Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 81

Wątek: Szlaki w Górach Sanocko-Turczańskich

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Szlaki w Górach Sanocko-Turczańskich

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Franczak Zobacz posta
    A czy wogóle na omawianych terenach są szlaki tylko dla rowerów?
    Są - np. szlak okrężny wg Przemyśla "po fortach". Widziałam też jakieś pojedyncze znaki w innych rejonach pogórza.

Ale przyznam ze o ile wolę chodzenie poza szlakami niż po szlakach (oczywiście poza obszarami chronionymi) to jeśli chodzi o jazdę rowerem to szlaki już absolutnie do niczego nie są mi potrzebne.

Jeżdżę rowerem od czasu kiedy skończyłam 3 lata ;-), przejeżdżam co roku nie tak wiele ale jakieś 500-1000 km i nigdy jeszcze nie jechałam szlakiem rowerowym ;-)

Mając doświadczenie z bardzo różnych okolic - GOP, Jura Krakowsko-Częstochowska, Pogórze Przemyskie, Pogórze Wielickie i Wiśnickie uważam że szlaki rowerowe są znakowane po prostu fatalnie, beznadziejnie.
    A jeśli już nawet gminy je znakują to nie dbają potem o ich odnawianie.
    Każdy kolejny znak trzeba długo wyszukiwać, a ja mam to w nosie.

Osobiście na rower wybieram najchętniej polne drogi o niezbyt dużym spadku, wąskie drogi asfaltowe, bez dużego ruchu pojazdów. I po to mi są właśnie potrzebne dobre mapy (takie jak np. Compassu). Nie sugeruję się żadnymi szlakami, na wyszukiwanie szlaku w terenie moim zdaniem traci się niepotrzebnie czas, a tak - jadę gdzie chcę.

Mapa Demartu jest pod tym względem gorsza niż Compassu, ale znośna.

(tak gwoli informacji - na Pogórzu Przemyskim byłam rowerem tylko raz, ale objechałam wtedy jego sporą część, znacznie więcej jeżdżę po okolicach GOP, po Jurze i po Pogórzu Wiśnickim gdzie mam rodzinę)

lucyna
    Guest

Mam prośbę do Moderatorów. W tym wątku mamy równoległe dwa wątki. Czy moglibyście je oddzielić.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    Natomiast zgadzam sie , że przydałaby sie jakakolwiek mapa turystyczna mojego "rodzinnego" Pogórza Dynowskiego. Wprawdzie pracowałem na całym jego obszarze / powiaty brzozowski, rzeszowski, przeworski, jaroslawski i przemyski/, ale nie za często tam bywam, więc tak bez mapy może nie pobłądzę, ale byłoby łatwiej.
    Jest dwie mapy obejmujące znaczną część Pogórza Dynowskiego. Pierwsza została wydana przez Zarząd Parków Krajobrazowych w Krośnie. To był Czarnorzecko-Strzyżowki Park Krajobrazowy. Z tego co pamiętam była dokładana (pożyczyłam i ślad po niej zaginął). W ub roku w sklepiku PARR w Przemyśłu (dawna informacja) kupiłam Czarnorzecko-Strzyżowski Park Krajobrazowy druk i przygotowanie Roksana. Kiepściuchna, schemat ale na bezrybiu i rak ryba.
    Przed chwilą pozamawiałam mapy Compassu. Warto wejść do ich sklepiku. Pogórze Rożnowskie, Pogórze Ciężkowickie i polecana przez klopsika Park Krajobrazowy Pasma Brzanki. O ile zamówienie przekracza 30 zł nie opłacasz kosztów przesyłki.

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Dynowskie i Strzyżowskie to już całkiem terra incognita, nie ma ich w całości na żadnej mapie (fragmenty Dynowskiego są na podanej przez Ciebie mapie Demartu).
    Jest taka mapa obejmująca (niemal?) całość ww.
    "Pogórze Dynowsko-Przemyskie"
    (pokazywałem Ci chyba rzeczkę płynacą pod górkę?)
    - drobny mankament - wydana niemal 40 lat temu (-;
    skala 1:150k to przy tym pikuś - i tak dwakroć większa niż rówieśnica:
    "Okolice Rzeszowa" ((-;

Poza tym można (jeśli o rzeźbę idzie) spojrzeć na WIGówki - oryginalne
    lub - Przemyskie i GST - w wersji Pitera.
    Najpierw "Okolice Przemyśla" wydane w O.Międzyuczelnianym PTTk w Warszawie
    - pomniejszone(!) do 1:150k; pierwsze ('88?9?) wydanie niemal nieczytelne ((-;
    później - pocz.90tych, PiTR Kartografia - "PP i G.Słonne" - powiększone do 1:75k

No i współczesne topograficzne (delikatnie mówiąc - mało aktualne drogi itp.)

Tudzież naturalnie fragmenty marnego "Beskidu Niskiego i Pogórza" 1:125k, PPWK

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Mam przed sobą mapę Pogórze Przemyskie Mapa rowerowa OPGK Rzeszów S.A. wydanie 2004 której autorem ku memu zaskoczeniu jest Kosterkiewicz i prawdę powiedziawszy nie poleciłabym jej nikomu.
    Zwyczajna/piesza mapa "PogPrzem" OPGK Rz. (choć warto jako 'posiłkową' dla Demartu)
    pozostawia wiele do życzenia - niedokładna, błędy, słabo czytelna, brak nazw etc.
    a na tę rowerową zerknałem raz w księgarni - i czym prędzej odłożyłem -
    wyglądała jakby tę pierwszą specjalnie jeszcze pogorszono
    (ta sama skala 1:75k)
    Z wyrobów ww. jeszcze "Okolice Rzeszowa" 1:100k,
    oraz 50tki: "Lesko, Sanok, Zagórz i okolice" i "Forteczna trasa rowerowa Tw.Przemyśl"

....ale nie ma co marudzić - pierwszy raz po GST chodziłem 19 lat temu
    z pocztówkowego formatu fotką graniówki bodaj z Krygowskiego (((-;

Serdeczności,

Kuba

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez jacob.p.pantz Zobacz posta
    Z wyrobów ww. jeszcze "Okolice Rzeszowa" 1:100k,
    oraz 50tki: "Lesko, Sanok, Zagórz i okolice" i "Forteczna trasa rowerowa Tw.Przemyśl"
    Mam te mapy. O ile "Okolice Rzeszowa" są stosunkowo dobre to mapa "Lesko, Sanok, Zagórz i okolice" to kpina z nas turystów. Pamiętam, że wspólnie analizowaliśmy ją na kursie przewodnickim.
    Z ciekawych map tego terenu poleciłabym Okolice Kalwarii Pacławskiej 1;25000 i mapę rowerową Okolice Krasiczyna.
    Warto także nabyć Zabytkowe cerkwie południowo-wschodniej Polski Krycickiego i mapy dotyczące Przemyśla i Twierdzy Przemyśl tego wydawnictwa.
    Są jeszcze pseudomapy wydawane przez powiaty i gminy m.in.przez Brzozów ale ti i trudne do zdobycia i nic nie warte. Zarys terenu powiatu lub gminy.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 26-02-2008 o 09:23

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez jacob.p.pantz Zobacz posta

....ale nie ma co marudzić - pierwszy raz po GST chodziłem 19 lat temu
    z pocztówkowego formatu fotką graniówki bodaj z Krygowskiego (((-;

Kuba, Ty nie bądź takim kombatantem, bo ja też tak zaczynałam ;-) w każdych górach.
    Chodziłam głownie na podstawie graniówek (też z Krygowskiego), na swoim kursie przewodnickim posługiwałam się właściwie wyłącznie taką mapą i było to bardzo pouczające (nie to co ta dzisiejsza młodzież ;-))) )

Ale akurat dobre mapy cenię sobie najbardziej jeśli chodzi o postęp jaki dokonał się w turystyce w ostatnich latach.

Mapy Pogórz Rożnowskiego, Ciężkowickiego i Pasma Brzanki już mam (wygrałam jedną w trakcie wyjazdu organizowanego przez SKPG Kraków na Pogórze Rożnowskie z cyklu "Korona Pogórzy").

A te mapy "Okolice Rzeszowa" i "Pogórze Dynowsko-Przemyskie" też posiadam w domu, ale trudno to w ogóle nazwać mapą. To stanowczo wolę dobrą graniówkę.

lucyna
    Guest

A te mapy "Okolice Rzeszowa" i "Pogórze Dynowsko-Przemyskie" też posiadam w domu, ale trudno to w ogóle nazwać mapą.
    rolf
    Okolice Rzeszowa mapa turystyczna OPGK Rzeszów 1:125 000? Jest na tyle dobra, że bez większego problemu przygotowałam się z niej do egzaminu przewodnickiego. Pod względem przebiegu szlaków niewiele można jej zarzucić, miejscowości pozaznaczano prawidłowo, większych błędów topograficznych nie ma. Dodatkowe plusy to schemat szlaków, dobrze opracowana część informacyjna mapy. Duży nacisk położono na informacje dotyczące atrakcji przyrodniczych.

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

rolf
    Okolice Rzeszowa mapa turystyczna OPGK Rzeszów 1:125 000? Jest na tyle dobra, że bez większego problemu przygotowałam się z niej do egzaminu przewodnickiego. Pod względem przebiegu szlaków niewiele można jej zarzucić, miejscowości pozaznaczano prawidłowo, większych błędów topograficznych nie ma. Dodatkowe plusy to schemat szlaków, dobrze opracowana część informacyjna mapy. Duży nacisk położono na informacje dotyczące atrakcji przyrodniczych.
    Nie, nie o tą mapę mi chodzi.

Pisałam o tej mapie o której wcześniej napisał Kuba.
    Wydanie sprzed chyba 20 lat, jeśli nie więcej.
    Żółto-zielono-pomarańczowa i jeszcze tam jakaś (chyba szara) okładka. Skali teraz nie pamiętam.

Uzupełnienie:

Rozumiem ze Tobie chodzi o tą mapę:

http://www.epodkarpacie.com/index.ph...ew&ccat_id=123

(drobna różnica - skala 1:100 000 a nie 1:125 000 jak piszesz).

Otóż mi chodzi o całkiem inną, ale nie potrafię jej teraz na szybko znaleźć w necie. Być może bywa jeszcze na Allegro.
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 26-02-2008 o 11:03 Powód: Uzupelnienie o link

lucyna
    Guest

Nie, nie o tą mapę mi chodzi.

Pisałam o tej mapie o której wcześniej napisał Kuba.
    Wydanie sprzed chyba 20 lat, jeśli nie więcej.
    Z 1991 r.

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007

Kuba, Ty nie bądź takim kombatantem, bo ja też tak zaczynałam ;-)
    primo - nie jestem, z sentymentem wspominam (-;
    secundo - troszeczkę inny jednak czas ((-;
    tertio - Beskidy tzw. Zachodnie?! a po co tam mapa?
    chyba żeby tych wszystkich kolorowo mazanych szlaczków nie pomylić (((-;

rolf
    Okolice Rzeszowa mapa turystyczna OPGK Rzeszów 1:125 000? Jest na tyle dobra, że bez większego problemu przygotowałam się z niej do egzaminu przewodnickiego.
    primo - nie ROLF ale ROTFL (-;
    secundo - z siebie się śmiejesz - Basia odpowiadała mi w sprawie
    mapy 1:300k, PPWK z 1969 AFAIR roczku ((-;
    tertio - czy mię się zdaję, czy z topo Pogórza Cię na egzaminie nie pytano? (((-;

Serdeczności,

Kuba

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)