-
Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
Witam!
Rozmawiałem, a może pisałem o tym z Szymonem jakiś czas temu. Otóż póki co Stowarzyszenie nie jest Organizacją Pożytku Publicznego. Groszem można, a nawet trzeba je wesprzeć ale nie można tego odliczyć w PITach. Szymon wspominał że ma się to zmienić. Tutaj znajdziecie namiary na siedzibę Stowarzyszenia http://www.magurycz.org/
Niestety numeru konta tam nie znalazłem. Może słabo szukałem.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
Zbliża się czas rozliczeń PIT ów. Więc jest to proste.
O ile się nie mylę to Ty się mylisz. Magurycz nie ma statusu Organizacji Pożytku Publicznego i "czas rozliczeń PIT ów" ma się nijak do niego.
PS. Bertrand mnie uprzedził :-)
-
..no to kicha ! ..ale jakąś "ściepe" można zrobić i już...
-
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/XP/USTAWI%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_image002.jpg[/IMG]
STOWARZYSZENIE MAGURYCZ
Nowica 13, 38-315 Uście Gorlickie, Polska, 0-18-351-63-45, 0-600-688-811; www.magurycz.org
KRS 0000277681; REGON 120442417; NIP: 738-20-54-339;
Nr konta (PKO BP): 52 1020 1026 0000 1102 0118 9554
krótko i na temat:
jest nam potrzebne wsparcie
taka prawda
wzrusza wasza atencja dla tego co robimy
pamięć to oś świata
-
Szymonie, mam delikatne pytanie, czy Forumowicze mogą(!) wybrać jakiś konkretny cel umiejscowiony w Bieszczadach np. robiąc przelew z jakimś (wybranym przez ogół) dopiskiem, czy wolisz sam jednak podejmować decyzje?
-
Zróbmy tak: podam listę obiektów, bo trudno żebyśmy jechali gdzieś z powodu tego, że ktoś wpłacił 50 zyły na cmentarz w... :)
Wierzę, że zrozumiecie :)
-
jasne i zrozumiałe !
czekamy na listę ...
Pozdrawiam i ukłony !!
-
Sensownie!
Jeśli Forum wybierze 1 konkretny obiekt to ogłosimy wszem i wobec, że robimy na niego zbiórkę. Głosujący byliby Ci którzy wewnętrznie sobie odpowiedzą, że głosują i wpłacą. Hasłem wpłat na konto będzie nazwa obiektu. Szymon, jeśli nie będzie to zbytnie obciążenie dla niego, będzie nas informował ile już kasy wpłynęło co będzie też swoistą mobilizacją dla nas. Nie ma co więcej chyba robić utrudnień.
Ile czasu tylko nam potrzeba by wybrać konkretny obiekt z listy Szymona? Tydzień, dwa tygodnie to chyba max?
Odkładajmy więc już sobie od ust i... oszczędzajmy ;)
Myślę, że czeka nas fajna akcja i to na zbożny cel :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon1
Głosujący byliby Ci którzy wewnętrznie sobie odpowiedzą, że głosują i wpłacą.
Uf uf... aż się boję tego głosowania. Wymyśliłeś tę akcję Reconie więc wskaż miejsce autorytatywnie i nieodwołalnie - kto chce wpłaci z odpowiednim tytułem, inni wpłacą bez tytułu i zostawią Szymonowi wolną rękę. A reszta przejdzie obok obojętnie. Tylko oszczędź nam głosowania, proszę! Nie zawsze, nie wszędzie i nie wszystko trzeba robić demokratycznie. Czasem trzeba podjąć decyzję ;)
-
Bmiller... mądrze mówisz o tym głosowaniu, ale chociaż trochę podyskutujmy na temat tej "Listy Szymona". Może wtedy temat sam wyjdzie?
Cmentarzyk, kapliczka czy postument... byłby wsparty finansowo a może i wysiłkiem przez Forumową Brać.
-
Lista w przyszłym tygodniu dobrzy ludzie :):):)
-
..więc czekamy niecierpliwie...ciekawe czy "moje ulubione "miejsca tam będą :? ?
-
A jakie są? Powiesz?
Może inni też powiedzą?
-
oczywiście..lecz niczego nie chce sugerować, podpowiadać.Och, tych miejsc jest bez liku. Tyle ile opuszczonych cmentarzy.
więc moja taka skrótowa lista -Tworylne, Krywe, Hulskie, Tyskowa,Rajskie,Horodek......
-
Ja najchętniej zawsze wracam do Horodka.Nie tylko można tam odremontować nagrobki , ale też oczyścić fundamenty cerkwii.
W tym roku byłem tam na wiosnę i udało nam się odnależć resztki dzwonnicy, oraz koło cerkwii kawałki spalonych części bali.
-
a może...skoro tam bywasz, można by się tam spotkać w lato i odkrzaczyć trochę ?...( Szymon i jego ekipa nie może być przecież wszędzie )
Pozdrawiam !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
a może...skoro tam bywasz, można by się tam spotkać w lato i odkrzaczyć trochę ?...( Szymon i jego ekipa nie może być przecież wszędzie )
Pozdrawiam !
Ja jestem chętny. Można by się zkrzyknąć i pod flagą Forum przy duchowym wsparciu Szymona w kilka osób wpaść i zmasakrować chaszczory.
tu są zdjęcia z mojej wizyty majowej : http://piotrrz1.fotosik.pl/albumy/629057.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrrz
Niby do wiosny-lata daleko, ale pomysł można rozwinąć w konkretne działanie !
Ja dysponuję np.piłą spalinową , siekierami.Zresztą , w Biesach często bywam w Rajskim , a tam mogę pożyczyć jakieś narzędzia pracy twórczej.A i okazja do spotkania jest też istotna.....
Pozdrawiam !
ps. fotki fajne...ech-wiosna.....
-
Właśnie, tyle miejsc, tyle potrzeb, nieprzebrana historia... Wybaczcie zwłokę! Długo bardzo zastanawiałem się i jednak nalegał będę na jedno miejsce, co nie znaczy, że to jedyna możliwość.
To miejsce to Berehy Górne... a tam nagrobki rodziny Buchwaków, a to Iwana, dwóch Hryciów i Paraski Buchwak. Zajmowaliśmy się nimi, ale to było 20 lat temu... Nagrobki te ze względu na swoją formę są wyjątkowo ważne, cenne (choć najważniejsze jest to, że są i to czemu służą) i potrzebują regularnej konserwacji (ponowne oczyszczenie i odgrzybienie oraz odsolenie, utwardzenie, zaimpregnowanie, naprawa uszkodzeń, które pojawiły się w ciągu ostatnich lat - rozwarstwiena, eksfoliacja), którą możemy wykonać w V 2010.
Magurycz potrzebuje na to około 3000 zyły.
Co Wy na to???
-
co do Berehów-to ja jestem ZA !!! rzeczywiście tamtejsze nagrobki, to istne perełki......Pod koniec miesiąca dokonam wpłaty na konto.zachęcam tez innych !!!
Pozdrawiam !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
Długo bardzo zastanawiałem się i jednak nalegał będę na jedno miejsce
Brawo :-)
-
Nie będę się rozwodził. Szymon niczym Salomon jednym machnięciem "pióra" zawyrokował i... jest to wspaniałe machnięcie.
Jako, że gdzieś na poczatku trąciłem kamyk w tym temacie to i po "wyroku" Szymona chciałbym do Szanownych Bieszczadników płci obojga i wszelkiej nacji zaapelować o wpłaty ile kto może na konto
STOWARZYSZENIE MAGURYCZ
Nowica 13, 38-315 Uście Gorlickie, Polska
Dopisujmy hasło "Berehy Górne"
O cmentarzu w Berehach Górnych nie ma co pisać bo każdy go mijał, oglądał i przystawał. Dla każdego jest blisko. Teraz będziemy mieli okazję coś dla niego zrobić. Bieszczady dawały i dają nam tyle radości... teraz czekają na nasz grosik.
Możemy sobie powiedzieć, że to Akcja Forum Bieszczadzkiego. Każdy do tego się może przyłączyć i każdy może mieć zaszczyt w niej uczestniczyć.
Szymonie, prośba byś co miesiąc dał sygnał tutaj jak traktujemy Akcję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon1
Szymonie, prośba byś co miesiąc dał sygnał tutaj jak traktujemy Akcję.
Ale wyłącznie zbiorczo, bez rozbijania na cząstkowe wpłaty czy osoby.
-
Dokładnie to miałem na myśli, chociaż zbyt precyzyjnie to nie wyszło. :)
-
Wiecie...
zaraz, zaraz, wybaczcie najpierw ciszę, taka natura człeka, co po cmentarzach nieustannie peregrynuje:smile:.
Cieszycie mnie ogromnie, przeogromnie, KAMIENIE TEŻ SIĘ UCIESZĄ, znaczy, że nagrobki od których dla mnie wszystko się zaczęło, a które - przede wszystkim - są fascynujące i są pamięcią, która mówi, są także w waszych głowach i oczach.
Zatem, aby usystematyzować raporty daję znak pierwszy, dziś, 12 XI P.Б/A.D. 2009:
- na konto Magurycza wpłynęło 300 PLN (dwie osobne wpłaty), a to już 10% potrzebnej kwoty!!!
RADOŚĆ!!!
DZIĘKUJĘ Z CAŁEGO LUDZKIEGO I KAMIENNEGO SERCA! OBY TAK DALEJ DOBRZY LUDZIE:-P!
Przy okazji: prace w Berehach zamierzamy wykonać na przełomie IV i V 2010.
Czyli czasu sporo jeszcze, ale... nie zapominajcie.
A jeżeli ktoś chce być gdzieś (choćby tu) publicznie wymieniony jako donator, to proszę dać mi znać! I bardzo proszę, aby tak jak zrobili to pierwsi, tytułować wpłaty "Berehy Górne". Będzie jasność i porządek dzięki temu.
JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ!!!
sz
-
Ranyyyyy, miałem napisać 12 XII dopiero, ale... NIE WYTRZYMAM:-):shock: MIŁY WIELCE SZOK... na konto Magurycza wpłynęło kolejne 400 zyły, co daje w sumie 700 zyły. Ranyyy, przyznam, że nie spodziewałem się takiego obrotu rzeczy. Radość ogromna!!!!!!!!!!!! OBY TAK DALEJ:-P
-
SUPER !! ...Oby tak dalej ! Oby do wiosny ...!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
SUPER !! ...Oby tak dalej ! Oby do wiosny ...!
Oby!... ale nie prześpijmy zimy! :)
-
Ano- dobrze prawisz-by śnieg nie zasypał zapału.zimno nie oziębiło wrażliwości..
-
Szymon, widziałem, że na twym rodzimym podwórku konkurencja Ci rośnie:-P http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...0846328f6.html
-
Piotrze
zerknąłem na to zdjęcie i... nie bardzo wiem w czym rzecz:-):?:
Ten krzyż wygląda jakby był "remontowany", ale jakoś jakby nie do końca, bo jego podstawa tkwi w ziemi, a krzyż żeliwny wydaje się cokolwiek zniekształcony (może w wyniku spawania?) i chyba tam na cokole jakaś dolewka jest betonowa... no i to malowanie...:-( szkoda kamienia...
Tak przy okazji: o konkurencji można mówić, kiedy o komercyjnych działaniach jest mowa..., a Magurycz działa wyłącznie społecznie... tak poza tym, to cieszy mnie:smile:, że jest więcej niż dawniej ludzi chętnych do ratowania kamieni, byle robili to mądrze, nie za pomocą betonu i farb...:-(
Wielu ludziom pomagamy w miarę możliwości, wielu też popchnęliśmy do działań...
Innymi słowy o żadnej konkurencji nie może być mowy, chociaż mam nadzieję, że w olimpiadzie społecznych naprawiaczy nagrobków wygralibyśmy:lol: póki co:lol:;)
-
Przyjrzałem się uważnie zdjęciu raz jeszcze i... :( ktoś źle zespawał jego części, znaczy, że krzywo to jedno, ale gorze jeszcze, że kolumienki w dolnej części krzyża są... odwrócone do góry nogami.............. szkoda, bardzo szkoda, to też tłymaczy tę betonową nadlewkę.... w czymś trza było to osadzić, bo dybel (ta część krzyża, która służy do mocowania go w kamieniu) znalazł się u góry, to miejsce spawania jest widoczne... krzyż "łamie się" w lewo... ajajaj, do dupy taki remont i "konkurencja".
Nie mówię, że nie popełniamy błędów, ale.... NIE TAKIE!!!
-
Szymonie
Ta konkurencja była w ".." , a najbardziej to rozwaliło mnie to malowanie na różowo.
Nawet przez myśl mi nie przeszło, że to wasza robota :roll:.
-
Mili darczyńcy, obecni i przyszli, w których pojawienie się wierzę (credo quia absurdum?:-P). Raportować winienem jutro, ale jutro mogę z czasem mieć kłopot. Zatem:
MAMY JUŻ 950 ZYŁY NA KONCIE!
MAGURYCZ CAŁY CIESZY SIĘ NIEZMIERNIE (TO PRAWIE 1/3 KWOTY):razz:!
KAMIENIE BĘDĄ SIĘ CIESZYĆ DOPIERO W MAJU:razz:
NIE ZAPOMINAJCIE O BEREHACH I BUCHWAKACH:idea:
-
PRZY OKAZJI PODAJĘ CO NASTĘPUJE DO WIADOMOŚCI:
Planowane obozy Magurycza w 2010 roku, nie wiem czy wszystko się uda, ale szansa jest:
-Berehy Górne, Bieszczady, cmentarz greckokatolicki, konserwacja nagrobków Buchwaków,
-Baligród, Bieszczady, cmentarz żydowski, zakończenie prac remontowych przy około 40 macewach i zakończenie odkrzaczania,
-Podkamień, Ukraina, cmentarz ukraińsko-polski, remont około 30 wybranych nagrobków polskich i ukraińskich,
-Szargorod, Ukraina, cmentarz żydowski z przełomu XVI/XVII wieku,
-Mrozy i Szeligi koło Ełku, cmentarze ewangelickie,
-Zawadka Rymanowska, cmentarz greckokatolicki,
-Żydowskie i Ciechania, cmentarze greckokatolickie oraz krzyże i kapliczki przydrożne, zakończenie prac remontowych
-cm. nr 58, Magura Małastowska, kontynuacja prac remontowych,
i być może (zależy to w dużym stopniu od udzielonej mi pomocy w pozyskaniu funduszy, organizacji tego i wskazanych wyż obozów ORAZ UCZESTNICTWA W NICH):
- Zakład Nerczyński, Rosja, Góry Jabłonowe zdaje się (za Ułan-Ude), 8000 km stąd, 18 km od granicy z... Chinami, cmentarz rosyjsko-polsko-niemiecko-francuski (jak nigdy ilość miejsc ograniczona, będą eliminacje, konkurs, chyba, że ktoś na własny koszt pojedzie).
ZAPRASZAM DO PRACY!!!:-P
-
STOWARZYSZENIE MAGURYCZ
Nowica 13, 38-315 Uście Gorlickie, Polska, 18-351-63-45, 600-688-811;
KRS 0000277681; REGON 120442417; NIP: 738-20-54-339;
www.magurycz.org
MAGURYCZ ŻYCZY JAK NAJWIĘCEJ UDANYCH DZIAŁAŃ NA RZECZ OCHRONY DZIEDZICTWA KULTUROWEGO, A ZWŁASZCZA SZTUKI SEPULKRALNEJ W NADCHODZĄCYM 2010 ROKU , ALE TAKŻE SZCZĘŚCIA WSZELKIEGO ORAZ ŚWIĄT, KTÓRE PRZYNIOSĄ SPOKÓJ I PEWNOŚĆ, ŻE ŚWIAT – PEŁEN DOBRYCH LUDZI – MOŻE BYĆ LEPSZY!
„CMENTARZE PEŁNE SĄ LUDZI, BEZ KTÓRYCH ŚWIAT NIE MÓGŁBY ISTNIEĆ”
-
Minął pierwszy zapał i sprawa ucichła. No to ją przypomnę :-D Nie zostały Wam gdzieś po portfelach jakieś drobne ze świątecznych zakupów? :wink:
-
Spokojnie, trzeba wziąć na poprawkę... bo i Święta, bo i Sylwester. Było zbieranie dla ciała teraz trzeba dla duszy. Ale przypominać trzeba!
-
Znowu odrobinę przed terminem:roll::grin:... alem był w piątek - mimo świąt które właśnie obchodzimy - w banku i....
wzbogaciliśmy się o kolejne 100 zyły:-D
Innymi słowy mamy już 1050 zyły:grin:
Mam nadzieję, że do większości darczyńców dotarły już listy od Magurycza.
-
Ja to się wybieram, a dojechać nie mogę na żadną akcję... Chyba mi pozostanie wpsarcie na konto, a szkoda, bo to fajny pomysł i fajne przedsięwzięcie, chętnie bym wzioł udział, ale mnie wygnało za granice i nieprędko wrócę :(