Witam
Może ktoś z tamtego rejonu kopnie się i zaweźmie materiały i zapoda na forum?
http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/308/5207/
Pozdrawiam
Witam
Może ktoś z tamtego rejonu kopnie się i zaweźmie materiały i zapoda na forum?
http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/308/5207/
Pozdrawiam
Trochę nie na ten temat, ale już poprzednicy zboczyli z tego głównego wątku, tzn. szlaku wolnościowego.
Jestem przeciwny zmianom nazw ulic, placów, itp., podyktowanym przyczynami polityczno - historycznymi. Oczywiście poza rażącymi przykładami (Stalin, Bierut, Dzierżyński, Świerczewski, etc.), które na ogół już zostały w zmianie nazewnictwa uwzględnione.
Tak więc (mimo że nie mieszkam, ani nawet nigdy nie byłem w Krościenku) uważam za zbędne, a nawet szkodliwe przemianowanie tamtejszej głównej ulicy na nazwisko jakiegokolwiek innego patrona. Obojętne, czy miałby nim być Grek - komunista, czy Polak - demokrata.
Co innego nadanie czyjegoś imienia i nazwiska nowej, dopiero co wytyczonej ulicy. Tu niech decydują samorządy, ale najlepiej po zapoznaniu się z opinią kilku historyków.
Powód takiego mojego poglądu jest b. pragmatyczny, wręcz prozaiczny. W dobie dokumentów plastikowych (a nie książeczkowych, jak kiedyś) każda zmiana adresu spowoduje mnóstwo zamieszania. Trzeba będzie wymienić dowód osobisty i prawo jazdy, a ponadto dokonać zmian w ewidencji bankowej (konto !), KRS, różnych rejestrach urzędowych, branżowych i gospodarczych. Itd., itp.
Czyli nie obejdzie się bez kolejek, nerwów, straty czasu i także pewnych kosztów.
Osobiście mnie ten problem nie dotyczy. Ulica, przy której mieszkam, nosi od samego początku jej istnienia nazwę ul. Karola Dickensa i , jak na razie (odpukać !), żaden gamoń jeszcze nie wpadł na pomysł zmiany jej patrona. Mam tylko taki problem, że podając swój adres (np. celem wystawienia faktury) prawie zawsze muszę przeliterować nazwisko pisarza, nawet wtedy, gdy poprzedzam je podaniem jego imienia. Inaczej napiszą: Dikensa, Dykensa, Dikenska.![]()
Serdecznie pozdrawiam
Stały Bywalec.
Pozdrawia Was także mój druh
Jastrząb z Otrytu
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)