Odp: Beda strzelac do wilków
Witam
Cały czas uważnie czytam wszystkie wypowiedzi.
Również Grzegorza.
Złotego środka w kontaktach człowieka z dziką przyroda nigdy nie było, bo tak jak można przeczytać w postach - ja tez tak uważam. To nie wilk buduje miasta u nas ale my ograniczamy jego tereny.
Optymalnie jest tak - robimy co chcemy a wszyscy ze zrozumieniem sobie powymierają, "przekwalifikują się" albo pójdą do zoo lub ..."gdzieś"
Poza tym -
Cytat:
Zamieszczone przez
Juraj
/.../Dobrzy ludzie,przecież wilk to populacja ginąca,a ludzie,to populacja zalewająca świat. Trzeba podziwiać wilki,że w takim gęstym środowisku wilk jeszcze sobie radzi. Precz z odstrzałem wymierającego gatunku. Jak dotąd,wilki nie strzelają do ludzi,a ludzie,co tu ukrywać,barbarzyńcami są.Gdy nie było dostępu do tzw prasy i pismaków,za c.k.Austrii,to i wilk był cały i owca tłusta.W ogóle,nie straszcie wilków bo i tak mają dosyć życia w kontaktach z człowiekiem,chciałoby się powiedzieć.A jak jakiś człowiek szuka metod pozwalających chronić dobytek przed wilkami,to dajcie mu popracować.A pismaków nie czytać,jak mawiał Dziadzia Pijany,bo sami pijani są,ot co. Pozdrawiam noworocznie.
Natomiast ma temat
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek
/../Chciałbym Was zapytać czy widzieliście (ale nie na animal planet tudzież podobnych stacjach) kiedykolwiek jak taka maszynka do zabijania załatwia trzy miesięcznego cielaka, pokaleczone jałówki itp. Możecie powiedzieć cóż tam jeden cielak, a niech będzie ich nawet 15 i tak państwo zapłaci odszkodowanie i po sprawie. Musimy sobie zdawać sprawę iż po każdym ataku stado przez pewien czas jest bardzo niespokojne, a przez to mniej pobiera pokarmu a tym samym staje się mniej produktywne./../
Grześku - rozumie Twoje podejście,ale to nie tajemnica ,(a ten fakt jest oczywisty tylko gdy poszukamy fachowych programów ratowania- dosłownie - programy ratowania Ziemi) , że powinniśmy od wielu lat ograniczać ( likwidować) traktowanie hodowli zwierząt ( z wielu powodów) jako źródło pożywienia?...Z tych najprostszych to ten ,ze dale mniej żywności niż produkcja roślinna, natomiast to główne żródło dwutlenku wegla , amoniaku itd.
To tylko taka moja refleksja...
Człowiek tak lubi wygodę i jest tak bardzo niezaradny jako gatunek ,ze dalej będzie wszystko niszczył...aż zostanie tylko ON...i wyginie.
Uważamy się za wybrany gatunek...ale nie potrafimy zrobić nic gdy następują efekty naszego głupiego postępowania. Wtedy czekamy aż ekosystem "sam" się naprawi.
Sposób? Zmniejszać przyrost naturalny ludzi...zmniejszać ekspansje na tereny leśne..zwiększać teren rezerwatów, odwrócić proporcje rośliny/mięso,
Wtedy powoli powroci roniowaga i populacj wilków . Poza czlowiekiem ,wszystkie inne gatunki gdy jest za dużo osobników na danym terenie lub sa glodne - nie sa płodne lub zabijaja mlode.
Grześku - teraz ja mogę napisać ,że zapewne powiesz "nawiedzony ekolog ,który zna problem z telewizji"...ale to nie moje opinie. To fakt nie oglądam na własne oczy jak gryzie cielaka wilk.To nie wina ani wilka ani cielaka .Nie oglądam też jednak w TV.Oglądam programy, dokumenty ,badania zmian na Ziemi ,struktury żywienia, prognozy drastycznych zmian klimatycznych ( chociażby w Discovery, dokumenty na stronie NASA) -to widać ,gdzie jest problem.
Pozdrawiam serdecznie
"Po każdym ataku stado jest niespokojne..." Bydlęce czy owcze,oczywiście,mleka mniej,wełna gorzej rośnie etc,zwierzątka cierpią. Całe szczęście,ze u nas nie ma krokodyli będących pod czułą opieka rządów,choć atakujących wszystko co się rusza.Także pana stworzenia.człowieka.Jestem za całkowitą ochrona wilka,bez litości dla namiętności dubeltowych i drylingowców. Bydło i trzody mnożą sie od czasów prehistorycznych,a populacja wilcza ginie,chociaż wyszły z niej przeróżne" rasy" hodowlane,czyli udomowione. Po tych "rasowcach" ludzie płaczą,nawet budują im cmentarze,a wilk szlachciura po każdej zdobyczy powinien pewnie chodzić na msze i bić się łapą w piersi,skomląc swoje mea culpa,mea maxima culpa. Wiem,że ludzie,to kapryśne moralnie stworzenia. Cudze biorą,swego nie dadzą,gotowi w jakiejś Gazie mordować nawet dzieci,palić ludzi fosforem,potem,czule,wyprowadzą kundla na spacer i sprzątną po nim do torebki... Ale gdy gdzieś tam,nocą,posłyszą szlachetne wycie wilka,zaraz ładują torpedy.Tak to jest,moiściewy.
..i do czego doszło... biedne wilki muszą wsuwać mięso na paszy tuczone... niezdrowo...
47 stron o wilku i zabezpieczeniach autorstwa dr Śmietany i innych...
Polecam:
http://www.mos.gov.pl/2materialy_inf...rzez_wilki.pdf
----------------------------------------------------
Fox to co napisałeś to utopia-nie żebym się z Tobą nie zgadzał, ale musiałbyś przekonać kilka miliardów ludzi do odwrócenia proporcji w żywieniu i pewnie w wielu innych sprawach, sam wiesz że jest to mało prawdopodobne. Cieszę się że jesteś nawiedzonym ekologiem, stanowisz pewnego rodzaju równowagę dla jak to ładnie określił Juraj drylingowców. Moim zamiarem nie było przedstawienie wilka jako zła które trzeba wyeliminować. Chciałem jedynie pokazać drugą stronę i ich problemy. Teraz kilka słów do Juraja: nie wiem czym się zajmujesz jak zarabiasz ale wydaje mi się że nie jesteś rolnikiem. Co byś zrobił gdyby Tobie wilki zagryzły 15 cieląt? Nie wiem czy te wilcze „trofea” stawiasz na równi (jelenia, łosia cielaka owcę) jeśli tak to w przypadku wilka szlachciury przy upolowaniu dwóch pierwszych ma prawo chodzić dumny bo pokazał jakim jest wspaniałym łowcą i nie musi nikogo za nic przepraszać to jego prawo On ma rządzić w lesie, natomiast jeśli zdobyczą będą dwa kolejne powinien ze wstydu zapaść się pod ziemię. Różnica w upolowaniu jelenia i cielaka jest taka jak jazda mercedesem i maluchem. Teraz trochę z innej beczki, w waszych wypowiedziach (Juraj i Fox) tak między wierszami znalazłem wątek amerykański, myślę że zgodzicie się ze mną ci którzy najwięcej krzyczą o potrzebie ratowania ziemi, prowadzą kosztowne badania i różne takie tam są największymi trucicielami i przyzwalają na to co dzieje się w Gazie.
Strzała
W przyrodzie nie ma skrupułów i wstydu. Jako taka moralność tylko u kilku społecznych gatunków się wykształciła. Ludzie też zjedli dronty. Nie dlatego, że chwałą było go złapać, ale dlatego, że było to łatwe. Po prostu szło się i pod pachę takiego dodo.
Nie przypisujmy innym zwierzętom, w ogóle przyrodzie cech i zwyczajów, którymi niby my się tylko charakteryzujemy.
Life is brutal. Taka już jest przyroda, której chcąc nie chcąc tylko marną częścią jesteśmy.
Nie jestem rolnikiem ani hodowcą. Gdybym był,dostałbym odszkodowanie za straty,a gdybym nie był,musiałbym ponieść stratę na rzecz przyrody,bo taka powinna być nasza powinność. Jak długo jeszcze chcemy być niszczycielami? Do ostatniej gałęzi,na której siedzimy?...Rozumiem Twoje ogólne intencje,Grzesiek,że hodowcy ubolewają,ale stoję po stronie zwierzyny nie mającej żadnych szans w starciu z dzikusem Homo i jego techniką,tak samo stoję po stronie całej ginącej przyrody ostatnie np badania wykazują ,ze Zielonym Płucom Ziemi,Amazonii,może zagrozić susza w wyniku postępujacych zmian klimatycznych,a to byłaby już katastrofa,i wiem,ze wydobywające tam ropę koncerny wywalają cynicznie środki na badania związane z ochroną Planety,by umoralnić swoją zbrodnie popełniana w Amazonii na Amazonii. Jestem przeciw ogromnej rozrzutności ziemi przy budowie autostrad i milionowej produkcji aut choćby w Polsce,gdzie każdy piast kołodziej chce wozić tyłek byle gdzie,byle po co i byle gdzie,choc cały ten byznes i tak padnie,no ale po nas choćby potop (historycy zarzucają to Ludwikowi XIV,a czy my piasty lepsi,hę?).Co do autostrad,to,z wrogoscia rownież wobec zwierzyny,zagarniamy pod beton i asfalt tak,jakby Polska miala obszar USA,Kanady,Brazylii i Rosji razem wziętych,to jakiś obł,ąkany blumsztajnizm,do diabła! Połapała sie Francja i zawiesza już ten ślepy pęd swoich jakubów. U nas,de facto,ziemia,las,zwierzyna nie są nic warte.gapimy się,chochoły,w jakąś "cywilizację",a bieguny Ziemi topnieją już .Jeden z naukowców oznajmił.że to tylko period,jak czasu zlodowaceń,tylko że teraz topnienie czap to nie period uczonego,ale zwyżka temperatur dnia i nocy i nie ma co popwoływac się na ostatnie cztery zlodowacenia,po których bylo znowu cacy,bo wtedy zmieniła się oś Ziemi z powodów nam nieznanych,a dzisiaj zmienia się nasza os prawidłowego myślenia,tracimy instynkt samozachowawczy.Jesteśmy jak ci,co zawsze ś piewają "przepijemy naszej babci domek maly",jakoś będzie i gorzałka będzie. Co do myślistwa w ogóle,to z jednej strony jest u nas odwieczna żądza zabijania,regulowana prawami,gdy idzie o ludzi,i fikcjami,gdy idzie o zwierzynę.Tu chóry aniołów wołają o odstrzały. Pisalem już,że zwierzyny jest w kraju mniej,niz liczą sprawozdania,a każdy łos czy dobry jelen powinny trafić do spisu świętych.Ale za to pisze się o wilku jako exemplum mordu! Zabić,huzia na biedaka! Podczas gdy exemplum tym jest czlowiek i jego cywilizacja. Jak to pogodzić? Cywilizacja jest zagrożeniem dla samego człowieka,ale gatunek wilczy ginie!!! Kurczy się.Tak jest u nas. Zgadzam sie z Grzesiem co do cynicznych trucicieli i badan prowadzonych dla osłony działalnosci niszczącej. Także co do mordu w Gazie i Sprawiedliwych w Sodomie,co to sprawiedliwości nienawidzą.Tak nawiasem: J. Pilsudski zachwycał się masami kawalerii lecącymi na śmierć. Nie on jeden. Uff.pozdrawiam.
P.S. Wilki nasze nie są zagrożeniem dla populacji jelenia i łosia,tzn. nie one ją wyniszczą. Przy okazji pomyślmy o ostatnich egzemplarzach rysia i żbika,populacji wyniszczonych przez człowieka.
Juraj zmiany klimatyczne są faktem, ale nie jest to spowodowane działalnością człowieka. Polecam Petycję Oregońską i inne, a dla ułatwienia prześledź sobie cykliczność zmian w aktywności słońca i jak to na przestrzeni wieków wpływało na zmianę klimatu.
A jeśli dalej będziesz twierdził, że to człowiek to proszę napisz w procentach ile i kto/co wytwarza dwutlenku węgla rocznie :twisted: wiesz 100% z czego ile oceany, ile wybuchy wulkanów i na końcu ile człowiek.
A co do ekologów to Czesi mają bardzo mądrego prezydenta:
http://pl.youtube.com/watch?v=TEQmJB...eature=related
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
nie jest to spowodowane działalnością człowieka. Polecam Petycję Oregońską i inne, a dla ułatwienia prześledź sobie cykliczność zmian w aktywności słońca i jak to na przestrzeni wieków wpływało na zmianę klimatu.
Oczywiście teorie dotyczące aktywności Słońca są logiczne i prawdopodobne. Ale, czy chcesz powiedzieć, że ten cały ten syf wypuszczany do atmosfery, wody i gleby i parę jeszcze "grzeszków" naszego gatunku pozostaje bez wpływu na to co się na tej planecie dzieje?