Dzień dobry.
Ja znowu w kwestii wnoszenia opłat, a że lubię się czepiać, to zwrócę Wam uwagę na jedną sprawę.
W tym roku wyszedł nowy regulamin (zresztą jak co roku) i w cenniku mamy:

"Dowodem wniesienia opłaty za korzystanie z parkingu jest paragon z kasy fiskalnej, który należy umieścić w widocznym miejscu za przednią szybą na desce rozdzielczej pojazdu. Bilety podlegają kontroli Straży i Służby Parku."

Sęk w tym że w 2022 wszedł art. 19a do prawa przedsiębiorców (Dz. U. 2018 poz. 646, z 2021 r. poz. 162, 2105, z 2022 r. poz. 24). Dokładnie punkt 1 tego art mówi nam:

"Art. 19a. 1. Przedsiębiorca zapewnia możliwość dokonywania zapłaty w każdym miejscu, w którym działalność gospodarcza jest faktycznie wykonywana, w szczególności w lokalu, poza lokalem przedsiębiorstwa lub w pojeździe wykorzystywanym do świadczenia usług transportu pasażerskiego, przy użyciu instrumentu płatniczego w rozumieniu ustawy z dnia 19 sierpnia 2011 r. o usługach płatniczych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1907 i 1814)." więc możecie legalnie żądać zapłaty w formie innej niż gotówkowa (instrument płatniczy to np karta płatnicza, przelew na konto).
Ciekaw jestem jak w takim wypadku wystawi paragon... Swoją drogą jeszcze bardziej jestem ciekaw jak taką płatność bezgotówkową obsłuży (bo nie można zastrzegać że płatności są tylko gotówkowe - to sprzeczne z w/w art.).
Co prawda jest też punkt 4, który przewiduje możliwość czasowego zwolnienia z tego obowiązku (na drodze rozporządzenia i tylko niektórych przedsiębiorców).
Jakiś czas temu zwracałem uwagę BdPN na te zapisy, ale nie doczekałem się odpowiedzi.

A za brak możliwości zapewnienia płatności instrumentem płatniczym są sankcje skarbowe...