Zimowe oznakowanie szlaków
Został ogłoszony przetarg na wykonanie zimowego oznakowania szlaków
https://www.bdpn.pl/index.php?option...2093&Itemid=68
W skrócie - cała poł. Wetlińska i Caryńska, Szeroki Wierch przez przeł. goprowców do przełęczy Bukowskiej, Mała i Wielka Rawka.
Czerwone 2,5m numerowane tyczki w liczbie 600szt osadzane w tulejach 50cm w gruncie. Termin wykonania do 20.01.2018.
Ciekaw jestem, czy ktoś się tego podejmie (bo przecież najlepiej takie rzeczy wykonywać w środku zimy - a nie przed nią, np w listopadzie gdy nie ma śniegu).
Odp: Zimowe oznakowanie szlaków
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
(...)
Ciekaw jestem, czy ktoś się tego podejmie (bo przecież najlepiej takie rzeczy wykonywać w środku zimy - a nie przed nią, np w listopadzie gdy nie ma śniegu).
Bravo !!! SUPER pomysł .
To wpisuje się w najlepsze współczesne tendencje górskie. Kto najszybciej przebiegnie Wetlińską ? ...albo kto w najkrótszym czasie wejdzie nocą na Tarnicę ?
Wreszcie dyrekcja cyrku (albo parku) stanęła na współczesnym poziomie ..... kto w środku zimy najszybciej zrobi trwałe oznaczenia zimowe...?
Rewelacyjny przebieg myślenia.
Termin realizacji godny uznania. Ciekawe, który mistrz to wymyślił ?
Już chyba nigdy nie bedziemy normalnym krajem;)pozdrowienis dla tych panów co będą te tyczki obsadzać:lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kura8210
Już chyba nigdy nie bedziemy normalnym krajem;)pozdrowienis dla tych panów co będą te tyczki obsadzać:lol:
Oj! .... Ty pesymisto !
Będziemy normalnym krajem, kiedy przestaniemy się bać wypowiadać własnego zdania na ewidentne marnotrawienie naszej wspólnej kasy.
Jak widzisz większość na tym (i innym) forum ma z tym problemy.
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Został ogłoszony przetarg na wykonanie zimowego oznakowania szlaków
https://www.bdpn.pl/index.php?option...2093&Itemid=68
W skrócie - cała poł. Wetlińska i Caryńska, Szeroki Wierch przez przeł. goprowców do przełęczy Bukowskiej, Mała i Wielka Rawka.
Czerwone 2,5m numerowane tyczki w liczbie 600szt osadzane w tulejach 50cm w gruncie. Termin wykonania do 20.01.2018.
Otwarcie ofert przesunięto na 4.01.
A czas na realizację z 20.01 na 31.01.2018.
Ciekawe, czy dlatego, że były pytania, czy dlatego, że nie było ofert....
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
Otwarcie ofert przesunięto na 4.01.
A czas na realizację z 20.01 na 31.01.2018.
Ciekawe, czy dlatego, że były pytania, czy dlatego, że nie było ofert....
Może po prostu parkowi czekają, żeby jeszcze śniegu napadało z metr na połoniny i przymroziło porządnie grunt - teraz jest za ciepło i dałoby się jeszcze od bidy wiercić pod te tuleje ..... ;)
Poczytałem sobie z ciekawości specyfikację
"1.Wymagany termin realizacji zamówienia: do 31.01.2018r.
Dopuszczalne jest przesunięcie terminu montażu gniazd w przypadku bardzo trudnych warunków atmosferycznych. Na przesunięcie terminu wymagana jest zgoda Dyrektora Bieszczadzkiego Parku Narodowego."
Czyli jest furtka.....:lol:
Do marca/kwietnia się nie da - czyli oznakowanie zimowe się zrobi w maju- czyli do następnej zimy połowy tyczek już pewnie nie będzie- czyli ogłosi się nowy przetarg żeby uzupełnić - czyli zgadzam się w pełni z Heniem - klasyczne marnowanie cudzych pieniążków .......
Zgłosiło się 3 oferentów.
Cena od 21.525,- do 108.000,- zł.
Wyniki -> https://www.bdpn.pl/index.php?option...102&Itemid=198
Cytat:
Zamieszczone przez
uszatek_mis
No to będziem obserwować ja Kancelaria Prawna wierci w śniegu i mrozie dziury w celu "wykonania 600 gniazd mocujących" jeszcze w styczniu - no bo to przecież to tyczki na zimę, a zima się niedługo skończy ;)
Jadę pod koniec stycznia na połoninki na skitury to zobaczym dzieło ....
Ciekawy zwycięzca - kancelarie prawne ???
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
Dobrze że mamy takich wytrawnych tropicieli wydawania naszych pieniędzy
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Dobrze że mamy takich wytrawnych tropicieli wydawania naszych pieniędzy
Chociaż tak naprawdę Heniu, to ciężko mieć pretensje do kancelarii prawnej że chce zarobić troszkę pieniążków
(i maluje i wierci w zimie dziury w połoniniach), skoro instytucje S.P. i samorządy ogłaszają przetargi. To chyba grubszy problem ........
Cytat:
Zamieszczone przez
jojo
Chociaż tak naprawdę Heniu, to ciężko mieć pretensje do kancelarii prawnej że chce zarobić troszkę pieniążków
(i maluje i wierci w zimie dziury w połoniniach), skoro instytucje S.P. i samorządy ogłaszają przetargi. To chyba grubszy problem ........
Ależ ja nie mam żadnych ansów w stronę kancelarii takiej czy owakiej.
Cieszę się , że znalazł się ktoś to to wytropił i pokazał publicznie, jak takie przetargi są realizowane . Dziękuję, bo lubię dobrze wiedzieć.
.
To tak jak z Chińczykami (mieli kancelarię prawną) i wygrali przetarg na budowę kluczowego odcinka autostrady mimo że nigdy wcześniej nie zbudowali nawet chodnika.
Należy pokazywać te absurdalne elementy systemu dążąc do sensowności.
To nie jest grubszy problem , nie wolno zwalać winę że ktoś gdzieś coś zawalił (tam na górze)
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Ależ ja nie mam żadnych ansów w stronę kancelarii takiej czy owakiej.
Cieszę się , że znalazł się ktoś to to wytropił i pokazał publicznie, jak takie przetargi są realizowane . Dziękuję, bo lubię dobrze wiedzieć.
.
To tak jak z Chińczykami (mieli kancelarię prawną) i wygrali przetarg na budowę kluczowego odcinka autostrady mimo że nigdy wcześniej nie zbudowali nawet chodnika.
Należy pokazywać te absurdalne elementy systemu dążąc do sensowności.
To nie jest grubszy problem , nie wolno zwalać winę że ktoś gdzieś coś zawalił (tam na górze)
Heniu, pisząc że to jest grubszy problem miałem właśnie na myśli że:
Ktoś kto dysponuje pieniążkami publicznymi/unijnymi ogłasza przetarg, robi SIWZ
wg której zadanie trzeba wykonać w środku zimy i może wystartować sobie np. taka kancelaria prawna.
I takich znacznie grubszych problemów widziałem/czytałem już wiele
Nie zwalałem winy że ktoś gdzieś coś zawalił (tam na górze) - tylko opisałem troszkę rzeczywistość która nas otacza (niestety)
I w stu procentach zgadzam się z Twoim zdaniem że: "Należy pokazywać te absurdalne elementy systemu dążąc do sensowności".
I bardzo dobrze, że Uszatek Miś wyszperał ten przetarg i "wkleił" na Forum.
Rzeczą wartą komentarza będzie to, czy szlaki będą(są) zaznaczone profesjonalnie. Skoro w Bieszczadach, przy załamaniu pogody może pobłądzić nawet ktoś doświadczony(dziewczyna ze schroniska pod Rawkami) a tyczki mogą uratować sytuację, to może je stawiać nawet Kółko Różańcowe.
Na marginesie, to u nas np: pewna firma złożona z ex-mundurowych wygrywa przetarg na wymianę okien w szkołach, oni zatrudniają takich co mają o tym pojęcie a ci ostatni łapią bezrobotnych na czarno, którzy odwalają brudną robotę.
Podobnie jest w temacie kurników.
Czy wiecie ile mniej więcej wytrzymują młodzi faceci jako wózkowi w chłodniach, gdy w upał trzeba wjeżdżać do komór z minus 20 stopni?
Proszę zgadnąć kto ma z tego najmniej? Podobnie było i może jest w wielu innych tematach.
Defetyzm?
Raczej życie.
Cytat:
Zamieszczone przez
partyzant
Rzeczą wartą komentarza będzie to, czy szlaki będą(są) zaznaczone profesjonalnie.
O to właśnie chodzi !
Profesjonalnie to znaczy wg mnie m.in. że na zimowy szlak tuleje na tyczki "robi" się najpóźniej w październiku - kiedy da się jeszcze wiercić w ziemi/skale. Tyczki obsadza się też w październiku/ ew. listopadzie przed pierwszym opadem "dużego" śniegu.
A nie pod koniec stycznia lub w lutym/marcu no bo zima się zaraz skończy !!!! i za przeproszeniem do d... z takim szlakiem zimowym.
I też oczywiście uważam że takie oznakowanie w zimie w Bieszczadach na połoninach jest bardzo, bardzo, bardzo potrzebne.
20.01.2018 na Rawkach jeszcze nic nie było. Znaczy - tyczek. Bo śniegu i wiatru sporo.