Odp: Komańcza -płonie Stara Cerkiew
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
To co powstaje to tylko namiastka. Bywam często, gęsto w Komańczy. Nie zaglądam w to miejsce. W niedzielę prowadziłam z Ogrodniczką warsztaty obok miejsca, gdzie niegdyś stała cerkiew. Goryczki i modraszki. Jola zbierała habazie, a ja miałam powiedzieć kilka słów o świątyni
Zabytku odbudować się nie da. Jednak cerkiew to nie tylko atrakcja dla wycieczek i nie pod wycieczki ją budują (przynajmniej na razie).
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Zabytku odbudować się nie da. Jednak cerkiew to nie tylko atrakcja dla wycieczek i nie pod wycieczki ją budują (przynajmniej na razie).
Dokładnie. Myślę, że nikt związany z odbudową cerkwi nie zakłada, iż buduje muzeum, czy atrakcję turystyczną. Na pewno kierują się innymi względami. Nie wszyscy rozumują jak przewodnik ;)
"Nie wszyscy rozumują jak przewodnik"-i całe szczęście,bo inaczej nie byłoby Zamku,Starówki (a nawet kilku),Biskupina itp.Ponadto,ten OBIEKT ma spełniać określoną funkcję w środowisku!!
Zderzenie płycizny i głębi myślenia. Większość dzisiejszych zabytków była przebudowana/odbudowywana/na nowo stawiana w jakimś okresie czasowym. Gdzieś za 200 lat jakiś przewodnik oprowadzający po Komańczy powie... oto cerkiew, całkowicie odbudowana na początku XXI wieku.... i będzie miał wtedy zapewne więcej do powiedzenia :)
Tylko w tym samym czasie niszczeje kilkanaście pięknych zabytkowych cerkwi. Nikt nad nimi się nie pochyli. Vide Listkowate
Jak słyszę cerkiew w Komańczy odbudowywana jest przez społeczność miejscową i trudno by tę społeczność przekonać do odbudowy innych światyń. Listkowate ma widać biedniejszą społeczność a kasa państwowa nie daje rady wszyskiego załatać. Brutalna rzeczywistość nad którą można szaty drzeć ale czy to pomoże?
Masz rację w jednym. Komańcza ma społeczność zainteresowaną losem światyni. Budżet da na odbudowę cerkwi, bo to sprawa medialna. Na zabezpieczenie zabytków poskąpi. One niszczeją w ciszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Tylko w tym samym czasie niszczeje kilkanaście pięknych zabytkowych cerkwi. Nikt nad nimi się nie pochyli. Vide Listkowate
Zgadzam się serce się kraje jak się patrzy na Liskowate, Żernicę, Tarnawę, Baligród i wiele wiele innych budowli..za kilka/kilkanaście lat pozostanie po nich tylko wspomnienie i zdjęcia, co odróżnia Komańczę od innych miejscowości to fakt,że są tam wierni prawosławni, którzy korzystają z świątyni (będą korzystać), niestety, bez wiernych bieszczadzkie świątynie popadają w ruinę, ale jest nadzieja jak pokazał przypadek Łopienki, gdy znajdzie się grupa fascynatów wiele można osiągnąć, i daj Boże,żeby znalazło się takich jak najwięcej.
Temat zapewne bardzo szeroki, Państwo daje lekką ręką ziemię pod nowe świątynie, kościół wydaje krocie na okazałe, kapiące przepychem kościoły-pomniki na chwałę, chyba proboszcza. W innym miejscu niszczeje też światynia Boża. Kościół to machina biznesowa jak każda inna, ma zarabiać na siebie i innych. Wielu jednak zadaje sobie pytanie czy to prawidłowe? Ja mam obok siebie okazały kościoł, dwupoziomowy i czy w nim mi sie lepiej modli czy w takim małym mniej okazałym? Wolałbym skromniejszy by np. w Żernicy przynajmniej nie było dziury w dachu i był skromnie odnowiony.
Można zdobyć pieniądze. Kilkanaście osób w naszym regionie pisze fantastyczne projekty. Tylko co potem? Co zrobić ze świątyniami, których nikt nie chce. Cerkiew z Dudyniec czy ze Serednicy miała szczęście przeniesiono je.
Chęciami i projektami można zapełnić wszystkie szafy.... kasa, kasa... projektanci niech dadza kasę albo zamiast pisania projektów niech wezmą się, na swoją zresztą chwałę, odbudową tak jak to robi jeden człowiek w Łopience, on nie pisał projektów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon1
Państwo daje lekką ręką ziemię pod nowe świątynie, kościół wydaje krocie na okazałe, kapiące przepychem kościoły-pomniki na chwałę, chyba proboszcza.
Które za lat 20, może 40 zamienią się w dyskoteki, galerie i inne przybytki, jak to na zachodzie bywa.
Bo i w Polsce ludzie, nie mówiąc o rozwoju w kierunku konsumpcjonizmu;), wku***ni budowlami typu Łagiewniki, czy inne Świątynie Opatrzności przestaną zapewniać popyt na usługi duszpasterskie i ten segment rynku usług w Polsce pójdzie w piz*u.
Z którego to powodu płakać nie będę, bo i tak każę się skremować, a Krainę Wilka wynajmę do rozsypania i rozjeżdżenia moich prochów quadami:mrgreen:
Dlatego mocno kibicuję społeczności z Komańczy, kibicuję budowniczym, kibicuję darczyńcom i trzymam kciuki za ich skuteczność. Taka budowa i budowla wzmacnia w nich więź społeczną, pokazuje ich skuteczność, wiarę w możność przejścia z projektu do materialnego urzeczywistnienia. Taka społeczność to skarb. Kiedyś przed laty, gdzieś przy ognisku i przy koniaku, chyba "słoneczny brzeg", przypadkowo zgadałem się z jakimś radnym tej miejscowości i wytknąlem mu, że Komańcza jest taka jakaś antyturystyczna, że społeczność jest taka jakaś niezintegrowana, że nie widać tej odnowy wyjścia z zahamowania komunistycznego. Teraz właśnie widzę na własne oczy tę zmianę i wierzę, że to będzie procentowalo na przyszłość. Nie pomagam w żaden sposób, tylko kibicuję ale... wiernie, przynajmniej tyle.
Nawet już nie dla odbudowanej światyni, ale dla Komańczy, dla jej społeczności mam ochotę częściej tam zaglądać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon1
Chęciami i projektami można zapełnić wszystkie szafy.... kasa, kasa... projektanci niech dadza kasę albo zamiast pisania projektów niech wezmą się, na swoją zresztą chwałę, odbudową tak jak to robi jeden człowiek w Łopience, on nie pisał projektów.
No cóż Kibicu może Ty jesteś na tyle zamożnym człowiekiem aby wyłożyć pieniądze na zabezpieczenie cerkwi w Listkowatm. Napisanie kilku kpiących słów nie wymaga zbyt dużo wysiłku.
Na szczęście dla Bieszczadów są Ci piszący projekty. To dzięki pozyskanym przez nich pieniądzom Bieszczady rozwijają się. I będą rozwijac się o ile nadal fundusze z UE będą płynąć szerokim strumieniem do naszego regionu. Na dzień dzisiejszy powiaty: bieszczadzki i leski przodują w kraju jeżeli chodzi o pozyskanie euro. Podkarpackie jest na drugim miejscu pomazowieckim jeśli chodzi o dynamike rozwoju. Na to pracuje sztab takich pisaczy programów. Mamy dobre drogi, rozwija się infrastruktura turystyczna, bieszczadzkie dzieciaki mają coraz lepsze warunki do nauki i rozwoju. Jest jeszcze wiele do zrobienia ale o ile znam ludzi z Bieszczadów to potrafią ominąc wszystkie przeszkody.
Jeśli projekty sie materializują to znaczy że piszący je maja skuteczność i chwała im za to. Może napiszą też skuteczne projekty na niszczejace kościoły a wtedy znowu UE nie poskapi grosza i znowu bedzie skutecznie. Mi chodzilo o skuteczny projekt a nie o taki pisany a muzom. W kraju mamy sporo takich piszących radosną tworczość a nic z tego nie wynika, widać dopiero skuteczność. Nie mam wiedzy na co idzie ten szeroki strumień kasy z UE ale oby był właściwie tylko zrealizowany. Miałem na myśli Twoją wypowiedź, że koledzy piszą projekty a cerkiew w Listkowatym niszczeje i wtym kontekście ironiczny ton u mnie zabrzmiał. Czekam wobec tego na realizację projektów na odbudowę tej świątyni. Jeśli Twoja wypowiedź o tych projektach nie była w tym kontekście to w takim razie czemu miała slużyć w tej dyskusji o niszcejących światyniach?
Cerkwi w Listkowatem nie należy odbudowywać. Na dzień dzisiejszy dzięki pieniądzom zdobytym przez TONZ Oddział Bieszczadzki jest jako tako zabezpieczona. Już nie leje się woda do wnętrza świątyni. Mimo to ona niszczeje. Jak każdy nieużytkowany obiekt nieposiadający gospodarza z prawdziwego zdarzenia. Nikt nie ma pomysłu jak ją użytkować. Skąd brać pieniądze na bieżące utrzymanie świątyni, na chronienie jej przed wandalami?
Na tym kończę swój udział w tej dyskusji.
Czyli brak jest skutecznego gospodarza, który jest właścicielem tego obiektu. Za tym się kryje sporo wątków i na pewno jest to stwierdzenie na skróty. Brutalne ale prawdziwe. Wybieramy na gospodarzy ludzi którzy są nieskuteczni, nie wyznaczamy im celi i to są skutki. Faktycznie.... doszliśmy do sedna problemu. W Komańczy są skuteczni a w Listkowatym nie.
Cerkiew w Liskowatem miała chociaż tyle szczęścia,że TONZ się nią zainteresował, niestety są takie obiekty, których pies z kulawą nogą nie ruszy nawet, np. w Tarnawie k.Zagórza, w głowie mi się to jakoś nie mieści,żeby miejscowy proboszcz nie mógł skrzyknąć paru chłopa, żeby chociaż to po mału, po części uprzątnąć i jakoś ogarnąć..
W Tarnawie byłam w ubiegłym tygodniu. Obraz nędzy i rozpaczy. Wątpię aby ktoś się nią zainteresował. To tylko cerkiew wybudowana w stylu józefińskim.
i widocznie tym chłopom, a ich babom też, to pasi. Pasi też Kuri o ile jest właścicielem tego obiektu.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
W Tarnawie byłam w ubiegłym tygodniu. Obraz nędzy i rozpaczy. Wątpię aby ktoś się nią zainteresował. To tylko cerkiew wybudowana w stylu józefińskim.
Za mojego ostatniego tam pobytu,ktoś sobie pomylił świątynię z toaletą..w jakim by ona stylu nie była, cerkiew jest piękna, pal licho jakiego wuzwania to jest świątynia, ale jakim cudem miejscowi - miejscowość całkiem spora - nic z tym nie zrobią...no i bądź tu mądry..jak pytają się dlaczego nie zatrzymuje się tam z wycieczkami..
Cytat:
Zamieszczone przez
Misieg
Za mojego ostatniego tam pobytu,ktoś sobie pomylił świątynię z toaletą..w jakim by ona stylu nie była, cerkiew jest piękna, pal licho jakiego wuzwania to jest świątynia, ale jakim cudem miejscowi - miejscowość całkiem spora - nic z tym nie zrobią...no i bądź tu mądry..jak pytają się dlaczego nie zatrzymuje się tam z wycieczkami..
Twe słowa pięknie ilustrują w bieszczadzką mentalność i historię. Ile cerkwi zniszczono w czasie II wojny św i w czasie wojny domowej? Śmiać mi się chce, gdy słyszę, że to UPA niszczyła świątynie. Byłeś w Mrzygłodzie? Tamta cerkiew została zmieniona w publiczny szalet. Decyzją ówczesnych władz.
W Tarnawie byłam z chorym dzieckiem na pogotowiu. Na chwilkę zaglądnęłam do świątyni.
A ile cerkwi bezsensownie rozebrano na materiał budulcowy przez PGR - Hoczew, Mchawa itd, albo Lesko...dawna murowana miejska cerkiew byłaby wspaniałym dopełnieniem wielokulturowości dawnego miasteczka a tak nie wiadomo na co i po co rozebrano ją (z opowiadań mojej babci - część tych którzy rozbierali ją dosięgnęła ręka boska). W Mrzygłodzie też jest obraz nędzy i rozpaczy..byłem tam 2 tyg temu..w centrum miasteczka taka dewastacja, to powinno być kamieniem na sumieniach tam mieszkających, też jak mówiłem miejscowy ksiądz mógłby chociażby w najmniejszym stopniu o to zadbać. Ale jak mówię, cerkwie z czysto materialistycznego i bezdusznego punktu widzenia są produktem, pewnym "surowcem", jeżeli się o nie nie dba,będzie mniej turystów i odwiedzających, jeżeli nie umie się spojrzeć jakoś w przyszłość, to skutki tego można właśnie oglądać chociażby w Mrzygłodzie, Tarnawie czy w Baligrodzie (chociaż tam coś sie akurat ruszyło)