-
Odp: Beda strzelac do wilków
ad.ebik , z lucyną na te tematy nie masz co rozmawiać , mieszka ona w Olszanicy - centrum bieszczadów :P he . A tak poważnie droga Lucyno to inny jest pogląd ludzi którzy mają na codzień doczynienia z wilkami a inny tych którzy są przewodnikami . Wilk w Bieszczadach jest problemem znacznym i powinno sie ten problem jakos rozwiązać , mysle ze zredukowanie liczebności jest właściwym rozwiązaniem . ( jeżeli strzela sie jelenia itp. to wilka tez powinno sie redukować w odpowiedni sposób ) Myśle że wypowiedzi typu " niewłaściwe ogrodzenie itp. " są nie na miejscu . Czy np. gdyby ktoś włamał Ci sie do domu , a policja zasugerowała że masz nieodpowiedni zamek w drzwiach to było by ok ?? Hodowcy owiec mają ciężkie zycie a jeszcze bardziej utrudniają im je wilki .
-
W okolicy Olszanicy nie ma wilków? Są ale nie atakują ani zwierząt domowych ani nie nie pokoją ludzi. Pytanie dlaczego? Nie sądzicie, że wielu specjalistów w Bieszczadach pracuje nad tym problemem. Pozostawmy wreszcie ten problem biologom, leśnikom. Nikt tu nie ma wiedzy pana Śmietany więc ta dyskusja jest jałowa.
Wiem trudne jest życie w Bieszczadach. To kraina, gdzie wilki chodzą pomiedzy domami, głodne dzieci zaglądają turystom do talerza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rymm
Czy np. gdyby ktoś włamał Ci sie do domu , a policja zasugerowała że masz nieodpowiedni zamek w drzwiach to było by ok ?? Hodowcy owiec mają ciężkie zycie a jeszcze bardziej utrudniają im je wilki .
Policja może nie, ale na pewno firma ubezpieczeniowa, gdybyś starał się o odszkodowanie. Większość hodowców (jak też rolników) nie widzi potrzeby ubezpieczenia się (od róznych klęsk), gdyż liczą na odszkodowanie od państwa (de facto z naszych podatków) i traktuje je jak firmę ubezpieczeniową. W takim razie ja jako udziałowiec w tej firmie mogę chyba zażądać od hodowców owiec w rejonach, gdzie występują wilki na wolności, wypełnienia podstawowych obowiązków ciążących na właścicielach (odpowiednie zabezpieczenie, dbałość o hodowane zwierzęta, etc.). Gdy to będzie spełnione i odpowiednie służby stwierdzą, że to "bandyta" wilk wdarł się na dobrze strzeżoną posesję by sobie zrobić przekąskę z pieska lub owieczki, wtedy nie pisnę ani słowa. Wolałbym jednak, żeby był obowiązek ubezpieczenia od takich wypadków w prywatnych firmach ubezpieczeniowych. Byłoby to z korzyścią dla wszystkich.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
więc ta dyskusja jest jałowa.
Ostatnio to wiekszość tematow bywa jałowych...Droga Pani lucyno...A temat wilków w ogóle w polsce jak dla mnie nie jest jałowy.
Pozdrowił Bison...
-
Szanowny Panie Bisonie, temat jest arcyciekawy, dyskusja może być konstruktywna o ile nie będzie oparta na rewelacjach Nowin.
-
Początek finału:
Cytat:
BIESZCZADY
15 lutego 2007 - 0:01
Do wilków można strzelać, ale tylko w dni robocze
Hodowcy owiec dopięli swego - Ministerstwo Środowiska zgodziło się na zabicie sześciu wilków w Nadleśnictwach Bircza, Brzegi Dolne i Baligród.
Jedynie termin nie zadowala rolników i myśliwych - odstrzał ma być wykonany do końca lutego, a to nie lada sztuka.
Minister wydal zgodę po wniosku Lidii Gajewskiej, szefowej Koła Hodowców Owiec i Kóz w Sanoku. Jeszcze w grudniu ub. roku napisała do resortu środowiska prośbę o odstrzelenie 12 wilków. Po konsultacjach z Państwową Radą Ochrony Przyrody zgodzono się na eliminację 6 wilków wyrządzających poważne szkody wśród zwierząt domowych. Chodzi m.in. o gospodarstwo Józefa Iwanisika w Jureczkowej. W zeszłym roku watahy zagryzły mu ponad 50 owiec.
Zastrzelenie wilków nie będzie łatwe.
- Jest mało czasu, a warunki postawione przez ministra ograniczają nam pole manewru - mówią myśliwi. - Przeszkodą może być także szybko topniejący śnieg, bo wilk jest wtedy słabo widoczny.
*
Wilki zagryzły w zeszłym roku na Podkarpaciu 562 owce, 13 kóz, 8 krów (głównie cielęta) i 5 koni. Osobną statystykę tworzą psy, nie uznawane jako zwierzęta domowe. Według nieoficjalnych danych zginęło ich ponad 100.
Według nakazów głównego konserwatora przyrody Andrzeja Szwedy-Lewandowskiego (to on podpisał zgodę na eliminację wilków), odstrzał może być wykonany poza zwartymi kompleksami leśnymi, w odległości nie mniejszej niż 100 metrów od najbliższych zabudowań i 500 metrów od miejsca przebywania osób postronnych.
Myśliwych i leśników najbardziej dziwi zapis mówiący o tym, że nie można zapolować na wilka w soboty i niedziele.
- To śmieszne, przecież wyznaczone do odstrzału osoby, na co dzień pracują i właśnie w weekendy mają najwięcej czasu na polowanie - mówi nam jeden z bieszczadzkich myśliwych.
Ci, którym jednak uda się ustrzelić wilka, będą mogli zachować dla siebie trofeum. Z każdej zabitej sztuki zostanie pobrany materiał do badań pod kątem ewentualnych chorób. Resort środowiska ma otrzymać pełny raport dotyczący odstrzału drapieżników do 31 marca.
Krzysztof Potaczała
k.potaczala@gcnowiny.pl
-
Brawo Panie Ministrze. Jestem pełna podziwu. Takie rozporządzenie to wg mnie genialne posunięcie. Nie wiem ,czy jest Pan politykiem ale z miłą chęcią bym na Pana zagłosowała.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Brawo Panie Ministrze. Jestem pełna podziwu. Takie rozporządzenie to wg mnie genialne posunięcie. Nie wiem ,czy jest Pan politykiem ale z miłą chęcią bym na Pana zagłosowała.
Za Rospudę też byś mu pogratulowała?
ja tam jakoś go za te wypowiedzi o "pospolitości" w/w doliny nie powdziwiam
taki tam "pospolity" aparatczyk
Pozdrawiam:razz:
-
Cześć VM mam nadzieję, że dłużej pozostaniesz na naszym forum. Mówiłam o konserwatorze przyrody vice ministrze. Dolina Rospudy to skandal oby unia przywaliła nam takie sankcje aby potem politycy liczyli się ze środowiskiem naturalnym.
Podoba mi się to rozwiązanie. Wprawdzie wczoraj na szkoleniu Jola Harna sprzeczała się ze mną o te odstrzały. Jola jest biologiem, mieszkanka Osławicy i wielką zwolenniczką owczarstwa. Owce stwarzają pozytywne warunki do rozwoju unikatowego modrasza coś na R (Roella?) który bytuje w tamtych okolicach. Niestety, jedno stanowisko tego motylka zostało zniszczone przez pożar cerkwi, drugie przez terenówki ze Szwejkowa, więc obawia się, że brak owiec spasających trawę może spowodować, że modraszek zupełnie zniknie. Reasumując zdanie są podzielone.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
... oby unia przywaliła nam takie sankcje aby potem politycy liczyli się ze środowiskiem naturalnym.
Lucyno, tylko, że to my ponieślibyśmy te koszty (budżet!). Politycy to taki szczególny rodzaj ludzi... Oni nie są w stanie zadbać o ludzi, nie mówiąc już o środowisku... Jedynie dbają o własne kieszenie, ot i wszystko...
(Sorry, nie chcę psuć wątku. To taki jedyny "wyskok")
-
Podaję za Gazetą Wyborczą dodatek regionalny. 13 na terenie nadleśnictwa Brzegi Dolne mtśliwy zastrzelił dwuletnią waderę.
-
Tak szybko, dopiero co ogłaszali decyzję ??? No i mieli w weekendy strzelać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
No i mieli w weekendy strzelać.
Chodziło o to, że w weekendy nie mieli strzelać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Polej
Chodziło o to, że w weekendy nie mieli strzelać.
tak, tak, popierniczyło mi się:oops:
-
nieco z innej beczki, acz też o wilkach..... u siebie na www dodałem skan artykułu... dla ułatwienia:
Bieszczady-> różności.
Nadesłał to chyba Stały Bywalec, a może ktoś jeszcze, a może ktoś przekazał. Ostatecznie do mnie mail doszedł od Bertranda, mając możliwość, wstawiam do siebie, bo warto, żeby nie zginęło, nie zapomniano
-
Półfinał(Nowiny):
Cytat:
AKTUALNOŚCI
22 lutego 2007 - 9:42
Bieszczady > Zastrzelili dwa wilki
Myśliwi zabili dwa z sześciu wilków przeznaczonych do odstrzału przez resort środowiska.
Pierwszy padł od kuli myśliwego w Nadleśnictwie Brzegi Dolne, drugi – w Nadleśnictwie Bircza. Od zwierząt pobrano próbki do badań pod kątem chorób.
Wyznaczeni przez nadleśniczych myśliwi czatują na wilki od poniedziałku do piątku. W weekendy mają zakaz. Tak zarządził główny konserwator przyrody, ale nie uzasadnił swojej decyzji. Pozwolenie na odstrzał wilków obowiązuje do końca lutego.
KP
-
pffff konia z rzędem temu co stwierdzi że ma strzelić "do tego" a nie "tego obok". Czatują od poniedziałku do piątku i ustrzelili 2. Jestem przekonany ze strzelili do jedynych 2 jakie się dało, a nie do tych właściwych, na zasadzie selekcji.
-
Mam pytanie na jakie zwierzęta w chwili obecnej poluja myśliwi. Ostatnio w lesie ciągle słychać strzały.
-
Tak więc..
W Lutym na dzień 23 można strzelac do:
- Jeleń byki
- Jeleń cielęta
- Muflon tryki
- Dzik oprócz loch
- Lis
- Norka amerykańska
- Szop pracz
- Kuny
- Tchórz
- Piżmak
- Bażant kogut
Pozdraiwam Bison
-
W ostatnią niedzielę w pewnym miejscu w okolicach Baligrodu była kanonada że cholera strach było wychodzić bo prochem śmierdziało według słów Harnasia
-
Całe szczęście, że wyruszam na swoją wyprawę w marcu... Może mnie nie ustrzelą :?: :smile:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekR
Całe szczęście, że wyruszam na swoją wyprawę w marcu... Może mnie nie ustrzelą :?: :smile:
Witam, sprawdź proszę u Bisona. Nie jestem tego taka pewna. W marcu prawdopodobnie także polują. Zastanawia mnie jedno. Czy to znowu jest redukcja populacji jelenia? Ponoć czynią nadal szkody w młodnikach. Jeżeli tak to niedługo łatwiej w Bieszczadach będzie spotkać niedźwiedzia czy wilka niż jelenia.
Mam nadzieję, że wszelikie informacje będziesz na bieżąco umieszczał na swojej stronce. Także te ze spotkań z myśliwymi.
-
Nie znajdując jedzenia w lesie, przyjdą do ludzi. Wilki już zaglądają, pora na niedźwiedzie.
Kiedys w telewizorni pokazywali panią, która łopatą zdzieliła po grzbiecie misia, bo dobierał się do krowy. Misia przegnała, ale krowy nie udało się uratować.
To było gdzieś niedaleko Lucyny
Długi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
Nie znajdując jedzenia w lesie, przyjdą do ludzi. Wilki już zaglądają, pora na niedźwiedzie.
Kiedys w telewizorni pokazywali panią, która łopatą zdzieliła po grzbiecie misia, bo dobierał się do krowy. Misia przegnała, ale krowy nie udało się uratować.
Długi
Długi nie strasz mnie, bo nie pójdę!!!;-) :-) (i jak wtedy wypijemy piwo, no jak:?: :sad: ...)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
Długi
A w Lutowiskach to ci ponoć było.
Ciągle powtarzam, że należy bać się bieszczadzkich bab. Taka jedna z Kołonic to nawet samego Lucyfera na złą drogę sprowadziła.:-D
-
A w Lutowiskach to ci ponoć było.
Koło Niedźwiedziej Skałki, Polana Ostre. Twoi "sąsiedzi", ale nie wiem, czy jeszcze gospodarzą. Tylu osadników z lat 70 się wykruszyło.
Pozdrawiam
Długi
-
To w takim razie dwa niedźwiedzie zostały pobite. W Lutowiskach ponoć użyto wideł. O tej historii w Polanie nie słyszałam.
-
Bo to dawno było, tak ze 30 lat temu.
Ja to mam pamięć.
Długi
-
Wprawdzie to nie w Bieszczadach ale jednak na terenie Podkarpacia doszło do tragedii. Jeden myśliwy polując na dziki zastrzelił drugiego, który chaszczował za spadami.
-
....Jest tak wiele zwirzyny że az do siebie strzelają....
ot cały problem, który tez na wilki też spadł: BRAKUJE ZWIERZYNY PŁOWEJ bo ją wytrzelali, wilki nie mają co żreć więc biorą co jest (psy, owce), jest ich co raz więcej (powiadają że nawet do 300 sztuk) bo zwiewają ze Słowackiej i Ukraińskiej strony (bo tam sie nikt nie pyta czy można takiego ustrzelić tylko walą ile amunicji....), psów os Wetliny po Strzebowiska już nie ma , ciekawe za co się zabiorą????
Zeszła sobota w Przysłupie, wychodzimy z dzieciarnią na drogę w stronę kościoła, zamieszanie przy gospodarstwach, pytam co jest, odpowiada jedna z kobit (zaganiając sowjego burka za furtke): wilk podszedł pod same zabudowania, u p. W....., jej dzieciaki sie bawiły z psem za stodołą, ojciec wyszedł by je zawołac , patrzy a paredziesiąt metrów od nich siedział i czatował; pogonił go ale głodny to wróci. Chowajta psy bo wam zagryzo!
Codzienność od paru miesięcy.....
Kto znajdzie złoty środek na ten problem?
-
Kto znajdzie złoty środek na ten problem?
Chowajta psy bo wam zagryzo! :-D
-
W sprawie złotego srodka: psy do ogrodów zoologicznych,wilki oswoic jako domowe:lol:
-
po namyśle widzę jeszcze jeden złoty srodek: psy do lasu,wilki do budy,problem z głowy,a mysliwi będą musieli walić z rur po podwórkach.8)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
A jeszcze jedną przyczyną może być wybieranie wilcząt z gniazd;> Dostałem cynk, że mogło to mieć miejsce w Bieszczadach, pognałem do myśliwych z pytaniami. Uzyskałem smutne odpowiedzi. Ludzie często znajdują młode wilczki. Czasem zostaje skłusowana wadera, czasem jakiś wypadek. Czasem celowo kradną z gniazda wilczęta. Biorą je na wychowanie, bo to wielki i fajny piesek będzie. A piesek dorasta i czmycha w las zgodnie ze swą wilczą naturą, ale już się ludzi nie boi. Potrafi robić podchody do wiosek, pod drzwi domów dosłownie. Przyszło mi na myśl, że tak może jest w przypadkach ostatnio nagłaśnianych przez gc-nowiny. Tu w takim razie wszelkie dyskusje zawodzą. Takiego wilka-zbiega należy chyba odłowić i osadzić w klateczce. On chyba już nigdy nie będzie się nadawał do życia na wolności.
W związku z informacjami o takich przypadkach mam pytanie do wszelkich osób mogących cokolwiek zadecydować w sprawie odstrzałów wilków - czy brano pod uwagę i takie możliwe okoliczności zdarzeń w Wetlinie i pobliskich osadach? Może to odhodowany przez ludzi wilk-uciekinier żre pieski po zagrodach? Odstrzeliwanie na ślepo okazuje się w świetle takiej wiedzy działaniem na ślepo, całkowicie bezsensownym.
Derty
-
Boże Derty przecież wiesz, że to prawda. Tajemnica, którą zna pół Bieszczadów. To Ty jestem znajomym osławionego min więc sądzę, że powinieneś z nim o tym porozmawiać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Takiego wilka-zbiega należy chyba odłowić i osadzić w klateczce.
No na pewno. Ale czy przy okazji nie powinno się odłowić i osadzić w klateczce tych, którzy wybierają wilczki? O ile się nie mylę, to polskie prawo mówi też, że nie można przetrzymywać dzikich zwierząt - zatem jeśli się znajdzie lub samo się przypałęta, to również nie można go zatrzymać (popraw mnie jeśli się mylę, jako bieglejszy w temacie). Wszyscy wiedzą, ale ręka rękę myje - jak zwykle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
... odłowić i osadzić w klateczce tych, którzy wybierają wilczki? ... polskie prawo mówi też, że nie można przetrzymywać dzikich zwierząt ...
Rozumiem że trzeba odławiać i osadzać w klateczce posiadaczy wilków. A co z posiadaczami mieszańców wilka z psem? Mam znajomego który przywiózł taką hybrydę z Beskidu Niskiego. I to stworzenie mieszka w bloku. Ma pięć lat i chodzi na smyczy potulnie, jak zwykłe domowe psisko, jedynie co ją odrużnia od innych psów, to że nigdy nie szczeka, za to nieźle warczy. Zastanawiam się co by było gdy taki wilkopies uciekł od właściciela. Czy coś takigo nie powinno być jakoś ujęte w prawie, jako nielegalne albo potencjalnie niebezpieczne?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DUCHPRZESZŁOŚCI
Zastanawiam się co by było gdy taki wilkopies uciekł od właściciela. Czy coś takigo nie powinno być jakoś ujęte w prawie, jako nielegalne albo potencjalnie niebezpieczne?
To samo by było, co w przypadku bezpańskich psów wałęsających się sforami po lasach. Najwyżej taki wilkopies mógłby zostać liderem :wink:
Jest przecież spis ras uznanych za potencjalnie niebezpieczne z odpowiednimi przepisami prawnymi i kompletnie to nic nie zmienia, tak samo nie zmieniłoby w przypadku mieszańców wilka z psem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DUCHPRZESZŁOŚCI
A co z posiadaczami mieszańców wilka z psem?
No nic - tak jak już MF napisał.
Po pierwsze hybryda nie jest wilkiem, po drugie hybryda to nie tylko krzyżówka wilka z psem (jak się potocznie uważa) ale także: wilka z hybrydą, psa z hybrydą i dwóch hybryd.
Po trzecie ludzie lubią się chwalić - jak ktoś mówi że w krwi jego psa jest dużo wilka,to niekoniecznie znaczy że tak jest, ale za to jak brzmi :) Podobnie jak ktoś sprzedaje kundla - od razu rośnie wartość albo przynajmniej zainteresowanie. Co pół wilk to nie cały pies ;) Tak, że ile jest hybryd i co nią na pewno jest a co nie, to ciężko stwierdzić.
Polecam artykuł o hybrydach, tam poniżej jest dział "pytania i odpowiedzi", dość ciekawe, ale trzeba wziąć poprawkę że badania na których to jest oparte dotyczą warunków amerykańskich:
http://www.wolfdog.org/pol/articles/1236.html