Hej wybieram sie na Majówke w GÓRKI tylko ze nie moge znaleźć w miare dobrych prognoz pogody Jakby ktoś miał dobre stronki z pogodą w bieszczadach to sie polecam.
Wersja do druku
Hej wybieram sie na Majówke w GÓRKI tylko ze nie moge znaleźć w miare dobrych prognoz pogody Jakby ktoś miał dobre stronki z pogodą w bieszczadach to sie polecam.
Poszukaj za pomoca wyszukiwarki, podobne pytania już były.
Malo polecał w innym wątku stronę:
http://weather.icm.edu.pl/
Sprawdziłem, faktycznie dużo informacji, ciekawie podanych. Pogoda na 2 doby do przodu.
W praktyce tak, czy siak musisz być przygotowany na wszystko.
Pozdrawiam.
http://wiadomosci.onet.pl/2681,20609...e_lokalne.htmlCytat:
Trudna sytuacja w Bieszczadach
Kilka miejscowości w Bieszczadach na skutek ataku zimy zostało odciętych od świata. Mieszkańcy i turyści w pensjonatach nie mają prądu, wody i łączności telefonicznej.
Jak poinformował naczelnik bieszczadzkiej grupy GOPR Grzegorz Chudzik, taka sytuacja jest w: Czarnej, Baligrodzie, Cisnej, Wetlinie, Lutowiskach i Ustrzykach Górnych.
Jak dodał, jedyna możliwość komunikacji ze światem to radiołączność GOPR. Wyjaśnił, że słupy telefoniczne zostały powalone, zerwane są linie energetyczne. Ponadto ze względu na brak prądu nie działają także przemienniki niezbędne w komunikacji przez telefony komórkowe oraz pompy dostarczające wodę. Nie ma także ogrzewania. - Pogotowie korzysta z naszej radiołączności, a my korzystamy z agregatów, aby tę łączność zachować. Dojazd jest także niemożliwy, bo tarasują go powalone drzewa, konary i gałęzie - mówił Chudzik.
W kilku pensjonatach bez ogrzewania, wody, prądu przebywa kilkudziesięciu turystów, którzy nie mogą skontaktować się ze swoimi rodzinami. Wójt gminy Cisna za pośrednictwem GOPR zaapelowała do turystów, aby na razie nie przyjeżdżali do tych miejscowości.
nie wiecie czasem jak tam wygladaja szlaki w biesach
W piątek w rejonie Ustrzyk, tylko samochodem terenowym z dobrymi oponami. Od Ustrzyk pług przepchnął drogę do skrzyżowania do Dwernika, dalej odpuścił. Poza przepychaniem, usuwali zwalone gałęzie i drzewa.
Na szlaki nie było sensu się porywać. Pogoda nieprzyjemna, mokry głęboki śnieg.
Kolejnego dnia byłem na krótkiej trasie Duszatyn - Jeziorka Duszatyńskie. Dużo zwalonych drzew na szlaku, czasem trudno przez nie przejść. Poniszczone mostki na szlaku.
U dołu kilka zdjęć. Ustrzyki sklepiki przy skrzyżowaniu, dalej droga Ustrzyki - Wetlina.
zamierzam się wybrać do Wetliny 11 - 15 listopada, ale jak śnieg nie odpuści to mam poważne wątpliwości...
spotkam kogoś w Biesach w tym terminie?
Jaki fajny śnieg ciekawe czy się utrzyma do listopada?? Ja śmigne na cały tydzień w okolicy 11 :) już nie mogę się doczekać :)))
ooo,
cieszę się, że ktoś jeszcze w tym terminie będzie w górkach!
Nie sądzę, że ten śnieg poleży do listopada. Dziś była odwilż, na ten tydzień co będzie zapowiadają temperaturę rzędu 15 st.
Dziś drogi generalnie przejezdne, ale szlaki niekoniecznie przetarte. Podchodziłam na Wetlińską od Przeł. Wyżnej to było ok, lecz szlak od Górnej Wetlinki jeszcze butami nie został skażony - leży dziewiczy śnieg. Od Berehów widziałam tylko początkowy odcinek i wyglądało, że ktoś tam próbował iść.
Ale to też fajne, błotko będzie ....
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...ZADY/751826858
Uwaga! W Bieszczadach zagrożenie lawinowe
Drugi stopień zagrożenia lawinowego, w pieciostopniowej skali, został ogłoszony w Bieszczadach.
Witam. Czy ktoś zorientowany mógłby się podzielić informacją na temat stanu szlaków? Wybieram się w sobotę/niedzielę w okolice Rawki, a że strona GOPR leży od piątku 16.10 więc nie można się z netu dowiedzieć o rzeczywisty stan infrastruktury... Kamera BdPN w UG działa... kiepsko (http://www.bieszczady.pl/webcam_bdpn.php) ale działa. Widać śnieg :) ale już nie wiadomo ile go jest. Z góry dziękuję za info. A co do zagrożenia lawinowego, to od wczoraj (19.10) obowiązuje I stopień (http://turystyka.interia.pl/wiadomos...we,1384221,236)
Uszatku, w niedzielę (18.10) w wyższych partiach śniegu było tak powyżej kolan. Mokra, ciężka, wredna breja. Na Wetlińską szlak na Przełęcz Wyżną był porządnie przetarty, a reszta wcale (jedynie do Berehów ktoś schodził to przedeptał). Od opiekuna campingu "Górna Wetlinka" dowiedziałam się, że pozostałe szlaki nieprzetarte i najczęściej z dodatkowymi atrakcjami typu zwalone drzewa.
Jak pewnie zauważyłeś na Podkarpaciu leje i temperatura na plusie - spłucze śnieg.
E tam leje od razu:) Ale niech trochę spłucze ten śnieg:) Albo wezmę rakiety jakby co.
Dziękuję za info. Jak się wybiorę to napiszę i pokażę jak było.
Podepnę się nieśmiało pod ten temat , orientujecie się jakies są warunki w okolicach Ustrzyk Górnych ?:)
Dziś od rana było słońce i pogoda jak na wiosnę -wyłączając roztopiony śnieg na szlakach w lesie:evil:
Potwierdzam. Wczoraj (25.10) było pięknie - słoneczko itp. Na Rawkach trochę śniegu, ale na szlaku to tak śladowo. Gorzej z podejściem od przełęczy Wyżniańskiej. Ponieważ to płn zbocze to i śniegu więcej. A że ciepło, to wszystko spływa.
Podoba taka jak mniej więcej koniec kwietnia w Biesach :)
Chyba sie niedoczekamy. Ale trzeba jechać
Witam
Proszę o podanie aktualnej pogody w okolicach Wetliny, Cisnej. Wybieram się 11.11.09. Pozdrawiam
dżdży z przerwami, ale dżdży ;)
11 nie zapowiada się ciekawa pogoda ale jest i plus takiej pogody otóż brak ruchu na szlakach :)
Dziś w nocy wyjeżdżam i mimo marnej pogody od jutra idziemy z żonką na szlak. Pozdrawiam i dziękuję.
Pogoda marna, ale mimo, że pada to po buczynach mgły zaległy gęste i dość uroczo to wygląda.
jakie prognozy na drugą połowę i koniec tygodnia?
Nie pytam o TV
nooo .... górale zbierają chrust ... ja zwykle
...kury wzbijają się w stada i odlatują na północ...
wczoraj wróciłem z Wetliny,
pogoda?
do ok.700 - 900mnp błoto, MASAKRA,
powyżej - śniegi, MASAKRA
ALE WIECIE CO?
BYŁO REWELACYJNIE!!!!!!
ludzi prawie zero, spotkaliśmy chyba z sześć osób przez dwa dni chodzenia
:razz:
byliśmy na małej i wielkiej rawce oraz na smereku i przeł.orłowicza,
niedużo ale przy tej pogodzie i tak trasa dała się we znaki
:grin:
Suchy mrozik więc calkiem przyjemnie. Pogoda tatrzańska, więc w góry podziwiać widoki od Gorganów po Tatry.
Pragnienie trza u źródła zaspokajać ;) Zdjęć nie mam, bo na wieczór nie mogłem w górach zostać, a o zachodzie Tatry najpiękniej wyglądają.
Szukam strony z danymi meteorologicznymi na konkretny miesiąc w roku, jak średnie temperatury, wilgotnośc etc.
Jeżeli chodzi o Polskę, nie mogę znaleźć takich informacji
pomocy
.. ana IMGW nic nie ma.. albo lotniczych meteo?
bardzo dziękuję
http://new.meteo.pl/ całkiem dobra prognoza
Witam,
31 maja planowałam wypad w Bieszczady; konkretnie Ustrzyki Górne. Napaliłam sie strasznie na ten ten wyjazd i czekałam od kilku miesięcy, a tu pogoda zrobiła mi psikusa :( Mam pytanie czy jest sens wybierać się w tamte rejony? Już nie chodzi mi o jakieś dalekie piesze wędrówki, ale o "zwyczajne spacery" i "pooddychanie bieszczadzkim powietrzem"
Zawsze warto nawet na 12h tylko;-)
A czemu mialo by nie byc sensu :D dzisiaj pieknie slon eczko swiecilo i było cieplutko ;) ja jade 28 i wracam w poniedzialek wiec moze spotkamy sie na szlaku :)
Pozdrawiam,
Bobas
http://esanok.pl/?ak=news_c&pan=n&do...428&wroc=indexCytat:
SYGNAŁ INTERNAUTY: Bezkarni kierowcy ciężarówek
(21-05-2010 )
WYSOCZANY/POWIAT SANOCKI. Żywioł po raz kolejny dał znać o sobie w miejscowości Wysoczany. Droga powiatowa, która jest systematycznie podmywana przez rzekę Osława, z każdym dniem staje się coraz bardziej niebezpieczna. Umocnienia, które zrobiono zdawały egzamin tylko w czasie niskiego poziomu wody. Po ostatnich opadach urwisko ponownie ucierpiało. Obecnie drogę od rzeki dzieli tylko 30 centymetrowy pas pobocza!
W związku z niebezpieczeństwem, w miarę możliwości zabezpieczono osuwisko. Zamknięto m.in. drogę dla pojazdów o tonażu przekraczającym 3,5 t. Przestały także kursować autobusy. Wszystko po to, aby „odciążyć” wskazany odcinek drogi.
Bezkarni kierowcy ciężarówek
Do przepisów nie stosują się kierowcy samochodów ciężarowych, przewożących drewno. Ich masa całkowita sięga około 50 ton!
- Pomimo zakazów właściciele firmy przewożącej drewno nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństwa jakie stwarzają. Poza tym jeśli droga zostanie zniszczona całkowicie, ludzie będą musieli jeździć do pracy pokonując trasę o ponad 20 km dłuższą – pisze do nas Internauta.
Poziom wody w Osławie obecnie jest stabilny, nie można jednak wykluczyć, że kolejna „wielka woda” na rzece, zmusi zarządców drogi do jej zamknięcia. Czynione są starania do pozyskania funduszy na poprawę stanu drogi na tym odcinku. Problem w tym, że kierowcy samochodów ciężarowych tylko pogarszają stan jezdni.
Ktoś to musi kontrolować!
Czy interes mieszkańców, którzy muszą codziennie przejeżdżać tą trasą jest niczym wobec zysków przewoźników? Gdzie są służby mundurowe, w sytuacji nagannego łamania prawa? Co z rozsądkiem samych kierowców samochodów ciężarowych?
Oczywiście, że warto!!! W Bieszczady zawsze warto:) Właśnie po to "pooddychanie bieszczadzkim powietrzem. My się też wybieramy w tamte okolice już 29 maja. Mamy w składzie trzy czarownice, więc z pogodą na pewno sobie poradzimy;)Można już pakować plecak.Pozdrawiam