Odp: Bieszczady Lato 2012 - w 38 godzin timelapse
Zygmunt, daj już spokój. Chłopaki zrobili film o Bieszczadach i choćby technicznie był wadliwy to dla mnie będzie fantastyczny choćby tylko z tego powodu. Ja nie zwróciłem uwagi na słabe strony, bo od pasjonatów- amatorów nie wymagam perfekcji, idą w dobrą stronę, krok po kroku. To co napisałem o destrukcji, bo taka może być zła krytyka podtrzymuję a Ty niestety nie umiesz się z tego wyplątać. Mam pretensje o takie określenia jak:"atmosfera wzajemnego klepania się po pleckach", to nie fer. Moja fascynacja profesorem Bardinim ucierpiała gdy jego wielki portret zobaczyłem w Muzeum Socrealizmu, choć nie wiem jakie są w tym temacie jego "zasługi", człowiek był wyjątkowy ale chyba omylny jak każdy. Każdy natomiast powinien umieć rozpoznać swoje błędy i wyprostować co przekombinował, czego sobie i innym niniejszym życzę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zygmunt Skibicki
nikt nie odniósł się do kluczowego tu - moim zdaniem - cytatu z Aleksandra Bardiniego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zygmunt Skibicki
Prof. Aleksander Bardini w roku 1971-szym na gościnnym wykładzie w łódzkiej filmówce wyraził to w taki sposób:
"Sztuka, to przemyślany, sztuczny z zasady sposób twórców na wywołanie u odbiorców zamierzonych sekwencji jak najbardziej naturalnych emocji, co ma jedyny cel: prowadzić do zadowolenia odbiorców. Wszystko inne jest kiczem."
Odnoszę się: jak najbardziej naturalne emocje, prowadzące ostatecznie do zadowolenia wywołują u mnie m.in. twórczość poetycka różna, malarstwo całkowicie różnorodne stylistycznie, proza przeróżna, filmy dla dzieci, filmy wojenne, kryminały, biografie Tudorów pisane drobną czcionką, wycinanki kurpiowskie, figura Matki Bożej z gipsu stojąca kiedyś w domu mojej Babci, (...) fotografie Pierogowego i filmy, których wątek tu dotyczy.
Nie wiem... czy mam jakoś to przemyśleć i z czegoś zrezygnować?
Cytat:
Zamieszczone przez
Zygmunt Skibicki
A może by tak jakiś zupełnie nowy, całkowicie oryginalny pomysł...?
Taki np?
Cytat:
Zamieszczone przez
Zygmunt Skibicki
Ja bym na miejscu twórców filmu przejrzał dokładnie te 24 000 klatek, ale takich jeszcze nie "podkręcanych" i wybrał circa ze dwadzieścia, popracował nad nimi, powiększył i zaproponował jako samodzielną wystawę fotograficzną. Chętnie bym pojechał nawet przez pół kraju, by coś takiego obejrzeć.
Oj..ile już takich wystaw było...ile takich fotografii...
Cytat:
Zamieszczone przez
Zygmunt Skibicki
Dup...likaty mają tę wadę w stosunku do oryginałów, że są natychmiast porównywane z pierwowzorami i od razu gremialnie z tytułu naśladownictwa mają noty... poobniżane.
Staram się nie zrażać do czegoś zanim nie zobaczę.
Cytat:
Zamieszczone przez
partyzant
Chłopaki zrobili film o Bieszczadach i choćby technicznie był wadliwy to dla mnie będzie fantastyczny choćby tylko z tego powodu. Ja nie zwróciłem uwagi na słabe strony, bo od pasjonatów- amatorów nie wymagam perfekcji, idą w dobrą stronę, krok po kroku.
I z tym się zgadzam. Czy zgodzisz się Partyzancie na poklepanie po pleckach? :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Zygmunt Skibicki
Przepraszam, że popsułem miłą atmosferę wzajemnego klepania się po pleckach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zygmunt Skibicki
Rozumiem... to dość denerwujące było, bo pewno za bardzo podważało jakieś mocno ustalone o-czymś-mania...
Ciekawe, że próbki uszczypliwości pod adresem mniej zachwyconych posypały się gęstawo nawet
Zygmuncie - masz tendencję do tworzenia rzeczywistości, której nie ma. :wink: Szkoda byłoby, gdyby ten wątek został "zagadany" jakimiś wzajemnymi docinkami. Dlatego ja z dyskusji się już wycofuję.
Pozdrawiam. : )
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Zygmuncie - masz tendencję do tworzenia rzeczywistości, której nie ma.
Nie ma to jak posłuchać mądrego...
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Szkoda byłoby, gdyby ten wątek został "zagadany" jakimiś wzajemnymi docinkami.
W rzeczy samej... patrz wyżej.
Ani mi się śni gadać tu o czymkolwiek innym niż ów film, ale... sam się nie będę wygłupiał.
Banalnie napiszę - PRZEPIĘKNE :) ...tym razem wolniej, spokojniej, jakby ciszej w kadrze...choć chwilami z powiewem i cieniem... Jak dla mnie - wyjątkowo piękne i celne ujęcie bieszczadzkiej zimy. Dotychczasowe "Pory Roku" wywołują u mnie uśmiech przy oglądaniu. Zima wywołała również wzruszenie...
Dziękuję więc Autorom za te wrażenia. Super, że jest już tyle osób, które Wam pomagają.
A ponieważ, jest troszkę wolniej...jest czas na spojrzenie dodatkową parą oczu - wyobraźni ;)
w 47 s. dostrzegłam nadlatującego wraz ze wschodem słońca "ognistego ptaka" a w 4.14-4.24 "fale bijące o brzeg" :wink:
piękny...miałam okazję spotkać Autora na szlaku w ten jeden z bardziej wietrznych i mało zachęcających do wędrówek dni... czekam na kolejny odcinek :smile:
Końcówka - drzewa targane porywami wiatru - IMHO - najpiękniejsza :-)
Dziś o zimowym filmie panów braci K. wspomniano w Teleexpresie - gratulacje :) Teraz czekamy na wiosnę i wiosenny film, taki z topniejącymi szybko soplami i rozkwitającymi śnieżycami.