-
Garść wieści ze wschodu
Może komuś przydadzą się takie informacje
!. Ścieżka idąca po dawnej granicy między Kukulem a Hoverlą w końcu prierezana....zuch chłopaki :)
2. Chatki i stajki na Kukulu, na Kozmieckiej, przy Mariczejce, na Łukawicy, na Hlistowatej w dobrej kondycji Drewno jest z wodą też nie najgorzej
3. Wódki w Szybenem nie ma ale jest samogon w cenie 140 UAH...poszedł znacznie w górę Przed 14 przyjeżdża marszrutka z Werhovyny i zaraz zawija z powrotem
4. Schron na Popie zamknięty, jedynie pod drzwiami styropian rzucony...ogólnie chujówka. Pop już się skończył i jedynie wspomnienia zostały
5. W Czemiernym z miejscem na namiot kiepsko ale można spać na piętrze dawnej strażnicy Tam jest czysto i dziury w oknach zasłonięte Jak ktoś nie lubi takiego klimatu to ze 200 m w stronę źródeł Czeremoszu jest chatka z piecem
6. Magazin w Niżnym Jałowcu zacnie zaopatrzony....marszrutki tam żadne nie jeżdżą Najbliższy transport z Jabłonicy
-
Odp: Garść wieści ze wschodu
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
Ścieżka idąca po dawnej granicy między Kukulem a Hoverlą w końcu prierezana....zuch chłopaki :)
Tę trasę od dawna mam w planach, ale jakoś nie mogłem się zmobilizować do łażenia po dzikim :wink: Teraz już nie będzie powodów do okładania, dzięki!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
3. Wódki w Szybenem nie ma ....
A to nowość, dawniej była:-) Jeśli ktoś wlazł za zaporę, to tutaj:
https://ciekawe.tematy.net/2013/img/IMG_0430.JPG
A jeśli kogoś nie wpuścili, to tutaj:
https://ciekawe.tematy.net/2016/img/...6_IMG_7147.JPG
Również dziękuję za aktualności z Czarnohory.
-
Dzięki :) A chata z piecem w Czemirnym - hmm... co by zrobić z tą wiadomością :D
-
Od pewnego czasu na Ukrainie pojawiła się koncepcja "Małego Koła Karpackiego" które ma połączyć komunikacyjnie główne kurorty karpackie.
( nie wiem dokładnie co to ma znaczyć?)
Prace są prowadzone w ramach akcji "Wielka Budowla" pod patronatem prezydenta Zelenskiego
Ma być prowadzona naprawa dróg aby turyści mogli łatwiej dotrzeć do głównych ośrodków : Sławsko, Różanka , Skole, Play?, Miżgiria, Filipiec, Synewir, Wyszków, Bukowel,
.... a co tak naprawdę z tego wyjdzie ? , (ponoć już wydatkowali 4 miliardy hrywien)
Czy dla turystów z Polski będzie to miało znaczenie ?
Ci co do tej pory jeździli , pewnie już przyzwyczaili się do dziurawki drogowej,
a ci z masowej nowej fali ... ? Oni mają więcej kasy i nie nocują w stajach czy też namiotach paląc wieczorami ogniska.
cytat
-
[QUOTE=don Enrico;180882
Czy dla turystów z Polski będzie to miało znaczenie ?[/QUOTE]
Z punktu widzenia turysty polskiego nie ma to większego znaczenia bo taki przecież nie występuje masowo w ukraińskich górach ( i nie będzie występował póki granica będzie) ale z punktu widzenia rozwoju turystyki tamtych regionów ma to znaczenie pierwszorzędne. Starczy zobaczyć jak wyglądają teraz okolice Bukovela czyli Tatarów, Mikuliczyn itd pensjon na penjonie a do tego gładkie i równe asfalty. I tego się nie zatrzyma bo ludzie chcą tam normalnie żyć, a nie nie być elementem skansenu. Można utyskiwać, że zrobi się taka sama chujnia jak w naszych Bieszczadach Cóż całe szczęście jest to na tyle rozległy teren, że nie wszędzie "stonka" dotrze. Nie prędko pojawi się asfalt w Szybenem czy Jałowcu A propos właśnie kładą asfalt do Osmołody...koniec świata bliski ;)
-
W Karpatach spadł nawet metr śniegu - wiadomości z Ukrainy
20 listopada na Popie Ivanie w Charnohorze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
W Karpatach spadł nawet metr śniegu -
wiadomości z Ukrainy
20 listopada na Popie Ivanie w Charnohorze
Metr śniegu i pięć stopni mrozu - to znak że trzeba się szykować na zimowe zdobycie Popa Ivana :razz:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jojo
Metr śniegu i pięć stopni mrozu - to znak że trzeba się szykować na zimowe zdobycie Popa Ivana :razz:
Chyba Marmaroskiego bo ten już nie jest miejscem przyjaznym turystom...łezka się tylko w oku kręci
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
Chyba Marmaroskiego bo ten już nie jest miejscem przyjaznym turystom...łezka się tylko w oku kręci
Wierni ludzie gór odwiedzają nawet te nieprzyjazne miejsca. Prawda, panie Jacku :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Wierni ludzie gór odwiedzają nawet te nieprzyjazne miejsca. Prawda, panie Jacku :-)
Oczywiście Panie Wojtku masz Pan w 100%-tach rację. Nawet wtedy kiedy nie ma żadnych szans odwiedzić to nieprzyjazne miejsce, choć się jedzie 2 dni przez całe Zakarpacie i z pół Huculszczyzny (z zaświadczeniem z badania - i nie chodzi o żadne tam covidy) :? . Dla mnie Jesteś i zawsze Będziesz prekursorem/wizjonerem. Teraz już wszyscy jeżdżą z badaniami/zaświadczeniami/testami itd. itp ...:?
-
.. jak donosi posterunek górski,
dziś na na Popie Ivanie jest słonecznie
ale temperatura -8 gradusów
https://img.tsn.ua/cached/956/tsn-6f...364940bdf.jpeg
-
-
ojoj... to takie miejsca istnieją....
-
2 załącznik(ów)
Różne wieści przychodzą ze wschodu, przykładowo jadąc główną drogą Lwów - Uzgorod
gdy miniemy już miasteczko Turka, to po paru kilometrach czeka nas możliwość w Boryni krzyżówka.
Najczęściej jedziemy w stronę Pikuja , ale jako ciekawostkę podam, że droga w stronę Polski ma zupełnie nową asfaltową nawierzchnię -> patrz foto
...
Załącznik 48440
.
to droga do w kierunku Tarnawy czyli po ukraińskiej stronie Jabłonka Niżna , gdzie 2 grudnia zanotowały służby pożar
...
Załącznik 48441
-
Dzisiaj do Rachowa przyjechał pierwszy pociąg relacji z Mariampola (daleko na wschodzie) -
To ponoć najdłuższa relacja na Ukrainie
Wymyślona została po to aby mieszkańcy wschodniej Ukrainy mieli możliwość skorzystania z uroków zimy w Karpatach ( z uwzględnieniem Bukowela)
Wcześniej latali samolotami do Austrii co było łatwiejsze ....
... dla mnie pozostaje zagadką jak wiele osób skorzysta z tych udogodnień ?
Czy to jest elitarna linia dla bogatych którym Austria zrobiła embargo ? .. czy to dla miłośników wędrówek po zimowych Karpatach
Nie wiem?
Tak czy siak , dla podróżnych z Polski nie ma to większego znaczenia
... a może ? ktoś poleci samolotem do Kijowa i wbije się w ten pociąg .. ? ... niewiadomo
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Tak czy siak , dla podróżnych z Polski nie ma to większego znaczenia
jak to nie ma? Przez Lwów przecież jedzie. Do tego niezła godzina odjazdu bo już przed południem można kawę i piwko na podejściu na Pietrosa grzebnąć :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
jak to nie ma? Przez Lwów przecież jedzie. Do tego niezła godzina odjazdu bo już przed południem można kawę i piwko na podejściu na Pietrosa grzebnąć :)
No to brakło mi wyobraźni o przebiegu linii kolejowych na wschodzie
a tak przy okazji sprawdzania zobaczyłem że teraz do Rachowa przyjeżdżają rankiem pociągi z Kijowa o 7.19 i 9.55
a także z Odessy o 9.55
do wyboru
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Dzisiaj do Rachowa przyjechał pierwszy pociąg relacji z Mariampola (daleko na wschodzie) -
To ponoć najdłuższa relacja na Ukrainie
Wymyślona została po to aby mieszkańcy wschodniej Ukrainy mieli możliwość skorzystania z uroków zimy w Karpatach ( z uwzględnieniem Bukowela)
Wcześniej latali samolotami do Austrii co było łatwiejsze ....
... dla mnie pozostaje zagadką jak wiele osób skorzysta z tych udogodnień ?
Nie zabraknie chętnych, za wschodnią granicą doba w pociągu to nic nadzwyczajnego. Odpocznie się, zje, wypije gorzały i czaju, bo kipiatok to chyba dalej standrad za darmo? Dawno nie jechałem, jeśli się mylę, to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu. Mimo znacznej poprawy stanu głównych dróg jazda autem przez całą Ukrainę to jednak wyzwanie.
Jakby kogoś interesowało, to podaję link do mapy przedstawiającej stan remontów dróg z podziałem na obłastie: https://map.ukravtodor.org/#/lviv/repairs
Swoją drogą ten pociąg to z Mariupola, bo Mariampol to na Litwie:-D
-
Herbaciura kosztuje ale cena nie rujnuje Do tego te szklanki z metalowymi koszyczkami budzą wspomnienia.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
Herbaciura kosztuje ale cena nie rujnuje ������ Do tego te szklanki z metalowymi koszyczkami budzą wspomnienia.
Herbatka w szklankach z koszyczkiem to klimaty mijających wspomnień, ale nie wiem czy to nadal możliwe ...?
.
Informacje jakie znalazłem w sieci pokazują dwie wersje
1. Pociąg składa się z 10 całkowicie nowych wagonów, które zostały zbudowane w tym roku przez krajowego producenta i zakupione na koszt budżetu państwa w ramach programu
...
Załącznik 48502
...
2.Jeden z dwóch komfortowych, piętrowych pociągów Skody wyjedzie po modernizacji na tory do końca tego roku, w szczytowe dni zimowego ruchu. Zostało to ogłoszone dzisiaj - 14 grudnia podczas konferencji prasowej, poświęconej uruchomieniu pociągu № 5/6 Mariupol - Rachów na najdłuższej trasie kolejowej
Załącznik 48503
...
Która wersja jeździ ...? to nie wiem ?
.. ale jak w tych nowoczesnościach podać podróżnym herbatkę (albo choćby kipiatok ?)
Czy tam nadal jest prowadnik ? (znaczy kierownik wagonu)
-
Wiadomo, że herbata i pościel płatne, ale jeśli się nie mylę, to sam wrzątek był bezpłatny.
W tych nowych pociągach to zapewne herbatki/wrzątku nie podają, no chyba, że są części barowe. Pociąg Skody jest piętrowy i tam na pewno tylko miejsca siedzące, w tym produkcji ukraińskiej prawdopodobnie też tylko siedzące. Wydaje mi się, że te pociągi będą kursować w kategorii Intercity tak jak np Hyundaie Kijów - Przemyśl - Kijów. Pociąg z Mariupola w góry na pewno na wagonach z płackartami/kupe i prowadnikami, przy kursie na ponad dobę nie może być inaczej. Swoją drogą te wagony mają już po 40 i więcej lat, ale będą modernizowane. Ukraina zaczęła wielką wymianę i modernizację taboru.
-
Pociąg z Mariupola (nie Mariampola - ten to daleko na północ ;) ) obsługiwany jest nowymi wagonami sypialnymi i płackartnymi: https://www.youtube.com/watch?v=eRjQcpXeM4g
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fik
Wprawdzie wejście na forum Osoby bez zwyczajowego "Dzień Dobry" (albo Witam) .nie świadczy o kulturze .... ale osobnik chce być annonimus ... co nie zamienia że link ciekawy
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fik
Dzień dobry!:)
Witam !
Dobryj Dień !
Jeśli by chciał podzielić się wiadomościami związanymi z Karpatami (szczególnie z uwzględnieniem dojazdu) ... to wszelkie informacje będą pożądane.
-
Cześć fik. Widzę, że masz dobrą wiedzę kolejową. Kojarzę, że kiedyś na jakimś forum kolejowym był niejaki "fikander". Czy to Ty?:-|
Co do tematu wątku, to na Ukraine planuje się kolejny ogromny kurort narciarski, tym razem w Różance koło Sławska:
https://www.youtube.com/watch?v=Hh4Zs6QjS2g
-
Najświeższe info W Gorganach śniegu do 2m Ścieżki nieprzetarte no bo niby kto miał przetrzeć 😁 Niestety na dole wiosną już pachnie więc trzeba się spieszyć by zimy jeszcze posmakować
-
Czy ktoś ma jakieś świeże wieści ze wschodu? W górach wydaje się bezpiecznie jeśli omija się strategiczne cele (tunele, węzły kolejowe) ale czy wypada w obecnej sytuacji wojennej jechać i chodzić po górach?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzychuprorok
Czy ktoś ma jakieś świeże wieści ze wschodu? W górach wydaje się bezpiecznie jeśli omija się strategiczne cele (tunele, węzły kolejowe) ale czy wypada w obecnej sytuacji wojennej jechać i chodzić po górach?
Krzychu, niedawno wróciłem z Ukrainy (bo rozumiem, że o nią pytasz). Też miałem taki dylemat, ale odzew społeczny na miejscu przekonał mnie (nigdy dotąd nie spotkałem się z tak pozytywnym przyjęciem turysty, a zwłaszcza Polaka w ukraińskich Karpatach), że warto było jechać. Poza tym jednak może właśnie teraz warto się tam pojawić i wspomóc tych ludzi na miejscu nie jałmużną, ale jakimś konkretnym groszem, np. nocując od czasu do czasu u kogoś w domu, pozostawiając na kilka dni samochód w obejściu, lub po prostu robiąc zakupy w lokalnych „magazynach”.
Jak się „pozbieram do kupy” to może wkrótce sklecę jakąś relację i zamieszczę na forum.
-
Średniowieczne napisy na skałkach na górze Zełemin nad Skolem:
https://rdzs.org/zagadkovi-napysy-na...YvqhVewa5EAZ_Q
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryf
Średniowieczne napisy na skałkach na górze Zełemin nad Skolem
Ciekawa rzecz. Główna wychodnia odkryta w 2004 r. Najstarsza data na niej to 1639, więc nie "średniowieczne", jak chce autor artykułu. Niewątpliwie petroglify autentyczne, pamiątkowe, lecz może nie tylko. Inskrypcja IOS SEIA MED: DOCTOR. 1794 kojarzy się mi nieodparcie z bodaj pierwszym znanym z nazwiska zdobywcą Zełemina: Belsazarem Hacquetem.
-
Trochę wieści z granicy ukraińsko - rumuńskiej. Jak się chce, to się da. Mimo wojny otwarto nowe przejście graniczne między miejscowościami Krasnoilsk i Vicovu de Sus (okolice Bukowiny). Przejście to było tzw "dołgostrojem" tzn. że kiedyś rozpoczęto budowę, ale przerwano i po latach wznowiono. Poza tym Ukraińcy wyremontowali linię kolejową z Rachowa do granicy a Rumuni od granicy do Valea Viseului. W grudniu pojadą pociągi pasażerskie. Ukraińskie pociągi o nazwie "Мармароський експрес" mają jeździć dwa razy dziennie a kontrola graniczna odbywać się będzie na pokładzie pociągu, przy wsiadaniu. Budowany też jest nowy most na Cisie między Sołotwynem a Sygietem, tak przynajmniej pokazuje Open Street Map.
Co na granicy polsko - ukraińskiej? Za prawie 50mln zł zakończyła się modernizacja 12 kilometrów linii kolejowej z Przemyśla do granicy w Malhowicach, wybudowano też nowe przystanki, ale pociągów na razie nie będzie. Za Rynkiem Kolejowym: "Samorząd województwa podkarpackiego, który mógłby być potencjalnym organizatorem przewozów o charakterze regionalnym, twierdzi, że droga do wznowienia kursów jest wciąż bardzo długa. Nie ma bowiem punktu odpraw granicznych, niedopełniono też szeregu procedur związanych z wjazdem polskiego taboru i pracowników polskich operatorów na teren państwa spoza UE."
-
Coś tu się pomieszało...nie wiem jak z tym przejściem w Bukowinie ale "Marmaroski Ekspres" przejeżdża granicę w punkcie Tereszwa-Campulung la Tisa
Залізничний пропускний пункт Campulung La Tisa знову відкрито через 15 років! Даний пункт буде обслуговувати залізничний рух на кордоні з Румунією на ділянці Тересва – Кимпулунґ-ла-Тиса. Крайній пасажирський потяг між Україною та Румунією курсував тут ще у 2007 році. Румунська залізниця CFR продовжує ремонт залізничної інфраструктури для відновлення транскордонного сполучення Тересва (УЗ) – Кампулунг-ла-Тиса (CFR) – Sighetu Marmației – Bocicoi – Valea Vişeului (CFR) – Берлибаш (УЗ). Зараз триває ремонт ширококолійної лінії Кампулунг-ла-Тиса – Сіґєту-Мармацієй та подвійної (або сплітки) Сіґєту-Мармацієй – Валя-Вішеулуй. Роботи планується завершити до кінця року. Від початку війни в Україні CFR SA докладає постійних зусиль, щоб впоратися зі збільшенням пропускної здатності пасажирського та вантажного залізничного руху через прикордонні пункти на кордоні з Україною (Вишівська Долина, Хелмеу та Вічані). Інформацію опубліковано за сприяння
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
Coś tu się pomieszało...nie wiem jak z tym przejściem w Bukowinie ale "Marmaroski Ekspres" przejeżdża granicę w punkcie Tereszwa-Campulung la Tisa
Залізничний пропускний пункт Campulung La Tisa знову відкрито через 15 років! Даний пункт буде обслуговувати залізничний рух на кордоні з Румунією на ділянці Тересва – Кимпулунґ-ла-Тиса. Крайній пасажирський потяг між Україною та Румунією курсував тут ще у 2007 році. Румунська залізниця CFR продовжує ремонт залізничної інфраструктури для відновлення транскордонного сполучення Тересва (УЗ) – Кампулунг-ла-Тиса (CFR) – Sighetu Marmației – Bocicoi – Valea Vişeului (CFR) – Берлибаш (УЗ). Зараз триває ремонт ширококолійної лінії Кампулунг-ла-Тиса – Сіґєту-Мармацієй та подвійної (або сплітки) Сіґєту-Мармацієй – Валя-Вішеулуй. Роботи планується завершити до кінця року. Від початку війни в Україні CFR SA докладає постійних зусиль, щоб впоратися зі збільшенням пропускної здатності пасажирського та вантажного залізничного руху через прикордонні пункти на кордоні з Україною (Вишівська Долина, Хелмеу та Вічані). Інформацію опубліковано за сприяння
Łot ju sej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
Coś tu się pomieszało...
Tak pisało na rynku kolejowym, ja nie pomieszałem. Który to będzie "Marmaroski Ekspres" to nie wiem, ale wygląda na to że reaktywowane zostaną dwa przejścia kolejowe z Rumunią. Drugie to właśnie Tereswa - Kampulung La Tisa.
-
Rzut okiem na mapę i już wiadomo, który może się nazywać marmaroskim :razz:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzychuprorok
Co na granicy polsko - ukraińskiej? Za prawie 50mln zł zakończyła się modernizacja 12 kilometrów linii kolejowej z Przemyśla do granicy w Malhowicach, wybudowano też nowe przystanki, ale pociągów na razie nie będzie. Za Rynkiem Kolejowym: "Samorząd województwa podkarpackiego, który mógłby być potencjalnym organizatorem przewozów o charakterze regionalnym, twierdzi, że droga do wznowienia kursów jest wciąż bardzo długa. Nie ma bowiem punktu odpraw granicznych, niedopełniono też szeregu procedur związanych z wjazdem polskiego taboru i pracowników polskich operatorów na teren państwa spoza UE."
U nas jeszcze z 50 sympozjów i rautów trzeba zrobić...
-
Może komuś się przyda...nadal godzina policyjna 24-5, przed większymi miejscowościami posterunki drogowe, na przełęczy Wyszkowskiej też. Najbardziej uciążliwe są wielogodzinne wyłączenia prądu podczas, których przestaje też działać sieć komórkowa. W górach śniegu skąpo dopiero powyżej 1300 m coś się pojawia Rakiet nie trzeba...przynajmniej w miniony weekend nie były potrzebne
-
Na wschodzie bez zmian... mimo wojny życie wciąż się toczy. Śniegu nadal skąpo chociaż wysoko piękna zima Mozns spokojnie bez rakiet no chyba, że ktoś na dłużej z dużym plecakiem się wybierze. Nadal wyłączenia prądu Generalnie jest spokojnie więc warto wyjeżdżać i zostawić trochę hrywien poturbowanej gospodarce