Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Turystka porażona piorunem

wiola
    Guest

Domyślnie Słyszałam, że zmarła po przewiezieniu do szpitala

Przedwczoraj mówił o tym jej znajomy.Pozdrawiam.

Bieszczadnik Awatar Jaro
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    50°02'11''N 21°59'02,6''E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manio
    W niedzielę , po Bieszczadzkich Aniołach, wędrowałem samotnie szlakiem Wołosate- Rozsypaniec-Halicz-Tarnica-Ustrzyki Górne. Schodząc z Halicza w stronę Tarnicy napotkałem przy szlaku świeży krzyż z zapalonym zniczem. Czy jest to miejsce , w którym na początku lipca została rażona piorunem turystka??? Bo jeśli tak to znaczy,że nie udało jej sie przeżyć wypadku...Czy ktoś zna odpowiedź?
    fotka w zalaczniku, szlismy tamtedy z ewa, justyna i zaneta w poniedzialek
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Pozdrawiam
    Jaro

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Znaczy się, już nie tylko drogi, ale i szlaki górskie zostaną upstrzone krzyżami, lampkami, pomniczkami lekkomyślności, braku wiedzy i obycia z górami, brawury, głupoty, pijaństwa, lekkomyślności, nieszczęśliwych zbiegów okoliczności*
    *niepotrzebne skreślić
    Pierwszy taki pomniczek powstał parę lat temu przy Jeziorkach Duszatyńskich.
    Nieszczęście nieszczęściem, ale czy należy każde takie wydarzenie dokumentować w ten sposób dla potomnych? Tym bardziej, gdy jest to pomnik głupoty i braku wyobraźni.
    Długi

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2004

Domyślnie

Zgadzam się z długim. Uważam, że miejscem pamięci o zmarłych jest cmentarz, tam jest odpowiedni nastrój tam jest miejsce na znicze i krzyże. To jest przecież miejce gdzie fizycznie pochowany jest zmarły. Krzyże przy drogach ani nie są przestrogą, ani też nie skupiają wokół siebie bliskich, któży stracili w tym miejscu kogoś. Jeśli taki proceder będzie się rozprzestrzeniał, to na dobrą sprawę będziemy kluczyć w miastach, wsiach, górach, plażach w labiryncie krzyży. Wydaje mi się, że nie o to chodzi. Dla ludzi wierzących krzyż jest ważnym symbolem otoczonym szacunkiem a stawiany w przedziwnych, przypadkowych (bo wyznaczonych przez los) miejscach stale się zawadą i traci swoje znaczenie. Ponadto ja osobiście czuję się niezręcznie gdjy widzę np. na chodniku, jezdni, poboczu ścieżce leśnej czy szlaku znicze czy krzyże. A poza tym nie zamieniajmy w cmentarze całej ziemi, ludzie giną w tak różnych okolicznościach i miejscach, że gdyby je wszystkie upamiętniać to praktycznie co krok powinien stać znicz, czy krzyż. Budujemy piękne cmenratze i tam czcicjmy w ciszy i zadumie naszych zmarłych bliskich. Każdy nosi w sobie żal po stracie kogoś bliskiego. Nie czyńmy więc demonstracji w tak smutnej sprawie.
    A bardziej trywialnie kto potem usunie wypalone znicze, zwiędłe kwiaty, które po jakimś czasie stają się zwykłymi śmiećmi, zwłaszcza w takich miejscach jak szlaki, pobocza itp.
    Nie chcę nikogo urazić, ale zacznijmy myśleć nie tylko o sobie ale też o innych, ich uczuciach, poglądach. Każdy nosi w sobie swój ból i niestety musi się z nim zmagać.
    Pozdrawiam
    Ewa
    "Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia"

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

długi napisał:
    Znaczy się, już nie tylko drogi, ale i szlaki górskie zostaną upstrzone krzyżami, lampkami,
    Efka napisała:
    Uważam, że miejscem pamięci o zmarłych jest cmentarz, tam jest odpowiedni nastrój tam jest miejsce na znicze i krzyże.

Ja też sie zgadzam z przedmówcami, pamiętając przy tym, iż śmierć kogoś bliskiego bez względu na jej przyczyny pozostawia po sobie ból i smutek.

Powyższy wątek przypomniał mi krzyże stojące przy drodze do Siannek./ i nie tylko/
    Ale z tego co wiem były to na ogół krzyże określane jako : pokutne, wotywne lub dziękczynne. Fundator takiego krzyża musiał ponieść pewne koszty na wykonanie tegoż , jak uzyskać zgodę na jego usytuowanie u ówczesnych władz kościelnych jak i "ziemskich".
    pozdroowka
    marekm

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2004

Domyślnie

Muszę sie przyznać, ze kamień spadł mi z seca po przeczytaniu postów Efki i Marekma. Długi ma wegług mnie całkowitą rację, ale znając odpustowy sentymentalizm niektórych Rodaków, poważnie obawiałem się, ze Jego wypowiedź spotka się z ostrą krytyką. A stało się inaczej. To dobrze.
    Każdy z nas zdążył juz na pewno w swoim życiu stracić kogos bliskiego. Każdy jest w stanie zrozumieć żal i cierpienie tych, którzy pozostali w bólu... Tyle tylko, że miejscem pamięci i okazania żalu oraz szacunku dla każdej śmierci jest w naszej kulturze cmentarz. I niech tak zostanie...
    Serdecznie współczuję rodzinie zmarłej tragicznie turystki.
    Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar Jaro
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    50°02'11''N 21°59'02,6''E

Domyślnie

no to jeszcze cos dorzuce, wiecie gdzie znajduje sie ta tablica ?
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Pozdrawiam
    Jaro

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Jeżeli dobrze poszperałem w I - necie to tablicę umieszczono na Dwerniku - Kamieniu.
    Długi

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Jeżeli dobrze poszperałem w I - necie to tablicę umieszczono na Dwerniku - Kamieniu.
    Długi

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Czy znasz okoliczności śmierci Artura Nowotarskiego?
    Długi

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów