-
Foto-Powsimorda 2012 - zaproszenie do konsumpcji.
hallo,
Niniejszym mam przyjemność zakomunikować iż konsumpcja nagrody powsimordowej w kategorii fotografii odbędzie się.
Oczywiście dzięki nietuzinkowej gościnności Mavo w Nasiczańskiej scenerii.
Wszyscy wiedzą,gdzie stoi dom o oknach przepełnionych nieboskłonem...,a jeśli nie... to na privatnym emilu wskażę ,dla gadżeciarzy GPS też się znajdzie namiar współrzędnych.
Warto zasięgnąć informacji wcześniej bo...zasięg telefonów w tym miejscu jest ograniczony .
Termin rozpoczęcia to piątek 12 października a koniec...hm...napiszę niedziela 14 ,a życie samo zweryfikuje kalendarium.
Wszyscy przyjeżdżający mają zagwarantowany sen,ale gdzie ...to już inna historia ,oczywiście do wyboru,w zależności od aury.
Zapewnić mogę ze swojej strony ,że ...ugotuje 12 litrów zupki-solianki ,wg.przepisu babci lwowianki (ostatnio był śląski żurek...a Browara nie było...)
oraz gwarantuje napoje zwiększające posmak i służące przygrywce do następnych specjałów.
Krupnioki i rzymloki ze śląskiego świniobicia też będą.
Plus kawa z ciśnieniowego ekspresu ,kawa prosto z Istambulskiego targu...
Co do pierogów...każdy ,kto przywiezie pierożki (wszelkie smaki dopuszczone z delikatnym wskazaniem na "ruskie" )otrzyma pewną nagrodę...
Oczywiście każde, kulinarne" zawiniątko" mile widziane.
itd,itp.
Kolega pląsający Janek zwraca uwagę na wygodne taneczne obuwie, a nasz bard Manio obiecuje regenerujące masaże (ciekawe ...,dlaczego tylko paniom ).
Poza tym przecież otaczają nas góry.
Obiecuję ,że będzie można dotknąć jednej z moich nieprzemakalnych kurtek,o których to pisałem gdzieś tam.
Zapraszam wszystkich chętnych ,którzy chcieliby uścisnąć dłoń powsimordy.(i to niejednego ...)
ps:
1)
Jasiek-gospodarz, ostatnio położył przepiękna białą gładź na ścianach..z mojej strony prośba o przywiezienie fotografii (tematyka nieokreślona) w formacie 13-18 cm ,przez uczestników konsumpcji ,to będzie duża prośba? To taki sympatyczny akord ,który pozostanie w pamięci gospodarza i...na jego ścianie.
2)
Rzeszowski regiment być może zaszczyci mnie swoja obecnością i potraktuje to jako ,wyjazdowe co miesięczne spotkanie( "wtorkowe" )i pokaże jakieś fotki z ostatnich wyrypek?
Co jednocześnie oznacza,że inne oddziały będą również mogły to samo uczynić.
3)
Zapraszam szczególnie miło -wszystkich konkurentów w turnieju :fotografii powsimordowej z tego roku,jak i z poprzednich lat.
4)
Gwarantuję uczestnikom nicnierobienie.
Alchemia fotografii ma wiele form.Oto jedna z nich...
Zapraszam.
-
Odp: Foto-Powsimorda 2012 - zaproszenie do konsumpcji.
Ciekawe co na to Mavo? :twisted:
A fotograficzni melepeci (jak ja) też by mogli skąpać się w aurze prawdziwych Artystów przybywając na to spotkanie??
-
I czy można zabrać buty ?
bo ja bym chciał znaleźć tą dziurę w całym, a boso po skałkach to tak nie wypada.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pierogowy
...ugotuje 12 litrów zupki-solianki ,wg.przepisu babci lwowianki
Ale upewnij się, czy Twoja solianka to aby na pewno solianka, bo na naszym forum są prawdziwi znawcy tematu. Ja dla przykładu, ugotowałam kilka dni temu gar solianki, która, jak się okazało po degustacji pewnego sympatycznego Forumowicza, solianką wcale nie była! ;)))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Ciekawe co na to Mavo? :twisted:
A fotograficzni melepeci (jak ja) też by mogli skąpać się w aurze prawdziwych Artystów przybywając na to spotkanie??
Myślę że wkrótce Pierogowy, pełniący rolę koordynatora wypowie się jednoznacznie dla kogo to zaproszenie jest skierowane.
-
hallo,
Browarze
załóżmy,że mavo uwielbia niespodzianki ...;
co do melepetów...to każdy ma taki epizod w życiu-niekoniecznie dotyczący fotografii ,a różnych profesji-więc bądźmy rodziną i łączmy się w radości i smutku (:))
zapraszam
...a melepeta to już prawie,prawie wyznawca muzy Melete (a to jedna z opiekunek aojdów...więc może ktoś będzie opiewał czyny biesiadników jak herosów...?);
Nasiczne jako Helikon...hi,hi,hi
Heniosławie
buty?...należy zabrać oczywiście ...te... w których Komisarz ,będzie chadzał po wodę do strumienia i...jednocześnie kolega Zbig używać będzie do stania na ...głowie :)
rozumiem ,że zakupiłeś trendy-sandałki i chcesz się pochwalić ?
:)
Mamcio...
nie jestem pewien ,nie jestem pewien swojej solianki...
i jeszcze przeraża mnie proporcja na taką ilość litrażu...hm...,powiedzą inni... wystarczy przemnożyć i sprawa załatwiona...hm...fachowcy wiedzą ,że to nie takie proste...
najlepiej, Natalko chyba będzie ,jak zapakujesz forumowicza w plecaczek 32 litrowy (forumowicz rocznik 70 ...?) i zjawisz się w odpowiednim miejscu celem degustacji...oczywiście tańce bez Ciebie się nie odbędą-o tym nie muszę wspominać...:)
reasumując :
zapraszam wszystkich -dla których słowo Bieszczady to także oznacza dialog z drugim człowiekiem , a przy okazji szacunek dla jego odmienności.
nie obiecuję,że będę coś przynudzał o fotografii,ale na pewno będę poruszał się pomiędzy palnikami (nie,nie palnikami lamp studyjnych...) kuchni gazowej,a może nawet uda się wyskoczyć na wschód lub zachód słońca gdzieś na zbocze powyżej...
wszak, wszystko jest fotografią.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pierogowy
oczywiście tańce bez Ciebie się nie odbędą-o tym nie muszę wspominać...:)
Ależ mi się miło zrobiło! Już zaczynam ćwiczyć w niecierpliwym oczekiwaniu ;)
http://www.youtube.com/watch?v=U2NfIQAhwQ4
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamcia DwaChmiele
Nie dało mi , muszę to napisać...to jest super :lol:
ps. tylko Która z nich.. to Ty jesteś ;) ? Mam pewne spostrzeżenia, ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pierogowy
[FONT=Tahoma]hallo,
rzymloki ze śląskiego świniobicia też będą
Czyżby to było to danie, którego smak tak wyraźnie pamiętam, ale nazwę już zdążyłam zapomieć? Ale czemu nazwa nie zpadła w pamięci skora tak przecież smakowało;) Trudno o lepszy pretekst aby sobie przyponieć :) a i fotki 13-18 się znajdą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Asia Zmiennocieplna
już zdążyłam zapomieć?
hallo
hi,hi,hi
z myślą o Tobie podobnych...przypomnę ich smak,wiedząc ,że to taki regionalny,nietuzinkowy, śląski produkt...
pamiętam Twoją minę...gdy podając ci odsmażonego wcześniej rzymloka zapowiedziałem ,iż doprawiony jest ...cynamonem :)
cieszę się ,że znajdziesz chwilkę na powiększenie fotki i chwilkę ,aby październikowo pospacerować ingremio.
-
Czy ten Wasz rzymlok to to samo co niektórzy wymawiają;) przez z z kropką?
Pozdrawiam
-
hallo,
oczywiście,
tak,tak,tak!!!:grin:
Żymlok - je to wuszt ze mjůnszu żymły a śwjyżyj krwje ze wjeprzka a zemlůnych wůntrůbkůw, skůrůw a fetu. Nojczyńśći prziprawjo śe je cwiblům, korzyńůma a majorankym.
Żymloki sům czorno-fjoletowe, majům uůne nojczyńśći skůra zrobjůno ze strzewja. Żymlok mo ksztołt ańfachowygo wusztu a je do 5 cm ruby.
to tak w.g netowej gwary sląskiej
(pisze z klawiatury niemieckiej i czasami prosciej mi jest pisac rz niz z z kropka )
-
Śląski to pokręcony język :) Przebywałam trochę wśród Ślązaków i jak się rozkręcą to nic zupełnie nie idzie zrozumieć :) A co do spotkania -postaram się być na 60% a jeśli by mnie ktoś czasem zgarnął po drodze niekoniecznie z samego krakowa ale i okolicznych miejscowości (tarnów, bochnia, wieliczka, katowice itp) to będę na 99%, upiekę rogaliki drożdżowe. Słyszałam, że impreza bywa przednia dlatego trochę się obawiam co to się będzie działo ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
Śląski to pokręcony język :) Przebywałam trochę wśród Ślązaków i jak się rozkręcą to nic zupełnie nie idzie zrozumieć :) A co do spotkania -postaram się być na 60% a jeśli by mnie ktoś czasem zgarnął po drodze niekoniecznie z samego krakowa ale i okolicznych miejscowości (tarnów, bochnia, wieliczka, katowice itp) to będę na 99%, upiekę rogaliki drożdżowe. Słyszałam, że impreza bywa przednia dlatego trochę się obawiam co to się będzie działo ;)
To ja się też wstępnie deklaruję i również proszę o "zgarnięcie".
Mogę przywieźć pieczony schab na zimno.
Ale ponieważ wyjeżdżam jeszcze od 11 do 22 września (tym razem komercja, ale w jedno z moich ulubionych miejsc - to jest Krym), więc dokładnie umawiać się będę dopiero po powrocie.
W każdym razie proszę mnie policzyć.
-
hallo,
co do transportu...to jeszcze nic konkretnego nie mogę powiedzieć...
ja jadę z trójką przyjaciół...więc będę miał niejaką trudność jeszcze kogoś wcisnąć (chyba ,że to jest maciejka...:) :) )
ale ...z zachodu jadą jeszcze dwa samochody...więc coś wymyślimy i logistycznie poukładamy te puzzle:)
na dzień dzisiejszy frekwencja spotkania...26 osób ...
-
a pierogi po lizbońsku? jest szansa? tyle o nich słyszałem ....
-
hallo, Mam dwa pytanka:)
1; solianka czy dyniowa-krem z grzankami ? (tak mnie naszło ...bo może być zimno i dyniowa -bardziej gęsta i rozgrzewająca )
2;a raczej zaproszenie Czy sonka miałaby ochotę również spróbować zupki? zapraszam serdecznie,jest okazja rozwiać wszelkie dywagacje,poza tym spotkanie w bractwie przewodników zawsze jest inspirujące (nie chodzi o mnie ,bo ja to ceper jestem ,ale może będzie miedzy innymi Basia )
.Zapraszam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pierogowy
hallo, Mam dwa pytanka:)
1; solianka czy dyniowa-krem z grzankami ? (tak mnie naszło ...bo może być zimno i dyniowa -bardziej gęsta i rozgrzewająca )
2;a raczej zaproszenie Czy sonka miałaby ochotę również spróbować zupki? zapraszam serdecznie,jest okazja rozwiać wszelkie dywagacje,poza tym spotkanie w bractwie przewodników zawsze jest inspirujące (nie chodzi o mnie ,bo ja to ceper jestem ,ale może będzie miedzy innymi Basia )
.Zapraszam :)
Zdecydowanie jestem za solianką :)
A czy dało się już coś może skompletować w temacie dojazdu z zachodu ?
-
1 I to i to.Nie jadłem ani jednej ani drugiej.
2 Do zaproszenia się przyłączam serdecznie.Jestem w stanie odstąpić koleżankom nasze łoże mał.:razz:
3 Puki co na zachodzie bez zmian.(coś wymyślimy)
-
Pierogowy napisał :
Cytat:
Niniejszym mam przyjemność zakomunikować iż konsumpcja nagrody powsimordowej w kategorii fotografii odbędzie się....
A w dalszej części dowiadujemy się o soliankach, żymlokach, żurkach i innych pierogach.
Liczyłem że konsumpcja w kategorii fotografii będzie miała wzniosły styl konsumowania wzrokiem licznie zgromadzonych obrazów (najlepiej bieszczadzkich)
No, może niekoniecznie musi mieć to formę przegryzania obrazów utrwalonych na papierze fotograficznym.
Co jest ?
A gdzie duchowe przeżycia ?
Będą jakieś zdjęcia ? czy tylko mikroskopijne wglądówki 13*18 ?
Co z takimi wglądówkami można zrobić ?
A może pójść na maxa i będą pokazy na ekranikach aparacików ?
-
a gdyby tak Bieszczady w skali 1:1 to wyzwanie
albo fotografie na podłodze , kto padnie to zderzy się z sztuką
hmm
Z czego ja mam tą herbatkę …
-
Cytat:
Zamieszczone przez
komisaRz von Ryba
a gdyby tak Bieszczady w skali 1:1 to wyzwanie
albo fotografie na podłodze , kto padnie to zderzy się z sztuką
hmm
Z czego ja mam tą herbatkę …
Hallo,
krótko i jasno (wpływ dobranocki i tekstów pingwinów. ..hi hi hi)
:-)
Już za tydzień się widzimy...tzn:wszyscy którym Nasiczne stanie na drodze...:-P
ekipa konsumencka powinna posiadać:
śpiworek,
coś pod śpiworek,
coś na ząb przed śpiworkiem,
coś na sen przed śpiworkiem...
coś porannego na po śpiworku..
i...
( znowu zapomniałem co...? )
Poza tym... fotografie fotografie fotografie
w sobie i...na papierze. ..a może nawet zaprezentujemy fotografie... elewacyjną
o ile aura pozwoli ( to dla miłośników...duuużych rozmiarów ) .
transport dla potrzebujacych załatwiony...
(o ile ktoś w potrzebie,
to proszę o kontakt,może coś jeszcze wykombinujemy...)
Hej,
-
Hmmm...miały być UG a tu takie buty...
Ktoś się może wybiera już we czwartek wieczorowonocą?żeby w piątek już w góry uderzyć?
-
Gwoli przypomnienia.
Jest do dyspozycji wędzarnia. I jak to w wędzarni można wędzić.
Można wędzić karkówki,polędwice wieprzowe i wołowe,golonka,żeberka,szynki,boczki,słoniny(gr ube),ryby ,kurczaki, gęsi, indyki,przepiórki oraz pardwy.
Oczywiście istnieje pewna masa krytyczna wkładu która powoduje że jest sens uruchomiania tej skomplikowanej instalacji.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
Hmmm...miały być UG a tu takie buty...
Ktoś się może wybiera już we czwartek wieczorowonocą?żeby w piątek już w góry uderzyć?
Hallo
Proszę o kontakt z mavo. ..na private post
A może...
Krysiu. ..czy Twój Olsztyn zamienił się w Olsztyn. ..ten jurajski? ??
-
Uprasza się organizatorów o sprecyzowanie warunku niezbędnego w uczestnictwie, czyli wejściówki zdjęciowej.
Jakie warunki ma spełniać to zdjęcie ?
Format 13*18 , czy możliwe większe ?
Passe ?
W ramce ?
Takie dylematy były dzisiaj bezskutecznie dyskutowane.
-
Ja nie, ale kolega jest ze Ślunska;-)
Nie wiem czy dotrę, bo mnie dopadł jesienny marazm, ale nawet się nauczyłam pierogi robić jako łapówkę;-)
Nieskromnie powiem, że pyszne;-) jak u mojej mamy normalnie;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pierogowy
Hallo,
krótko i jasno (wpływ dobranocki i tekstów pingwinów. ..hi hi hi)
...
ekipa konsumencka powinna posiadać:
..a może nawet zaprezentujemy fotografie... elewacyjną ...
powinna posiadać wysmielity humor
sprzed do fotografii elewacyjnej dzieki uprzejmości forumowego kolegi bedzie
ale błon 13x18 chyba raczej juz nie
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
...w góry uderzyć?
my pełna kulturka gór nawet kwiatkiem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
mavo
Gwoli przypomnienia.
Jest do dyspozycji wędzarnia. I jak to w wędzarni można wędzić.
Można wędzić karkówki,polędwice wieprzowe i wołowe,golonka,żeberka,szynki,boczki,słoniny(gr ube),ryby ,kurczaki, gęsi, indyki,przepiórki oraz pardwy.
Oczywiście istnieje pewna masa krytyczna wkładu która powoduje że jest sens uruchomiania tej skomplikowanej instalacji.:grin:
Gwoli przypomnienia, najlepszy z rzeczonej wedzarni był karp do dziś pamietam a w tym spisie jakiś taki że już prawie go nie zauważyłem i juz się zastanawiałem czy jechac na szczescie jedna osoba sie chwaliła przepisem mamy na pierogi z ryba i tylko nadzieja mi została, znaczy nadzieja ze nie chwalipieta ale od słow do czynów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Uprasza się organizatorów o sprecyzowanie warunku niezbędnego w uczestnictwie, czyli wejściówki zdjęciowej.
Jakie warunki ma spełniać to zdjęcie ?
Format 13*18 , czy możliwe większe ?
Passe ?
W ramce ?
Takie dylematy były dzisiaj bezskutecznie dyskutowane.
13-18 cm (format fotografii bez passe...)
to kwestia kosztów, dostępu do labu, porządku ,unifikacji,zadł€żenia narodowego i tego co konsumuje na kolacje- premier Grecji , ...itd.
...ale mieszkamy w demokratycznym państwie wiec otwarta przestrzeń na indywidualne podejście do tematu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
Ja nie, ale kolega jest ze Ślunska;-)
Nie wiem czy dotrę, bo mnie dopadł jesienny marazm, ale nawet się nauczyłam pierogi robić jako łapówkę;-)
Nieskromnie powiem, że pyszne;-) jak u mojej mamy normalnie;-)
Krysiu,na privat masz mój numer telefonu i numer do mavo-Jaśka
Jasiek wyjeżdża z Krakowa wieczorem ,w czwartek ,wobec tego w piątek rano oddychasz w pełni już bieszczadzkim powietrzem :))
a co do pierogów...
wezmę fartuszek coby nie przeziębiłaś się- podczas kulinarnej pracy !!!
będzie gorąco ...wiec fartuszek wystarczy!
-
ha,
jeszcze ważna sprawa...
Manio jak na razie... bawi się nieopodal... w Ustrzykach Górnych i z zastępem rogatych organizuje Czartagranie....:((
wiec oczekując na przyjazd gwiazdora ( :) )jako support wystapi Rolling Stones oraz Marek Grechuta,ja dowiozę w swojej limuzynie Coldplaya i Beirut ,a jak się zmieszczą instrumenty i kapelusz... to wrzucę do bagażnika Cohena i Johna Coltrane'a.
jak by...
preferencje i klimat ... lekko dekadencki... komuś przypasował to proszę również jakąś muzę spakować...
(puszczamy dyski cd ...inne w Nasicznym nie odbierają :)
-
Dzięki, dziki David nie chce jechać już w Bieszczady na ten weekend, więc trudno. Kto tych zagramaniczniaków zrozumie;-).
A ja sama to jak coś to z Warszawy mam Neobusa, więc dzięki jeszcze raz za namiary.
Gdybym za tydzień nie miała Pragi, a za 2 tygodnie jakiejś głupiej Serbii (którą sama wymyśliłam, więc nie mogę dziewczynom tego zrobić i nie jechać) to nawet sekundy bym się nie wahała tylko od razu w Bieszczady. A tak samej znowu na jedną noc...ja już stara się zrobiłam, stetryczała:mrgreen::mrgreen::mrgreen:, choć i Wy, i Czartownicy to jednak ciągniecie jak magnes!
-
hallo
Krysia jedna noc ...ale jaka!!!
w fartuszku albo i...
nie, żebym namawiał ...
:))
-
-
aaa
muzykę słuchamy....ale przede wszystkim puszczamy się...
puszczamy się ...w taniec
,na początku KOROWÓD grechuty itd
-
Schab upieczony, plecak spakowany, tylko na Pierogowego czekam aby wyruszyć. Na razie z nudów nawet przyszłam do pracy chociaż mam urlop.
Ale mam nadzieję, że na wieczór dobijemy na miejsce.
-
Pierogi narobione, ciasto upieczone, bochen chleba jest ... już za chwileczkę, już za momencik ;) ... ja też pewnie wieczorem lub nawet nocą jakąś ... do zobaczenia :)
-
Mavo,Pierogowy & reszta ferajny, wielkie dzięki ;)
-
Pozdrawiamy wszystkich i przepraszamy, że tak krótko się widzieliśmy....
Renatka i
-
Ja też dziękuję wszystkim za to wspaniałe spotkanie, a szczególnie Mavo za gościnę i Pierogowemu za podróż i całokształt.
Właśnie dotarłam do domu.