Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Na wersję barszczu z barszczu to ja się wpraszam.
W górach często zrywam liście czosnku niedźwiedziego i je zjadam w kanapkach. Przepysze. Czeremosz należy do moich ulubionych warzyw.
Wczoraj dzieciaki patrzyły się na mnie jak na przedziwne stworzenie. Jak zgłodniałam to najadłam się turzycy. Była młoda, pyszna. Kozibrodu jeszcze nie próbowałam. Muszę wkładać dip do plecaka. W górach jest jedzenie takie jakieś niedoprawione.:-P:?:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
...Czeremosz należy do moich ulubionych warzyw...
Chyba raczej czeremszyna, z taka nazwą spotkałem sie na wschodzie. Poza tym jako rasowy ekolog nie powinnaś chrumać chronionych ziółek Lucyna, przecież nie jesteś jeleń. :-)
:oops:
Bardzo się wstydzę.
A fe pani przewodnik. :smile: Co z pani za ekolog.
Aczkolwiek, gdyby tak mieć w uprawie czosneczek - czasem można kupić w centrach ogrodniczych to mniam mniam. Ewentualnie można jeździć na wakacje do krajów, gdzie nie jest pod ochroną i tam go chrumać.
A nie jest czasem tylko częściowo chroniony (kwitnące okazy) ?
Czosnek jest w załączniku drugim, a to oznacza, że w rozporządzeniu nie uwzglednia się go jako rosliny przeznaczonej do zbioru. Rośliny przeznaczone do zbioru to te z załącznika trzeciego.
Łaskawie przybliż mi te załączniki,nie bardzo kapuję.Albo roślina jest chroniona,albo nie.Jak jest częściowo,np w formie kwitnącej,to nie wolno jej ruszać w czasie gdy kwitnie.Jak jeszcze,albo już nie kwitnie,to ochrona nie działa.I co?Można niszczyć, ale nie zbierać?Czy jak inaczej?
Sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Zajrzyj do Rozp. MŚ z dnia 9 lipca 2004r. w sprawie dziko występujących roślin objętych ochroną i ustawy o ochronie przyrody. A to, że ochrona częściowa to nie jest tak, że chroni się jak kwitnie. Najczęściej ochroną częściową objęte są rośliny na które minister lub wojewoda może wydać zezwolenie na zbiór.
Niby niszczyć można, ale w ramach racjonalnej gospodarki. Poczytaj rozp. i ustawę.
"OCHRONA ŚCISŁA W ochronie gatunkowej roślin, grzybów lub zwierząt status ochronny, przy którym zezwolenia na ewentualne odstępstwa od zakazów może udzielić wyłącznie Minister Środowiska."
"OCHRONA CZĘŚCIOWA W ochronie gatunkowej roślin, grzybów lub zwierząt ochrona częściowa to status ochronny przy którym zezwolenia na odstępstwo od zakazów może udzielić wojewoda (wojewódzki konserwator przyrody). Niektóre gatunki spośród poddanych ochronie częściowej mogą być też, za zezwoleniem wojewody, przedmiotem ograniczonego zbioru do celów zielarskich lub innych celów gospodarczych."
Wikipedia
1 załącznik(ów)
Taki tu bezruch więc wrzucam zagadkę,która dla mnie też jest tajemną-co zacz?
wierzba
PS
Koledzy wpadli na pomysł jak mam zachować resztki "nerwów". Mam odwiedzać fora tematyczne zamiast z ignorantami toczyć boje np. dotyczące bahawioryzmu niedźwiedzi na forach górskich. Polecam zagadki na forum www.przyroda.org