Ciekawi mnie jak określacie że to jest mogiła a nie np. odłamki pocisków?
Polecił bym Ci kontakt z Frodymą ale już to chyba zrobiłeś :-)
Pozdrawiam
Dlugi
Wersja do druku
Czy mapa Ruthenusa pokazuje mniej więcej dokładne położenie tego cmentarza?
...w tym miejscu nie pamiętam ani jednego krzyża.. w części wschodniej i północno-wschodniej stawialiśmy parę.
Witam po długiej przerwie. Mam pytanie, czy komuś wiadomo, czy na Otrycie lub w okolicach zachował się jakiś cmentarz, tudzież pozostałości takowego, pojedyncza mogiła itp. z I WŚ? Czy w ogóle był jakiś, o którym wiadomo ?Ja tylko kojarzę w okolicach ten koło Tworylnego, o którym zresztą była już mowa w tym wątku.
zielony
Na Trochańcu jest taki krzyż:
Tu jest kawałek dyskusji na ten temat: http://forum.bieszczady.info.pl/show...?t=4563&page=2
Na pewno nie ma nic więcej od tego co jest na Trohańcu ( oficjalnie)- chodze po Otrycie 15 lat i tylko jest kilka krzyży "po poszukiwaczach" ..aż dziw , że nie ma nic więcej ...zima 1914-15 w trzech "otryckich " ofensywach zginęło ok.7-9tyś żołnierzy w paśmie tych gór...sporo okopów , ..... myślę iż wielu NN czeka jeszcze na to aby ktoś zapalił im znicz na mogile.
..otóż to.. sęk w tym że po działaniach wojennych w okolicach Chryszczatej nie organizowano specjalnie cmentarzy, ciała poległych są wszędzie, w okopach, pod drzewami, zapadliskach... cały masyw Wysokiego Działu to jedno wielkie cmentarzysko...Cytat:
...zima 1914-15 w trzech "otryckich " ofensywach zginęło ok.7-9tyś żołnierzy w paśmie tych gór...sporo okopów , ..... myślę iż wielu NN czeka jeszcze na to aby ktoś zapalił im znicz na mogile.