Czy ktoś wie jak zrobić stulniki?
Pozdrawiam
Wersja do druku
Czy ktoś wie jak zrobić stulniki?
Pozdrawiam
O jaaaaa....aż mi ślina teraz to już strumieniem rwącym leci...
Czy ktoś zna na tyle dobrze niemiecki, że to przetłumaczy?
mniaaaaam
Krysia
oczywiście.Cytat:
Czy ktoś zna na tyle dobrze niemiecki, że to przetłumaczy?
Zapomniałaś że mamy na forum PIEROGOWEGO ?
Jak tylko wróci z południowych landów przypilnuję żeby wszystko dokładnie przetłumaczył.
Czy Pierogowy już wrócił?;-))
bo mi ślinka kapie;-)
haloo
wróciłem wczoraj i chętnie przetłumaczę ,ale
za chwilkę ...
ponieważ
na obiadokolację mam --- pierogi florenckie
Witaj, witaj!
No to podwoiłeś emocje, bo ja bardzo chcę wiedzieć z czym są te florenckie specjały????
ja też !! ja też !!! ..:razz:
eee przepadł, pewnie mu zaszkodziło;-)))
hallo,
po kolei
czyli jak to mówią u nas na śląsku "po lekku dziołszki i synki, po lekku"
zakasamy rękawki ,łyk czerwonego wina i do boju
STULNIKI
PLACKI ZIEMNIACZANE Z FARSZEM
4 porcyjki (wersja niemiecka czyt-."lajt" -,hi,hi,hi)
Zutaten:Składniki:
Für die Füllung:farsz:
150 g gekochte, zerquetsche Kartoffeln150 g gotowanych ziemniaków
150 g Frischkäse150 g twaróg półtłusty-(to z doświadczenia)
20 g Fett20 g masło lub inny tłuszcz
2 Zwiebeln2 cebule
2 Knoblauchzehen2 ząbki czosnku
Salz, Pfeffer, MajoranSól, pieprz, majeranek
ciasto:
Für den Teig:
2 Eier (M)2 jajka (M)
Salz, PfefferSól, pieprz
30 g Kartoffelstärke30 g skrobi ziemniaczanej zwanej potocznie mąką ziemniczaną
30 g Mehl30 g mąki
700 g rohe, geriebene Kartoffeln700 g surowych, tartych ziemniaków
Öl zum Ausbacken (besser: Rinderfett)Olej do smażenia -proponuja na bazie tłuszczu wołowego
osoba opisująca przygotowanie -powołuje się na program kulinarny zapuszczony na kanale TV ARTE,
w którym to przepis ,był cytowany z pamietnika polskiej rodziny o jakże swojskim nazwisku Kóhler...
a "stulniki"fukcjonują jako tzw:danie rustykalne z NADRENII...
dobra, "rychtujemy sie" bo rodzina chce jeść...
Przygotowanie
Farsz --- drobno w kosteczke kroimy cebulkę ,czosnek możemy wycisnąć lub też w kosteczkę ,dodajemy sera twarogowego,zgniecione wcześniej ziemniaki,dodajemy masełko lub oleju i mieszamy,mieszamy i odstawiamy.
Ciasto---trzemy ziemniaki,rozbijamy jajka,dodajemy skrobia,mąkę zwykłą,solimy i przyprawiamy.
..teraz należy podzielic ciasto na porcje,najprościej jest rozmasowac ciasto na dłoni na płasko,sprasować ,połozyć farszu odpowiednią ilość i złożyć ,podobnie jak pieroga na tzw kieszeń.i zformować z obu stron
takiego -stulnika -należy smazyć na oleju lub tłuszczu, na małym ogniu przypiekając go z obydwu stron.
podawać z kwaśna śmietaną i szczypiorkiem , a nawet podtopić mozna w sosie czosnkowym
a o sosie czosnkowym w oprawie pomidorów i chili to przy innej okazji...
przepraszam wszystkich za blużnierczy tekst kulinarny
to chyba pierwszy przepis ,który cytowałem w zyciu
jak cos nie wyjdzie to proszę zrzucić to na karb różnicy skladu powietrza który towarzyszy mistrzom kucharskim za zachodnia granica ,a powietrzem w naszym kraju
Czyli wygląda mi to tak pokrótce na tradycyjne placki ziemniaczane z nadzieniem jak do pierogów "ruskich".
Az mi ślinka leci.
Chyba to zrobię w niedzielę na obiad, bo proste a na pewno smaczne.
Pierogi ruskie tak ogólnie to uwielbiam.
B.
A co z tymi florenckimi??
Moze tak:
Jako bardowi nieobce sa slowa-"... nie odrazu ,mila ,nie od razu.."
Otoz, po nocnych rozmowach z komandirem 3 KIMB doszliśmy do wniosku,ze przepis pierogow florenckich zostaje utajniony.!!!
Jego upublicznienie bedzie mialo miejsce w trakcie 3 KIMB-u.
Aha, w trakcie wykladu bedzie mowa o wplywie pierogow lisbonskich na stan zdrowia portugalskich odkrywców-czyt. Zeglarzy.
Tajne jak plan...
Jesteś wielki!!!
dzięki!
jak kiedyś je zrobię to wkleję zdjęcia;-)))
:-P...dzięki !! ....mniaaaam- już jestem głodny
To Sie zgadza.
Troszke mi Sie jezyk posklejal od ciasta.
Dzieki,
Obywatelu Badz czujny.
Robicie wszystko, abym złamał przepisy...
Pozdrawiam
Bertrandzie oczywiście :)
Przepisy przecież po ta są nieprawdaż??? :)))))
Jezeli moge,
proponuje do farszu miast zwyklej , dodac zielonej cebulki.
A co do ruskich, hi,hi ,hi do farszu :
Ugotowac ziemniaki w mundurkach , obrac i dopiero zgniesc i jeszcze, jesli mozna , proponowalbym cebulke podsmazyc do zeszkliwienia i taka wkomponować w strukture farszu
przepraszam,ktos pisal o niedzieli,totez...:-P
Pierogowy wybacz moje lamerstwo, ale...
co to jest zielona cebulka?
Do tej pory znałam białą i czerwoną, i z raz widziałam, ba nawet kupiłam czosnkową. Niewiele się ona różniła od białej, a na pewno czosnkiem nie smakowała.
Ale zielona?
Zwykły szczypior?
Moze tak
Jest to wyzwanie dla slaskiej kuchni...
Pomiedzy:wunsztem,krupniokiem,rzymlokiem i kufelkiem dwulitrowego lagera ...taak...
Pomarzylem sobie.
A na marginesie...sobotni koncert HEY i pierogi !
Kompozycja prosto z plocien siedemnastowiecznych malarzy niderlandzkich.:-P
No dobra...
Korzystajac z nieobecnosci komandira vel henek, ktory to rzucil Sie zdobywac Pikuja- przejsciem jesiennym,smiem zdradzic tajny sklad farszu.
Biorac pod uwage niebezpieczenstwa,ktore czychaja za progiem kazdego,napotkanego MAGAZINA moze wyprawa henka trwac i trwac...i tutaj termin trzeciego RIMB-a jest w niejakim zagrozeniu:)
wiec,
Mowa o toskanskim specjale...
Farsz:
Swieze listki bazylii,
To samo dotyczy szpinaku,
Ser slony kozi ( zastapi go popularna feta),
Jajko,
Zabek czosnku,
Lyzka oliwy,
Pieprz ,a dla niektorych jeszcze troszke soli
Szpinak,bazylia,czosnek,jajeczko i oliwe dodajemy i dusimy, potem dodajemy serek(moze byc pociety w drobna kosteczke lub tez zgnieciony jak w " ruskich")
Proporcje - to rzecz indywidualna...
Podawac zalane cieplym maselkiem i oczywiscie posypane parmezanem.
Smacznego.
...ja do tego masełka wrzucam jeszcze bułkę tartą :)
Podobnie jak przy kalafiorku?
Pyszka
Pierogowy, proszę uściślij jak to z tym jajeczkiem w farszu - dodajemy całe, surowe i potem wszystko dusimy??Czyli farsz taki w jajecznicy raczej?Hm...
hallo
dzieciątko mi wreszcie zasneło,więc spróbuje zdazyć przed następną awarią
może od początku:
bazylię i szpinak drobno siekamy,na patelni , na masełku -dusimy cebulkę( krysia-oczywiście ,że ZIELONĄ) razem z czosnkiem ,dodajemy szpinak i bazylke i dusimy aż zieleninka nasza puści sok,oczywiście ciągle mieszając
nastepnie szpinak i bazylia idzie do odcedzenia,gdy to nastąpi i troszkę ochłodnie ,wrzucamy do miski,tam wreszcie dodajemy masełko( +- 1,5 łyżki) ,serek , JAJKO !!!(może byc żółtko) przyprawiamy czym kto lubi i tworzymy masę , która za chwil parę wyląduje na wcześniej przygotowanym,rozwalcowanym cieście...
GOTOWE PIEROGI GOTUJEMY W GARNKU Z WODĄ,
A POTEM WRZUCAMY JE NA PATELNĘ GDZIE CZEKA JUŻ ROZGRZANE MASEŁKO.
TOPIMY JE ODWRACAJĄC ABY MASEŁKO ZAJRZAŁO W KAŻDĄ FAŁDKĘ...
niektórzy dodają na talerzu szczypiorku
myślę sobie ,że za dużo zielonego koloru...
a tak na marginesie
głupio wyszło-kucharz ze mnie marny , ponieważ jestem tylko smakoszem pierogów
:-)
w zeszłym tygodniu w Rzeszowie odbył się Podkarpacki Festiwal Pierogów...
( dzięki Małgosiu za czujność...)
psiakrew, a ja gdzieś pomiędzy Afryką a Europą siłę wiatru testowałem...
ale,
jak to przed świętami troszkę pierogów w domciu się ulepiło...
szefowa kuchni poszła się zdrzemnąć , coby na następnych dwieście ruskich sił starczyło...
wchodzę i widzę, że troszkę ciasta zostało...
a,że nie dawno odrobinę krupnioka w lodówce znalazłem-dawaj testujemy nowe smaki...
tzn: w miejsce farszu -gotowy krupniok( kaszanka )można dodać odrobinkę zeszkliwionej cebulki i troszkę tłuszczu ( płynne masełko lub roztopiony smalec ze skwarkami ) , zakleić ładnie rożki ,
zagotować oraz podsmażyć na patelni
to taka potrawa z cyklu " biednych " ale polecam,
jeszcze odrobinkę bazylii posiekanej drobno i ...smacznego
w śląskiej kuchni nie ma potraw z pierogów , może jako debiutującej przyznać miano -" pierogów śląskich " ?
pozdrawiam
Festiwal ?.... pierogów ? .....w Rzeszowie ?
czemu ja nic nie wiem ?
U kogo się jeszcze je na Wigilię pierogi ze SŁODKĄ kapustą z grzybami?
Ale żaden tam miszung z kwaszoną, po prostu tylko ze słodką?
Bo u mnie w domu tak się od zawsze je, a mnie ciekawi skąd to się u nas wzięło?
W jakiej części Polski (albo i Europy) się jeszcze tak jada?
Hallo, Pierogowy!
Ostatni "wynalazek", ruskie z czosnkiem i majerankiem...mmmmmmm!!! Polecam i pozdrawiam!