bo ja się już w którymś momencie zgubiłam ?
Czy chodzi o cerkiew z Czarnej ?
Nie mam tu swojej książki ale na internetowej mapie jest "Cerkiew św. Dymitra rok 1764".
Czy może o cerkiew z Czarnego (obecnie w Skansenie w Nowym Sączu) również p.w. św. Dymitra (XVII w.).
Pozdrowienia
Basia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Czy chodzi o cerkiew z Czarnej ?
Z Czarnej, powiat bieszczadzki; z 6 kolumnami - z roku 1834; pw. św. Dymitra Męczennika
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Z Czarnej, powiat bieszczadzki; z 6 kolumnami - z roku 1834; pw. św. Dymitra Męczennika
A - dzięki.
B.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Ad.1 Młodsza o wiek.
Przepraszam - naturalnie o to mi szło - przejęzyczenie (przeklawiaturzenie?);
nie podejrzewałbym wszak świątyni z Czarnej o XVII-wieczny rodowód.
W każdym razie od Synodu już trochę daleko
(w tym czasie już chyba - o ile pomnę - wycofano się z wielu jego
latynizujących nowinek)
Serdeczności,
Kuba
-
1 załącznik(ów)
No to co ? Może jeszcze jedna złośliwa zagadka ?
ha, ha, ha ;)
- szczęka mi opadnie jak ktoś zgadnie gdzie rośnie ta cerkiew
-
-
No nie. Brakuje jeszcze jakieś 70 km (na oko)
Zresztą to już stary rupieć. Uczeni podają że ta cerkiew powstała parę lat po pożodze wznieconej dawno temu przez Chmielnickiego.
Jak by nie patrzył to już parę ładnych lat.
... a tak na marginesie : to jaką cerkiew uznaje się za najstarszą ?
(pytam bo nie wiem)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
... a tak na marginesie : to jaką cerkiew uznaje się za najstarszą ?
W Polsce? Jeśli w Polsce to kolejno zdaje się: Radruż (koniec XVIw), Gorajec (1594) i Chotyniec (również koniec XVIw - dokładnej daty chyba nie ma). Ulucz wypadł z tego rankingu - wcześniej to ona była uznawana za najstarszą.
W polskich Karpatach najstarsza jest w Powroźniku (1600r., wcześniej przyjmowano że 1604 - jednocześnie najstarsza łemkowska).
-
Rozwiązania mojej zagadki należy szukać na podwórku straży pożarnej w Drohobyczu.
Piotr napisał :
Cytat:
Ulucz wypadł z tego rankingu - wcześniej to ona była uznawana za najstarszą
A co się stało że Ulucz wypadł ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Rozwiązania mojej zagadki należy szukać na podwórku straży pożarnej w Drohobyczu.
Piotr napisał :
A co się stało że Ulucz wypadł ?
Spór o datę budowy tej świątyni trwał od lat. Został zakończony, gdy badania denrochronologiczne wskazały, że cerkiew powstała w 1659 r. Moim zdaniem jest to conajmniej dziwne. Te uchodzące za najstarsze cerkwie: w Radróżu, Gorajcu i Chotyńcu były także remontowane.
U nas za najstaszą cerkiew uchodzi ta w Czerteżu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Moim zdaniem jest to conajmniej dziwne.
Rzecz w tym że to nie jest kwestia "mania zdania", tylko wynik badań naukowych. Nie należy z góry podejrzewać naukowców stosujących tę metodę o aż tak rażące zaniedbanie, które miałoby polegać na zbadaniu tylko nowych elementów (wymienionych podczas remontu) z pominięciem starych (rzekomo z lat 1510-1517), bo nawet z rachunku prawdopodobieństwa to nie wychodzi. Zatem aby wyrobić sobie zdanie, należałoby zapoznać się z metodą doboru oraz listą konkretnych zbadanych elementów, ilością, itd. - to absolutna podstawa.
Ponadto IMHO metodę tę stosuje się głównie gdy nie ma żadnych innych dokumentów/znaków potwierdzających datę, być może w cerkwiach o których piszesz były, choć czasem zdarzają się niespodzianki, np. w w/w Powroźniku przesunięto datę z 1604 na 1600 (wcześniej datowano też na 1612 i 1643) ponieważ odnaleziono bodajże napis z datowaniem na którejś z belek - tu akurat pewny nie jestem - ale cuś w tym stylu. Zatem gdyby zachodziły uzasadnione podejrzenia co do poprawności badań w Uluczu to należy zakładać że zlecono by kolejne badania.
-
Nie do końca masz rację. To dokumenty wskazywały na datę powstania cerkwi 1510-17. Dopiero przeprowadzenie badań dendrochronologicznych pokazało iż powstała później.
Aby być na sto procent przekonaną musiałbym zobaczyć wyniki badań dedrochronologicznych wszystkich wymienionych cerkwi. W datacji mamy bowiem wyniki w/w badań, wzmianki historyczne, zachowane znaki i daty na elementach świątyni. Misz masz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
To dokumenty wskazywały na datę powstania cerkwi 1510-17. Dopiero przeprowadzenie badań dendrochronologicznych pokazało iż powstała później.
Nie zagłębiałem się w historię tej cerkwi, jednak na chłopski rozum owe dokumenty musiały wskazywać zatem na inną - poprzednią być może cerkiew. Na papierze nie jest określone, którego/czego obiektu papier ów dotyczy - badania wydają się być zatem bardziej wiarygodne.
-
Niewątpliwie szematyzmy wskazywały na poprzednią cerkiew. Jest tylko jedno pytanie. Czy w 1659 r. wzniesiono od podstaw nową cerkiew czy też ją przebudowano zmieniając prawie cały budulec? Niektóre elementy konstrukcji np.istnienie przybudówek przy prezbiterium: diakoniona i protesis świadczą o tym, że konstrukcja cerkwi XVII w. w dużej mierze przypomimnała konstrukcję wcześniejszej świątyni. Tym bardziej, że pierwotny dach był brogowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Czy w 1659 r. wzniesiono od podstaw nową cerkiew czy też ją przebudowano zmieniając prawie cały budulec?
Trudno powiedzieć czy ktoś zna odpowiedź na to pytanie. No i ewentualnie kwestia określenia "przebudowa", np. imho "przebudowano zmieniając prawie cały budulec" jest praktycznie równoznaczne z tym, że to już jest inna cerkiew.
Co innego remont, choćby gruntowny - wymiana słabszych elementów,drobna przebudowa, zmiana pokrycia czy oszalowania, etc a co innego wymienić prawie wszystko.
Innymi słowy: jak wezmę Poloneza z 1980r., zostawie tylko koło zapasowe a resztę części po kolei zmienię na takie z 1995r. to auto będzie z którego roku?
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
diakoniona i protesis
diakonikon.
-
Pastoforia
Piotrze proszę mów do mnie ludzkim językiem. Kompletnie nie znam się na samochodach.
Możemy tylko gdybać. Ta cerkiew o ktorej rozmawiamy była tyle razy przebudowywana i remontowana, ze zatraciła swój pierwotny wygląd. Jedno trzeba przyznać>Jest piękna
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Jest tylko jedno pytanie. Czy w 1659 r. wzniesiono od podstaw nową cerkiew czy też ją przebudowano zmieniając prawie cały budulec?
jeśli nam, laikom, znana jest możliwość wymiany, przy kolejnych remontach i przebudowach,
niemal całego materiału, z jakiego wzniesiono dany drewniany obiekt sakralny,
to tym bardziej świadomi tego (tudzież archaiczności pastoforiów itd.)
byli specjaliści, przeprowadzający badania dendrochronologiczne;
nie ma więc chyba sensu polemizować z ich wynikami
(choć też mi żal, że ulucka nie pozostała najstarszą ((-;)
Serdeczności,
Kuba
-
@ Kuba szukam dziury w całym:P
Podrzućcie proszę jakieś zdęcia. Prooszę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Podrzućcie proszę jakieś zdęcia. Prooszę.
Ostatnia zagadka pozostała na razie nie rozwiązana.
B.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Ostatnia zagadka pozostała na razie nie rozwiązana.
Jak nie, jak tak? Henek podał rozwiązanie.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Jak nie, jak tak? Henek podał rozwiązanie.
A najmocniej przepraszam - umknęło mi.
Pozwolę sobie wobec tego wstawić zagadkę.
Tym razem nie jest złośliwa.
Obawiam się wręcz że będzie za łatwa.
Załącznik 6351
Pozdrowienia
Basia
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
....Obawiam się wręcz że będzie za łatwa.
..
Czy to ta ??
Węglówka z dębem "Poganinem"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Czy to ta ??
Dobrze :-)
B.
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczam dodatkowe zdjęcia w celach poznawczych, a dąb był już tam w około 1350 r
-
Większość tych "wspaniałości" jest zgrupowana w jednym miejscu. Oczywiście, w miniaturze. Ośrodek Caritasu w Myczkowcach posiada 100 ładnych miniaturowych drewnianych zabytków architektury sakralnej: kościółków i cerkiewek. Zgrupowane są w ogrodzonym ogrodzie, na górkach z kamyczków, bardzo dobrze opisane, podświetlone. Wieczorem, gdy sączy sie z głośników muzyka to naprawdę ładnie wygląda. Miniatury umieszczone są sektorami. Jeden z nich poświęcony jest Słowacji. Czeka także górka na ukraińskie cerkiewki. Ksiądz Rektor opowiadał, że nie może zdobyć danych.
Z informacji bardzo ważnych wyremontowali most na Olszance. 3 tony.
PS.
Ze spraw zaległych. Nie znalazłam jeszcze informacji o liście na której jest cerkiew w Matkowie. Wczoraj pytałam się wszystkich wtajemniczonych w sprawy architektury drewnianej i Ukrainy. Robert Bańkosz nic nie wie na temat listy dziedzictwa ludzkości. Jak był tam ostatnimi czasy to cerkiew nie była tak wyrózniona. Ludka Koleżanka z forum obiecała poszukać informacji na stronach ukraińskich. Ludka pamiętasz!