1 załącznik(ów)
Dlaczego nie dba się o to co ma byc atrakcją ?
To pytanie takie trochę retoryczne. Dzis byłem m.in. na cmentarzu żydowskim w Lutowiskach a także na cmentarzu koło cerkwi w Smolniku. To że piszę o gminie Lutowiska, to przypadek, akurat tam byłem. Obydwa miejsca są wymienione jako atrakcje turystyczne na stronach internetowych gminy. Tylko jak już dojdzie do oglądania, jakby robiło sie trochę wstyd, bo w tym roku chwastów jakoś nie udało się skosić. Cmentarz w Lutowiskach stwarza ogromny kontrast z budowaną obok strzelnicą myśliwską czy widocznymi w dole zabudowaniami Lutowisk/ poza tym jednym przy głównej drodze, bo wygląda tak samo jak kirkut/. Dodam że w Smolniku i w Lutowiskach w czasie gdy ja tam byłem, przewinęło się kilkanaście osób, więc miejsca te budzą zainteresowanie przybyszów " z Polski". Przypuszczam że władzom Lutowisk, ale także innych gmin, wydaje się że wystarczy zrobić stosowne tabliczki, raz posprzątać i jest już gotowa atrakcja. A gdyby jeszcze zadbać o bieżące utrzymywanie tego co się wcześniej zrobiło by znowu nie zarosło ?
Dlaczego nie dba się o to co ma byc atrakcją ?
W Lutowiskach ulega dewastacji również stary cmentarz greckokatolicki. W ub. roku byłem tam dwa razy i zauważyłem, że w międzyczasie został zniszczony (wyraźne ślady rozbicia) jeden pomnik nagrobny. Był to nota bene pomnik z napisem polskim, więc przyczyną wandalizmu nie było chyba nacjonalistyczne "wszechpolskie" oszołomstwo ...
Odp: Dlaczego nie dba się o to co ma byc atrakcją ?
moze ktos im powiedzial ze najwieksza atrakcja jest przedzieranie sie przez chaszcze i odszukiwanie starych nagrobkow posrod pokrzyw i zagmatwanych pnaczy?? ;)
grunt zeby zabytkowy cmentarz nie niszczal, a wysoka trawa i brak tabliczek chyba tego nie powoduje. A kto naprawde go chce odnalezc to znajdzie, dopyta miejscowych, pokreci sie tu i tam.. jakby wszedzie sie szlo po sznurku to by chyba bylo troche nudno?
Cytat:
Zamieszczone przez
naive
To pytanie takie trochę retoryczne.
(...)
Przypuszczam że władzom Lutowisk, ale także innych gmin, wydaje się że wystarczy zrobić stosowne tabliczki, raz posprzątać i jest już gotowa atrakcja. A gdyby jeszcze zadbać o bieżące utrzymywanie tego co się wcześniej zrobiło by znowu nie zarosło ?
A może byś po prostu do nich napisał. Wtedy Twoje pytanie nie byłoby retoryczne.
Z tego co wiem to cmentarz zawsze był utrzymany w porządku, przez pracowników zatrudnianych na tak zwanych robotach publicznych dofinansowywane to było przez Urząd Pracy może brak już takich rąk do pracy w Lutowiskach i cmentarz zarasta.:roll::roll:
Do naive nie którzy dostrzegają atrakcję w inny sposób nie jak turyści: cmentarze , piękne miejsca ale metry kwadratowe asfaltu czy nowego chodnika.:???: :???:
Bo to nie jest atrakcja turystyczna ?czy wystarczy ci taka odpowiedz :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Barnaba
mistrz ciętej riposty
Ale - nihil novi - nieprzemyślanej. Klopsik jako przewodnik powinien wiedzieć że ten cmentarz akurat jest atrakcją turystyczną, przynajmniej w założeniu, ponieważ jako takowa atrakcja wymieniony jest m.in. na stronie Gminy Lutowiska. Wchodzi również w skład Ekomuzeum "Trzy Kultury" - ścieżki historyczno-przyrodniczej, gdzie również stanowi (ma stanowić) atrakcję turystyczną. Sama ścieżka to co prawda ogólnie rzecz biorąc niewypał - nie mniej cmentarz na niej jest jako jeden z punktów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Barnaba
mistrz ciętej riposty
Raczej samookaleczenia.
Tu na tym forum często toczą się gorące dysputy co i gdzie by jeszcze wybudować, by ściągnąć turystów. I wiele się buduje, np. w Smolniku na wzgórzu sąsiadującym od północy ze wzgórzem cerkiewnym zdaje sie będzie nowe miejsce dla narciarzy zjazdowych . Budując nowe za często się zapomina o tym co już jest. Mnie przeciez nie chodzi o prostowanie pochylonych macew czy wykladanie alejek brukiem, ja chciałbym by tam ktoś wykosił pokrzywy. W najblizszych dniach w Lutowiskach chcą by tłumnie odwiedzali je turyści w związku ze świętem żubra / pomysł dobry/, ale jeśli ci turysci przyjadą, to część pójdzie na pobliski kirkut, wszak wszędzie są tabliczki pokazujący stosowny kierunek.
Tu był post Klopsika - niestety omyłkowo został skasowany.
Prośba do Klopsika: jeśli pamiętasz i chce Ci się to napisz jeszcze raz.