Odp: Mocanita: ostatnia wąskotorowa leśna kolejka parowa w Europie
nie gonili was w desesti ze robicie zdjecia w srodku cerkwi? mnie gonili :( chyba tylko dwa pstryknelam z ukrycia wiec mi sie rozmazaly :(
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
nie gonili was w desesti ze robicie zdjecia w srodku cerkwi? mnie gonili :( chyba tylko dwa pstryknelam z ukrycia wiec mi sie rozmazaly :(
Nikogo nie było, byliśmy tam sami.
I dzięki Kubie i temu co opowiadał spędziliśmy tam chyba dwie godziny. ;)
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
Basiu ja do Irka :lol: łeś, łeś końcóweczka :smile:
bo on codziennie zachód i wschód słońca planuje na tej www.
Twoje zdjęcia tzn te linki co wkleiłaś są fantastyczne , ale to już kiedyś chyba pisałam
To przez brak cytowania. 8-)
B.
hi hi hi, a ten dalej te wschody i zachody...jak sobie przypomnę, jak w Gorganach wyrwał na wschód słońca rano to normalnie nikt go dogonić nie mógł :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
No to od razu mam.
W okolicach Sygetu i Sapanţa jest kilka drewnianych cerkwi z listy UNESCO, warto je zobaczyć.
Szczególnie piękna była wg mnie cerkiew w Deseşti z fantastyczną polichromią wewnątrz.
No cerkwie jak najbardziej, nawet ściągnąłem z http://harti.mielu.ro fajną mapkę na której są pozaznaczane ciekawe obiekty sakralne. No i sporo ciekawych rzeczy można znaleźć w Płajach.
Przy okazji jest już cały (bardzo optymistyczny) plan wyprawy ;)
www.rumunia.net.travel.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
hi hi hi, a ten dalej te wschody i zachody...
Tam gdzie będziemy, słońce wstawać będzie o 5.30 a zachodzić o 21.00.
Wolę więc raczej oglądać zachód słońca niż wschód. Polecam Moje zachody słońca.
No!!!
wreszcie widzę jakieś góry :-P
więcej więcej, same takie!!!
A czy ktoś ma może jakieś doświadczenie jeśli chodzi o wymianę waluty. Czy po przekroczeniu granicy można wymienić złotówki na leje ? Czy lepiej zabrać dolary lub euro i je wymienić ? Czy lepiej spróbować gdzieś w kraju zakupić leje ?
Cytat:
Zamieszczone przez
irek
A czy ktoś ma może jakieś doświadczenie jeśli chodzi o wymianę waluty. Czy po przekroczeniu granicy można wymienić złotówki na leje ? Czy lepiej zabrać dolary lub euro i je wymienić ? Czy lepiej spróbować gdzieś w kraju zakupić leje ?
A czy nie prościej wyciągać leje z bankomatów w Rumunii?
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
A czy nie prościej wyciągać leje z bankomatów w Rumunii?
No wy będziecie w sumie cały czas w cywilizowanym miejscu więc nie będziecie mieli z tym problemu. My niekoniecznie będziemy mieli bankomat pod ręką. Ja osobiście wole mieć gotówkę przy sobie niż wkładać kartę do bankomatu w takich krajach jak Ukraina czy Rumunia. Kartę oczywiście zabieram ale jako zabezpieczenie nieprzewidzianych wydatków. W naszych Bieszczadach jest do tej pory problem z posługiwaniem się kartą podejrzewam że gdzieś na zadupiach rumuńskich też nie jest za wesoło.