Odp: Przełęcz Tucholska lub inaczej Przełęcz Werecka
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
....p.s. jeśli ktoś chciałby uzupełnić kompendium przełęczy Beskidzkich (a może Karpackich) to bardzo proszę
Przełęcz Tucholska ==> inaczej Przełęcz Werecka
Uczestniczyłem kiedyś w redagowaniu wiadomości o przełęczach Bieszczadów Wschodnich:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Katego...B3w_Wschodnich
Może dyskusja dostarczy nowych wiadomości (encyklopedycznych) na temat tych przełęczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Przełęcz Tucholska ==> inaczej Przełęcz Werecka
(...).
Mamy tu pierwszą zagadkę do rozwiązania, bo o ile pierwsza wersja nazwy czyli Tucholska jest prosta ( od wsi Tucholka po północnej stronie)
ale ta druga wersja nazwy ( Werecka ) skąd się wzięła ? Nie ma w pobliżu nic skojarzonego z tą nazwą
Otóż trzeba się cofnąć do historii , najlepiej ze 150 lat
Leżąca ok 10 km na południe miejscowość Niżne Worota ( po ukraińsku Ни́жні Воро́та)
w języku węgierskim znane są jako
Alsóverecke To Verecke dało drugą nazwę przełęczy
...
Należąca do Węgier wieś Werezke wzmiankowana w 1263 roku, uzyskała prawa miejskie 1734
Ze względu na przygraniczne położenie już 1848 roku funkcjonowała tu straż graniczna
a potem również celna.
Nie mam dzisiaj natchnienia do pisania, ale może jutro mi przyjdzie. Jako poparcie dla rozwoju tego wątku dodaje do kompletu innego konia podprzełęczowego. Jest on spod przełęczy Toruńskiej, która w niektórych źródłach nazywana jest także Wyszkowską. Koń uważa, że niesłusznie.
https://ciekawe.tematy.net/2016/smer..._5362-1000.JPG
Przełęcze w Karpatach Wschodnich - "Przełęcz Banulska"?!
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Przede wszystkim należałoby ujednolicić nazewnictwo, zestawiając nazwy i ich odmiany będące w obiegu w Polsce (i krajach sąsiednich). Przykładowo: masz nr 5 "Nad Konieczną" - zwana "Dujawa", nr 11 "Przełęcz Radoszycka", zwana też w literaturze i na mapach (W. Krukara) "Beskid n. Radoszycami", nr 13 "Ruske sedlo" to nasza "Przełęcz n. Roztokami", nr 21 "Toruńska" = "Wyszkowska" w polskiej literaturze. Warto by dodać "Przełęcz Szybeńską" i "Przełęcz Łostuńską". Dalej na pd-wsch. pojawiła się ostatnio (jedynie w polskiej wersji) "Przełęcz Banulska" Granica polsko-rumuńska – Wikipedia, wolna encyklopedia - urobiona ad hoc od enigmatycznej nazwy "Fata Banului" z austro-węgierskiej Spezialkarte, bez jakiegokolwiek umocowania w wiedzy terenowej, bez znajomości toponomastyki, zwłaszcza w aspekcie historycznym. Dla mnie rzecz niedopuszczalna w Wikipedii i ogólnie encyklopedycznym definiowaniu obiektów fizjograficznych. (Notabene "źródło potoku Munczelus" nie jest "położone na przełęczy").
Odp: Przełęcze w Karpatach Wschodnich - "Przełęcz Banulska"?!
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomnatyk
Przede wszystkim należałoby ujednolicić nazewnictwo, zestawiając nazwy i ich odmiany będące w obiegu w Polsce (i krajach sąsiednich). Przykładowo: masz nr 5 "Nad Konieczną" - zwana "Dujawa", nr 11 "Przełęcz Radoszycka", zwana też w literaturze i na mapach (W. Krukara) "Beskid n. Radoszycami", nr 13 "Ruske sedlo" to nasza "Przełęcz n. Roztokami",.....
Pod mapką jest wykaz przełęczy i tam są naniesione alternatywne nazwy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomnatyk
nr 21 "Toruńska" = "Wyszkowska" w polskiej literaturze.
Dla mnie Toruńska i Wyszkowska to dwie różne przełęcze. Byłem, widziałem pomierzyłem, zdjęcia zdobiłem - czyli "mam na to papiery":-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomnatyk
Warto by dodać "Przełęcz Szybeńską" i "Przełęcz Łostuńską".
Szybeńską dorysowałem. Chociaż nic tam nie ma, to symbolicznie dzieli Czarnohorę i Maramuresz. A Łostuńska, to ani nic nie dzieli ani nigdzie tamtędy nie się da dojechać....
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomnatyk
Przede wszystkim należałoby ujednolicić nazewnictwo, (...).
Naukowo rzecz biorąc masz zupełną rację,
ale , .....
to to nie jest wątek z naukową rozprawą o przełęczach karpackich, jeno prosta relacja z pobytu na jednej z nich (Tucholskiej)
Dlatego nie wypominałem Wojtkowi , że w swoim "wybiórczym zestawie" pominął ważną dla mnie przełęcz Tepajec
Dlaczego ważną ?
HA ! bo tam stoi ławeczka SKPB ( z widokiem na dolinę Ciechani)
...............
Chciałoby się zawołać ... Hajda na przełęcze, tam można odpocząć i złapać nowe siły na zdobywanie szczytów !!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Dlatego nie wypominałem Wojtkowi , że w swoim "wybiórczym zestawie" pominął ważną dla mnie przełęcz Tepajec
Była przygotowana w "jadłospisie", ale z powodu dużej bliskości od Mazgalicy wybrałem tylko jedną z nich. Jest chwilowo przyszpilona z wysokim numerkiem:-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Była przygotowana w "jadłospisie", ale z powodu dużej bliskości od Mazgalicy wybrałem tylko jedną z nich. Jest chwilowo przyszpilona z wysokim numerkiem:-)
Jak jeszcze dołożysz Przełęcz Kuchtowską to i kolega Tomnatyk będzie zadowolony z naukowego uzupełnienia tematu
(przepraszam za tą przełęcz , ale zwalę winę na Kulczyka , bo on mi skazał Filipowski Wierch jako miejsce warte zobaczenia)
dla tych co rzadko czytają forumowe relacje przypomnę że to są opisane już dywagacje
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Jak jeszcze dołożysz Przełęcz Kuchtowską to i kolega Tomnatyk będzie zadowolony z naukowego uzupełnienia tematu...
Też ja mam gotową, tylko usunąć znaczek "#" z początku wiersza, co właśnie robię. Została "zaremowana", bo w tamtej okolicy jest duży tłok na grzbiecie:-)
Przełęcze w Karpatach Wschodnich - Toruńska vel Wyszkowska
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
To jest koń miejscowy i wie co mówi:-) Ja uzupełnię poglądy konia bardziej namacalnymi argumentami
Jaki koń jest - każdy widzi, a tablice informacyjne stoją jak byk. Pytanie tylko, kiedy Ukraińcy (Ruscy?) je ustawili? Kiedy rozdzielili synonimiczne nazwy, przenosząc "Wyszkowską" na pn-wsch. od Wyszkowa na siodło (931 m) pod Bahońką na trasie R-21? Chyba zrobili to nie tak dawno, aby bezkrytycznie implementować do polskiego nazewnictwa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
z niektórych tekstów przedwojennych polskich turystów (a nawet opisów w przewodnikach) można wywnioskować, że Wyszkowska=Toruńska. Ale powojenni turyści też różne rzeczy opowiadają ...
Nie wątpię, Wojtku, że wiesz jak było i jak jest z nazwą tej podwójnie granicznej przełęczy m-y Bieszczadami i Gorganami. Przypomnę jednak, że "Przełęcz Wyszkowska=Toruńska" nadal jest nazwą przełęczy granicznej, wymienianą expressis verbis synonimicznie w przewodnikach H. Gąsiorowskiego (1935), J.Gudowskiego (1997), D.Dyląga (2008] i G.Rąkowskiego (2020). W polskiej Wikipedii jednak zapomniano przywołać 3 w/w współczesne, a do ukraińskiej lokalizacji "Wyszkowskiej" odniesiono mylnie rosyjską informację o przekroczeniu właściwej granicznej Przełęczy Wyszkowskiej przez pododdziały Armii Czerwonej 18 października 1944 ("Войска 4-го УКРАИНСКОГО фронта, продолжая наступление, преодолели КАРПАТСКИЙ ХРЕБЕТ и, овладев перевалами Лупковским, Русским, Ужокским, Верецким, Вышковским, Яблоновским, Татарским") Przełęcz Wyszkowska – Wikipedia, wolna encyklopedia.
Odp: Przełęcze w Karpatach Wschodnich - Toruńska vel Wyszkowska
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomnatyk
Jaki koń jest - każdy widzi, a tablice informacyjne stoją jak byk. Pytanie tylko, kiedy Ukraińcy (Ruscy?) je ustawili? Kiedy rozdzielili synonimiczne nazwy, przenosząc "Wyszkowską" na pn-wsch. od Wyszkowa na siodło (931 m) pod Bahońką na trasie R-21? Chyba zrobili to nie tak dawno, aby bezkrytycznie implementować do polskiego nazewnictwa.
Do Twoich argumentów dodam jeszcze trzy: mapa WIG pas 54 słup 37 Seneczów, widokówki ze schroniskiem na przełęczy Wyszkowskiej (które stało prawie na granicy), przedwojenny regulamin GOT.
Ale gdyby nie było różnych wariantów, byłoby nudnie. No i ten koń:-)
Na mapce https://ciekawe.tematy.net/strona/al...7fbb9f3df966be są już prawie wszystkie przełęcze. A Beskid Niski naprawdę należy do Beskidów Wschodnich. To już na poważnie, bez opinii konia.
Odp: Przełęcze w Karpatach Wschodnich - Toruńska vel Wyszkowska
Są to wszystko dowody źródłowe różnej wagi. Najistotniejsze, że "Przełęcz Wyszkowska" w polskim piśmiennictwie pojawia się dziesiątki razy w kontekście granicy m-y Bieszczadami i Gorganami. Po raz pierwszy bodaj w przewodnikach M. Orłowicza (1912 i 1914) - brak jej u A.Rehmana (ma "przełęcz Halinowiecką"). Używał jej od międzywojnia W. Krygowski (m.in. w jednym z opowiadań opisuje biwak przy cmentarzyku z nocnymi strachami). Jest oczywiście w przewodniku Szlakiem II Brygady (1937), którego treści turystyczne oprac. A. Lenkiewicz (używając z synem Stanisławem).
Przesunięcie jest stosunkowo świeżej daty. Stawiam na inwencję Ukraińców, lecz rugowali ją z głównego grzbietu Karpat zapewne też Rosjanie.
We współczesnej polskiej literaturze przewodnikowej stały trend utrzymywania "Wyszkowskiej" na głównym grzbiecie wododziałowym przerwał dopiero ostatnio G. Rąkowski (2022), uznając niefortunnie, że "Właściwa Przełęcz Wyszkowska leży dalej na pn". Najprawdopodobniej dostosował przekaz do aktualnej wersji ukraińskiej i rosyjskiej Wikipedii. Wcześniej (2014) zgodnie z wszystkimi polskimi autorami synonimował "Wyszkowska=Toruńska".
W Gorganach wymienia też (2014 i 2022) w głównym grzbiecie "Niemiecką Przełęcz" (1177 m) - w ślad za wykazami przełęczy wschodniokarpackich z Wikipedii ukraińskiej i rosyjskiej (inni polscy autorzy przewodników podają tam tylko "Niemiecką Polanę").
Przełęcze w Karpatach Wschodnich - Niemiecka Przełęcz
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Co z tą Niemiecką Przełęczą? Przyjrzałeś się jej? W przewodniku D. Dyląga i na współczesnych polskich mapach Gorganów jest synonimowana z nazwą "Руський Путь". Chyba mylnie? Jest już mocna utrwalona w uzusie ukraińskim.
BTW Ostatnio natrafiłem w publikacjach Andrzeja Potockiego (1993, 2000, 2004) na "Przełęcz Solińską" - synonim Przełęczy nad Roztokami/Ruskiego sedla. Występuje chyba tylko u niego w ciekawym kontekście: "Po polskiej stronie [...], tuż przy granicy na wschód od drogi znajduje się zbiorowa mogiła Żydów słowackich rozstrzelanych tu przez hitlerowców w czasie II wojny światowej. [...] Jest zarośnięta świerkowym młodnikiem". Może wie ktoś coś więcej na ten temat?
Odp: Przełęcze w Karpatach Wschodnich - Niemiecka Przełęcz
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomnatyk
Co z tą Niemiecką Przełęczą?
Nie kojarzę tej nazwy ....
Odp: Przełęcze w Karpatach Wschodnich - Niemiecka Przełęcz
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Nie kojarzę tej nazwy ....
Szkoda. A tak dobrze przyswajałeś przesunięcie przez Ukraińców nazwy "Przełęcz Wyszkowska" ...