Rangi użytkownika forum - zmiany.
Witam,
Ponieważ coraz częściej pojawiają sie pytania typu: "czemu mam rangę kandydat na bieszczadnika, itp - a chodze np. 30 lat po Bieszczadach", doszlismy do wniosku, że są to uwagi jak najbardziej uzasadnione, szczególnie jeśli rangi traktowane sa poważnie, bo przeciez nie wszyscy przywiązują do tego wagę - zatem poniższe nie dotyczy przeciwników rang jako takich w ogóle.
Tu są poprzednie dyskusje na ten temat i zdania zarówno zwolenników jak i przeciwników: http://forum.bieszczady.info.pl/bieszczady1063.html
Od dziś wprowadzone zostaja nowe rangi oraz inny sposób "premiowania" rangami najbardziej aktywnych w temacie Bieszczady użytkowników.
1. Nowy forumowicz nie otrzymuje żadnej rangi.
2. Od 20 postów forumowicz otrzymuje rangę:: Bieszczadnik.
Na tym kończą się rangi (ranga) nadawana automatycznie, a uzalezniona do tej pory od ilości postów. Wyższe rangi od Bieszczadnika, będą nadawane najbardziej aktywnym, zasłuzonym dla forum, pomagającym innym uzytkownikom poprzez merytoryczne odpowiedzi na pytania, obeznanym w temacie jakim są Bieszczady, itd.
Krótko mówiąc, ktoś kto ma 1000 postów, może mieć znacznie niższą rangę niz osoba która napisała 100 postów. Nie oznacza to jednoczesnie, że pisanie luźnych postów jest niemile widziane - wręcz przeciwnie, bo forum to w końcu przede wszystkim rozrywka. Nie będzie ono jedynie "nagradzane" automatycznym awansem, jak to miało miejsce do tej pory - wydaje się, że jest to system bardziej sprawiedliwy (są przykłady Bieszczadników, ktorzy nie napisali ani jednego posta o Bieszczadach). Czy sprawdzi sie w praktyce - pewnie czas pokaże.
Powyższe zmiany Rada Ministrów przedłożyła do podpisu Prezydentowi, który poprawkę podpisał i wprowadził w życie z dniem dzisiejszym ;)
Wszelkie propozycje i uwagi mile widziane. Kubły pomyj mniej, ale tez jakoś się doczyścimy ;)
Odp: Rangi użytkownika forum - zmiany.
Z tego co tu wyczytałem, na forum są tylko 2 przedziały w liczbie postów oraz jedna ranga "Bieszczadnik". Czy nie uważacie, że znacznie ciekawiej byłoby gdyby rang było więcej? Np. możnaby postopniować "bieszczadnika" (młodszy, starszy, doświadczony, początkujący, itp.), albo dodać coś nowego. Wpłynęłoby to mobilizująco na piszących no i urozmaiciłoby forumowy krajobraz...
Cytat:
Zamieszczone przez
pablo
możnaby postopniować "bieszczadnika" (młodszy, starszy, doświadczony, początkujący, itp.)
Przypomina mi się sytuacja z życia wzięta. Kolega, zgodnie ze swiętym wojskowym regulaminem, rozpoczął kiedyś meldunek na poligonie slowami: "starszy plutonowy podchorąży rezerwy XYZ melduje ..." po czym nawijał o tym, o czym powinien zameldować. Przełożony zignorował treść meldunku i powiedział tylko: "masz najdłuższy stopień wojskowy z jakim się w życiu spotkałem". Wnioski sam sobie wyciągnij.
Ale to już było i odeszliśmy od tego.... tak jest normalniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
pablo
(...)póki co to albo jest się nikim (do 20 postów) albo bieszczadnikiem. Trochę mało...
Jak dla mnie - w sam raz.
Po pierwsze - w sam raz, żeby odsiać tych, którzy wpadają tu, żeby zarejestrować się i wyprodukować jeden post w stylu "szukam kwatery, oferty na maila" albo "jakie skarpety polecacie". Można się spierać, czy te 20 postów to właściwa granica i może lepiej byłoby 18, ale... po co?
Z drugiej strony - czy natłuczenie 1000 postów automatycznie powinno robić z kogoś "starszego bieszczadnika"?
Cytat:
Zamieszczone przez
pablo
urozmaiciłoby to nasze forum, bo póki co to albo jest się nikim (do 20 postów) albo bieszczadnikiem. Trochę mało...
Jeżeli Ci mało, to mogę pogadać z adminem żeby wyjątkowo nadał Ci range Zakapiora, Nadbieszczadnika czy tego tam jeszcze chcesz ;-)
Pozostałym rangom dajmy spokój - to nie forum 12-latków, gdzie rangi zdobywa się klepiąc posty na ilość, niczym zuchy sprawności.
Szczerze powiem, że te całe nadawanie rang to jest zabawa dla nastolatków. Bieszczadnik zwykły, bieszczadnik niezwykły, bieszczadnik wtajemniczony, cuda na patyku. Poza tym pachnie mi to nadawaniem stopni taternickich w czasach socjalizmu - kiedy to bez różnych taterników wspierajacych, zwyczajnych, kart i innych wymysłów nie dało się wspinać.
Jesteśmy w większości ludźmi dorosłymi, nie bawmy się w dziecinne zabawy. Po co to komu :)
Nie lepiej merytorycznie pogadać? Za to lubię to forum...
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Szczerze powiem, że te całe nadawanie rang to jest zabawa dla nastolatków....
eno, natolatkiem było fajnie być :-)