-
Szukam informacji -praca licencjacka
Witam
Piszę pracę licencjacką na temat Brzegów Górnych. Coś o możliwościach rozwoju tej miejscowości.
Poszukuję szczegółowych, a jeśli nie ma to mniej szczegółowych :-? publikacji na temat Brzegów Górnych. Historii, statystyk, wszystkiego.
W internecie ciężko mi coś znaleźć, żadnej książki wygooglować nie mogę.
Szukałam czegoś w dziale bibliografia ale po tytułach ciężko ocenić czy w środku są interesujące mnie informacje
Mam taką straszną prośbę,
czy możecie mi podsunąć jakiś tytuł, adres, coś co pomoże mi znaleźć odpowiednie info?
-
Odp: szukam informacji -praca licencjacka
Cytat:
Zamieszczone przez
a_s
Poszukuję szczegółowych, a jeśli nie ma to mniej szczegółowych :-? publikacji na temat Brzegów Górnych. Historii, statystyk, wszystkiego.
1. niebieska ksiazka lece z pamieci "gmina Cisna" (?) Krukara (?) byly trzy takie o BieszcZadach kazda z innym rejonem. Tam masz opisy ilu mieszkancow, kto wlascicielem, plany kastralne, jaki sklad narodowosciowy itd itp
2. "Cerkiewki bieszczadzkie" opis cerkwi, dekanatow, losy cerkwi i chyba jest tez opis cmentarza w Brzegach wraz z opisem zabytkowych plyt nagrobnych.
3. "Tak bylo w Bieszczadach" ksiazka wielokrotnie tu omawiana, mozesz znalezc losy wsi z czasow wojny. Nie wiem czy sie nie myle ale chyba sa tez foty domow w szacie zimowej.
Zaznaczam ze nie mam teraz ksiazek w rece i wszystko co napisalem to to co pamietam.
-
Dodam jeszcze ze byloby milo z Twojej strony gdybys po napisaniu pracy wystawil ja w pdfie (przy zachowaniu praw autorskich) do przeczytania. Moze sie dowiemy czegos nowego.
-
dzięki thaiski :) sprawdzę to. Podoba mi się zwłaszcza to, co powinno być w tej tajemniczej niebieskiej książce. Nad pdfem się zastanowię
może ktoś jeszcze coś?
ps. ja być płeć żeńska:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
a_s
Witam
Piszę pracę licencjacką na temat Brzegów Górnych. Coś o możliwościach rozwoju tej miejscowości.
W internecie ciężko mi coś znaleźć, żadnej książki wygooglować nie mogę.
Szukałam czegoś w dziale bibliografia ale po tytułach ciężko ocenić czy w środku są interesujące mnie informacje
Mam taką straszną prośbę,
czy możecie mi podsunąć jakiś tytuł, adres, coś co pomoże mi znaleźć odpowiednie info?
Czekaj, zgłupiałam zupełnie. Szukasz wiadomości o możliwościach rozwoju Brzegów Górnych? Kpisz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
thaiski
1. niebieska ksiazka lece z pamieci "gmina Cisna" (?) Krukara (?) byly trzy
[...]
2. "Cerkiewki bieszczadzkie"
[...]
3. "Tak bylo w Bieszczadach" ksiazka wielokrotnie tu omawiana, mozesz znalezc losy wsi z czasow wojny. Nie wiem czy sie nie myle ale chyba sa tez foty domow w szacie zimowej.
Zaznaczam ze nie mam teraz ksiazek w rece i wszystko co napisalem to to co pamietam.
1 - czy aby nie chodziło o 'Bieszczady. Słownik historyczno-krajoznawczy'
Stanisława Krycińskiego? i nie cz.2 "Gmina Cisna" a cz.1 "Gmina Lutowiska'?
(tomiszcza raczej niż książeczki; były 2 części, ta 'trzecia' - to może chodzi
o tegoroczne wznowienie cz.2? ewentualnie SKPB W-wa wydało ok. 20 lat temu
"Gmina Czarna" AFAIR tegoż autora - cienkie materiały z obozów akcji 'Opis'/'Nadasanie')
2. poprawny tytuł: 'Cerkwie w Bieszczadach' - też Krycińskiego
3. Praca Motyki poświęcona nie całej wojnie, a walkom polsko-ukraińskim 1943-8;
Berehy jeno kilkakroć wspomniane.
A co do meritum pracy - cóż rozwijać w ex-wiosce w środku PNu?!
Oby nic...
Serdeczności,
Kuba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
a_s
Nad pdfem się zastanowię może ktoś jeszcze coś?
ps. ja być płeć żeńska:)
Ej no nie badz taka. My tu lubimy zbierac rozne informacje o Bieszczadach. Twoja praca z pewnoscia nasza wiedze poszerzy o ile oczywiscie nie przepiszesz ksiazek.
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
'Bieszczady. Słownik historyczno-krajoznawczy'
dzieki. te wlasnie ksiazki mialem na mysli
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Czekaj, zgłupiałam zupełnie. Szukasz wiadomości o możliwościach rozwoju Brzegów Górnych? Kpisz?
myślałam raczej o rozwoju jakiegoś ośrodka turystycznego, nie samej miejscowości.
Według mnie miejscowość ta ma idealne położenie jeżeli chodzi o rozwinięcie dobrej bazy noclegowej, ew. coś a la Wysowa, coś dla turystów. I właśnie w tym kierunku chciałabym to zrobić. Tylko wykorzystać to, że leży między Połoninami.
Jeśli się mylę, to wyprowadźcie mnie od razu z błędu zanim się za to wzięłam, choć przyznam że się napaliłam.
dzięki jacob.p.pantz :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
a_s
myślałam raczej o rozwoju jakiegoś ośrodka turystycznego, nie samej miejscowości.
Według mnie miejscowość ta ma idealne położenie jeżeli chodzi o rozwinięcie dobrej bazy noclegowej,
Dżizas, będzie się mi to śniło po nocy jak będzie pełnia księżyca i będę miała koszmary nocne...
A_S czekaj nie bardzo rozumiem, to ma być praca naukowa (jeśli tak to chyba temat zły) czy coś z pogranicza pobożnych życzeń niektórych osób i science fiction?
-
Chryste Panie obyś nigdy nie obroniła się. Życzę Ci tego z całego serca.
O żesz (tu link Anyczki) promotor wyraził zgodę? A tak na marginesie, gdzie studiujesz i kto jest owym promotorem?
-
Lucy spokojnie, to że ona sobie napisze taką a nie inną wizję Brzegów Górnych to nic nie znaczy.
Ale i tak mnie się będzie taka wizja śniła po nocy jako koszmar.
Tylko jaki sens jest tracić czas na pisanie prac właśnie z cyklu science fiction?Mało to ciekawych tematów na świecie?
-
Tu nie chodzi nawet o licencjuszkę ale o promotora i uczelnię. Jak można pisać pracę licencjacką na temat rozwoju turystycznego miejscowości Berehy Górne położonej na terenie parku narodowego? Przecież to jest absurd do potęgi entej. Promotor ma "prowadzić" licencjusza. Jest naukowcem, który musi znać operat ochrony BdPN ewntualnie skrócony plan ochrony parku. Poza tym dziewczyna nie została ukierunkowana. Poszukuje informacji w internecie. Wejdź na nieszczęsne 321 tam toczy się merytoryczna dyskusja na temat prac licencjackich prowadzona przez adiunkta i profesora renomowanych uczelni.
-
Coś mi sie wydaje, że to jakaś prowokacja jest..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Wejdź na nieszczęsne 321 .
nie ma takiej opcji!!!;-)
daj żyć;-)
ale wejdę jak skażą tych od misia, wtedy tak;-)
Może pani studiuje fantastykę i stąd ten temat:lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
a_s
dzięki jacob.p.pantz :-P
nie dziękuj, ino szybciutko zmień temat, bo aktualny to prosto bzdura
i promotor - jak kompetentny - pwoinien Cię z nim przegonić;
jak już musisz na tym terenie, to weźże mapę Bieszczadów
i wybierz coś poza granicami PNu
a jeśli chcesz zrobić coć niestandardowego,
to zacznij od lektury "Sporu o Bieszczady' Michałowskiego i Rygielskiego
- spobuj uwspółcześnić wizję rezerwatu turystycznego ((-;
wyjdzie też utopia, ale choć sympatyczna,
a nie obrzydliwa, jak jaki Polańczyk w Berehach...
Serdecznosci,
Kuba
-
Ten temat to taka sama abstrakcja, jak projekt schroniska (nagrodzony!!) na szczycie Babiej Góry, zaprojektowany jako praca magisterska czy inna licencjacka.
Tak samo możliwy do zrealizowania i podobnie straszliwy.
Dziwią mnie ci, którzy takie nierealne tematy sobie wymyślają.
Dziewczyno - chcesz się przysłużyć Bieszczadom? Rozważ coś, co jest mniej koszmarne (źródło koszmarnych snów) i może trochę bardziej realne.
Pozdraw
madziaba
PS Kuba, nie strasz Polańczykiem w Berehach. Sio! :))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Ten temat to taka sama abstrakcja, jak projekt schroniska (nagrodzony!!) na szczycie Babiej Góry, zaprojektowany jako praca magisterska czy inna licencjacka
No to mnie zaskoczyłaś. Do tej pory myślałam, że mi przytrafiła się najdziwniejsza historia. Znajomy znajomej, nauczyciel wychowania fizycznego prosił abym mu pomogła w przygotowaniu obrony pracy mgr. Pomagałam. Tuż przed obroną, w nocy dzwoni zdenerwowany z pretensjami: dlaczego pani mi nie powiedziała po co są potrzebne szlaki turystyczne?
-
Hmm... faktycznie temat tej pracy dziwny. Ja akurat pisałem pracę inżynierską m.in. i o Berehach Górnych ale trochę pod innym kątem. Temat pracy: "Atrakcje geoturystyczne pomiędzy Berehami a Dwernikiem". Ale o żadnym rozwoju Berehów to nawet nie wspomniałem.
-
Hmm... faktycznie temat pracy dziwny. Ja akurat pisałem pracę inżynierską na temat atrakcji geoturystycznych pomiędzy Berehami a Dwernikiem. Ale żeby pisać coś na temat rozwoju Berehów to mi nawet przez myśl nie przeszło.
-
o ...! :oops:
mam mapę na której to nie jest na terenie Parku. Trza kupić nową.
no dobra.
Jako znawcy tego terenu jaką miejscowość proponujecie na ulokowanie czegoś takiego?
ps. gdzie znajdę szczegółowy regulamin PN?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
a_s
o...! :oops:
mam mapę na której to nie jest na terenie Parku. Trza kupić nową.
no dobra.
Czyżby jeszcze z lat sześćdziesiątych z kowbojem na okładce? No to ładna wpadka... Fajny jest poziom wiedzy przeciętnego człowieka o ochronie przyrody. I to człowieka na studiach.
Mnie też teraz zapachniało jakąś prowokacją. Trochę nie wierzę, że osoba wykształcona może nie wiedzieć, że w Bieszczadach jest park narodowy.
-
hehe, dobre sobie, nie wiedziałaś o PN-ie w Bieszczadach a_s?...a ja tu wczytuję się właśnie w arcydzieło publikowane w Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot o głębokiej ekologii - ale wesoło:D:D:D
Pozdrawiam,
Derty
-
Cytat:
Zamieszczone przez
a_s
Jako znawcy tego terenu jaką miejscowość proponujecie na ulokowanie czegoś takiego?
?
znaczit CZEGO???
jeśli pytasz o tę infrastrukturę dla turystyki to ja proponuję KSIĘŻYC- i egzotycznie, i romantycznie i parku narodowego ni ma!
Myślę, że to by była genialna praca naukowa;-)
-
Droga a,
Jaki kierunek kończysz?
Tak z czystej ciekawości pytam.
-
Hmm może prawo lub historię prawa?
Jak to jaką miejscowość. Masz wątpliwości?
Jabłonki. Już tam jest zaczątek infrastruktury: pomnik i kiosk z pamiątkami.
-
Ja też zgaduję.
A może a_s kończy właśnie architekturę krajobrazu? W pracach na tym kierunku można zobaczyć np propozycję budowy stacji narciarskiej z całą infrastrukturą koło Murowańca. Patrząc na to z tej strony, lokalizacja na terenie BdPN jest tak samo dobra jak każda inna, a papier cierpliwy i zniesie wszystko.
JarekBartek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Tu nie chodzi nawet o licencjuszkę ale o promotora i uczelnię. Jak można pisać pracę licencjacką na temat rozwoju turystycznego miejscowości Berehy Górne położonej na terenie parku narodowego? Przecież to jest absurd do potęgi entej. Promotor ma "prowadzić" licencjusza. Jest naukowcem, który musi znać operat ochrony BdPN ewntualnie skrócony plan ochrony parku. Poza tym dziewczyna nie została ukierunkowana. Poszukuje informacji w internecie. Wejdź na nieszczęsne 321 tam toczy się merytoryczna dyskusja na temat prac licencjackich prowadzona przez adiunkta i profesora renomowanych uczelni.
Wrzuć na luz.
Ktoś z rzeszowskiej polibudy zaprojektował obserwatorium na Połoninie Caryńskiej.
Stoi?
Stanie?
-
Jest w Berehach osoba, która ma spore doświadczenie w świadczeniu usług turystycznych. Mieszka przy głównej ulicy Bereh, po lewej stronie jadąc w kierunku Dwernika, nie sposób przeoczyć jej pensjonatu, wybija się wyraźnie ponad zabudową miejscowości. Już od ponad 20 lat jest liderem na tym lokalnym rynku turystycznym zostawiając daleko w tyle konkurencję. Mowa o pani Anieli Kapes (tel. 013 461-06-19) , która wydaje się najbardziej kompetentna w udzielaniu informacji na temat możliwości rozwoju tej miejscowości. ;) :lol:
-
Witam
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Hmm może prawo lub historię prawa?
Jak to jaką miejscowość. Masz wątpliwości?
Jabłonki. Już tam jest zaczątek infrastruktury: pomnik i kiosk z pamiątkami.
Ciągle zapominasz o sraczu. To dla maluczkich, którzy poruszając się autokarami bez WC wyczekują na takie miejsca. Nie ważne wtedy gdzie i co - jest sracz!!
Dla ludzi, którzy dupsko podcierają sobie banktotami też jest tam miejsce. Może już tam nocowałaś? :-))
A teraz poważnie - jest to temat na pracę jak najbardziej. Czepiliście się osoby poszukującej tutaj wsparcia. Ciekawe jak Wasze prace licencjackie albo magisterskie miały (mają) się do rzeczywistości. I jakie wnioski z tych prac? Hę!
Może macie odwagę i podacie temat swojej pracy i załączycie wnioski z tej pracy?
Nie?
Obciach?
Fe!!!
A jak się mają budowy i rozbudowy w innych miejscach parku? Widział ktoś np opracowania na temat wpływu na środowisko? A są prawnie wymagane.
Ciekawe co jest jeszcze w stanie bardziej zgnoić te przecudnie wyjątkowe góry? Góry, u podnóża których płyną potoki, i mieszkają ludzie, i jest działalność nawet przemysłowa... i sranie w banie.
hehe