-
Szlaki w Górach Sanocko-Turczańskich
Wiekszość z nas na pytanie szlaki położone na terenie Bieszczadów może odpowiedzieć; znam, byłem tam x razy. Są dobrze naniesione na mapy, powszechnie znane. Czy na podobnie zadane pytanie dotyczące szlaków położonych na terenie Gór Sanocko-Turczańskich i pogórzy możemy odpowiedzieć znamy, byliśmy tam? Moim zdaniem nie. Większość z przewodników nie zna ich nawet. Nie są zaznaczone na mapach. Ktoś je wytycza ale nie wiele robi aby je spopularyzować.
Wczoraj byłam na takim szlaku. Jest to szlak miasta Sanoka, zielony wiodący z Bykowiec do Lisznej. Ciekawy poprowadzony częściowo przez rezerwat "Polanki". Trasa: Bykowce-Wielki Kamień-Graniczna- Mały Kamień-Olchowa(d.przysiółek Wujskiego)-Liszna. Przeszłyśmy go w trzy godziny. Polecam go wiosną, kiedy nie ma jeszcze liści. Piękne panoramy z jednej strony rozległe na dolinę Sanu, Pogórze, Bieszczady, Beskid Niski, a z drugiej strony ładnie nam się prezentuje Wujskie położone na terenie Gór Sanocko-Turczańskich. Można zobaczyć dwie ładne wychodnie skalne(klopsik skomercjalizowali Ci kamuchy). Mnie jednak urzekł fragment doliny, gdzie niegdyś istnial przysiółek Olchowa. Ładna okolica, łany żarnowca, rozpadające się domy, stare sady, młody, bardzo, bardzo gęsty sad śliwowy otaczający niszczejącą kaplicę lub nagrobek. Klimaty bieszczadzkie sprzed dziesiątków lat. Niestety, potem szlak wiódł drogą zrywkową. Błotko, błoto, błocko, cholerna breja przez którą musiałyśmy brnąć. Nie ma na tyle dobrym samooczyszczajacych się wibramów coby sobie z sanocko-turczańskim błockiem poradziły.
Jest kilka wariantów poznania tej okolicy. Ale o tym kiedyś napiszę jak je przejdę.
-
Odp: Szlaki w Górach Sanocko-Turczańskich
Właśnie czekając, aż moje baby oblecą wszystkie ciuchlandy w galerii, wyszperałem sobie "Pogórze Przemyskie" DEMART.
Na razie studiuje mapę....
PS. Była to jedyna mapa tego regionu, którą mieli w empiku. Może jest coś lepszego? (choć "na oko" wygląda dobrze)
Pozdrawiam:)
-
Skoro Lucyna zaczęła od Sanoka to i ja coś dołożę. W Sanoku rozpoczyna się tzw. szlak na Chryszczatą. W pierwszych kilometrach wiedzie on przez pasemko Wiecha, rozdzielające Sanok i wieś Niebieszczany. Górka jest w większości porośnięta lasem ale na "szczycie" (trochę ponad 500 m.npm)jest kilka większych polan tudzież pól uprawnych z których rozciągają się rewelacyjne widoczki. Przede wszystkim rzuca się w oczy panorama prawie całego Sanoka a nad miastem efektowne zbocza Gór Słonnych. Po przeciwnej stronie widać wzgórza Dziady, Bukowicę z Tokarnią a przy dobrej widoczności na płd-wsch. majaczą się połoniny. Przez lornetkę wypatrzeć można przekaźnik tv na Suchej Górze k.Krosna. Tu przyznaję że nie szedłem dalej tym szlakiem, a nie licząc jego celu, zaliczyłem leżące na jego drodze Pogary i Suliłę. Z Suliły widoki są niestety tylko na zachód (Rzepedka,Tokarnia) zaś z Pogarów nad Kulasznem rozciąga się świetny widok na szeroko pojęte południe - po prawej stronie Beskid Niski, po lewej przedgórze bieszczadzkie. I tu mały wrtęt do wątku o przewodniku po Pogórzu Bukowskim: ja tam nie znam się na jakichś "układach rusztowych" czy innych geologiach ale wiem że jak stanę na Pogarach to widzę różnicę pomiędzy terenami okolic Bukowska a Baligrodu, prawa i lewa strona wyglądają po prostu "inaczej". Zresztą tu Kondracki umiejscawia granicę Karpat Zachodnich i Wschodnich. (Ja to w ogóle mam fajnie - jak patrzę przez okno swojej kuchni to widzę Karpaty Wschodnie w postaci Gór Słonnych czyli Sanocko-Turczańskich a jak wyjdę na balkon to przed oczami mam Karpaty Zachodnie w postaci wymienionej wcześniej Wiechy czyli Pogórza Bukowskiego czyli Beskidu Niskiego.)
Przepraszam że odbiegam od tematu, który Lucyna ustaliła na Góry Sanocko-Turczańskie ale sądzę że szlaki przylegającego do Bieszczadów wschodniego skrawka Beskidu Niskiego też zasługują na przybliżenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
"Pogórze Przemyskie" DEMART.
[...] Może jest coś lepszego?
nie ma
Serdeczności,
Kuba
-
Jest także druga stosunkowo dobra mapa Demartu obejmująca G S-T. Bieszczady Góry Słonne mapa turystyczna 1:75 000 plastik. Jak sama nazwa wskazuje laminowana. Są tam naniesione szlaki rowerowe i część scieżek dydaktycznych oraz szlak ikon doliny Sanu. Korzystam z niej dość często z tej racji, że jest w miarę poprawna i nie niszczy się.
O mapie Pogórze Przemyskie rozmawialiśmy w boxie. Mi podoba się. Szczególnie druga strona mapy poświęcona tylko i wyłącznie historii regionu. Moim zdaniem na dzień dzisiejszy nie ma lepsze mapy tego obszaru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Właśnie czekając, aż moje baby oblecą wszystkie ciuchlandy w galerii, wyszperałem sobie "Pogórze Przemyskie" DEMART.
Na razie studiuje mapę....
PS. Była to jedyna mapa tego regionu, którą mieli w empiku. Może jest coś lepszego? (choć "na oko" wygląda dobrze)
Nie ma.
Ta mapa jest całkiem niezła, ale ma jedną wadę - nie obejmuje całego Pogórza Dynowskiego.
Dynowskie i Strzyżowskie to już całkiem terra incognita, nie ma ich w całości na żadnej mapie (fragmenty Dynowskiego są na podanej przez Ciebie mapie Demartu).
Ja chciałam polecić Pogórza i G.Sanocko-Turczańskie na rower.
Świetnie się je zwiedza właśnie rowerem (byle wzdłuż a nie w poprzek grzbietów gór rusztowych 8-) )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Nie ma.
Ja chciałam polecić Pogórza i G.Sanocko-Turczańskie na rower.
Świetnie się je zwiedza właśnie rowerem (byle wzdłuż a nie w poprzek grzbietów gór rusztowych 8-) )
Co to za mapa? Mogłabyś podać szczegóły?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
To mi się podoba ,nareszcie rozmawiacie normalnie, jak Dwie "Kumpelki" i do tego Przewodnicy.... , solidarność zawodowa bardzo się liczy i zobowiązuje(ludzie czytają ,patrzą i oceniają ).:-P tak trzymać, bardzo się cieszę.
ps. Bierzcie przykład z solidarności zawodowej wśród lekarzy, a mapy w tym przypadku to tylko dodatek do tego....Moderator wiem ,że nie na temat ale ...
Moderator: jedyne co ja wiem, to to, że jesteś w błędzie :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Nie rozumiem pytania ?
Przecież napisałam, że również moim zdaniem nie ma lepszej mapy niż ta o której pisał vm2301.
A jej poważną wadą jest to że nie obejmuje większego obszaru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
To mi się podoba ,nareszcie rozmawiacie normalnie, jak Dwie "Kumpelki" i do tego Przewodnicy.... , solidarność zawodowa bardzo się liczy i zobowiązuje(ludzie czytają ,patrzą i oceniają ).:-P tak trzymać, bardzo się cieszę.
ps. Bierzcie przykład z solidarności zawodowej wśród lekarzy, a mapy w tym przypadku to tylko dodatek do tego....Moderator wiem ,że nie na temat ale ...
Moderator: jedyne co ja wiem, to to, że jesteś w błędzie :D
Piotr nie jest w błędzie.
Mam przed sobą mapę Pogórze Przemyskie Mapa rowerowa OPGK Rzeszów S.A. wydanie 2004 której autorem ku memu zaskoczeniu jest Kosterkiewicz i prawdę powiedziawszy nie poleciłabym jej nikomu.
-
1 załącznik(ów)
Lucyna pisze o tych szlakach :
Cytat:
Większość z przewodników nie zna ich nawet.
No i dobrze że nie znają. Wcale nie oczekuję żeby w te strony ciągnęły tabuny znudzonych delikwentów prowadzonych przez przewodników.
Dzięki temu można tu znaleźć ciszę i miejsce na osobisty kontakt z przyrodą.
A okolice są prześliczne. Szczególnie urokliwy jest przełom Sanu widziany z góry.
Zobaczcie zresztą sami patrząc na dołączone foto.
Pewnie że ( tak jak pisała Lucyna ) drzewa o tej porze nie przeszkadzają tyle jak na moim zdjęciu zrobionym w srodku lata
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Mam przed sobą mapę Pogórze Przemyskie Mapa rowerowa OPGK Rzeszów S.A. wydanie 2004 której autorem ku memu zaskoczeniu jest Kosterkiewicz i prawdę powiedziawszy nie poleciłabym jej nikomu.
Tej mapy zupełnie nie znam, nawet jej nie widziałam w sklepie.
Ogólnie mogę powiedzieć, że nie przepadam specjalnie za mapami z etykietką "specjalnie do turystyki rowerowej".
Uważam to za chwyt marketingowy.
Jeżdżąc na rowerze gdziekolwiek jestem posługuję się zwykłą mapą turystyczną, najbardziej lubię te Compassu.
(Bardzo ich chwalę za to, że pierwsi wydali na prawdę dobrą mapę mojego rejonu czyli GOP - ale to OT)
Niestety Compass jak dotąd nie zdecydował się na wschodnią część Pogórzy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Lucyna pisze o tych szlakach :
No i dobrze że nie znają. Wcale nie oczekuję żeby w te strony ciągnęły tabuny znudzonych delikwentów prowadzonych przez przewodników.
Dzięki temu można tu znaleźć ciszę i miejsce na osobisty kontakt z przyrodą.
A okolice są prześliczne. Szczególnie urokliwy jest przełom Sanu widziany z góry.
Zobaczcie zresztą sami patrząc na dołączone foto.
Pewnie że ( tak jak pisała Lucyna ) drzewa o tej porze nie przeszkadzają tyle jak na moim zdjęciu zrobionym w srodku lata
Jeszcze muszę sprawdzić ścieżkę spacerową żółtą wiodącą na Bukowinę nad Załużem. Chcę trochę pokombinować i wejść z Załuża zielonym na Przysłup, potem czerwonym na Słonny i bez szlaku lub śceżką oznaczoną na żółto na Kamienną czy Kamionkę czyli Bezmiechowa.
A druga trasa przed mną to szlak ikon doliny Sanu. Muszę go jeszcze raz przejść. No i Zamczysko ale to będzie chaszczor.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Ja też mam te mapę. Oczywiście na pierwszy rzut oka nowsza mapa Pogórza Przemyskiego wydaje się być lepszą. Ale ta starsza znowu tak bardzo się nie różni, jeśli ktoś porusza się na rowerze, to jej szczegółowość jest wystarczająca. A w 2004 r. miała jeszcze jeden walor - była jedyną w miarę aktualną mapą tego terenu. Natomiast zgadzam sie , że przydałaby sie jakakolwiek mapa turystyczna mojego "rodzinnego" Pogórza Dynowskiego. Wprawdzie pracowałem na całym jego obszarze / powiaty brzozowski, rzeszowski, przeworski, jaroslawski i przemyski/, ale nie za często tam bywam, więc tak bez mapy może nie pobłądzę, ale byłoby łatwiej.
-
naive rzekł:
Cytat:
jeśli ktoś porusza się na rowerze, to jej szczegółowość jest wystarczająca
Nie znam mapy o której mówicie, ale ostrożnie podchodzę do takich określeń.
Zwiedzanie na rowerze wszak nie polega jedynie na przejechaniu określonej liczby kilometrów. Po drodze trzeba cos zobaczyć.
A wtedy "szczegółowość" ma ogromne znaczenie.
Oczywiście nie chodzi o zabłądzenie a informacje o poszczególnych miejscach.
No chyba, że ktoś przewodniki wozi...
-
Te wszystkie wymienione mapy nie poleciłabym turystom rowerowym. Dlaczego? Bo nie naniesiono na nie wszystkich tras rowerowych. Jest ich na terenie G S-T i Pogórza Przemyskiego conajmniej kilkanaście.
Pogłabym tylko polecić mapę wydaną przez Zielony Rower ale to opracowanie dotyczy niewielkiego skrawka omawianego terenu. Jest także ciekawa mapka Fortecznej Trasy Rowerowej wokół Przemyśla. Ciekawy aczkolwiek niekompletny jest Atlas znakowanych szlaków rowerowych województwo podkarpackie. Poleciłabym także przewodniki rowerowe Krzysztofa Plamowskiego "Rowerem ze Szwejkiem", "Zielony Rower".
-
A czy wogóle na omawianych terenach są szlaki tylko dla rowerów?
-
Jeżeli myślisz o scieżkach rowerowych to oczywiście nie mamy. Jest za to kilkadziesiąt oznakowanych szlaków rowerowych, w tym transgraniczne. Nie wiem dokładnie ale chyba to czwartkowe seminarium w Caritasie poświęcone Bursztynowemu Szlakowi będzie także o trasach rowerowych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Te wszystkie wymienione mapy nie poleciłabym turystom rowerowym..
Nie ma takiej mapy, która byłaby aktualna w 100 %, wszystko zależy kiedy ją wydano. Samo przygotowanie do wydania też trochę trwa, więc przy najlepszych chęciach wydawcy coś na niej zawsze braknie. Każda mapa jest lepsza niż jej brak, zwłaszcza że wszystkie mapy maja rozbudowaną część informacyjną i gotowe propozycje interesujących tras. ZXresztą w innych wątkach na tym forum wykazano, że nawet mapy uznane za najlepsze, jakieś błędy zawierają.
-
Sądze, że dodatkowo występuje blokada w przepływie informacji. Te szlaki są przeważnie wytyczane w ramach projektów. Ktoś pozyskuje pieniądze, wytycza szlak i na tym poprzestaje. Na mapę Demartu naniesiono te szlaki, które są dobrze i dość dobrze promowane czyli szlaki Zielony Rower, szlak szwejkowski, doliny ikon. Oprócz tego powstało bardzo dużo szlaków, nie tylko rowerowych miejskich i gminnych. O nich prawie nikt nie wie. Chciałam zdobyć schemat szlaków rowerowych wokół Sanoka ale niestety nie udało mi się. Z drugiej strony wydawcy nie dążą aby poprawiać jakość map. Z tego co wiem tylko Ruthenus i Compass wynajmują chaszczowników aby pracowali w terenie. I na dzień dzisiejszy te mapy Bieszczadów są najlepsze. Poza tym obie firmy mają dobry podkład za który nieźle zapłacili.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krzysztof Franczak
A czy wogóle na omawianych terenach są szlaki tylko dla rowerów?
Są - np. szlak okrężny wg Przemyśla "po fortach". Widziałam też jakieś pojedyncze znaki w innych rejonach pogórza.
Ale przyznam ze o ile wolę chodzenie poza szlakami niż po szlakach (oczywiście poza obszarami chronionymi) to jeśli chodzi o jazdę rowerem to szlaki już absolutnie do niczego nie są mi potrzebne.
Jeżdżę rowerem od czasu kiedy skończyłam 3 lata ;-), przejeżdżam co roku nie tak wiele ale jakieś 500-1000 km i nigdy jeszcze nie jechałam szlakiem rowerowym ;-)
Mając doświadczenie z bardzo różnych okolic - GOP, Jura Krakowsko-Częstochowska, Pogórze Przemyskie, Pogórze Wielickie i Wiśnickie uważam że szlaki rowerowe są znakowane po prostu fatalnie, beznadziejnie.
A jeśli już nawet gminy je znakują to nie dbają potem o ich odnawianie.
Każdy kolejny znak trzeba długo wyszukiwać, a ja mam to w nosie.
Osobiście na rower wybieram najchętniej polne drogi o niezbyt dużym spadku, wąskie drogi asfaltowe, bez dużego ruchu pojazdów. I po to mi są właśnie potrzebne dobre mapy (takie jak np. Compassu). Nie sugeruję się żadnymi szlakami, na wyszukiwanie szlaku w terenie moim zdaniem traci się niepotrzebnie czas, a tak - jadę gdzie chcę.
Mapa Demartu jest pod tym względem gorsza niż Compassu, ale znośna.
(tak gwoli informacji - na Pogórzu Przemyskim byłam rowerem tylko raz, ale objechałam wtedy jego sporą część, znacznie więcej jeżdżę po okolicach GOP, po Jurze i po Pogórzu Wiśnickim gdzie mam rodzinę)
-
Mam prośbę do Moderatorów. W tym wątku mamy równoległe dwa wątki. Czy moglibyście je oddzielić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
naive
Natomiast zgadzam sie , że przydałaby sie jakakolwiek mapa turystyczna mojego "rodzinnego" Pogórza Dynowskiego. Wprawdzie pracowałem na całym jego obszarze / powiaty brzozowski, rzeszowski, przeworski, jaroslawski i przemyski/, ale nie za często tam bywam, więc tak bez mapy może nie pobłądzę, ale byłoby łatwiej.
Jest dwie mapy obejmujące znaczną część Pogórza Dynowskiego. Pierwsza została wydana przez Zarząd Parków Krajobrazowych w Krośnie. To był Czarnorzecko-Strzyżowki Park Krajobrazowy. Z tego co pamiętam była dokładana (pożyczyłam i ślad po niej zaginął). W ub roku w sklepiku PARR w Przemyśłu (dawna informacja) kupiłam Czarnorzecko-Strzyżowski Park Krajobrazowy druk i przygotowanie Roksana. Kiepściuchna, schemat ale na bezrybiu i rak ryba.
Przed chwilą pozamawiałam mapy Compassu. Warto wejść do ich sklepiku. Pogórze Rożnowskie, Pogórze Ciężkowickie i polecana przez klopsika Park Krajobrazowy Pasma Brzanki. O ile zamówienie przekracza 30 zł nie opłacasz kosztów przesyłki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Dynowskie i Strzyżowskie to już całkiem terra incognita, nie ma ich w całości na żadnej mapie (fragmenty Dynowskiego są na podanej przez Ciebie mapie Demartu).
Jest taka mapa obejmująca (niemal?) całość ww.
"Pogórze Dynowsko-Przemyskie"
(pokazywałem Ci chyba rzeczkę płynacą pod górkę?)
- drobny mankament - wydana niemal 40 lat temu (-;
skala 1:150k to przy tym pikuś - i tak dwakroć większa niż rówieśnica:
"Okolice Rzeszowa" ((-;
Poza tym można (jeśli o rzeźbę idzie) spojrzeć na WIGówki - oryginalne
lub - Przemyskie i GST - w wersji Pitera.
Najpierw "Okolice Przemyśla" wydane w O.Międzyuczelnianym PTTk w Warszawie
- pomniejszone(!) do 1:150k; pierwsze ('88?9?) wydanie niemal nieczytelne ((-;
później - pocz.90tych, PiTR Kartografia - "PP i G.Słonne" - powiększone do 1:75k
No i współczesne topograficzne (delikatnie mówiąc - mało aktualne drogi itp.)
Tudzież naturalnie fragmenty marnego "Beskidu Niskiego i Pogórza" 1:125k, PPWK
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Zwyczajna/piesza mapa "PogPrzem" OPGK Rz. (choć warto jako 'posiłkową' dla Demartu)
pozostawia wiele do życzenia - niedokładna, błędy, słabo czytelna, brak nazw etc.
a na tę rowerową zerknałem raz w księgarni - i czym prędzej odłożyłem -
wyglądała jakby tę pierwszą specjalnie jeszcze pogorszono :-(
(ta sama skala 1:75k)
Z wyrobów ww. jeszcze "Okolice Rzeszowa" 1:100k,
oraz 50tki: "Lesko, Sanok, Zagórz i okolice" i "Forteczna trasa rowerowa Tw.Przemyśl"
....ale nie ma co marudzić - pierwszy raz po GST chodziłem 19 lat temu
z pocztówkowego formatu fotką graniówki bodaj z Krygowskiego (((-;
Serdeczności,
Kuba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
Z wyrobów ww. jeszcze "Okolice Rzeszowa" 1:100k,
oraz 50tki: "Lesko, Sanok, Zagórz i okolice" i "Forteczna trasa rowerowa Tw.Przemyśl"
Mam te mapy. O ile "Okolice Rzeszowa" są stosunkowo dobre to mapa "Lesko, Sanok, Zagórz i okolice" to kpina z nas turystów. Pamiętam, że wspólnie analizowaliśmy ją na kursie przewodnickim.
Z ciekawych map tego terenu poleciłabym Okolice Kalwarii Pacławskiej 1;25000 i mapę rowerową Okolice Krasiczyna.
Warto także nabyć Zabytkowe cerkwie południowo-wschodniej Polski Krycickiego i mapy dotyczące Przemyśla i Twierdzy Przemyśl tego wydawnictwa.
Są jeszcze pseudomapy wydawane przez powiaty i gminy m.in.przez Brzozów ale ti i trudne do zdobycia i nic nie warte. Zarys terenu powiatu lub gminy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
....ale nie ma co marudzić - pierwszy raz po GST chodziłem 19 lat temu
z pocztówkowego formatu fotką graniówki bodaj z Krygowskiego (((-;
Kuba, Ty nie bądź takim kombatantem, bo ja też tak zaczynałam ;-) w każdych górach.
Chodziłam głownie na podstawie graniówek (też z Krygowskiego), na swoim kursie przewodnickim posługiwałam się właściwie wyłącznie taką mapą i było to bardzo pouczające (nie to co ta dzisiejsza młodzież ;-))) )
Ale akurat dobre mapy cenię sobie najbardziej jeśli chodzi o postęp jaki dokonał się w turystyce w ostatnich latach.
Mapy Pogórz Rożnowskiego, Ciężkowickiego i Pasma Brzanki już mam (wygrałam jedną w trakcie wyjazdu organizowanego przez SKPG Kraków na Pogórze Rożnowskie z cyklu "Korona Pogórzy").
A te mapy "Okolice Rzeszowa" i "Pogórze Dynowsko-Przemyskie" też posiadam w domu, ale trudno to w ogóle nazwać mapą. To stanowczo wolę dobrą graniówkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
A te mapy "Okolice Rzeszowa" i "Pogórze Dynowsko-Przemyskie" też posiadam w domu, ale trudno to w ogóle nazwać mapą.
:shock:rolf
Okolice Rzeszowa mapa turystyczna OPGK Rzeszów 1:125 000? Jest na tyle dobra, że bez większego problemu przygotowałam się z niej do egzaminu przewodnickiego. Pod względem przebiegu szlaków niewiele można jej zarzucić, miejscowości pozaznaczano prawidłowo, większych błędów topograficznych nie ma. Dodatkowe plusy to schemat szlaków, dobrze opracowana część informacyjna mapy. Duży nacisk położono na informacje dotyczące atrakcji przyrodniczych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Okolice Rzeszowa mapa turystyczna OPGK Rzeszów 1:125 000? Jest na tyle dobra, że bez większego problemu przygotowałam się z niej do egzaminu przewodnickiego. Pod względem przebiegu szlaków niewiele można jej zarzucić, miejscowości pozaznaczano prawidłowo, większych błędów topograficznych nie ma. Dodatkowe plusy to schemat szlaków, dobrze opracowana część informacyjna mapy. Duży nacisk położono na informacje dotyczące atrakcji przyrodniczych.
Nie, nie o tą mapę mi chodzi.
Pisałam o tej mapie o której wcześniej napisał Kuba.
Wydanie sprzed chyba 20 lat, jeśli nie więcej.
Żółto-zielono-pomarańczowa i jeszcze tam jakaś (chyba szara) okładka. Skali teraz nie pamiętam.
Uzupełnienie:
Rozumiem ze Tobie chodzi o tą mapę:
http://www.epodkarpacie.com/index.ph...ew&ccat_id=123
(drobna różnica - skala 1:100 000 a nie 1:125 000 jak piszesz).
Otóż mi chodzi o całkiem inną, ale nie potrafię jej teraz na szybko znaleźć w necie. Być może bywa jeszcze na Allegro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Nie, nie o tą mapę mi chodzi.
Pisałam o tej mapie o której wcześniej napisał Kuba.
Wydanie sprzed chyba 20 lat, jeśli nie więcej.
Z 1991 r.:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Kuba, Ty nie bądź takim kombatantem, bo ja też tak zaczynałam ;-)
primo - nie jestem, z sentymentem wspominam (-;
secundo - troszeczkę inny jednak czas ((-;
tertio - Beskidy tzw. Zachodnie?! a po co tam mapa?
chyba żeby tych wszystkich kolorowo mazanych szlaczków nie pomylić (((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Okolice Rzeszowa mapa turystyczna OPGK Rzeszów 1:125 000? Jest na tyle dobra, że bez większego problemu przygotowałam się z niej do egzaminu przewodnickiego.
primo - nie ROLF ale ROTFL (-;
secundo - z siebie się śmiejesz - Basia odpowiadała mi w sprawie
mapy 1:300k, PPWK z 1969 AFAIR roczku ((-;
tertio - czy mię się zdaję, czy z topo Pogórza Cię na egzaminie nie pytano? (((-;
Serdeczności,
Kuba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
primo - nie ROLF ale ROTFL (-;
secundo - z siebie się śmiejesz - Basia odpowiadała mi w sprawie
tertio - czy mię się zdaję, czy z topo Pogórza Cię na egzaminie nie pytano? (((-;
Serdeczności,
Kuba
Wiara, rotfl
Nie pytano. Czy to jednak oznacza, że byłam nieprzygotowana do egzaminu i że ów egzamin nie był przeprowadzany na pogórzu?
Muszę Cię rozczarować. Praktyczny obejmował Pogórze Dynowskie i Strzyżowskie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
Czekaj no czekaj - zapraszam w Beskidy Zachodnie i znajdę jakieś takie fajne miejsce, że nawet tam się zgubisz.
(jak wiem - masz do tego talent) :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Z 1991 r.:mrgreen:
Znacznie wcześniejsze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Znacznie wcześniejsze.
Mam prośbę. Potraktujcie ten wątek poważnie. Mapa tytuł, rok wydania, skala. To czytają ludzie i mówiąc wprost od pewnego czasu ta dyskusja jest żenująca. Nie wiem o jakich mapach mówimy. Ktoś co wie, nieporozumienie, bzdety. I to nie jest atak personalny tylko zwykłe stwierdzenie faktów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Czekaj no czekaj - zapraszam w Beskidy Zachodnie i znajdę jakieś takie fajne miejsce, że nawet tam się zgubisz.
(jak wiem - masz do tego talent) :mrgreen:
ależ nie musisz zapraszać - wszak ja tam też jestem 'u siebie' :P
a i gubić się baaardzo lubię - nawet bez towarzystwa grupy prowadzonej (podobno :P) przez trzy P.T.Przewodniczki innego Koła... (((-;
Serdeczności,
Kuba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Mam prośbę. Potraktujcie ten wątek poważnie. Mapa tytuł, rok wydania, skala. To czytają ludzie i mówiąc wprost od pewnego czasu ta dyskusja jest żenująca. Nie wiem o jakich mapach dyskutujemy. Ktoś co wie, nieporozumienie, bzdety.
Przepraszam ale ja cały czas wiem o jakiej mapie dyskutuję z Kubą.
Kuba to wprost powyżej napisał:
Cytat:
Basia odpowiadała mi w sprawie
Była również tego samego wydawnictwa mapa (trochę później wydana) "Pogórze Dynowskie i Przemyskie".
Obie te mapy posiadam ale nie mam ich przy sobie, dlatego nie mogę sprawdzić dokładnego roku wydania ale były to chyba lata 70 XX w.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
ależ nie musisz zapraszać - wszak ja tam też jestem 'u siebie' :P
a i gubić się baaardzo lubię - nawet bez towarzystwa grupy prowadzonej (podobno :P) przez trzy P.T.Przewodniczki innego Koła... (((-;
No ale chyba przyznasz, że z nami się zgubić przyjemniej ;-)
(koniec, bo zaraz nas opierniczą za OT)
-
Jeżeli dyskusja ma być nadal na tym samym poziomie to ja wysiadam.
Papa forum
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Mam prośbę. Potraktujcie ten wątek poważnie. Mapa tytuł, rok wydania, skala. To czytają ludzie i mówiąc wprost od pewnego czasu ta dyskusja jest żenująca. Nie wiem o jakich mapach mówimy. Ktoś co wie, nieporozumienie, bzdety. I to nie jest atak personalny tylko zwykłe stwierdzenie faktów.
toż od razu napisałem:
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
"Pogórze Dynowsko-Przemyskie"
[...] wydana niemal 40 lat temu (-;
skala 1:150k [...] dwakroć większa niż rówieśnica:
"Okolice Rzeszowa" ((-;
obie PPWK;
2*(1:150k) = 1:300k
wydawane bodaj '69 i '71 czy '73 czy coś koło
w imieniu jakich ludzi się wypowiadasz?
co żenujące? że nie załapałaś o co chodzi?
dajże spokój - taki ładny dzionek, taki miły temat... ((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
No ale chyba przyznasz, że z nami się zgubić przyjemniej ;-)
no, gdybyście tylko nocnego spaceru jarem tak nie opóźniały... :P
Serdeczności,
Kuba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Uzupełnienie:
Rozumiem ze Tobie chodzi o tą mapę:
http://www.epodkarpacie.com/index.ph...ew&ccat_id=123
(drobna różnica - skala 1:100 000 a nie 1:125 000 jak piszesz).
Otóż mi chodzi o całkiem inną, ale nie potrafię jej teraz na szybko znaleźć w necie. Być może bywa jeszcze na Allegro.
Nie, nie chodzi mi o tę mapę. Nie zgadza się skala, ilość arkuszy, rok wydania, o treści nie wspomnę. Chodzi mi właśnie o tę drugą. Obie leżą na biurku obok mojego laptopa.
Jeszcze raz proszę jako autorka tego wątku o poważne traktowanie tego tematu. Przypominam. Dotyczy on szlaków w Górach Sanocko-Turczańskich lub map pogórzy a nie spekulacji. Do przekazywania treści osobistych są PW.