Odp: Co to jest tzw."stonka"
Zdarzyło mi się kiedyś schodzić z góry Synaj , po drodze sporo śmietników i sporo śmieci .
Pani która szła równolegle ze mną wyrzuca butelkę między kamienie , na zwróconą uwagę odpowiada : przecież oni tu sprzątają bo my im za to zapłaciliśmy …………. górami była zachwycona .
Cytat:
Zamieszczone przez
iza
Zdarzyło mi się kiedyś schodzić z góry Synaj , po drodze sporo śmietników i sporo śmieci .
Pani która szła równolegle ze mną wyrzuca butelkę między kamienie , na zwróconą uwagę odpowiada : przecież oni tu sprzątają bo my im za to zapłaciliśmy …………. górami była zachwycona .
Taaa, mi się też zdarzyło, w tym roku.
W przepięknym miejscu w Górach Apuszeni w rezerwacie "Twierdza Ponoru" niewielka (około 8-osobowa) grupa Węgrów właśnie "stonki" bo innego określenia na prawdę nie potrafię tu użyć.
Śmieją się i głośno krzyczą, jedna z kobiet ze śmiechem wymachuje butelką typu PET i wrzuca ją obok ścieżki ale w miejsce takie ze nie bardzo da się ją wydostać (gwałtowny spad, a poniżej podcięte skałami zbocze)
Na zwróconą uwagę reagują śmiechem.
Tak się zdenerwowałam że sklęłam ich po Polsku najgorszymi wyrazami "k... wy pier... h ..." i tak dalej.
Niestety przyrodzie nic to nie dało, oni też pewnie nie zrozumieli, ale przynajmniej mi ulżyło.
Pozdrowienia
Basia
lucyna, naprawde nie chcialam zebys sie poczula urazona! naprawde!!! pomysl ze znaczkiem wcale nie mial byc zlosliwy a jedynie wesoly :D doszlismy tu w tym watku przeciez do wniosku ze stonki nie da sie zdefiniowac jednoznacznie :) i cos w tym jest. A ma takie ladne paseczki!!! ;) przynajmniej ta na plakacie :)
To ja Buba przepraszam. Niepotrzebnie uniosłam się.
..no to jak ..plakatujemy ulice?
Basiu, z tego co się orientuję, to Węgrzy mają takie same przekleństwa, jak my. Wiem to od znajomego, który kiedś pozwolił sobie na parę brzydkich wyrazów, co rozśmieszyło znajomego Węgra. Okazało się, że oni klną tak samo. :grin:
Stonka, to nie jest ktoś kto wygląda jak stonka, a taki co nie umie się zachować w miejscu, do którego trafił. I naprawdę obojętne jest jak kto chodzi ubrany i co tam niesie. Ważne, czy podchodzi z szacunkiem do miejsca...
Sam nie wiem, jak mnie ludzie postrzegają. Ale ja nie chodzę po górach dla ludzi, tylko dla siebie. Ostatnio zacząłem wędrować z moim stadkiem. Może coś zdołam im jeszcze zaszczepić przed tym jak przestanę móc chodzić po górach.
Cytat:
Zamieszczone przez
WueM
Basiu, z tego co się orientuję, to Węgrzy mają takie same przekleństwa, jak my. Wiem to od znajomego, który kiedś pozwolił sobie na parę brzydkich wyrazów, co rozśmieszyło znajomego Węgra. Okazało się, że oni klną tak samo. :grin:
No to tym lepiej. ;)
Dawno mnie ktoś nie wkurzył w górach tak jak oni.
Pozdrowienia
Basia